Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 940
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
Проследява се няколко месеца, дори години, заедно с други показатели + ехограф, следи се разстежа, кг и  т.н.
Поне свестните ендокринолози така правят

# 136
Извинявам се, че нахълтвам така в темата, но съм много уплашена.

Лятото по повод ксоопад си правих изследвания. Предписа ми ги дерматолог при частен преглед. Какво съм гледала не знам.

Сега обаче виждам, че съм пропуснала да видя, че ТСХ хормона е много над нормата и съм в шок

Хормонален анализ
Забележка: Няма.
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности

TSH ( Тиреотропен Хормон )   13.700   mIU/l   0.27 - 4.20

anti Tg и anti TPO ( ТАТ и МАТ )   *   Профил   Виж по-долу
anti Tg ( TAT )   10.93   IU/ml   < 115
anti TPO ( MAT )   7.58   IU/ml   < 34

Не живея в БГ и идея нямам тук какво трябва да направя, какви изследвания и т.н  И въобще съм толкова боса в тази материя, че ..нищо не знам  Cry

Моля Ви да ме насочите и да ми помогнете. Този висок хормон индикация ли е за тиреоид на Хашимото?

Благодаря Ви предварително bouquet

# 137
Самсара, много е завишен ТСХ, но пък ТАТ и МАТ  са в норма, така че явно няма повод за притеснение. Днес ендокринолога ми каза, че високо  ТСХ  само по себе си не означава ХАшимото. За да се постави тази диагноза трябва антителата също да са завишени. Няма ли как да потърсиш друго мнение на специалист?
Само този хормон не е индикация за Хашимото.

# 138
Самсара, много е завишен ТСХ, но пък ТАТ и МАТ  са в норма, така че явно няма повод за притеснение. Днес ендокринолога ми каза, че високо  ТСХ  само по себе си не означава ХАшимото. За да се постави тази диагноза трябва антителата също да са завишени. Няма ли как да потърсиш друго мнение на специалист?
Само този хормон не е индикация за Хашимото.

Тук първо трябва да отида при личния си лекар.
Завишен ТСХ е хипертироидизъм, нали?

Какви други хормони трябва да ми пусне? Освен антитела. Говорим за АНА, нали? Питам, защото тук като знам колко са "бързи"  и как се впечатляват  doh

# 139
Може би ехографско изследване? Иди при личния лекар и му кажи за опасенията си.
Мен ме диагностицира хирург-мамолог на база преглед с ехограф и висок ТСХ. Даже той ми изписа л-тироксина. Но когато стана време за контролно изследване предпочетох да отида при ендокринолог.
Да, завишен ТСХ е симптом на хипотиреодизъм, но както ти казах, за да се потвърди окончателно диагнозата  се вземат предвид стойностите на ТАТ и МАТ, а при теб са в норма. Но при всички случаи искай консултация с ендокринолог.

# 140
Завишен ТСХ всъщност е признак за ХИПОтиреодизъм, не за хипертиреодизъм.

# 141
Завишен ТСХ всъщност е признак за ХИПОтиреодизъм, не за хипертиреодизъм.

Т.е намалена функция така ли?

Аз се уплаших от Базедовата болест Sad Тя при хипер или при хипотиреодизъм е?

ИЗвинявам  се за тъпите въпроси, но едва тази вечер чета за това.

# 142
Базедовата болест е  хипертиреодизъм, а Хашимото е хипотиреодизъм. Аз също съм един вид начинаеща в тази област, дано се включат други, които са по-запознати. Но при всички случаи трябва отново да посетиш специалист. Дерматологът, при който си била не коментира ли резултатите ти? Косопадът го има и при двете заболявания като симптом.

# 143
Самсара, пълните изследвания са TSH, FT3, FT4, ТАТ, МАТ, ехография. Вероятно нямаш Хашимото, защото ТАТ и МАТ са в норма, а само хипотиреоидизъм, но това се установява със сигурност и със ехографско изследване.
При Базедов болест се изследват още едни антитела - ТРАК, но там ТСХ е със стойности доста под 1.

Не се притеснявай, най - вероятно просто ще ти назначат хормон.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 21:12 от Ваяна

# 144
Здравейте и от мен!
При преглед при мамолог ми откриха проблем с щитовидната жлеза. Ендокринологът ми пусна изледвания, според които TCX е 3,03 а МАТ 319. Обясни ми, че антителата са над нормата и че имам Хашимото и че ще се виждаме веднъж на шест месеца и прегледът приключи. Всичко ми е съвсем ново и сега започвам да чета по темата. Най-вероятно ще ида на преглед при друг лекар, но ми се иска да се ориентирам малко. Ще съм благодарна за всяка информация и мнения.

# 145
Момичета, благодаря ви, че ви има.
Бях на ендо (лекува френд). Каза, че съм нетипична и назначи малка доза еутирокс и още изследвания.
Почнах да го пия и все едно излизам от дупка.
Моето THS e космическо. Благодарна съм на медицината, н лекарите и на целия свят.

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 11:04 от biborana

# 146
Самсара, пълните изследвания са TSH, FT3, FT4, ТАТ, МАТ, ехография. Вероятно нямаш Хашимото, защото ТАТ и МАТ са в норма, а само хипотиреоидизъм, но това се установява със сигурност и със ехографско изследване.
При Базедов болест се изследват още едни антитела - ТРАК, но там ТСХ е със стойности доста под 1.

Не се притеснявай, най - вероятно просто ще ти назначат хормон.

Ваяна, Мекичка благодаря Ви много  bouquet

След седмица има час при линия си лекар, ще го помоля да ми ги пусне.

Ваяна, значи при Базедова са ниски стойности на ТХС, така ли? А ХипО са високи, т.е щитовидната е с намалена функция и произвежда повече хормини, за да се стимулира да работи най-просто казано?

# 147
ТСХ е хормон на хипофизата - тиреостимулиращ хормон. Той нараства, когато хормоните на щитовидната са ниски, за да я стимулира да произвежда повече. За това висок ТСХ говори за хипотиреоидизъм. Обикновено ФТ4 и ТСХ са обратнопропорционални.

При Базедова болест ТСХ е ниско, защото ФТ4, хормон на щитовидната, е висок. Тогава става въпрос за хипертиреоидизъм.

# 148
Mother hero, най - добре си пусни пълните изследвания - ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ и МАТ и тогава посети друг ендокринолог. Нека види жлезата и с ехограф. Но не очаквай нещо по - различно като становище. Това е стандартното мнение на ендокринолозите. Разгледай старите теми, като и алтернативната тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=19;topic=151850.msg33942834#new. Има полезни съвети.

# 149
  • Бургас
Проследява се няколко месеца, дори години, заедно с други показатели + ехограф, следи се разстежа, кг и  т.н.
Поне свестните ендокринолози така правят
Toчно така. Като водих сина ми проф. Йотова проследи кг и ръста му от раждането до момента и това как са се променяли във времето, прегледа го на място, разпита ме за един куп неща и едва след това ми каза, че леко завишената стойност на хормона не се нуждае от лечение /както една друга лекарка в Бс беше назначила, но аз не я послушах/ и че ТСХ ще падне само. Така и стана.
Ако обаче бях послушала другата лекарка щях много да оплескам нещата, та внимавайте къде си водите децата и на кого се доверявате  Peace
Иначе и на мен прословутия Начев ми каза да си следя децата веднъж годишно /контролно ТСХ дори и да няма никакви оплаквания/ от 10г.
Проф. Йотова ми каза също веднъж в годината да им пускам профилактично изследвания /но не заради леко завишените стойности на сина ми тогава, а заради фамилната обремененост: майка ми и аз имаме леки проблеми в това отношение и затова/.

Самсара , може антителата ти да са спаднали /както моите в момента/. Това не изключва Хашимото, високо ТСХ и нужда от хормон. Ако аз в момента си пусках за първи път антитела, те щяха да са перфектни и никога нямаше да разбера, че преди няколко години са били космически. Просто са влезли в норма сами. Проблемът с ТСХ обаче си ми остава.

Днес ми вдигнаха дозата на мен от 50 на 50-75-50 и така през ден. Аз обаче съм доста нехайна към тъпото хапче и често забравям кой ден колко трябва да пия... Някой пил ли е по подобна схема? Да пия на четна дата едното и на нечетна другото или как  Thinking Или да си стоя на същата доза и да чакам нещата сами да се оправят  Mr. Green Joy

Общи условия

Активация на акаунт