Защо веганизъм?

• 280 464
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 135
  • Някъде там
Аз съм виждала и кучета които ядат банани.
Тези кучета тревопасни ли бяха? Отказваха ли месо и кокали?

Казваш, че понеже вече сме започнали не трябва да спираме ли?
Не. За Н-ти път те питам какво правим с тях, за да предотвратим мъчителната им смърт и как ще понесе планетата отглеждането на толкова растителна храна. Но ти не можеш да отговориш.
Най-добре ще е ако бъдат пуснати.

Колко процента от земята мислиш, че се ползва за животновъдство? Нищо лошо няма да стане ако започнеме да си съдим храната.
Напротив,много лошо ще стане ако ги СЪДИМ.
 Joy Joy Joy Joy Joy Joy
(гл.) садя, посаждам, насаждам, засявам, хвърлям семе
правописа ти е по важен от спасението на света в момента,повярвай ми.

# 136
Не разбрах само в кое съдилище ще сЪдим храната? Mr. Green

# 137

Много са животинските видове които имат самосъзнание (прасетата са от тях). Пълно е с научни експерименти.
Как може изобщо да се спори, че нямат душа?!

Каузата си е кауза. Ако човек иска да се бори срещу нещо нередно има ли значение какво е то?
За душата не споря, дори за хората за душа говорим само ако сме религиозни. В науката говорим за съзнание. А прасетата имат развит ум в сравнение с други животни, но за съзнание никога не се е говорило. Ако прочетеш повече ще разбереш защо при хората има развито съзнание и то е, защото се раждаме недоразвити във всяко отношение. В процеса на развитие след раждането се образуват милионите невронни връзки, които в последствие образуват съзнанието. Всяко животно, което с раждането си умее достатъчно, за да живее се води от инстинкти, не от разум. Затова онова, което се върти в главата на прасетата няма нищо общо с това в главите на хората, за да можеш да си го представиш, да не говорим да правиш аналогия какво би било ако се беше родила в завод за месо. С което не твърдя, че е редно животни да бъдат измъчвани.

А за нередностите има значение, защото като ще говорим за морал има йерархия на моралните и етични норми. Затова убийството е по-лошо престъпление от кражбата. Затова вероятно не се бориш за правата на мравките, които, апропо, имат най-сложната социална структура извън човешката. И аз питам от просто любопитство защо твоят собствен род, човешкият, ти се струва по-маловажна кауза. И дали изобщо е така? Често при веганите се наблюдава омраза към човешкия род, особено към месоядната му част и ми е интересно дали и ти изпитваш подобни чувства, заедно с вината, че от бебешка възраст и ти ядеш месо.
Без значение дали са умни или не, те не чувстват по-малко болка от нас.

Не мисля, че има значение за какво не се боря, а за какво се. Има много несправедливости, но уви, аз съм само една. Избрала съм да се боря за това защото за това изпитвам нужда. Това не променя факта, че подкрепям робството например.

Аз съм толерантна. Никога не забравям, че съм яла месо и даже съм мислела веганизма за нелепица. Но мога да оправдая тези които не харесват вида си:
Виждали са как животните биват третирани. Как малките са им отнемани на деня на таждане, как живеят в клетки в които не могат даже да се обърнат, как ги "изнасилват", как ги номерират с горещ метал, как се държат с тях като с предмет който не чувства болка, как ги убиват по най-жестокия начин за единя мръсен бизнес и после месоядните изкачат с иронията си и подигравките. Как е възможно един състрадателен човек да не се ядоса?

# 138

Не. За Н-ти път те питам какво правим с тях, за да предотвратим мъчителната им смърт и как ще понесе планетата отглеждането на толкова растителна храна. Но ти не можеш да отговориш.

Колко процента от земята мислиш, че се ползва за животновъдство? Нищо лошо няма да стане ако започнеме да си съдим храната.
Напротив,много лошо ще стане ако ги СЪДИМ.
 Joy Joy Joy Joy Joy Joy
(гл.) садя, посаждам, насаждам, засявам, хвърлям семе
правописа ти е по важен от спасението на света в момента,повярвай ми.

Ти не обърна ли внимание на това, че не живея в България?!

# 139

Аха. Да бъдат пуснати. А дали случайно разбра, че ако бъдат пуснати, ще загинат? Явно не. А колко процента от земята ще се използват за растителна храна на 7 милиарда вегани и още милиони тревопасни животни знаеш ли? Явно не. А колко диви гори ще трябва да бъдат изсечени, за сЪденето на тази растителна храна знаеш ли? Явно не. А каква екологична катастрофа ще настане в резултат на пускането на животните и сЪденето на тази растителна храна знаеш ли? Явно пак не.

Ти не обърна ли внимание на това, че не живея в България?!
А ти не обърна ли внимание, че сме наясно колко време си учила в България и от кога си в Австрия при майка си?

