Коледа 2016 -1 тема

  • 171 970
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
  • Мнения: 4 821
Скрит текст:
t
[quote author=EXACTLYou link=topic=947792.msg34134358#





















































































msg34134358 date=1480397133]
Едва ви открих, дами. Да си призная, тази Коледа мислех да скатая, децата са вече големи, но.... ми отправиха остра забележка  - Коледа без сладки не е Коледа, мамо.... Ще вадя старите записки и ще се захващам. Тази година без щолена - става чудесен, но не се яде много у нас.  Иначе по традиция правя рохлични, виенски, линцери, италиански коледни - кучидати, ричели, бучелати. Едни лимонови пръчици, както и джинджифилови със сушени плодове. А от вас черпя вдъхновение и се зареждам с чудесна коледна венергия.

Твоята история ми прилича на разказаното от Гришам, в романа му- "Да пропуснеш Коледа" има и екранна версия. Който не се е порадвал на това четиво или филм, горещо препоръчвам  Peace Всяка година, наред с меденките и млякото с канела и мед, задължително се гледа, наред с " Love actually", разните серии на "Сам вкъщи", "Коледата невъзможна", „Четири Коледи“ и "Ваканцията".....Може би пропускам още нещо любимо, но така или иначе тези са задължителни, а другите се въртят из телевизионният ефир още от ноември  Rolling Eyes I


O, да, пристрастена съм към Love actually. Всяка Коледа го гледам най-малко 5 пъти. Сериозно.  Буквално живея във филма. И  " Да пропуснеш Коледа" обожавам. Супер смешен е. 
Tari  ето   линк към моите любими коледни сладки :
http://www.kulinarno-joana.com/2014/12/ricciarelli-bademovi-sladki-ot-siena/

http://www.kulinarno-joana.com/2015/12/kuchidati-sicilianski-koledni-sladki/

http://www.momichetataotgrada.com/article/italianski-dni-sicilia … ki-buccelati.html

http://www.retsepti.bg/retsepta-sitsilianski-koledni-sladki-cuddureddi

На пръв поглед може да си помислите, че вкусовете им се припокриват, но всъщност не е така - пълнежът е различен и дава уникален аромат - при едните е на кайсии, при другите - на амарето, или на черен шоколад. Усещането на малките семенца на смокинята е просто... божествено. Аз не спазвам пропоржиите в пълнежите стриктно, влагам собствена фантазия. Важно при кудуретите е да оразмерявате при изрязване на тестото - 6 см. /9 см.  е точният размер е за да станат те не само вкусни но и красиви и ефектни. Ще се радвам да съм била от полза. Аз ще сладкоправя около 10-ти, тогава ще мога да пусна снимки.
А  ето и още една свежа идея:
http://www.retsepti.bg/retsepta-polski-koledni-sladki-s-kaysiya
[/quote]
Много благодаря!
Колко време траят? Само за едните видях две седмици, май кучидатите бяха.

# 511
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 771
 Crazy нечовешки хубави са!
 Hug Hug

# 512
  • Мнения: 6 291
Вчера успях да направя първа проба Бостънски коледни сладки и станаха супер.
Не намерих рецептата на първа страница.Ти по коя рецепта ги направи? Аз намерих само тази.
http://hihonas.blogspot.bg/2011/12/blog-post_20.html

# 513
  • Мнения: 661

Дами, моля кажете хубава рецепта за джинджифилови бисквити, иска ми се да са по-тъмни, че да направя тъмни човечета и да декорирам с роял айс отгоре. Но ако може без меласа, че идея нямам какво е това нещо  Simple Smile

Използвам рецептата на Джемма за меденки , но добавям какао в брашното . Стават достатъчно тъмни -

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1243897159017969&set … ype=3&theater

Спешен въпрос ! - някой от вас използвал ли е пастьоризиран белтък за РА и какъв ?
И още .... попадали ли сте на пудра захар , която няма нужда от много пресяване или може да мине изобщо без ? Предполагам ,че има професионална някаква пудра захар , дали е така , от къде може да се намери ....? Сега използвам готова смес . Ето тази - http://hitrini.com/product/616/smes-za-royal-aysing-beltachna-glazura-1-kg.html
Ужасна е на вкус , като пластмаса .

# 514
  • Мнения: 67
Аз тъкмо щях да попитам  за айсинга , защото виждам, че поне изглежда гладък oska.Коментирах с една  мацка във фейсбук  захарите и тя ми сподели, че  работи със захарта на "Оберон" и не я пресява изобщо.Била опакована във вакуумирани пликчета и нямала нужда от пресяване. В моя град аз не съм срещала такава захар и сега обмислям  откъде да си я поръчам. Понеже хоби са ми декорираните сладки , аз също изпитвам  трудности с правенето на белтъчната глазура. Според мен  изключително много зависи от пудрата захар - аз я пресявам  три пъти.Досега ползвах една на "Крина" -уж пише фина, ама е далеч от желаното - получават ми се мехурчета, сместа не лъска , абе айсингови неволи:) .Ако някой  може да сподели  неговия опит при работа с айсинг ще се радвам и аз!

# 515
  • Мнения: 661
Поли Моли  и аз пресявам 3 пъти през много ситно сито за чай , това за брашното е твърде едро , но ми омръзна да си пълня дробовете с пудра захар а и отнема много време .
Търсих през google с какви ли не ключови думи , но не успях да открия пудрата , която преди използвах . Пробвала съм много различни , но тази беше най-фина и пак изхвърлях доста едри частици .

Ако някой се сеща - продаваше се в Кауфланд в малки опаковки в светло синьо , мисля по 250 г.
Често работя с плик с мого малък отвор за фини линии и ми е важно да не засядат частици .

Готовият айсиг е супер лесен за работа , лъскав , гладък , но вкуса... Confused !

# 516
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Eто снимки на бонбоните. Имам един въпрос.  От къде мога да си купя кутийки за опаковане.
Снощи направих и меденки, но те изобщо няма да стигнат до празника. Сутринта един младеж е закусвал с тях. Laughing
Скрит текст:









Извинявам се за многото снимки.......
Скрит текст:













































































# 517
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 771


 Blush Blush

# 518
  • Мнения: 59
мамаРаче, купувала съм от тези: http://sladkatakushta.com/kutii-plikove-opakovki/kutii/kutii-za- … boni-3-broja.html Не знам доколко ще те удоволетвори външният им вид - чисто бели са Simple Smile

# 519
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Готови са и локумките ми.

# 520
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Еми, благодаря за линка. Нямам претенции да са красиви като тази от снимката, по-скоро размера да е приблизително такъв.

# 521
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Добро утро виднии кулинарки bouquet bouquet bouquet
Минавам да се похваля и аз, освен АКК, вече и мини щолените на Лабрекс са готови, рохличките и бадемовите бисквитки на Дядо КОледа, по-късно ще кача и снимки Sunglasses Най-много се харесаха бисквитките на дядо Коледа, рохличките били сладки и мазни, обесних им - ами масленки са Crazy то няма угодия Laughing
Джема, това твоите локумки с вино ли са? Стават ли за малко дете, ако ги направя newsm78

# 522
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Не съм Джема, но локумките с вино стават за дете. Алкохола от виното се изпарява при печене и остава само аромата.
Приядоха ми се....

# 523
  • Viena
  • Мнения: 3 949
Коя е рецептата за бадемовите бисквитки на Дядо КОледа?

# 524
  • Пловдив
  • Мнения: 320
Запис

Общи условия

Активация на акаунт