Защо веганизъм?

• 280 864
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 2 955
Диана ви разби на пух и прах превземките относно чинчили-минчили, лисички, плъхчета и златки Grinning
Диана, свиркай другия път да заснемем тез приключения, толкова хубав алтернативен филм за насилието на пухкави козиноносители над хора ще се получи!
Що, аз съм напълно съгласна с Диана. Щом поровете и лисиците й нападат кокошарника, ще ги разпердушинва, с каквото намери. Диана, респект и от мен! Определено си куражлийка! Това няма нищо общо с убиването на животни само за едно палто, ако това палто не е животоспасяващо (специално давам последното уточнение заради ескимосите).

nelig, не - ясно е, че за мен чинчилата е сладка (щом си гледам, нали  Grinning ) , но дори животинката да не ми харесва (например, поровете не са ми симпатични), не смятам, че трябва да се убива само за красота и палто. Разликата между прасетата и чинчилите не е в това кое е по-сладко. Едното се отглежда, за да бъде изядено в промишлени количества. То заминава при всички положения. Не се убива заради кожата му, а заради пържолите. Другото се убива заради кожата, която не е незаменим и жизненоважен ресурс. Докато малко хора могат да оцелеят съвсем без месо, по-голямата част от земното население може да оцелее без шапка от чинчила. За да съм още по-ясна, ако при някакви обстоятелства, населението на Южна Америка изпадне в тежък глад и наоколо няма никакви животински ресурси, ще ги разбера, ако започнат да се хранят с чинчили, въпреки че обожавам чинчилите. НО за момента хората убиват тези животинки точно заради палта и имам голямо съмнение, че всичките ги пращат на бедстващи ескимоси.

Ох, айде стига с тия чинчили, че преди малко пуснах нашата да тича из стаята и не знам откъде е изровила някакъв кабел (уж сме обезопасили), почнала да го яде и както си мия чинии в съседната стая, изведнъж тока спря. Бая се стреснах като видях, че си е опърлила мустака - иначе нищо й няма, даже изглежда спокойна и си играе, ама аз за малко да получа удар.  Crazy

# 2 956
  • София
Диана, в къща сме, но явно муньовското надделява. Е, ще си го носим на ръце ако завали, това е положението Sad

nelig, 1000 в лева е долната граница. Моето го брой по три  Mr. Green Което не помага особено на луковиците, де. Тъпчо!

# 2 957
  • София
Благодаря, момичета bouquet, но то за лисица не се иска голяма смелост- те са горе-долу като булонка големи - трудно биха ме наранили, макар че са като истерични буйстващи луди, когато ги е страх. Иначе една година ни бяха нападнали вълци- много студена зима беше и се бяха домъкнали - тогава зор видяхме и съм се крила и не съм излизала през нощта, но 5-6 вълка на лов заедно си е за страх работа.

Мерси, Янтра, много високо бих оценила едно йорки за работа- и да не е чистокръвно е ок- няма да го показвам на изложба, а кръвта и инстинктите на тези териери са много силни и ще ловува.  Hug

Кафе, трябва да заснемем майка ми- тя е истинския ужас за животните и винаги много страшно реагира ако спасява кожа, така да се каже. Един път се разхожда по двора, пуши си цигара и се наслаждава на цветята и на един ъгъл се среща с нищо неподозиращото ми куче, изпищява свръхзвуково и кучето подскочи на един метър височина, тръшна се на земята и не мърда. Бре, викам инфаркт получи туй животно newsm78 Тогава за първи път видях животно да се прави на умряло при среща със страшен враг Laughing Тя се обърна да ми каже как се стреснала и кучето скочи и като драсна! После като я види на двора и бяга да се крие.Ега ти смъртоносното пищене извади - повреди ми кучето психически направо!
Асос, момченцата са по-често муньовци- и кучета и котки по-амбициозни ловджии са женските. Иначе нямат нужда от обучение, но ако са живяли дълго в апартамент малко си губят инстинкта. Аз имах една котка в апартамента и като я занесох в къщата- само вътре седи като кокона, на тревата не ще да стъпи- аз се опитвам да я пусна на тревата, то си разперва четирите  крака да не допре, а като я хвърлих на земята- втурна се и на врата ми се покачи. Идиотка
Знаеш, че можеш да пишеш, нали? bouquet
Използвай си дарбата! Hug

# 2 958
  • MI
Янтра, всъщност и аз не обичам заешко, но заради вкуса, хич не ми пука че са сладки. Иначе агнешко нямаше да пипна, а така обичам...  Grinning
Гугъл, виждаш ли че не е добра идея да отглеждаш бобър вкъщи?  Stop Ядат ги тея чинчили, разтърсих се, като зайчета са им всякакви пкъхове.  Sick А и толкова намаля потреблението на кожи с косъм напоследък, че ни е излишен спора. А и рядко са норки, чинчили и подобни, много са скъпи. Тук едни нутрии се бяха навъдили така, пуснали ги някакви дето ги отглеждали за кожи като намаляло търсенето. Да, ама прояждат всичко гадовете и ги избиха май, не съм виждала тази година. Но се сетих да проверя сега, има рецепти с нутрия на италиански. Нищо не се хвърля, та ако ще на плъх да мяза.  Laughing

# 2 959
  • София
Е, никой ли не вижда разлика между 400 000 норки (чудно кой ги е изял в БГ) и някакво животно, убито, щото ще изяде кокошките?
Ако се завъди норка около рибарник, или рекичка, аман ти е работата.
Нито риба ще видиш, нито раци, нито водни птици.