# 140

Аха. Да бъдат пуснати. А дали случайно разбра, че ако бъдат пуснати, ще загинат?
А колко процента от земята ще се използват за растителна храна на 7 милиарда вегани и още милиони тревопасни животни знаеш ли? Явно не. А колко диви гори ще трябва да бъдат изсечени, за сЪденето на тази растителна храна знаеш ли? Явно не. А каква екологична катастрофа ще настане в резултат на пускането на животните и сЪденето на тази растителна храна знаеш ли? Явно пак не.

Ако има такива които загинат това ще е човешка вина.
Едно животно яде много повече от колкото дава. Ако земята отива за хората вместо за 80те милиарда изкуствено създадени хота това няма да ни е проблем.
Екологичната катастрофа ще стане ако не се спре с тази индустрия. Не ако съдим плодове и зеленчуци.

# 141

А маймуните банани отказваха ли?

# 142
Нямаше да пиша ама как да се сдържа...

И аз не живея в България, моето момиче, това не значи, че трябва да си забравя българския език. Що за безумно оправдание, а и ако живееш там от година-две какво значение изобщо има това?!?!

И няма да ти отговоря на въпроса и коментара към мен, защото не знам от къде да започна и с кой линк първо да те замеря. Но пък евала на състрадателността ти, това е единственото нещо, за което си права - животните се третират ужасно и много ясно го осъзнават, както и болката си, това наистина е научно доказано от години, най-обикновено наблюдение на реакциите им из ферми и подобни го показва. Глупаво е да се отрича, за да се оправдае яденето им, има къде-къде по-интелигентни, тежки и достоверни аргументи.

И по твоята логика с кучетата и бананите и хищниците ще ти кажа тогава, че излиза, че съм вегетарианка, която случайно попада и не отказва на месо и риба...  ooooh!

П.П. - не си храни бебето вегански, спаси живот.

# 143
Ако има такива които загинат това ще е човешка вина.
Едно животно яде много повече от колкото дава. Ако земята отива за хората вместо за 80те милиарда изкуствено създадени хота това няма да ни е проблем.
Екологичната катастрофа ще стане ако не се спре с тази индустрия. Не ако съдим плодове и зеленчуци.
Аха. Сега ти разбрах тезата. Ако измрат вече съществуващите животни, отглеждани за храна, земята ще е само за хората и нещата ще са ОК. Доообреее. Между другото, правилно си схванала, че едно животно яде много. Та затова питах как ще изхраним вече наличните животни, ако всички станем вегани, но от отговора ти разбирам, че ще се наложи да измрат за доброто на човечеството.

# 144
  • Някъде там
Какво значение има къде си?И в Австрия можеш да учиш как се пише на Български.
Явно не искаш. Но мисля за да се опитваш да се бориш за определена кауза,не само трябва да имаш познания. за нея но трябва и да знаеш как да я поднесеш на околните.
За това първо се научи да пишеш на български и тогава прави теми.Ако ти е по лесно да пишеш на английски,образовай Австрийците и се бори за каузата си в Австрия където ще разберат какво им казваш.
Защото ние тук,не разбираме, как да СЪДИМ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ,ЧЕ ДА СА ДОБРЕ ЖИВОТНИТЕ.
Започвам да се ядосвам,и това не е добре.
Лека вечер и приятен урок. Grinning

# 145
Мисля, че е много нелепо да се хващате за правописа ми. Нещо по-смислено не намерихте ли да коментирате? Живея в чужбина, ако искам че наблягам на българския, а ако искам изобщо няма да го уча. Тук никой не го късае дали пиша правилно на български. Това няма никакво значение в тази тема.

# 146
Мисля, че е много нелепо да се хващате за правописа ми. Нещо по-смислено не намерихте ли да коментирате?
Намерихме. Но ти се оказа неподготвена. Като се ограмотиш, пробвай пак. Първо почети, а после пускай теми за дискусия. Така неподготвена само се оплиташ като пате в калчища.

# 147
Живеенето извън България може би обяснява неграмотността ти, но не и липсата на елементарна обща култура и явното нежелание да се пообразоваш малко.
Заради такива като теб - некомпетентни, но агресивни, хората масово са настроени против веганите  Sad

П.С. Идеята за пускане на домашните животни в природата е не само малоумна, но и изключително жестока.  Tired

# 148
Живеенето извън България може би обяснява неграмотността ти, но не и липсата на елементарна обща култура и явното нежелание да се пообразоваш малко.
Заради такива като теб - некомпетентни, но агресивни, хората масово са настроени против веганите  Sad

П.С. Идеята за пускане на домашните животни в природата е не само малоумна, но и изключително жестока.  Tired

Ще игнорирам нелепата част от поста.

Прочети отново темата, и виж кой е агресивен. Типично нещо което хората казват е колко са били дразнещи и агресивни веганите, докато те ходят да се подиграват и заяждат като деца докато веганите просто дават информация която много хора не знаят (да не говорим, че тази информация сам си избираш дали да я четеш или не). Пълна ирония...

# 149
веганите просто дават информация която много хора не знаят (да не говорим, че тази информация сам си избираш дали да я четеш или не). Пълна ирония...
Иронията в случая е, че ти не просто не даваш информация, а си изключително неинформирана, да не кажа невежа, но пускаш тема за дискусия.

Общи условия

Активация на акаунт