Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 310
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
kaleia, то спокойствието сигурно е 99 % от лечението ни, ама май е най-трудно  Hug

# 511
Ваяна, благодаря за отговора. А вит. Д как го приемате? На мен лекарят ми каза на гладно и да капна капките върху парче хляб. Чела съм, че някои го накапват в лъжичка прясно мляко Rolling Eyes

Приемам "Вигантол", по 30 капки седмично, които разделям на три приема - понеделник, сряда и петък по 10 капки (Начев и Тодорова ми казаха, че така е най-правилно). Пила съм го по всякакъв начин: накапан върху залък или лъжичка прясно мляко, или пък като си капя капките директно в устата. И аз знам, че е по-добре да се приема с по-мазна храна, но невинаги ми се занимава. Peace

# 512
Lemy, а в какъв смисъл "започваш да се разпадаш"? Аз разлика не усещам, независимо дали пия или не витамин Д. В началото ми беше 30 при долна граница 50 и нямах разлика в усещанията си.
Ще съм ти благодарна, ако ми изпратиш линкове. bouquet
Аз усещам, започвам да се разболявам от най-малкото, и ми се обаждат разни болежки, които изчезват с пиенето му.  Thinking

# 513
  • София - Варна
Аз пък забелязвам, че много бързо качвам нивата на витамин Д. Или не е бързо и греша нещо: за 15 дни на 1 капка Вигантол на ден го качвам с над 10 единици, при граници 50-120, в тия мерни единици. Изследването не го правя на 15 дни, нито директно след приема на Вигантола, изчаквам поне 10 дни след последния прием на Вигантол. И винаги качвам така нивата, затова не смея да пия повече от 2 капки на ден. Една капка е смешна доза, за кърмачета, не знам защо така... Може да имам някоя мутация за усвояване на Д. Mr. Green

Да ви питам дали имате идея как се покачва феритин. Какво мога да приемам като добавка, иначе за храната ясно. Серумното желязо ми е високо, не мога да приемам желязо, но феритинът ми е ужасно нисък.  newsm78

# 514
Да ви питам дали имате идея как се покачва феритин. Какво мога да приемам като добавка, иначе за храната ясно. Серумното желязо ми е високо, не мога да приемам желязо, но феритинът ми е ужасно нисък.  newsm78

Това е много странно, не знаех, че е възможно даже. newsm78 Понеже преди време тук, в темата, ме посъветваха да изследвам само Феритин, без Желязо. И следователно - като видях, че ми е много ниско, почнах да приемам "Iron" на "Now Foods". Може би трябва да изследвам нивата си на серумно желязо, все пак. Rolling Eyes

# 515
  • София - Варна
Знам, че е много странно. Аз винаги съм била с желязо 18-21 при нива 6-26 за жени. Ако пия фолиева, качвам желязото и до 26. ЖСК-тата са ми ОК, въобще целият ми железен профил не говори за железен дефицит, само феритинът ми е нисък и то на долна граница...
Аз никога не съм го изследвала впрочем, сега за първи път след раждането го пуснах. Освен да е свързано с бременността и раждането нещо, но тогава и желязото ми трябваше да е ниско предполагам, а то за 5 месеца се е вдигнало двойно след раждането, без да приемам добавки.
Четох, че генна мутация за неусовяване на фолиевата киселина можела да даде това явление: нисък феритин, а пък високо желязо (MTHFR). Аз я имам тая мутация. Да уточня, че нямам таласемия, не от това ми е високо желязото.

# 516
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile,

Вчера отидох на контролен преглед (срам, не срам - за пръв път) и лекарката не просто се усъмни, ами направо видя Хашимото). Днес ми взеха кръв и завишените резултати на изследваните хормони потвърдиха.

Никаква представа нямам за тази болест, всичко ми е съвсем ново. На 26 години съм, преди 4 месеца родих, без да знам за заболяването. Ям си всичко, което още от тази вечер ще се промени.

Надявам се не ви нахлувам в темата, ще се радвам на всякакви съвети и препоръки. Hug

# 517
  • София - Бургас
shaw7,
Покажи ни резултати да ги видим, моля:)
Какви съвети ти даде ендокринологът?

# 518
  • София
Утре ще се чуя с ендокриноложката. Много са високи стойностите, лекарката каза, че е неестествено дори, но според нея това се дължи на скорошното раждане. А и до преди няколко часа дори не знаех за съществуването на болестта, което означава 0 спазване на хранителен режим.

Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
TSH ( Тиреотропен Хормон )   72.090   mIU/l   0.27 - 4.20
anti Tg и anti TPO ( ТАТ и МАТ )   Профил   *   *
anti Tg ( TAT )   487.60   IU/ml   < 115
anti TPO ( MAT )   443.10   IU/ml   < 34

# 519
  • София - Бургас
 Shaw7y
високи са Crazy но ще регурират TSH Peace Не е толкова страшно това Хашимото, не се шашкай само, спокойствие и без притеснения. Гледкай и се радвай на бебчето, а пък щом си взела мерки - ще се регулират стойностите.  Hug
Братът на моя съпруг беше със стойност на TSH около 100, пие лекарства и ест. се регулира Peace

Хубавата новина е, че антителата не са страшно високи, моите бяха подобни когато ми откриха Хашимото.
Тях лесно и бързо ще свалиш, а усещам че имаш желание и хранителен режим не те плаши.
Майката му е безглутеново хранене и още след 4-5 месец, антителата ще са надолу Peace

# 520
  • Бургас
Момичета, при доц. Сечанов някой ходил ли е на преглед? Знам, че той е ендокринен хирург и се занимава с по-сериозните случаи, едва ли си губи времето за прегледи и за нацелване на дозата Еутирокс/Л-тироксин, но все пак да питам. В Бс няма никак голям избор на ендокринолози, да не кажа никакъв почти, а разбрах, че той идва редовно до тук. Просто не съм наясно само с операции ли се занимава или и с "глупости" като нашите.

# 521
  • София - Бургас
Мон,
за Бургас мога да препоръчам Пета Кирилова, кабинетът на  бул. "Цар Симеон". От всички ендокринолози, които обиколих в Бургас, от нея съм най - впечатлена, жената е компетентна и много обстоятелствено  разказва, има търпение и бих казала разбира, като за Бургас  Laughing Crazy Peace

# 522
  • София
Shaw7y
високи са Crazy но ще регурират TSH Peace Не е толкова страшно това Хашимото, не се шашкай само, спокойствие и без притеснения. Гледкай и се радвай на бебчето, а пък щом си взела мерки - ще се регулират стойностите.  Hug
Братът на моя съпруг беше със стойност на TSH около 100, пие лекарства и ест. се регулира Peace

Хубавата новина е, че антителата не са страшно високи, моите бяха подобни когато ми откриха Хашимото.
Тях лесно и бързо ще свалиш, а усещам че имаш желание и хранителен режим не те плаши.
Майката му е безглутеново хранене и още след 4-5 месец, антителата ще са надолу Peace

Напълно готова съм за това Simple Smile - ама то така става като цял живот парадирам с това, че никога не съм спазвала диети - ето сега една доживотна. Иначе снощи говорих с една колежка на майка ми, която от 2000 година е с това заболяване (около 60-годишна е) и тя каза, че не спазва специален хранителен режим. Мъжът ми и майка ми също ми казват да не се "втелясвам" прекалено, ама аз съм сравнително стриктна и ще опитам да спазвам това, което ми се казва. Simple Smile

# 523
Напълно готова съм за това Simple Smile - ама то така става като цял живот парадирам с това, че никога не съм спазвала диети - ето сега една доживотна. Иначе снощи говорих с една колежка на майка ми, която от 2000 година е с това заболяване (около 60-годишна е) и тя каза, че не спазва специален хранителен режим. Мъжът ми и майка ми също ми казват да не се "втелясвам" прекалено, ама аз съм сравнително стриктна и ще опитам да спазвам това, което ми се казва. Simple Smile

Всичко е много индивидуално. Peace Има хора, които не спазват хранителен режим, и въпреки това държат заболяването под контрол. Други пък, които много се ограничават в храненето, не могат да постигнат кой знае какъв резултат и антителата им си стоят високи. Всичко е на принципа проба - грешка. Опитай за няколко месеца да ядеш само полезни неща, без глутен, без тестени иделия, без много въглехидрати, и виж как ще започнеш да се усещаш. Да ти кажа честно, аз бих изчакала с режима до началото на януари. В този прекрасен месец, изпълнен с вкусни гозби и време със семейството на маса, хич не бих мислила за диети на твоя място. Laughing Доколкото разбирам от споделеното от теб, нямаш проблеми с килограмите, което е огромен плюс. Peace

# 524
  • София - Варна
Излъгах за ТАТ, объркала съм се бая. Joy
Не за 25 дни е скочил от 16 на 337, а за 2 месеца и 25 дни. Пак е по-логично.
Гърне, моят феритин е 13 (4-104). Сега го гледам. Не знам просто.
Свободен ЖСК 43.20
Тотален ЖСК 60.60 (44.80-80.60)
Желязо 18 (6.60-26)

Общи условия

Активация на акаунт