# 2 960
Диана, в къща сме, но явно муньовското надделява. Е, ще си го носим на ръце ако завали, това е положението Sad

nelig, 1000 в лева е долната граница. Моето го брой по три  Mr. Green Което не помага особено на луковиците, де. Тъпчо!
на колко години ти е йоркито? Те от малки започват да копаят. Твоето да не е от най-дребните? Те са селекционирани изключително като декоративни и дребни и са като фотомодели- работа от тях не очаквай- кат' види мишка и се катери на стола Simple Smile

По отношение на норките и чинчилите и разните животинки с ценна кожа, аз съм на мнение, че когато се развъждат промишлено със стопанска цел е все едно каква е тази цел - дали за храна, кожа или лекарства, това не са естествени популации и унищожението им не вреди на екологията. Въпросните 400 000 норки никога не биха съществували в природата, защото нишата за този вид хищник е много малка и не би могла да поддържа подобен брой животни. Те съществуват само и единствено защото някой ги развъжда, осигурява им храна и ги държи извън естествената хранителна верига. Единственото разумно решение за този вид популации е унищожението им, което дава и стопански резултат. Тези животни, както и селскостопанските животни са изкуствени образувания без особена връзка с екосферата и нямат място в естествените хранителни вериги. С две думи- откъдето дошли- там отишли. Без човека те нямаше да съществуват изначално и убиването им не е екологичен проблем. Всякакви други съображения, несвързани с естествения ход на нещата са от чисто емоционално естество, без разумни аргументи и като такива трябва да си останат много лично изживяване. Съвсем по друг начин стои въпросът с промишленият добив на ценни кожи от естествени източници- това е екологично престъпление и аз съм много против това. Избиването на цели популации от диви животни за кожи, афродизиаци и китайска медицина е престъпление. Особено на животни, които дори и вредители не поддържат високи популации и са заплашени от изчезване. В този ред на мисли, аз, която съм унищожила три ДИВИ животни, защото са вредители, съм извършила престъпление спрямо природата в пъти по-голямо от някой, който е убил 400 000 отгледани от него норки. Все пак лисиците са целогодишно разрешени за обстрел с цел непозволяване голяма експанзия на популацията им, която достига критични размери - въдят се като плъхове.Това ме оправдава Simple Smile Последните 10-15 години например имаше застрашителен спад в популацията на хищните птици - една от причините е селското стопанство и препаратите за унищожаване на полевки, полски мишки, лалугери и прочие, които са вредители и са тровени системно. Но, много от хищните птици като соколи, ястреби, керкенези и други от същия порядък се хранят основно с тези вредители и консумацията на отровени полевки и прочие води до смъртта на тези хищници. Аз живея достатъчно екологично да изтребвам мишките със смес от гипс и брашно, защото знам, че хищниците по веригата са застрашени /включително домашните ми любимци/ , никога не бих убила хищна птица от тези видове / макар, че правят бели, но са несъизмерими с опустошенията нанасяни от свраките/ и т.н. Иска се много малко , за да живееш в синхрон с природата и това малко не е да не ядеш животното, което си отгледал, а е да мислиш, когато слагаш отрова за мишки, за мравки, когато пръскаш дърветата да не е по време на цъфтеж, че умират пчелите, да не унищожаваш нещо, което не можеш да възстановиш и ей такива дребни неща.

# 2 961
  • Пазете Гор
Ти пък, да мислят.

Отсъствието на мисъл ме отказа да дращя тука преди петдесетина страници, когато една пати потребителка обяви, че е еколог по професия, но извличаше генерални изводи връз маргинални клипчета в ютюб. Какво да искаш от това същество - да мисли ли, хеле пък логично, обосновано, информирано, аналитично и критично? То само си мисли, че мисли. А всъщност се върти в кръг, оплетено в митове, клетви и клишета. Две трети от "разсъжденията" -вегански или не - са дъвчене на прастари готови лафове: всемогъщи корпорации, лоши производители, консуматорски общества, зли частници, ненавистни експлоататори, фермерски жестокости, прокудени индианци, гадни търговци, отровна химия и прочее анархо-левичарски дрън-дрън.

Ама норки ли или нутрии ще се гледат? Щото за норките липсват навици у нас, а преди години нутриите бяха хит. Всичко се учи, де. Една интересна статия, която с две думи казва, че норкофермите, освен другите си плюсове, са начин за оползотовряване на отпадъци, които инак отиват да гният по сметищата. Подобно нещо изписахме тук и за домашният добитък, впрочем.

Давам половината от бъдещета си картофена реколта за пес, котка, рис, пума, свекърва или майка - абе нещо, което да прогони слепите ми кучета.

# 2 962
  • волно калдъръмче
Половин картофена реколта и ръката на дъщеря си в добавка, ако някой отклони нашествие от марокански скакалци.

# 2 963
  • София
Лятото в Лидл пуснаха едни соларни лампи против къртици.
Охраняват 750 кв.м.
Родих се това лято.

# 2 964
Куркума, да не изпадам в пространни разсъждения, но мисля, че цялата тази неопределеност и изпадане в крайности, свързана с екологията и отношението ни към планетата, която обитаваме и механизмите на взаимодействие на средата...мисля, че този изкривен поглед се дължи най-вече на факта, че хората, като елемент на екосистемата са точно такава изкуствено създадена и поддържана популация ИЗВЪН  естествените хранителни вериги, също както кравите и овцете и норките и прочие. Като живи организми в организацията на живота на Земята, ние сме изведени извън нормалната екосистема, нашето съществуване е подсигурено и сме премахнали почти на 90 % факторите, които биха контролирали популацията ни- като изключим болести, инциденти и войни/убийства, ние сме добре, направо противоприродно защитени, и като такива вече не сме на върха на хранителната верига, а сме изведени извън нея- имаме си собствена храна /също извън нормалните хранителни вериги/ и не се конкурираме с други видове за нея. Постепенно човекът е преминал от състоянието на "венец на сътворението" и върховен хищник в хранителната верига на земята, към състоянието на организъм, отделен от естественото си място и извън хранителните вериги на другите живи организми на планетата. Все още обществото ни се държи като върховен хищник, но неминуемо голяма част / в наши дни много по-голямата част / от популацията на Хомо Сапиенс е непригодна да живее в конкуренция с другите хищници поради "зоопаркния" ни начин на живот. Няма как този когнитивен дисонанс да не доведе до закърняване на хищническия инстинкт и чуденки и маянки кои сме ние, хищници ли сме, защо поведението ни в екосистемата е нелогично и прочие философски кахъри. Преминаването ни като цивилизация и биологичен вид от оцеляване към свръхпопулация в изобилие е довело до пълно закърняване на вродените инстинкти за поведение насочено към баланс и самовъзстановяване на екосистемата.Ние живеем зад ограда, добре охранявани и нахранени и отношението ни към екосистемата е същото, каквото е на оядените политици в блиндирани коли и подсигурени замъци към народа в гетото- хабер си нямат за какво иде реч и не им пука. Просто защото ние не зависим от екосистемата на Земята /освен някои малки балансиращи моменти като "не убивай пчелите! не трови водата! не трови въздуха! какво по дяволите е птицечовка и на кого е потрябвала?" ...Ние си имаме собствена система. Затова толкова много хора смятат за еднакво важно опазването на кокошките и това на тигрите, не правят разлика между естествените и изкуствените популации, което е проява на емпатия и лицемерие едновременно. Емпатия към съществата в подобно положение- изкуствените системи като нас, съзнанието, че ние, също като кравите и овцете нямаме вече "естествено място" в природния ред, и лицемерие във фалшивата скромност, която не им позволява да кажат: Аз съм човек и съм господар на Земята, аз съм върховния хищник, върха на хранителната верига и съм този, защото убивам и това е природата ми. Трудничко ще е за доста от хората да кажат това и да е истина- те дори не знаят къде се въдят хамбургери и как да си ги наловят....

Половин картофена реколта и ръката на дъщеря си в добавка, ако някой отклони нашествие от марокански скакалци.
ще питам свеки с какво ги мори и ще споделя Simple Smile знам, че прави нещо есенно време, да им убива яйцата, но не знам какво

# 2 965
  • София
Диана bouquet

# 2 966
  • Пазете Гор
Интересна теория, Диана, намира някакво основание за алогичното поведение при подадена команда " да спасим света". Забележително е, че далеч не само веганите са подвластни на споменатите самозаблуди. Всъщност те са частен случай на по-голяма група объркани, може би малко по-вресливата, по-шумящата, но далеч не най-голямата, и даже не най-безполезната.

Дали заради това объркване го правят, или поради обикновена глупост, заради корист ли - все едно, но с писанията си в темата успяха да ме научат на много важни неща. Основното е: не се хаби в спор с някой, за когото екология и устойчиво развитие означават всички да заживеем като Маугли, като "традиционните" земеделци в Нигер, или поне както "някога баба на село", каквото и да значи това.

# 2 967
  • Куциндрел
Куркума, къде ги видя тези писания? Последните  n страници само си чешем езиците. Laughing

# 2 968
  • Пазете Гор
О, насам-нататък, и далеч не само в тази тема. А последните няколко десетки страници практически не съм ги чел, че това с езиците почна доста отдавна  Wink.

# 2 969
  • Куциндрел
Е в подобен форум какво друго да си чешем? Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт