Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 246
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
afrikancho, може би трябва да направиш консултация с хематолог, ако все още не си, май той отговаряше за тези неща (или бъркам?). И аз открай време се каня, за да разбера как да съчетавам лекарствата и хранителните добавки по възможно най-добрия начин, но от толкова ходене по други лекари и изследвания, не мога да се добера просто. Rolling Eyes

# 526
  • София - Варна
Да, явно на такъв трябва да ида.
Знам, че примерно заради възпаление каквото прави Хашимотото, може да се получи фалшиво завишен резултат на феритина. Но такъв нисък... Освен наистина да е заради мутацията за неусвояване на фолиевата киселина.

Последна редакция: чт, 08 дек 2016, 13:45 от afrikancho

# 527
  • София - Бургас
Shaw7y напълно те разбирам по отношение на диетите Hug И аз като теб никога не съм била на диета и не съм спазвала хранилелен режим, и по същия начин като теб все с хвалба, че не знам какво е това диета и съображение~
месото спрях преди 4 години, но то се получи от самосебе си, и преди като конумирах нсе го избягвах, избутвах и рядко, и то определени неща по определен начин приготвени само хапвах. Просто в един момент съзнанието и организмът ми  го отхвърли и за 4 г. никога ни ми се е преяло, нито ми лиспва, нито пък някога ще ям отново. Така че това тук не го броя за режим или съображение Peace Обачееее друга е бирата с глутена Cry Laughing каква мъка беше в началото...ужас просто... Crazy Тук съфорумиките ме помнят с моята хранителна драма, не бях писала близа година в темата, обаче Леми веднага се сети за мен и моята драма по отношение на елиминирането на глутен...
...и още и още ми е трудно, но сега посвикнах..., а и понякога си похапвам по нещо от време на време, като не прекалявам разбира се и така по - лекичко се понася, като си знам, че мога 1-2 пъти в месеца да наруша режима... Heart Eyes

# 528
  • София
Благодаря ви за милите думи и подкрепата! Hug

Честно казано, аз отдавна исках малко да пооправя хранителния си режим и да не ям всичкия джънк, който ми попадне... ами ето ти не повод, ами огромна причина. Наистина ще гледам да не прекалявам в стриктността, но пък и няма умишлено да си вредя. Тези дни ще извадя някакви официални списъци с разрешени храни, че в интернет има толкова много информация, която определено трябва да се пресее.

# 529
Да, явно на такъв трябва да ида.
Знам, че примерно заради възпаление каквото прави Хашимотото, може да се получи фалшиво завишен резултат на феритина. Но такъв нисък... Освен наистина да е заради мутацията за неусвояване на фолиевата киселина.

По мои наблюдения повечето жени са с нисък феритин и нормално желязо, поне тези с Хашимото, включително и аз. Фолиевата киселина ми е на горна граница на мен, не знам доколко има общо с това.

# 530
  • София - Варна
Благодаря ти, Ваяна. Simple Smile Значи не съм толкова рядък случай.

# 531
Днес си пуснах контролните изследвания и честно казано, не останах доволна от резултатите. Ще бъда благодарна на коментар от ваша страна.

Последно бях на преглед при ендокринолог края на август. Тогава TSH ми беше 3.58, като го бях свалила от 7.64 само 2 месеца по-рано, когато още не бях на медикаментозна терапия. Към онзи момент приемах едва 25 мкг. "L-Тироксин", но Тодорова каза, че ще ми го вдигне на 50 мкг., за да може TSH да слезе още по-надолу от споменатата стойност (3.58).

Знам, че трябваше да отида на контролен преглед при Начев още октомври-ноември, но имах малко проблеми и не успях да се организирам... За съжаление, днес изследването показа, че TSH пак е скочило - 5.4, въпреки двойната доза лекарство. Sad Чела съм в темата, че зимата е нормално да се покачи, поради ниските температура, но пък аз водя доста затворен начин на живот, работя от вкъщи, където парното и печката постоянно горят, а когато ми се наложи да излизам навън - винаги съм с колата, рядко ходя пеша. Въпросът, който ме вълнува, е каква е вероятната причина за покачването на TSH, според вас? Някак си не виждам логика - като приемах само 25 мкг. "L-Тироксин", TSH се понижи, като започнах да вземам по 50 мкг. дневно, TSH е литнало нагоре. Rolling Eyes Имам ли основания да се притеснявам за наличието на странично обстоятелство, което държи TSH високо? Всичко това съвсем скоро ще го коментирам с Начев, разбира се, но ми е добре дошло и вашето мнение.

Пуснах също така Желязо и Витамин B12. Желязото ми е очаквано ниско; Витамин B12 е малко по-добре, макар пак да си е нисичко - 208.1, при референтни граници: 145 - 569. За Витамин B12 да почна ли да взимам нещо? Благодаря!

# 532
  • София
И аз се нуждая от съвет-желязото ми е ниско и ми е много студено. Направо не зная как ще я карам тази зима. Какво да взема, за качване на желязото и евентуално да понасям по-нормално ниските температури?

# 533
  • София - Варна
Гърне, ТСХ изобщо не е толкова показателен, когато вече си сложена на хормон. Това само го повтарям, вече сигурно звуча като някакъв безумен фанатик, но е истина.
Понякога с енда доза е много лесно да се свали от 5 до 3 примерно, но със същата тази доза, а дори и по-висока става трудно да се свали от 3 до 2. Едва ли ти има нещо друго сериозно, за което се съмняваш, от което може да се е повлиял ТСХ.
Хипофизата може много лесно да бъде заблудена и оттам да променя стойностите на ТСХ, а те от своя страна да не отразяват реалното състояние на човек и функцията на жлезата му. Така често пъти се получават фалшиво ниски стойности на ТСХ, човек се радва, че е ОК, а всъщност не е. Пример ще дам и със себе си: когато ТСХ ми беше 2.97, ФТ4 и ФТ3 особено бяха по-високи и имах леки симптоми на хипофункция. Когато ТСХ ми беше 1.64, ФТ4 и ФТ3 бяха паднали, всеки от тях с почти цяла единица, чувствах се по-зле и се чудех защо, след като ТСХ ми е идеално.
Освен това хипофизата има най-много рецептори за Т3 (това грубо казано) и дори и останало тяло да няма достатъчно Т3 (тоест да е в хипофункция), хипофизата регистрира едно адекватно ниво на ФТ3 и сваля ТСХ, фалшиво го сваля.
ТСХ е важен само за първоначалното диагностициране на хипофункция или хиперфункция, когато човек не е бил никога на хормон. Оттам нататъка да се следи стойността на ТСХ направо е токсично. Не знам защо ТСХ все още се боготвори толкова много като показател от лекарите.
В момента минах само на заместителна терапия с активния хормон, Т3.
Когато изследвам ТСХ скоро след доза Т3, ТСХ ми е около 0.01, но не съм в хиперфункция, даже напротив - в хипофунцкия съм. Когато не съм приемала Т3 повече от 24 часа, ТСХ е по-висок от 0.0 и нещо си. Само за пример колко е показателн ТСХ...

# 534
  • софия
Момичета, желязото ни е ниско, защото не го усвояваме. Аз пих една година желязо и ефект нямаше. За пореден път пиша, че като спрях глутена желязото ми влезе в норма. Нямаме нужда от поредното хапче, а от промяна в храненето.

# 535
Може ли да ми дадете мнение за тези резултати. Изглеждат някои в норма, но вече подлагам на съмнение всичко  Sad

Витамин В12 - 130 pg/ml, референтни стойности 197 - 771
СУЕ - 14 mm/h | 0 - 20
Creatinin - 49,9 | 44 - 96
ALP - 52.8 | 30 - 120
Iron - 22.3 | 8.9 - 37.9
Калий - 4.7 mmol/l | 3.5 - 5.1
Натрий - 137.4 |  136 - 146
Неорганичен фосфор - 1.0 | 0.81 - 1.45
Магнезий - 0.9 | 0.66 - 1.07
Калций - 2.31 |  2.20 - 2.65

Да отбележа, че са направени изследванията преди да започне лечението с еуториокс. Лекарката казва, че са наред и да не пия нищо допълнително за сега.

# 536
  • Бургас
nkeif , B12 ти е ниско, даже и под долна граница, имаш нужда от Б12, дали на хапчета или на ижекции /по-добрия за мен вариант/ вече може би е добре лекар да прецени. Каква е тази лекарка, която при тези стойности на Б12 мисли, че няма нужда от нищо?!

# 537
nkeif , B12 ти е ниско, даже и под долна граница, имаш нужда от Б12, дали на хапчета или на ижекции /по-добрия за мен вариант/ вече може би е добре лекар да прецени. Каква е тази лекарка, която при тези стойности на Б12 мисли, че няма нужда от нищо?!

Може да е взела предвид, че съм цял живот вегетарианка и толкова зле приех новината за Хашимото, че може да е решила да ми го спести това за сега.  Cry Cry Cry Не знам дали да се върна пак при нея,защото е много добра, или да търся друг лекар. Само от лекар ли се назначава терапия - т.е. аз ако си купя хапчета е лоша идея? Аз не съм усещала симптомите, които описват при дефицит на В12, освен умората, но си го обяснявах винаги с това, че съм едвам 40кг и не спортувам. Ако започва да ям месо насила, дали ще ми подобри общото състояние. Въпреки, че за толкова години не можах да се накарам да ям, ако болестта го изисква - ще трябва да изтърпя  Cry

# 538
Едва ли ще можеш да го вдигнеш само от месо.
Калея, като ти писах за ценни витамини които се губят като не консумираш месо, имах предвид най-вече В12, често се случва.
 Peace

# 539
  • София - Варна
Вярно е. За пример ще дам мои приятели вегетарианци, мъже, със стойност на Б12 2 пъти под долна граница.
Важни са и мутациите за неусвояване на Б12 и фолиева. Над 70% от хората имат поне една от двете в лека или по-тежка форма. Такива хора трябва да приемат метилирана форма на Б12 и фолат, или хидроксикобаламин.
И понеже не всеки се изследва за тия мутации, даже много малко хора го правят, най-добре е направо да се приемат Б12 и фолата в метил формите.

Общи условия

Активация на акаунт