Защо веганизъм?

• 280 250
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 450
Знаеш ли какво правя в тази тема, Зеленокоске? Първоначално имах абсолютно необоснования оптимизъм, че като обмислиш въпросите относно животните, които ти зададох, ще обмислиш и провеганската си кауза от гледна точка на критичното мислене. Очевидно те надцених много, така че сега единственото, което правя е да те наблюдавам докъде можеш да стигнеш в безмозъчното ирационално вряскане, защото собствената ми дъщеря е 5 години по-малка от теб и искам да имам наблюдения от първа ръка от какво трябва да я предпазвам. Сори за откровеността.

# 451
  • Пазете Гор
Бъдете снизходителни с хлапето. Това е типичното рвение на новопокръстения, подсилено от характерната за  възрастта категоричност. Има го, в някакъв смисъл даже е нормално. Още не се е родил възрастният, който да е наясно с пуберското съзнание.

Забележително е, разбира се, че много хора, чието пуберско оперение отдавна е окапало, също са на фронтовата линия на борба за всякакви, (най-често) анархо-революционни каузи. Времената са такива. В повече от половината свят за странномислие отдавна не бесят и не бият. По много причини - достъп до бързи медии, наличие на свободно време, пресищане с информация - почти всеки вече иска да се изкаже. Вероятността да останеш незабелязан в многогласието наоколо е огромна, и затова революционните каузи и страскащи перформанси са избирани за начин за изява. Белким някой те мерне за миг поне.

В този смисъл веганизмът, или там както се нарича това, е просто подробност, вариант на желанието да бъдеш забелязан. Може да е това, а може да е друго. Някакъв вариант на екстремален пиърсинг, да речем. Залагам 30 лева, че скоро ще се появи и контрадвижение "карнизъм" (нали така се пише). То ще наподобява удивително своя супостат - и като изразни средства, и като ниво на аргументация.

Такъв е животът.

# 452

Бих положил усилия в изграждането на имунна системна в общностите срещу всякакви екстремизми, месианства и революционери. По-опасни са от ножовете във всички световни кланици, вкупом броени.

В тази подчертаната категория влизат и веганите, затова дразнят толкова. Иначе за другото съм съгласна с теб.  Peace

Елфчо, как по-ясно да ти го обясня, ако ти липсва базата? Като правиш теория, ти залагаш определени предположения. Ако те са неверни или нереалистични, колкото и добре да звучи теорията, на практика се проваля с гръм и трясък. Такъв пример е предположението, че всички хора действат винаги логично - това е предположение, залолжено в редица супер известни икономически теории, поради което на практика те не работят. Иначе нямаше да има толкова теории всъщност.  Laughing В посоченото от теб "изследване" (виж какво каза Уиш за достоверността на даден източник, много е вярно) има заложени един куп АКО. Едно от тях е, че всички стоки ще отиват там, където имат нужда от тях и то без никакви търговки ограничения. Това на практика няма как да се случи, не и при който и да е известен ни икономически и обществен модел. Затова няма начин да сработи модела. Накрая пак в САЩ ще преяждат, но с растителна храна, а в Африка пак ще гладуват и то много повече, защото няма къде да си произведат нужната им храна и ще им струва прекалено скъпо. Дори само заради транспорта ако искаш. И или ще мрат от глад (голямата част), или ще станем свидетели на ново преселение на народите, в сравнение с което сегашната бежанска вълна ще ни се стори песен.

Сега разбра ли?
Опитваш се да ме изкараш глупава, но ненужните ти коментари не показват зрялост.

Една от причините да са гладни е защото индустриите използват земята на бедните държави в Африка за земеделие което отива за животните които пак казвам - изяждат много повече храна от колкото дават. 

Ще се радвам ти да ми посочиш статия в която няма ако-та.

# 453
Като си против вегани и животни какво правиш тук?
Чуди се на глас " защо, за Бога, веганизъм?".
Не се чуди. Дошла е да се жалва колко е издразнена от веганите.

# 454
Не се чуди. Дошла е да се жалва колко е издразнена от веганите.
Joy Не мисля, че точно ти и точно тази тема биха успели да раздразнят Янечек, нито когото и да било. По-скоро доста хора се забавляват с това как подскачаш на всяко изречение, което не изразява коленопреклонно благоговение пред идеите, в които си мислиш, че вярваш.

# 455
Бъдете снизходителни с хлапето.

Mен ме съмнява, че това е хлапе, имам чувството, че един и същи трол пуска теми тук и в СО, понякога го банват, после пак се появява със същия леко отегчен стил.

# 456
Аз не се забавлявам, но ми е интересно да я наблюдавам докъде може да стигне с подскците и тръшкането, та да си имам едно наум, когато дъщеря ми влезе в пубертета.

Янечек, мисля, че грешиш. Чела съм майката и хлапето е типичен пример за дете от разбито семейство, дошло при мама, която от години се блъска в чужбина и която не е особено адекватна да се погрижи за дъшеря си, която е тресната от пубертета.

# 457
  • MI

Опитваш се да ме изкараш глупава, но ненужните ти коментари не показват зрялост.

Една от причините да са гладни е защото индустриите използват земята на бедните държави в Африка за земеделие което отива за животните които пак казвам - изяждат много повече храна от колкото дават. 

Ще се радвам ти да ми посочиш статия в която няма ако-та.

Не, не се опитвам да те изкарам глупава. Знам че просто си малка, не си чела достатъчно, а на тези години и няма как да си и имаш много път пред теб. Всъщност ако наистина мислех че си тъпа въобще нямаше да си губя времето с теб, вярваш или не.  Laughing Има потенциал в теб, но много неправилно го ползваш.

Провери каква част от Африка е пустиня. Сега погледни пак каква част от земята там се обработва. Виж таблицата в долния линк.
Просто не е подходяща за отглеждане на зеленчуци и т.н. голямата част от земята там. А и моделът който ти даде изключва превръщането на друга земя в обработваема (напр. изсичане на гори). Така че ще трябва да се задоволят с това, което имат. А то е крайно недостатъчно. Иначе, да, използват я но не за земеделие, а за полезните изкопаеми. Наистина затова е бедна. За съжаление е така.

НЯма теория без допускания. Но има реалистични и нереалистични допускания. Тези в твоя линк са напълно нереалистични, няма просто как да стане. Знаеш ли колко пъти някой е пробвал да промени света в тази насока? Еми, не става - противоречи на човешката природа. Последния опит го видяхме всички - комунизма.

# 458
  • Пазете Гор
Лоши алчни корпорации; добрите бедни, дето обедняват; богатите, дето забогатяват, грабейки; гладът, за който има виновни (цивилизования свят, разбира се), горката Африка - класическите съставки за левичарска мешавица са налице. Какво постига тя в неособено информирана, ненастроена аналитично и критично менталност - резултатите са видими, не само в тая тема. Цялата им вяра е синтез на условията на председателя Мао, само че с моркови във всяко изречение.

Бъдете снизходителни с хлапето. ...
Mен ме съмнява, че това е хлапе, имам чувството, че един и същи трол пуска теми тук и в СО, понякога го банват, после пак се появява със същия леко отегчен стил.

Мислиш ли? Може, де да знам. Отдавна не съм следил дискусии в клюто.

# 459
Не мога да съм сигурна, но ако в началото ми звучеше като 15-годишна, в последните постове не ми. Нито влага достатъчно плам, присъщ на наскоро покръстен, особено пък тийн, нито се изразява като такъв. Пише като скучаещ чичко.

# 460
Пубертетска работа. Детето търси внимание, явно по този начин го получава. Аз лично бих се замислила, какъв психологически проблем има, за да се конвертне към толкоз екстремно поведение. Не че съм против веганите и начина им на живот, просто войнственото поведение на това дете говори за една не много здравословна динамика на живот.
Сега, за да не бъда обвинена че изпитвам каквато и да било негативност към различно от мен хранещите се, само ще спомена, че малката ми дащеря, на 16 год. , е от почти година веган. Питала съм защо, ами така решила. Не се налага, нито някой на нея се налага относно хранене. Няма коментари нито критики от двете страни. Купувала съм и готварски книги за вегани, радва се детето. Чете, информира се, набавя си (поне засега) необходимите хранителни вещества.
След време ще видим като как ще се развият нещата.

# 461
  • Пазете Гор
Не мога да съм сигурна, но ако в началото ми звучеше като 15-годишна, в последните постове не ми. Нито влага достатъчно плам, присъщ на наскоро покръстен, особено пък тийн, нито се изразява като такъв. Пише като скучаещ чичко.

Ааа, без сексизми, моля  Wink. Инак елементи на нестройната ѝ аргументация съм срещал у много съфорумци, хем чиито пубертет е отшумял още по времето на младия Бон Джоуви, че и преди него. Говорим за едно старо заболяване,сега обаче с разни нови, ужким тясно морковено-краставичени симптоми. А, и гладуващата Африка, де, тя си е винаги под ръка.

# 462
Под ръка си е, а още по-хубавото е, че е далече, което я прави идеална за спасяване.

# 463
Здравейте, не знам дали е удачна група за моя въпрос, но това излезе в търсачката първо.
Та- ще правя веган торта за рд, но се чудя за маслото...Трябва ли да купя маргарин? НЯМАМ финансовавата възможност за кокосово/какаково и прочие. Чудех се, дали разстителната сметана за сладкиши при по-продължително разбиване няма да стане на нещо като масло, единствено консистенцията търся.
Някакви предложения? С млечната знам, че така става, но разтителна?
Или е по-удачно маргарин? ( зная, че е супер вреден, но в крайна сметка парче от торта за 10-12 души, един път в годината едва ли би нанесла кой знае колко трайни увреждания...)
И да- веган шоколад? Или черните по принцип стават, стига да няма сметани или мляко?

Благодаря предварително за разбирането, ако постът ми не е за тук, моля да ме насочите...
Просто не се храня така, тортата е подарък и не съм запозната...

# 464
  • Пазете Гор
Пробвай се в готварския или алтернативния форум. Или купи готова торта от корени, има всякакви на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт