Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 254
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Може ли да ми кажете дали тази мутация е свързана с неусвояване на Б12 - хетерозоготен генотип А/G за 66 А>G (MTRR)?

# 541
  • Варна
И аз се чудя как да го кача тоя феритин. Желязо на таблетки ми действа зле на корема. Лоча чай от коприва, но не разчитам особено.

# 542
  • София - Варна
Може ли да ми кажете дали тази мутация е свързана с неусвояване на Б12 - хетерозоготен генотип А/G за 66 А>G (MTRR)?
Да. Твоята е хетерозигит, което е по-леката форма.
Има и друга: MTHFR (С677Т и А1298С). Тя е за фолиевва и Б12 също. Виж дали имаш и нея изследвана.

# 543
Да. Твоята е хетерозигит, което е по-леката форма.
Има и друга: MTHFR (С677Т и А1298С). Тя е за фолиевва и Б12 също. Виж дали имаш и нея изследвана.
Afrikancho, и споменатите от теб мутации са ми изследвани, но там пише „нормален” генотип. Имам и хомозиготен генитип D/D за ACE. Не знам как да го тълкувам? Също така не знам като имам мутация за Б12 какво трябва да приемам Rolling Eyes

# 544
  • София - Варна
Браво, много хубаво, че MTHFR (С677Т и А1298С) са изследвани и там няма нищо. И двете ли си пускала?
АCE се тълкува заедно с основните 3 мутации за тромбофилия (Фактор 5 Лайден, Протромбин и PAI). Ако имаш някоя от тия трите, то хомозиготната АСЕ само я подсилва, тоест двете (или ако са повече от 2) имат кумулативен ефект. Сама по себе си хомозиготна АСЕ май не е проблем, но все пак питай и тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=469687.new#new
Трябва да приемаш метилкобаламин, това е метил форма на Б12. От съседната тема ми казаха, че са приемали на Jarrow. Аз още не съм приемала метил Б12, сега си търся. Някои хора реагирали остро и трябвало да се въведат малки дози метил Б12 в началото. Повечето май нямат проблем.

# 545
Afrikancho, аз пусках пълния панел на Геника. Изследвах: R506Q (фактор 5 Лайден),20210 G/A (Протромбин), 677С>Т (MTHFR), 1298 A/C (MTHFR), 5G/5G за PAI,Val34leu (F13) - тези всички са нормален генотип и както вече казах хетерозиготен A/G за 66 А>G (MTRR) и хомозиготен D/D за ACE.
Благодаря за препоръката за метилкобаламина, ще проуча различните марки в търговската мрежа. Доколкото видях дневната доза е 1000 мг, не знам дали може да се започне с половин таблетка.

Последна редакция: нд, 11 дек 2016, 21:15 от Ema_P

# 546
  • София - Варна
Значи трябва да приемаш метил форма на фолиева (за всеки случай) и Б12. Не мисля, че си за терапия с АП или НМХ по време на бременност. Ако това питаш. Питай за всеки случай и в другата тема.

# 547
Геника са се произнесли в становището под изследването, че съм с повишен риск от спонтанни аборти. Репродуктивния ми е казвал, че при бременност ще съм на Фракси. Също винаги съм пила Неофолик мета, но никой не ми спомена за б12. От както открих Хашимото и ИР се чудя какво още пропускам. Явно и б12 е убегнал на лекарите. Чудя се дали да не изследвам и желязо и други неща...

# 548
  • София - Варна
Ема_П,
Скрит текст:
Много странно... Аз съм също с АСЕ (хетерозигот), както и F13, както и MTFHR, и MTRR, но не са ми казвали, че съществува риск от спонтанни аборти. Точно в Геника ги правих. Дори Сигридов ми каза, че ако пия дори един АП с тия мутации, щяло да се получи кървене, камо ли Фракси да бия. В моя случай не се нагала никаква терапия, освен Б12 и фолиева. Изкарах 2 бременности така.
Не мислех, че един хомозигот ACE оказва такова влияние... Бях чела, че F13 и ACE дори и хомозигот не са опасни, стига да няма някоя от 3-те сериозни (Фактор 5, Протромбин, PAI)
Дори от Геника ми казаха, че след като нямам нито 1 от 3-те сериозни, нямало смисъл изобщо да изследвам ACE и Ф13...

# 549
Ема_П,
Скрит текст:
Много странно... Аз съм също с АСЕ (хетерозигот), както и F13, както и MTFHR, и MTRR, но не са ми казвали, че съществува риск от спонтанни аборти. Точно в Геника ги правих. Дори Сигридов ми каза, че ако пия дори един АП с тия мутации, щяло да се получи кървене, камо ли Фракси да бия. В моя случай не се нагала никаква терапия, освен Б12 и фолиева. Изкарах 2 бременности така.
Не мислех, че един хомозигот ACE оказва такова влияние... Бях чела, че F13 и ACE дори и хомозигот не са опасни, стига да няма някоя от 3-те сериозни (Фактор 5, Протромбин, PAI)
Дори от Геника ми казаха, че след като нямам нито 1 от 3-те сериозни, нямало смисъл изобщо да изследвам ACE и Ф13...
Моя АСЕ е хомозиготен. Пише: Хомозиготен генотип D/D за АСЕ се асоциира с повишен риск от спонтанни аборти.

# 550
  • София - Варна
Не знаех. Интересно, явно мен са ме объркали (от Геника служители), като са ми казали, че щом нямам никоя от 3-те сериозни, изобщо няма смисъл да изследвам ACE и F13. Добре че ги изследвах... Ама и из нета бях чела, че АСЕ и F13 се разглеждат заедно с сериозните 3.

# 551
Гърне, ТСХ изобщо не е толкова показателен, когато вече си сложена на хормон. Това само го повтарям, вече сигурно звуча като някакъв безумен фанатик, но е истина.
Понякога с енда доза е много лесно да се свали от 5 до 3 примерно, но със същата тази доза, а дори и по-висока става трудно да се свали от 3 до 2. Едва ли ти има нещо друго сериозно, за което се съмняваш, от което може да се е повлиял ТСХ.
Хипофизата може много лесно да бъде заблудена и оттам да променя стойностите на ТСХ, а те от своя страна да не отразяват реалното състояние на човек и функцията на жлезата му. Така често пъти се получават фалшиво ниски стойности на ТСХ, човек се радва, че е ОК, а всъщност не е. Пример ще дам и със себе си: когато ТСХ ми беше 2.97, ФТ4 и ФТ3 особено бяха по-високи и имах леки симптоми на хипофункция. Когато ТСХ ми беше 1.64, ФТ4 и ФТ3 бяха паднали, всеки от тях с почти цяла единица, чувствах се по-зле и се чудех защо, след като ТСХ ми е идеално.
Освен това хипофизата има най-много рецептори за Т3 (това грубо казано) и дори и останало тяло да няма достатъчно Т3 (тоест да е в хипофункция), хипофизата регистрира едно адекватно ниво на ФТ3 и сваля ТСХ, фалшиво го сваля.
ТСХ е важен само за първоначалното диагностициране на хипофункция или хиперфункция, когато човек не е бил никога на хормон. Оттам нататъка да се следи стойността на ТСХ направо е токсично. Не знам защо ТСХ все още се боготвори толкова много като показател от лекарите.
В момента минах само на заместителна терапия с активния хормон, Т3.
Когато изследвам ТСХ скоро след доза Т3, ТСХ ми е около 0.01, но не съм в хиперфункция, даже напротив - в хипофунцкия съм. Когато не съм приемала Т3 повече от 24 часа, ТСХ е по-висок от 0.0 и нещо си. Само за пример колко е показателн ТСХ...

afrikancho, благодаря за подробния анализ и поясненията. bouquet Преди време прочетох всички твои постове, във връзка с екстрасистолите, с които се бореше до неотдавна, както и тълкуванията на проблемите ти. На теб Тодорова ли ти изписа тази заместителна терапия с T3 - някакъв такъв спомен имам от предишни твои постове? Истината е, че и аз бях на преглед при Тодорова края на лятото и тя, като че ли, също се интересуваше предимно от стойността само на TSH - искаше да го свалим до по-ниски стойности, като ми изписа по-голяма доза "L-Тироксин", той пък взе, че скочи ненадейно. За T3 и T4 нищо не е коментирала, но принципно при мен те бяха с що-годе добри стойности, като ги изследвах преди няколко месеца. И все пак се чудя, защо е скочило така това TSH за няколко месеца, уж диета пазих, добавки пия... Thinking Ще ходя при Начев засега и ще пиша след прегледа към какво ме е насочил. Peace

# 552
  • София - Варна
Да, Гърне, тя ми изписа Т3.
Аз още се боря с екстрасистолите.
Предната седмица имах огромно подобрение. Нали от 12 дни съм само на Т3.
Екстрасистолите ми намаляха на 80%. Не е за вярване, но на Т4 и Т3 бях стигнала до 24 екстрасистоли в минута, с пулс около 50 и нещо, даже на нколко пъти беше 48-49. Имах целодневни екстрасистоли, нямах минута без поне 1 прескок, като най-наситени бяха сутрин след ставане и вечер преди лягане. Сутрин кризите бяха по 3-4 часа, с по средно 20 прескачания в минута, това прави хиляди прескачания само за сутринта... Направо ходех като маносана.
Спрях Т4, изследвах обратен Т3, чакам резултати.
Продължих само на Т3 и още на 4-тия ден някъде започнах да се оправям. Екстраситолите намаляха ужасно много. Имах под 100 на ден, което не може да се сравянва с предната бройка от по 100 на 5 минути.
Реших обаче последните 3 дни да намаля Т3 и днес пак съм малко по-зле (повече прескачания и леки болки в кости и мускули - но не както преди; явно е, че съм за по-висока доза), така че постепенно пак започвам увеличаване на дозата.
ТСХ последно ми беше 0.014.  Mr. Green ТСХ е така ниско, защото съм на Т3, но това не значи, че съм хипер. Пак съм си в в хипофункция...
И на мен ФТ3 и ФТ4 са ми добри, дори над средата на референтните граници (ФТ3, който е важен вече е над средата), пък пак съм в хипофункция...
Ръководя се от симптомите и усещанията си вече, изобщо не мисля да правя никакви изследвания в скоро време.

Та, Гърне, аз от Т4+Т3 се чувствах ужасно зле. Увеличавах Т4 (Л-тироксина) и ставах все по-зле, така стигнах до гореописания период на свирепите екстрасистоли, болки в кости и мускули, а и умора. Просто вече се чудях какво става, влошавах се с дни, ТСХ ми беше идеално в тоя момент.  Joy
За себе си съм решила, че цифрите изобщо не отразявт реалното ми състояние, ама изобщо...

Тодорова ми изписа доза 12.5, но аз бях стигнала и до доза 50, на която доза почувствах оргомното подобрение, но не пълно. Сега съм на доза 30 и днес съм леко влошена, пак ще увеличавам.
Не е вярно, че Т3 предизвиква ускорен пулс ВИНАГИ, както твърдят повечето лекари... че бил опасен хормон, мощен (така е, силен е), но предизвиква ускорен пулс, само когато влезещ в хиперфункция от него, тоест когато не си дозиран правилно. Някои лекари явно не са толкова запознати с Т3, не го прилагат, и говорят наизуст, че предизвиква ускорен пулс и е опасно да се ползва. Това не е така.

# 553
За екстрасистолите приемала ли си с магнезий? Пробвай може да се повлияят, при мен поне е така. Незнам как си издържала на такова прескачане, чувството е ужасно.

# 554
  • София - Варна
Фърчи, пробвала съм всичко, без бетаблокери, защото с тоя бавен пулс... ама той е бавен от хипофункцията, не от друго. И в момента си пия магнезий, нулев резултат...
Екстрасистолите ми са изцяло хормонално обусловени, защото като са ми ОК хормните, нямам нито 1 (може и да имам, то всеки има, но не усещам нито 1).
И аз не знам как издържам, чувството е смазващо. На моменти направо не ми се живееше. Сега е по-добре (макар че много хора не биха издържали и на тая моя бройка в момента), ама искам да попреминат напълно, а не знам вече дали е възможно. Само преди 4 месеца нямах нито 1, ама тогава бях след раждане, а функцията на ЩЖ тогава яко се забързва май при всички...

Общи условия

Активация на акаунт