Коледа 2016 -1 тема

  • 166 344
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
  • Viena
  • Мнения: 3 545
Жестоки меденки направих,но как да ги кача?

# 571
  • София
  • Мнения: 1 856
Здравейте! Може ли да ми помогнете - откъде да си купя фондан и хубав айсинг (от Сф)?  Thinking
Тази година ще е първият ми по-сериозен опит в коледните сладки и искам да се подготвя. Досега съм правила няколко поредни години различни меденки и се получаваха добре, но самоделната ми глазура проваляше нещата  Grinning Та сега си харесах някои от вашите рецепти и мисля и да се пробвам с една медена къщичка  Grinning Всякакви съвети ще са ми от помощ, благодаря предварително!
От Aroma house поръчвам аз  Peace

Благодаря ти, ще разгледам! Сега видях и останалите линкове на първа страница. Simple Smile

Страхотни са ти станали меденките, много са красиви!  Heart Eyes

# 572
  • Мнения: 787
Здравейте, момичета! За първи път пиша тук. Показвам меденките си от миналата година или от по-миналата (не помня, щото изглеждаха еднакво Embarassed). По рецепта на Джема са, естествено. Иска ми се тази година да подобря вида им. Та моля да ме насочите къде да погледна как изобщо се ползва пустия фондан, че все му се плаша. Ще погледна на 1ва стр. откъде мога да поръчам, но ако и в това ме насочите, ще съм двойно благодарна. Май и много време нямам...
Скрит текст:

ПП. И друг въпрос имам. Как да направя така, че да не се надуват толкова?

# 573
  • София
  • Мнения: 312
Fortuna, благодаря ти  bouquet

Разкошни неща показвате!
На мен все не ми остава време да снимам като хората  Blush

# 574
  • Мнения: 852

ПП. И друг въпрос имам. Как да направя така, че да не се надуват толкова?

Да,имен ме интересува същото-макар и с хлебна сода,намалена наполовина,пак доста се надуха Thinking

# 575
  • Sofia
  • Мнения: 3 484
Готова съм с първата доза меденки.Част от тях са украсени с фондан,друга част ще доукрасявам с айсинг,а трета част-само с айсинг.Тестото за линцерите отлежава в хладилника.Утре ще ги правя.
Ето ги меденките:
https://www.facebook.com/bakeryburgas/photos/a.1702054240009264. … ype=3&theater
А може ли рецептата за меденките?  bouquet

# 576
  • Мнения: 1 265
Марчева - благодаря за рецептата  chef bouquet
Тъкмо както е при мен студено - тавите направо навън ще си постоят наредени и готови за печене.

# 577
  • Viena
  • Мнения: 3 545

ПП. И друг въпрос имам. Как да направя така, че да не се надуват толкова?

Да,имен ме интересува същото-макар и с хлебна сода,намалена наполовина,пак доста се надуха Thinking
Максимално тънко ги разточвайте и стават супер плоски Peace

# 578
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 772
Все още нищо Коледно не съм направила, с изключение на тази къщичка, която скалъпих снощи за детската градина.

# 579
  • София
  • Мнения: 11 649

Разбира се. Та те не са мои взех ги от joiofbaking. Там има една прекрасна кулинарка и аз най-редовно си открадвам рецепти. Винаги са ѝ сполучливи, при нея грешка няма.

ШОТЛАНДСКИ КОЛЕДНИ БИСКВИТИ...
Joyofbaking
Скрит текст:
260 г бяло брашно
сол
220 масло със стайна температура
60 г  пудра захар
1 ч.л. екстракт ванилия
за потопяване в шоколад:
180 г шоколад
.....................................
Фурна - 180 градуса
Две плоски тави покрити с хартия запечене
Формички - сърца, но може и други, но най-ефектни са сърцата.
Работи се с миксер.
В купата на миксера се разбива маслото на крем за около 1 мин. Добавя се захарта и се разбива за около 2 мин. Ванилията. Тестото се изсипва на работен плот и се оформя с ръце на диск. авива се с фолио и се оставя в хладилник  поне за 1 час. Може и цяла нощ.
Когато е достатъчно охладено се разточва на кръг върху набрашнена повърхност около 5 мм. С набрашнени формички се изрязват фигурите. Подреждат се върху тавата и отново се държат на студено за около 15 мин. Това се прави за да се задържи формата им при печенето.
Пече се на 180 - 8-10 мит или докато краищата им леко покафенеят .Охлаждат се напълно.
На водна баня се стопява нарязан шоколад - 90 г, сваля се от огъня и се добавят и другите 90 г нарязан шоколад. Разлбърква се докато се стопи.
Всяка бисквитка се натопява в шоколад, но от едната страна в диагонал само и се подреждат в/у хартия.
Това са бисквитките. Бързи , лесни и изключително вкусни. Красиви са.


Много благодаря! Hug
Много хубаво си обяснила!

# 580
  • София
  • Мнения: 3 607


Аз ги приготвям тези бишкоти, и със сушени боровинки, и с шоколад и с кафе и с бадем, жестоки са. Издържат много, много време. Нямаш проблем.

Но нали знаеш, че тези бисквити са за натопяване във вино, или кафе, така трудно се хапват, защото са много твърди и хрупкави. Падат пломби... Simple Smile
Благодаря за разяснението  bouquet Ще го имам  предвид, че си мислех че могат и да си се хрупкат като сухарчета Embarassed

# 581
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Та моля да ме насочите къде да погледна как изобщо се ползва пустия фондан, че все му се плаша. Ще погледна на 1ва стр. откъде мога да поръчам, но ако и в това ме насочите, ще съм двойно благодарна. Май и много време нямам...
Скрит текст:

ПП. И друг въпрос имам. Как да направя така, че да не се надуват толкова?

За фондана - разточва се като тесто (твърдичък е) и се изрязва със същата форма, с която си рязала и бисквитката. Залепваш с малко водичка. Нищо сложно няма. Колко дебело ще разточиш зависи само от това дали обичате фондан и естетически как ти изглежда по-добре. Ако не го разточиш като кора за баница и да почна да ти се къса, всяка дебелина е ок за сладките.

Ако много се надуват се сещам за тези причини:

1. Печеш с вентилатор? Може това да дава отражение...
2. Слагаш много набухвател? Ако има яйце, не слагам друг набухвател (дори да е само жълтък). Има и рецепти съвсем без набухвател, не съм пробвала обаче точно такива.
3. Деламинират ти се слоевете... Нз как да го кажа не-инженерно  Grinning Ако не е разточено и омесено добре тестото, може на места да се получи ефект на многолистно тесто, т.е. отлепва се най-горният слой и се надува само най-горната част от бисквитката, долните си изглеждат нормално. Ще го разбереш ако имаш кухина в сладката като я отхапеш...

Не живея в Бг и нз къде продават фондан в Бг. Тук не мога да ти помогна.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Аз направих 49 зеброви сладки, 193 ванилови кравайчета (1 счупих), правя виенските коледни сладки, но нещо или ги разточих твърде тънко, или рецептата не е ок... С тестото се работи адски трудно, пека 1/2та време на зададеното и пак се запичат повече, отколкото трябва и изсъхват. По този начин си пека всички сладки и са идеални... Сега ги слепих с кайсиев мармалад, защото са хем изсъхнали/препечени, хем сладки, пък този конфитюр нали има леко кисела жилка... Иначе вкусът беше одобрен, останалото тесто ще разточвам по-дебело, да видим.

Днес ще подреждам по чинийки и ще покажа идните дни. Simple Smile
Пак ще правя шоко-нус кугелите на нудел, остават и линцерите и това ще е тази година, 6 вида ще са.
 Blush

# 582
  • Мнения: 2 816
Im So Excited, страхотни са ти меденките!
С фондана се работи много лесно и приятно, представи си пластелин. Поръчай си от някой от сайтовете бял фондан и можеш да го оцветиш със сладкарски бои, също ги има по сайтовете.
Друг вариант е сама да си направиш, но имай предвид, че не става супер бяло. Аз правя марципан Варна, по тази рецепта

http://cakeslibrary.blogspot.bg/2012/04/blog-post_9719.html

Безспорно е супер ефектно, но лично аз тази година няма да го ползвам. С всичките тези оцветители....не мерси. Ще ги направя като теб  Simple Smile

# 583
  • Мнения: 506
Здравейте,
правих вече два пъти от сладките Кисинджър, не помня кой точно беше дал рецептата, но се получиха уникални!!!!  bouquet До Коледа как ще задържа сладки не ми е ясно-у нас изчезват на момента  newsm78
Пробвах и кокоските, на моите деца много се харесаха.Вчера експериментирах с една лъжица течен шоколад в тестото и станаха още по-вкусни  Peace

# 584
  • гр.София
  • Мнения: 2 753
Аз направих вчера щолените на Джема, страхотни станаха, безобразно вкусни  Crazy за опитване бях направила едно мъничко като багета, омете се за секунди, а кото престоят до Коледа ще са уникални  Grinning
Направих и меденки мин. седмица, но децата ги изядоха  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт