Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 918
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
Мон... забравила съм, но ти беше изследвала пролактин, нали?
Друго което ми хрумва е да изследваш пак В12, дори и хемоглобинът да ти е в нормата. Прицелна стойност над 400 да е. Възможно е сърцебиенето да е симптом.
Друго което се сещам е, да си преровиш архивите с изследвания и да видиш колко е бил ТСХ след като си сложи инжекциите за В12 и на каква доза тироксин си била тогава. Също кой сезон е било. Знам че беше бременна тогава, и все пак виж дозата и след инжекциите какви са били нивата на ТСХ.

# 106
  • Бургас
Пролактин изследвах след като спрях да кърмя,значи преди около 2г без малко.  Нормален беше тогава. Б12 последно беше към 280-300. Те и без друго ми казаха да си слагам по 4 инжекции всяка година, но аз след бременността не съм слагала изобщо след първите седем... Може би е време пак. Благодаря Wink

# 107
Какво е вашето мнение и опит с наднорменото тегло? Защото аз прогресивно качвам. Никога не съм била слаба, дори като тийнейджър, структурата ми е такава, че колкото и да отслабна, корема и по скоро стомаха ми остават. Имам силно изразено напълняване в областта на стомаха, което се увеличава. Не знам дали имам Хашимото защото съм дебела или съм дебела, защото имам Хашимото. Въобще каква е връзката между двете? Но е факт, че последните години много трудно отслабвам.
Днес пуснах ТСХ, ТАТ и МАТ, утре съм на преглед и коментар. Ендокринолога вчера спомена,че е наследствено това заболяване, още повече,че децата ми са момичета. Но го каза мимоходом, без да обясни защо и как.

# 108
  • София
Хашимотото често е придружено с инсулинова резистентност, а това вече е пряко свързано с тлъстините около талията. И да, тогава връзката е двустранна-резистентността води до напълняване, а тлъстинете по корема водят до резистентност-т.е. получава се затворен кръг. Трябва да се направи обременяване с глюкоза, за да се види дали има налице резистентност.

# 109
Пролактин изследвах след като спрях да кърмя,значи преди около 2г без малко.  Нормален беше тогава. Б12 последно беше към 280-300. Те и без друго ми казаха да си слагам по 4 инжекции всяка година, но аз след бременността не съм слагала изобщо след първите седем... Може би е време пак. Благодаря Wink
Провери ли ТСХ дали се е повлиял след инжекциите?

# 110
Благодаря за отговора! Преди години съм правила тест за ИР, на границата бях, нищо не ми изписаха освен  препоръка за сваляне на теглото. Вчера ендокринолога спомена за ИР , но каза, че ще го направим по-нататък. Сега било по-важно да се видят ТАТ и МАТ. Като чета материалите в интернет и предвид симптомите и анамнезата, много е вероятно вече да съм с ИР.

# 111
  • София
Да, така е, но ако имате нужда от хормон един добър ендокринолог няма да ви прави натоварвене с глюкоза преди хормоните да влязат в норма. Твърде опасно е за организма. Ще изчака докато сте с уточнена доза от елтироксин, ако имате нужда от такъв и след това теста.

# 112
Какво е вашето мнение и опит с наднорменото тегло? Защото аз прогресивно качвам. Никога не съм била слаба, дори като тийнейджър, структурата ми е такава, че колкото и да отслабна, корема и по скоро стомаха ми остават. Имам силно изразено напълняване в областта на стомаха, което се увеличава. Не знам дали имам Хашимото защото съм дебела или съм дебела, защото имам Хашимото. Въобще каква е връзката между двете? Но е факт, че последните години много трудно отслабвам.

Ендокринолога вчера спомена,че е наследствено това заболяване, още повече,че децата ми са момичета. Но го каза мимоходом, без да обясни защо и как.
Надали има какво повече да обясни за наследствено - значи че има по голяма вероятност да се развие, ако го има в рода. Последните години много се говори дали се наследяват болести или се наследява начина на живот и светоглед, които водят до тези заболявания.
Но всяко заболяване си има отключващи фактори. Много неща са неясни за автоимунните заболявания като цяло.

Относно отслабването - има връзка. Не знам какво си пробвала - аз каквото съм чела - повечето момичета с проблеми с ЩЗ имат ефект най вече от спирането на Глутен, Захар, Ниско въглехидратна-виссоко мазнинна диета.

Натрупването в осластта на корема може да е и от това с какво се храниш - основно въглехидрати, захари се трупат там. Освен ИР може и да означава и проблем с надбъбреците и кортизола ( цитирам от другп място :
"Кортизола е бавно действащ хормон - нивата му не спадат лесно и бързо. При продължителен стрес, кортизола през цялото време произвежда глюкоза в нужда на мозъка. В същото време, високата кръвна глюкоза предизвиква отделяне на допълнително количество инсулин. Но кортизола пречи на инсулина да стигне до мускулните клетки и да ги зареди с енергия. Инсулина стига само до мастните депа, тъй като те са по-чувствителни. Така се стига до хронична умора и натрупване на мазнини. " )

Ако някой се интересува от тази книга Your Thyroid and How to Keep it Healthy на английски мога да я пратя
Там доста говори доктора за отключващите фактори.

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 14:47 от Casual

# 113
Аз бих искала..

# 114

Напишете ми мейл. Тук на лично не знам как да я кача.

# 115
  • Бургас
Провери ли ТСХ дали се е повлиял след инжекциите?
Ами тогава ми беше ок, но не знам дали е от инжекциите. Още 1 месец след като разбрах за проблема ТСХ падна от над 6 до 1,20. После до края на бременността не е минавал над 2,50 максимум.
Тъпото е, че февруари открих и Хашимотото, и това, че Б12 ми е бил тогава 82  ooooh! И съответно почти едновременно съм почнала и Еутирокса, и инжекциите. И тогава имах сърцебиене и след това ми мина, но не знам от кое...
Иначе хемоглобинът ми се движи обичайно около 125, от дете. Много рядко стига до около 135. След инжекциите за първи път по-дълго се задържа над 130, дори и след секциото бях с добър хемоглобин.
Та... беше ми много полезно мнението ти, ще проверя пак Б12 и ще си ги сложа ако трябва тия 4 инжекцийки.

# 116
Мисълта ми беше, че може да е причина ТСХ да не пада надолу, въпреки дозата тироксин. Затова да проследиш. Ако се окаже пак нисък В12, ако сложиш инжекции, ще се разбере дали това е било причина за потиснатото ТСХ.

# 117
Момичета, възможно ли е според вас за една нощ без никакви други симптоми да ми се появи проблем при преглъщането, който да е свързан с Хашимотото? Вчера си легнах напълно ок, сутринта се събудих с трудности при преглъщането. Усещам дискомфорта отвътре, но е точно, където е ЩЖ. Принципно не съм и напълно здрава, де, но се сетих, че и жлезата е там... ТСХ ще пускам чак петък, последният път (август) беше 2...

# 118
  • Anywhere
Момичета мислите ли, че изживян силен стрес няколко часа преди изследването може да повлияе върху резултата на ТСХ?
Стойността е 4.33 и откакто съм на хормон вече две години не съм имала толкова висок резултат! Ендокринолога разбира се ми увеличи дозата, но аз си се чудя възможно ли е стреса да повлияе!
И още един въпрос, каква е препоръчителната дозировка на Вит.Д, че съм решила да го пия! Благодаря!

# 119
"Вчера се зачетох в листовката, че ефектът на еутирокс може да се засили от "салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата)"
, а напоследък пия беналгин почти всеки ден, не знам дали се води "салицилат", но се зачудих има ли връзка."

Беналгинът не е от групата на салицилатите. Аспиринът е салицилат и за това трябва да внимаваме с Упсарина! При прием на аспирин( или съдържащ го препарат, какъвто е упсарина) последния измества еутирокса от плазмените протеини и в резултат се увеличава количеството  на еутирокса в кръвта- засилва се действието му Wink

Общи условия

Активация на акаунт