Защо веганизъм?

• 280 946
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 2 940
  • София

Не мисля, че има адекватна причина някой да иска това:
Скрит текст:
да се превърне в това:
Скрит текст:
Само и Единствено, защото някоя кифла си мисли, че така е по-интересна.

Тези животинки не са жизнено необходими за оцеляването на никого, но някой ги отглежда, за да ги убие и одере. От каприз. Да е за храна и оцеляване - ок. Да е необходимо, за да си доставиш определени нутриенти, които няма откъде другаде - ок. Ама, за да се направи някоя на фатална жена - мисля, че всеки може да си направи разликата.
Извинявай, но за мен, това си е жив плъх и бих предпочела от него да си направят палто, отколкото астраганени калпаци.
От друга страна, има страни с лоши зими и там е добре да си защитен с кожено палто.

# 2 941
  • София
Моята философия е много проста:
Ако нещо не е жизнено необходимо, а носи вреда на живо същество, може да се мине и без него. Ако живеех в пещера и нямах достатъчно топли дрехи, и зависех изцяло от животински кожи, щях да нося такива (например, както ескимосите). Живеейки в България, където климатът е сравнително мек и е напълно възможно да си купиш топли дрехи без да са кожени, не виждам никаква причина да се кича с палто от норка. Ако вълци нападат редовно някое село и става опасно за живущите там, трябва да бъдат избити, защото това застрашават живота на хората там. Същото смятам за лисиците на Diana D, които нападат кокошките й. Но просто и изцяло само за кеф и красота, не бих убила животно.
Всъщност, в основата си такава е философията дори и на тези, които убиват заради кожата.
Много малко са животните, които не стават преди всичко, за ядене.
Тези, като лисиците, са вреден дивеч, който не бъде ли санкциониран, тъй като няма достатъчно кадърни естествени врагове, става опасен за популацията на полезните животни.
Затова и от чинчилата, и норката, и бялката, и златката, се правят хубави палта и шапки.
А, са скъпи, защото животинките са малки и трябват по- големи количества за един артикул.

# 2 942
Скрит текст:
Диана, с голи ръце ли уби тези лисици? Shocked
не, разбира се- едното се хвана в капан, едно удуши кучето- арест при грабеж така да се каже, и едното с мотиката, като се срещнахме внезапно при оградата на кокошките.
За съжаление само тази, дето я хвана кучето беше зимна и с хубава козина, ама много я беше дъвкало и не ставаше. Другите две бяха летни и проскубани, но си направих стъпки- да ги тъпча, да ги тъпча, че сума пилета ми зяносаха.
Уф! Представих си те как душиш лициси с голи ръце. А ти, бам с мотиката! Laughing
как с голи ръце? Не, че съм неспособна по принцип да сторя нещо подобно, ама тия пренасят бяс и не бих им позволила да ме ухапят в разгара на борбата  Laughing Аз еко-био-таквоз ги требя вредителите- котки има, куче има, и аз като ги видя и ги прасна с мотиката. Лисиците са иди-дойди- те си крадат някое пиле и толкоз, ама поровете са напаст ужасна- ако влезе в кокошарника всички кокошки ще удуши, а и трудно се хващат гадовете. Обаче миналата година много лисици имаше, не знам защо- и в града влизат и се тикат по кофите за боклук идиотите.

# 2 943
  • MI
Диана, спечели ми окончателно уважението с тези лисици!  Simple Smile И аз не бих хвърлила кожата им, честно казано... Дядо ми така трепеше всякакви вредители в градината, с мотиката.  Един път помня че и някакъв огромен плъх беше показвал като трофей.  Laughing

Гугъл, много си ми симпатична, наистина.  Този път обаче ти издишат аргументите. Ти в крайна сметка казваш, че чинчилата ти не трябва да я ядем, просто защото е сладка, докато прасето е грозно и затова може. за някой аржентинец обаче твоето животинче си е прекарсна бъдеща пържола, а Джордж Клуни си гледаше една огромна свиня вкъщи. Така че всичко е много относително и не е хубаво да наричаш някого кифла, само защото е облякъл нещо, което ти не би.

# 2 944
  • Пловдив
nelig - на практика моята философия е такава. Прасетата ми изглеждат гадни, проклети, агресивни гадини и ги ям с кеф. Зайците са ми симпатични и не обичам заешко.

Обаче си мълчах докато баба ми ядеше зайци. Тихо не ядях.

# 2 945
.

Последна редакция: вт, 13 дек 2016, 20:04 от Зимна Утрин

# 2 946
Благодаря, Нели Simple Smile
Аз съм израснала в къща, макар и в града, но къща с голям двор и винаги сме отглеждали дребни животни- кокошки, фазани, токачки,прасета, агнета и ярета. Отношението ми към природата е много естествено и тези Радини вълнения за мишките, лисиците и правата на кокошките са ми меко казано непонятни, да не използвам друга дума. Имам си домашни любимци, разбира се, но и те имат естествено отношение към нещата- котаракът ми например, яде само гранулирана храна, но убива мишки, плъхове, съсели и каквото хване и ми ги носи подарък.Обаче слепи кучета- не! Мързи го да копае и да ги гони и си прави дневната норма с разни съсели. Никога не ги яде- ужасно неекологично поведение. Кучето копае из градината, но е много голямо да хваща тия гадове. Иначе лисици- да. Падна голям смях, когато внучката на съседката си донесе йоркито баба да го гледа лятото. Супер е да видиш това кученце, което е специално развъдено за лов на гризачи и къртици/слепи кучета, как премина плавно от глезена кокона до опасна ловджийка за 10 дни. Сега и аз искам едно такова, да лови гадното сляпо куче, ама нали е пусто много кифленско и декоративно, струва майка си и баща си- по 800 - 1000 лева искат за кученце от породата. А на мен да лови сляпо куче ми трябва. Мда.
Една година доста отдавна имаше напаст от орли- преди повече от 35 години беше, защото помня бях малка и не ми даваха да ходя по двора, че орлите нападаха и деца. Тогава един орел ми вдигна булонката, че съм запомнила ясно това лято.
Човек се вписва в природата или не се вписва- това е истината.

# 2 947
Diana D, поклон! Не че ми е много смислен коментарът, но просто нямаше как да остана безразлична към историята с лисицата и мотиката и трябваше да драсна някой ред! Ти си безстрашна жена и тотално ми се издигна в очите! Mr. Green

# 2 948
  • Пловдив
Diana D - може да успеем да те уредим с някое не съвсем чистопородно йорки Simple Smile

# 2 949
  • София - Рим и обратно
Диана ви разби на пух и прах превземките относно чинчили-минчили, лисички, плъхчета и златки Grinning
Диана, свиркай другия път да заснемем тез приключения, толкова хубав алтернативен филм за насилието на пухкави козиноносители над хора ще се получи!

# 2 950
  • София
Падна голям смях, когато внучката на съседката си донесе йоркито баба да го гледа лятото. Супер е да видиш това кученце, което е специално развъдено за лов на гризачи и къртици/слепи кучета, как премина плавно от глезена кокона до опасна ловджийка за 10 дни. Сега и аз искам едно такова, да лови гадното сляпо куче, ама нали е пусто много кифленско и декоративно, струва майка си и баща си- по 800 - 1000 лева искат за кученце от породата. А на мен да лови сляпо куче ми трябва. Мда.
Знаех си!
Имаме йоркшир, но го дава претенциозен - вчера прескочи търчащ плъх, а и мишките заобикаля гнусливо докато си прави вечерната пиш-разходка. Кажи къде да го пратим на обучение, че от слепи кучета останах без луковици!

Няколко пъти написах в тази тема, че когато някой мине на тарелки, автоматично губи връзка с кораба-майка-Гея.

Последна редакция: вт, 13 дек 2016, 20:34 от Assos

# 2 951
Благодаря, момичета bouquet, но то за лисица не се иска голяма смелост- те са горе-долу като булонка големи - трудно биха ме наранили, макар че са като истерични буйстващи луди, когато ги е страх. Иначе една година ни бяха нападнали вълци- много студена зима беше и се бяха домъкнали - тогава зор видяхме и съм се крила и не съм излизала през нощта, но 5-6 вълка на лов заедно си е за страх работа.

Мерси, Янтра, много високо бих оценила едно йорки за работа- и да не е чистокръвно е ок- няма да го показвам на изложба, а кръвта и инстинктите на тези териери са много силни и ще ловува.  Hug

Кафе, трябва да заснемем майка ми- тя е истинския ужас за животните и винаги много страшно реагира ако спасява кожа, така да се каже. Един път се разхожда по двора, пуши си цигара и се наслаждава на цветята и на един ъгъл се среща с нищо неподозиращото ми куче, изпищява свръхзвуково и кучето подскочи на един метър височина, тръшна се на земята и не мърда. Бре, викам инфаркт получи туй животно newsm78 Тогава за първи път видях животно да се прави на умряло при среща със страшен враг Laughing Тя се обърна да ми каже как се стреснала и кучето скочи и като драсна! После като я види на двора и бяга да се крие.Ега ти смъртоносното пищене извади - повреди ми кучето психически направо!
Асос, момченцата са по-често муньовци- и кучета и котки по-амбициозни ловджии са женските. Иначе нямат нужда от обучение, но ако са живяли дълго в апартамент малко си губят инстинкта. Аз имах една котка в апартамента и като я занесох в къщата- само вътре седи като кокона, на тревата не ще да стъпи- аз се опитвам да я пусна на тревата, то си разперва четирите  крака да не допре, а като я хвърлих на земята- втурна се и на врата ми се покачи. Идиотка

# 2 952
  • MI
Зимна утрин, не знам за Амал, но това е свинята:
Скрит текст:
Диана, аз летата съм ги карала на село при баба и отношението ми към животните е сходно на твоето.  Свикваш, че природата функционира така, естествено е като не си изечраснал само сред бетон и не бъркаш овца с куче.  Crazy Но и при това положение си смела, аз сигурно бих се стреснала като видя лисицата, все пак е диво животно...
 Но куче за 1000 лв. ме втррщи, тези луди ли са бееее?!!  #Crazy

# 2 953
Diana-респект  bowuu
Баба ми беше такава куражлийка като теб-аз признавам съм страхлива.
Пухкави кожи не бих носила, имах по едно време едно заешко кожухче-но то ми беше дадено 2-ра употреба- след като дъщерята на кръстницата ми го беше доста време носила.
А от естествена кожа си купувам само колани и обувки и имам  една малка чантичка.
Месо ям само пиле, пуйка и свинско чат-пат и то само чисти без сланини, дреболии, сухожилия и кокали.
Другите са ми гадни.
А за любимци освен безбройните котки, на село си имах питомна кокошка и питомна овца  Mr. Green

# 2 954
Е, никой ли не вижда разлика между 400 000 норки (чудно кой ги е изял в БГ) и някакво животно, убито, щото ще изяде кокошките?

За обувките и аз имам естествена кожа, защото другите изпотяват краката. Дъщеря ми има дишащи апрески и са страхотни, ама не са елегантни.

Общи условия

Активация на акаунт