Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна

• 77 261
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
Ronka12, ще ти пиша ЛС  Peace

# 526
  • UK
Аве, всички деца от 3 г и тези на помощи от 2 г. докато тръгнат в ресепшън имат право на 15 ч седмично безплатна градина. Не знам как е било по ваше време. Абсолютно ок ми се вижда на тази възраст да ходят всеки ден до обяд, и учат, и играят, и се социализират и всичко. Обучават се по програма подобно на нашите градини, ходят с обувки, не с пантофи и ядат само лека плодова/зеленчукова закуска, закусват си и обядват по домовете. За работещи фултайм майки е кофти, ако искат някой друг да им гледа детето останалата част на деня трябва да плащат, но масово около мен майките си работят почасово и децата са по половин ден на градина, после вкъщи обядват и почиват. Това е което предлага държавата, това е и което аз сравнявам с държавните градини в Бг.

Нърсъритата по училищата работят с работното време на училището, от 9 до 3, и там и да искаш да доплащаш за повече часове не може, за да има места за повече деца, избирам си кога искам да ходи дъщеря ми, сутрин или следобед. Прискула, където още ходи тя ми е със същото работно време. Другите нърсърита, тях аз нарекох частни, работят от сутрин до вечер като бг градина, при тях се плаща скъпо, за да ти гледат цял ден детето, но повечето от тях също се предлагат тези 15 часа, останалото доплащаш, там вече има спане, храна, обличане и т.н. занимания с детето, каквито предлагат бг градини. Аз както казах наистина не познавам майки около мен, които да пращат децата си на такава градина, някои ползват нанита, други чайлдмайндъри, някои се комбинират с други майки и си помагат с водене и прибиране на своето и чуждо дете. До нас пък има някаква валдофска градина, там не ползваш нищо безплатно, пълен ден е 70 на ден и толкова.

# 527
И от септември 2017 безплатните часове ще станат 30 за семейства с двама работещи родители Mr. Green Чакам ги с огромно нетърпение.
Тук също има частни и държавни градини, но държавата дотира часове еднакво и за двете и за това разликата в цената не е  както в България. Моят син е в общинска градина и плащам £30, а в двете частни наблизо на една и съща собственичка цената е £48.

Тази година бурите ни забравиха. Миналата на днешния ден буря номер 3 се опита да ни бутне оградата. Не,че ми липсват де. hahaha Само констатирам.

Къде ще сте по празниците? Завладя ли ви вече настроението?
Ние открихме сезона в събота с разказвач на коледни приказки, утре от градината ще ги водят на представление, в неделя сме на дядо Коледа, украсихме елхата, тази седмица ще пращаме картичките и ще опаковаме подаръците.... еуфорията е до тавана.

# 528
  • UK
Ние бяхме на българско коледно парти вчера  Laughing Не сме уж много по този тип бг събирания, но колегите на мъжа ми го навиха и се вдигнахме всички. Всъщност организацията беше много добра. Фолклорният ансамбъл на града направи много добро представяне, имаше оркестър и се играха много хора. Имаше Дядо Коледа, който мина и раздаде подаръци на децата, ръчно направени картички с пожелания в плик за всички гости. Бяха направили красиви сурвакници, разпродадоха ги по 3 пауна/бр, което ме подсети, че трябва да дирим пръчки за сурвакници. Като минаха първите три часа и намалиха осветлението и засвириха Шопската салата и си тръгнахме.  Simple Smile Всъщност мина много прилично и приятно. Имаше много деца и моите се наиграха и наскачаха. Бори ме пита защо всички говорят на български и как Дядо Коледа е дошъл с шейната, като още няма сняг. Голяма мъка им е, че няма сняг. Радват се на скрежа и леда сутрин, все едно е сняг.

Започнаха навсякъде коледните базари в училище и градина, коледните концерти, пиеси и т.н. Децата определено са в настроение вече.  Heart Eyes На нас първо ни предстои рождения ден на дъщерята, до Коледните подаръци още не съм стигнала да мисля.

Как правите сурвакниците вие, откъде дрян?

Никулден ще отбелязвате ли? Тук видях в бг магазин замразен шаран 2,5 кг за 20 паунда.  Money

# 529
  • Оптимист по принуда
Ние за първи път от 6г ще сме в Б-я за празниците.
Дежи, аз импровизирах миналата година с един клон от храст в двора  Mr. Green. След украсата не му личеше какъв е. Simple Smile Как ми се гледат хорА и ми се слуша народна музика...

# 530
Че то в Бг ми беше трудно да намеря дрян, какво остава тук  hahaha Едно по-гъвкаво клонче и като го украсиш грам не му личи какво е.

Моят дребния знае, че дядо Коледа е модерен вече и не ползва шейна. Гледаме всеки ден Коледата на Артур. Crazy

Тук покрай университета има много българи, но общност няма. Или са студети, които по празниците се прибират, или са по-възрастни пристигнали преди 15на години и няма допирни точки. Преди време неуспешно е правен опит за сбирка.

Последна редакция: пн, 05 дек 2016, 15:53 от Pampers

# 531
 Аз още не съм купувала картички,но тази седмица трябва да се хвана в къце и да свърша тази работа. Купих по един подарък на децата - комплект детски гримове и червило за голямата,че голяма мрънкане беше,а за малката взех къща за кукли,не много голяма. Ще им взема по още нещо и толкова за тази Коледа. Малката ще имат някакво представяне в училище,тя ще е ангел,та ходих да купувам костюм.
  И моите събират леда от тревата. Липсва им снега. На мен никак не ми липсва,като си спомня сутрин как не можех да изрина колата. Сега съм си взела едно спрейче за лед,напръсквам стъклото и съм готова  Simple Smile
   На половин час път от нашия град има едно българско магазинче. Мисля преди Коледа да отида и да си напазарувам от там,каквото ми трябва. Дано да имат дрян за Новогодишната баница с късмети.

# 532
Здравейте, дъщеричката ми е на 3г5м и ме интересува дали е възможно онлайн да се подадат документите за училище? И въобще какъв е начинът и необходимите документи за това?
Благодаря ви предварително! Simple Smile

# 533
  • Bristol
Здравейте, дъщеричката ми е на 3г5м и ме интересува дали е възможно онлайн да се подадат документите за училище? И въобще какъв е начинът и необходимите документи за това?
Благодаря ви предварително! Simple Smile
Да, през сайта на общината ви се прави.

Аз имам две стъргала в колата и като са замръзнали прозорците, едното го взима щерката, другото аз и двете чистим, голям кеф е  Mr. Green

# 534
  • Манчестър
Липсва ми снега. Смятам от другия сезон да планирам две ски почивки.

Колата не стържа сутрин, слагам едно фолио, махам го сутринта, паля и тръгвам.

# 535
  • Bristol
С една ски почивка съм ок, но ако може да е две седмици, не една  Laughing

# 536
  • UK
И аз искам на сняг  Crazy
В бг ли ходите, чета ги из фб, че ходят в Норвегия на ски  Laughing
Какъв е този спрей, я дайте линк  bouquet
Мм ,също яко стържи сутринта  hahaha
Започна нова работа в нов град и май ще пропуснем, нашата бг Коледа, тук  Rolling Eyes

# 537
Липсва ми снега. Смятам от другия сезон да планирам две ски почивки.

Колата не стържа сутрин, слагам едно фолио, махам го сутринта, паля и тръгвам.

Би ли споделила линк към това фолио?

# 538
  • постоянно
Памперс ,
 фолио от рода на това от което се правят термо одеалата в First Aid boxes ще ти свърши работа .

Навремето  в старата ми работа палетите с Аспержи от Перу и Мексико се получаваха завити в такова фолио само , че удебелено за  да е по-здраво. ММ ми беше изрязал едно парче точно за колата и аз  си го пазя и си завивам стъклото и до сега . Издържа вече почти 20 години  Crazy

# 539
  • Bristol
И аз искам на сняг  Crazy
В бг ли ходите, чета ги из фб, че ходят в Норвегия на ски  Laughing
Където се организираме. В началото се прибирахме в България, сега се преселваме февруарската ваканция в Алпите. То си е буквално преселение на британското население, ако отидеш на ферибота или влака. Наблъскани с багаж коли и търчащи дечурлига в уонзита  Laughing После на връщане задръстваме френската магистрала до Кале  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт