Защо веганизъм?

• 280 596
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 525
Не са много дългогодишните, за това казвам, че няма достатъчно изследвания. И за НВД няма, макар че аз съм привърженик, но при НВД липсва сектанството и "каузата" за спасяване на света/кравите или пшеницата Simple Smile.

# 526
Напротив, има
Точно НВД е било спасението на диабетиците преди да се открие синтетичния инсулин

# 527
Ами не знам дали не е довело до други заболявания. Не е редно без цялостно изследване, което отнема десетилетия и наблюдение над много хора, да се препоръчва нещо като панацея.

Винаги, когато препоръчвам режима, съветвам хората да си правят контролни изследвания. Има доста теории, че прекалената употреба на месо води до рак на дебелото черво и други. Просто, всякакви подобни теории са малко относителни, защото хората са различни.

Малко е като с пушачите и непушачите. Има много пушачи, които не се разболяват от рак и много непушачи, които се.

Дразнещо е, когато налагаш на някой твоят избор с твърдението, че е единствения правилен без емпирични и научни доказателства за това, особено ако го правиш над деца.

# 528
Някой може ли да ме светне по отношение на ''Веганският мит''? Книга ли е?
Ще ми е интересно да прочета.

# 529
  • Варна

Винаги, когато препоръчвам режима, съветвам хората да си правят контролни изследвания. Има доста теории, че прекалената употреба на месо води до рак на дебелото черво и други. Просто, всякакви подобни теории са малко относителни, защото хората са различни.

Малко извън темата, но оня ден мярнах някъде из нета заглавие, че според нам кое си ново изследване рак се причинява не от прекалената консумация на месо, а от тази на тесто. Сега сигурно някой ще започне кръстоносен поход и срещу тестените, знае ли човек...

# 530
Именно Хай, така стана и със слънцето. По наше време го имаха за панацея и ни препичаха от всички зтрани до хрупкава коричка, после дойде инфо за ракът на кожата и солариумите станаха супер-дупер здравословна алтернатива, докато след 20 години не ги забраняват поголовно, като вредни.

Малко категорични отговори има в медицината, както и в много други неща.

# 531
Някой може ли да ме светне по отношение на ''Веганският мит''? Книга ли е?
Ще ми е интересно да прочета.

Предполагам, че става дума за книгата "The Vegetarian Myth: Food, Justice, and Sustainability" на Lierre Keith. Интересна е, авторката изследва редица вегетариански митове - здравословни, екологични и социални. Разказва от личен опит и е доста откровена за проблемите, които е развила в резултат на уж здравословното си хранене. В момента активно се изследват връзките между този тип хранителни режими и депресията, тревожността, паническите атаки, ОКР-то, макар че е трудно да се определи дали хората, по принцип склонни към този тип проблеми, са привлечени от тези идеи, или развиват проблемите в следствие на храненето.

Заради книгата си авторката е била нападана физически от вегани, които ѝ хвърлили прах от стрити лютиви чушки в очите.  Rolling Eyes

Тази статия на английски разказва накратко за връзката психично здраве-вегетарианство.

# 532
  • n/a
Защо веганизъм? Уместен въпрос. Защото
няма нито едно сериозно основание за не-
го, нито едно, стига главата да работи нор-
мално. Говорим за разумни, рационални ос-
нования, не за емоционални. Моралът, смя-
там, че изобщо не може да се приложи, ос-
вен в крайни случаи на реалигиозна посве-
теност, която едва ли е налична тук.

# 533
  • София
Цинично казано, ако пушиш - рак, ако не пушиш - Алцхаймер.
Същото е и с храненето, и със слънцето.
Всичко с мярка, както казваше баба ми.

# 534
  • n/a
Несъмнено и увеличаването на възрастта влияе.
Значително по-голямо влияние оказват разните
моди, които лашкат последователите си в таки-
ва крайности, че кофтито ефекти са неминуеми.
Именно, всичко с мярка. Веганизмът е доста от-
въд нея.

# 535
Ами, не е много по-различно, защото ив други страни са по лицето, раменете и ръцете. А това с биото и химията е същото.

# 536
Добре де, така и така все нещо ще ни убие. Предпочитам това да е една хубава, сочна пържола.

# 537
Че те, веганите, не умират! Те изсъхват...

# 538
Ще съм благодарна ако някой ми обясни защо веганите не ядат яйца? Това ми е много странно, честно. Никой в Европа не жалее за неродени и абортирани деца, но веганите жалеят за неродени пиленца. Разбирам им подбудите да не консумират месо, млечни и риба. Но това с яйцата не го разбирам.

# 539
  • MI
Те и мед и смокини не ядат, ти се чудиш за яйцата.  Laughing
А за слънцето, ако си много бял  не си задаваш такива въпроси и просто се пазиш.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт