Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 915
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря за разяснението. За съжаление лекарите изобщо не коментират връзките между отделните препарати, ние да се спасяваме..наскоро ми се случи аптекарката да ми чете листовка и да ми каже, че не знае какво означава едната съставка.. Simple Smile

# 121
  • в огледалото на живота
Взех си изследванията вчера,минах преглед при ендото +ехография и честно казано ми е криво.... Tired

Ето резултата :
FT4-16,54 pmol/ Референтни граници -12,0-22,0

TSH- 1,450 mlU/ml Референтни стойности -0,27-4,20

Според лекаря съм в златната среда...
Да уточня,че не  съм диагностицирана с Хашимото,имам възел,който следя след биопсията преди 3г.Без промяна в размерите,в ремисия.
На терапия с Л тироксин  0,75 мкг. от същото време насам. Стойностите от преди 6м.изследване са абсолютно идентични със сегашните.
Oчаквам резултата от  ТАТ ,МАТ и FT 3 за да видя в какви норми са и те,но съм убедена,че няма да има промяна от последните.

Реално оплаквания други нямам.
Е,да ама не съм доволна...Опитвала съм да не пия хапчето 2,3 дни,но щом го спра и боцкането в областта на десния лоб се завръща.Почна ли ги пак,спира.
От седмица насам имам едни бодежи в сърдечната област,отдавам го на стреса около мен и пия тинктура от мента,глог и валериан.

Общо взето това.Явно трябва да се примиря със сутрешната 'закуска' от хормон и за напред  Tired

Знам,че има много хора в моето положение,че даже и по зле,ама все още не мога да свикна с тази мисъл... Confused

Извинявам се за мрънкането.....дано ми простите  Hug

# 122
Дев, то всеки си знае най-добре какво му е, но не мисля, че има за какво да се ядосваш, добри са ти изследванията. Я виж колко момичета има, на които не могат да им ноцелят дозата и само им играят хормоните.

И все ми се иска да ви кажа, момичета, радвайте се, че не ви е сполетяла другата форма - Базед, че там положението е много по-тежко, и вашето пиене на хормон е цвете просто.  Hug
То най-добре е да сме здрави де.

# 123
  • в огледалото на живота
Права си Леми,много при това  Hug

Изпуснах си парата леко,още веднъж се извинявам за което  Embarassed
Аз съм човек,който гледа с оптимизъм на живота,но понякога и аз се прекършвам от неща,които реално не са толкова животозастрашаващи....
Просто имах нужда от подкрепа и да споделя  Hug
Благодаря  bouquet

Здрави да сте всички!

# 124
А, Дев, то на всеки му идва да "изока" дет се вика  Hug
Казах ти го за твое собствено успокоене и с най-добри чувства,съжалявам ако е прозвучало назидателно.  Hug
И аз се опитвам да гледам позитивно уж, но понякога направо не виждам никаква светлина в тунела.  Tired

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 09:54 от Lemy

# 125
Момичета мислите ли, че изживян силен стрес няколко часа преди изследването може да повлияе върху резултата на ТСХ?

Аз мисля че може. Поне при мен имаше съвпадение, но след продължителен стрес.

~Dev~ а защо пиеш този тироксин ? ( извинявам се за тъпия въпрос )

# 126
  • Бургас
Благодаря за разяснението. За съжаление лекарите изобщо не коментират връзките между отделните препарати, ние да се спасяваме..наскоро ми се случи аптекарката да ми чете листовка и да ми каже, че не знае какво означава едната съставка.. Simple Smile
Аз не знам какви са тези фармацевти....
Скрит текст:
изписват един спрей за нос на сина ми за един обикновен вирус. Оказва се, че е около 30лв, питам какво има в него, защото ако е с кортикостероиди или АБ не го искам за момента. Аптекарката ми каза, няма нищо такова в него. Прибирам се, чета и се оказва, че е кортикостероид, доста силен при това. Аз обикновено проверявам всичко преди да го взема, но този път бързах и викам нали уж е фармацевт, не може да не знае. То верно, че не могат да помнят съставките на всички лекарства, но има основни неща, които не може да не се знаят. Извинявам се за отклонението.
Понеже заговорихте за лекарства и взаимодействия, аз пих доста месеци Нексиум /спада към "инхибитори на протонната помпа" на стомашните жлези- езомепразол/. Спазвах интервал по поне 2 часа, понякога и повече между него и Еутирокса. Случвало се е понякога обаче и да ги пия през половин-един час. Дали е възможно нещо Нексиумът да е попречил на правилното усвояване на хормона  Thinking

~Dev~, изследванията ти са добри, ти нямаш оплаквания, хапчето да ти е проблемът  Hug И на мен ми беше трудно да преглътна, че може да се налага цял живот да го пия, но стига да съм здрава и то да ми помага за това вече се примирих.

# 127
  • в огледалото на живота
Момичета мислите ли, че изживян силен стрес няколко часа преди изследването може да повлияе върху резултата на ТСХ?

Аз мисля че може. Поне при мен имаше съвпадение, но след продължителен стрес.

~Dev~ а защо пиеш този тироксин ? ( извинявам се за тъпия въпрос )
Заради болките от възела.Това беше и причината за биопсията.Доста е голям(2см)и е на границата за оперативно лечение.Слава богу,стопирах за сега и увеличението му и болките,но с хапчето.
Отделно преди това бях с резултати клонящи силно към хипофункция.
Та комплексни са нещата   Hug
Това да е проблема.

# 128
Излезнаха изследванията ми- ТАТ 205,6, МАТ 599,1, ТСХ 5,36/  паднал е от 7,61 след месец и половина терапия с 50мг. л-тироксин/. Лекарката каза, че вече официално съм диагностицирана с Хашимото и препоръча увеличаване на дозата с 25мг. от декември. Април ново изследване и евентуално обременяване с глюкоза за да види дали имам ИР. Както вчера някой тук ми каза- немислимо било да се прави обременяване при този висок хормон в момента. Това са официалните факти, иначе се чувствам много подтисната и някак си виновна, защото е вероятно дъщерите ми след време също да развият Хашимото и  да имат проблеми със забременяването. Лекарката препоръча да заведа голямата дъщеря на изследване като навърши 14г. Не знам точно какъв е принципа на унаследяване, при мен е придобито, никой в рода ни няма проблеми с щит. жлеза. Двете ми баби починаха от старост, а майка почина от рак.

# 129
Лекарката препоръча да заведа голямата дъщеря на изследване като навърши 14г.

На мен Начев ми каза като навърши 10. В тази връзка някой знае ли доколко точни са изследванията ако кръвта се взема от пръста. Дъщеря ми беше на почти 5 като и взеха кръв от пръста, Масларски (май така се казваше) от Сити Клиник, който освен педиатър е и ендокринолог, не каза, че е проблем, но в лабораториите като изискване указват кръвта да е венозна.
Не го разпитах подробно, просто му казах, че кръвта е взета от пръста.

# 130
Не знам, малката е на 10г. ,голямата на 13. Само за голямата каза. При всички случаи ще се допитам да личната, която е педиатър. И какво става ако хормоните на детето не са в норма-почва терапия с л-тироксин??? newsm78
Ваяна, какви са резултатите на детето ти? Доколкото знам кръвта от вената позволява по-широко изследване, но може и да бъркам. Не случайно ПКК се взема от вената кръв.

# 131
При децата предполагам е още по- опасно да остават без хормон, тъй като се отразява на умственото и физическото развитие. Но ако хормоните не са много извън граници, аз бих опитала с алтернативни методи първоначално да ги вкарам в норма.

# 132
В  норма бяха антителата, тсх беше малко висок според мен - към 2,8. Той каза, че е нормален, мен леко ме притесни, но понеже спомена, че след боледуване е нормално да е по - завишен (беше минал около месец след боледуването), се успокоих.

ПКК за детска градина се взема от пръста. Предполагам, че е по - добре от вена, но все пак дали дава достатъчно добра представа за състоянието се чудя.

# 133
На моите деца им взимат от вена
Свиква се, не е драма
Алтернативните методи не работят много добре при деца

# 134
Добре  де,на 13-14г. са във вихъра на пубертета.Хормоните са нагоре надолу всеки ден.Не само ТСХ,а всички хормони.Как точно се изписва хормон(Л тироксин) в случая?Всяка седмица ли ще се изследва ТСХ?Не е ли опасно да се намесва хормоно терапия в тази възраст?

Общи условия

Активация на акаунт