Седми клас, вярваме в чудеса

• 59 667
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Копирам ви нещо за тезите, което съм запазила от форума, когато имах личен седмокласник. Не знам доколко е ефективно, не сме го прилагали вкъщи, но може на някого да полезно. Мисля, че беше писано от преподавател по БЕЛ.
Скрит текст:
1 стъпка- отговор на въпроса от заданието с 1 изречение.
2 стъпка - Допълване и разширяване на изречението с ключови изрази  и твърдения, запомнени или записани при анализа на творбата.
3 стъпка - Откриване на изразните средства и включването им в тезата.
4 стъпка- придаване на завършен вид на цялото изказване.
Примерна задание на теза: Разтълкувайте в 3-4 изречения авторовите внушения в стиха:
... не трае/ да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище.
1. Героят е патриот, който не може да търпи робското положение на народа
2. Родното място на лир. герой е физически и духовно завладяно от потисници. А родното пространство е скъпо и свидно на сърцето му и това определя неговата готовност за саможертва.
3.
а) експресивен глагол "бесней". Придава изразено негативно въздействие и е натоварен със силно отрицателно съдържание.
б) Синекдохата "бащино ми огнище" разкрива колко мило е родното място на героя.
Теза: Родното място на лирическия герой е физически и духовно завладяно от потисници, които поругават светостта на родното пространство. С експресивния глагол "бесней", натоварен със силно изразено отрицателно съдържание, лирическият герой очертава мащабите на народната участ. Синекдохата "бащино огнище" подчертава колко свидно и скъпо на сърцето е родното място за бунтовника и това определя неговата готовност за саможертва в името на свободата.

# 631
Момичета, много сте мили!
Бързо да оздравяват всички болни!

Цитат
Къде се учи как се пише теза.? За уч-ще питам.
На сина миналата седмица им е предадено по литература, но той отсъстваше.Не можа и той да намери инфо от съучениците си.
Каквото знае е от допълнителните занимания по БЕЛ.

# 632
  • Русе
Копирам ви нещо за тезите, което съм запазила от форума, когато имах личен седмокласник. Не знам доколко е ефективно, не сме го прилагали вкъщи, но може на някого да полезно. Мисля, че беше писано от преподавател по БЕЛ.
Скрит текст:
1 стъпка- отговор на въпроса от заданието с 1 изречение.
2 стъпка - Допълване и разширяване на изречението с ключови изрази  и твърдения, запомнени или записани при анализа на творбата.
3 стъпка - Откриване на изразните средства и включването им в тезата.
4 стъпка- придаване на завършен вид на цялото изказване.
Примерна задание на теза: Разтълкувайте в 3-4 изречения авторовите внушения в стиха:
... не трае/ да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище.
1. Героят е патриот, който не може да търпи робското положение на народа
2. Родното място на лир. герой е физически и духовно завладяно от потисници. А родното пространство е скъпо и свидно на сърцето му и това определя неговата готовност за саможертва.
3.
а) експресивен глагол "бесней". Придава изразено негативно въздействие и е натоварен със силно отрицателно съдържание.
б) Синекдохата "бащино ми огнище" разкрива колко мило е родното място на героя.
Теза: Родното място на лирическия герой е физически и духовно завладяно от потисници, които поругават светостта на родното пространство. С експресивния глагол "бесней", натоварен със силно изразено отрицателно съдържание, лирическият герой очертава мащабите на народната участ. Синекдохата "бащино огнище" подчертава колко свидно и скъпо на сърцето е родното място за бунтовника и това определя неговата готовност за саможертва в името на свободата.

Мисля, че ън го беше писала в предишна седмокласна тема. Това не е зле да го метнем на първа страница в следващата тема. Както и формулата на ганис.

# 633
  • с/у ОколоМръсТното
За топ гимназии си говорите... изнизвам се.

Виви, правиш/купуваш повече от необходимото. Заклевам се  Mr. Green

Радвайте се на живота, на децата си и наистина мааалко по-спокойно го давайте.
Оставете децата да влязат в избрано от тях школо. За да може после да са поне мало радостни.  Mr. Green

Бързо да оздравяват болничките  Praynig

# 634
  • София
Момичета, аз съм във Велинград, уж на тийм билдинг, но съм съкрушена
Скрит текст:
Щерката преди малко ми се обади да каже, че майката на една нейна съученичка е починала. Какви изпити, какви оценки, какво значение имат тук 2-ки, 5-ци или 6-ци. Много, много ми стана мъчно.

# 635
  • Русе
Росита,  Cry Hug
Да оздравяват и другите болни  Hug
Алекс е по-добре. И лицето му поизбледня.. Голям кошмар е и при нас да разберен домашните. Пууу, все едно им искаш бъбрека  Sick

# 636
  • Русе
   В такива моменти, поглеждаш и остойностяваш всичко по различен начин. Дано успеем да си запазим разсъдъка.

Шани, ама то моето иска да ходи в МГ. Аз имам поне няколко причини да не искам, от сорта - че искам това да е последната година в живота ми, в която ежедневно решавам и обяснявам ученически задачи, МГ не ми е под прозореца, и като чуят че ще отсъства по един месец за състезания, най-веротяно ще ни изгонят. Друг е въпросът е че той някак си е сигурен, че ще влезе, но то е защото е зле с математиката и това балове и събиране на оценки, явно не му влиза в полезрението. Аз целя най-близките гимназии около блока.Пък дано да изкараме до 12 клас.
  Напъните ми са, защото ако го оставя по математика ще гравитира около двойката, което не мога да си позволя, а като ги докарам да разбира за какво иде реч, то вече може да си изкара колкото си иска.

# 637
Моят има 4- ка на писменото изпитване по история.
Доволна съм.

# 638
  • Чикаго / София
rosita_ta   Sad

# 639
Благодаря ви, момичета!  bouquet

elin_a, да оздравява бързо младежът! Много страшно звучи, щом чак до болница сте стигнали Sad Ние поне само първите два-три дни имахме температура и тогава изобщо не го занимавах, той спеше по цял ден и почти не ядеше. Сега е доста по-добре. Надявам се да наваксате бързо и да няма повече боледувания!

velina_v, точно същият случай, 'приятелят', винаги канен на р.д. и други партита, все не намираше време или нямаше нет (а се виждаше, че е онлайн), а едно момче, за което дори и не бях чувала, му прати снимки на почти всички страници от тетрадките си. Дори си беше снимал домашното по лит., но аз нали съм лоша, накарах младежа сам да си я напише. Явно от рано трябва да научат поговорката "Приятел в нужда се познава". Аз бях много неприятно изненадана, защото моето дете никога не е отказвал помощ (за преписване точно никой не би го питал, защото пише на 'арабски', но за информация, компания и т.н. е винаг готов да помогне).

rosita_ta съжалявам Sad

# 640
Милото дете, това трудно се преодолява от голям човек, какво остава за дете!
Бързо оздравяване на болните.
Мили дами, моля ако знаете да споделите начин за наизустяване на текст без рима. Става въпрос за речта на Странджата. Втори ден я мъчи, и вече е на ръба на отчаянието.

# 641
  • столицата
Мама на Ниагара,не мога да помогна. Смятам го за прекалено това домашно.

# 642
  • България, София
rosita_ta,  Cry Милото детенце  Cry Как се преодолява подобно нещо на такава крехка възраст, просто не знам. Много сили и кураж на семейството  Praynig

Мама на Ниагара, идея си нямам  newsm78 В такива моменти човек оценява труда на актьорите да учат роли  Mr. Green

Crombelina, дано такива ситуации все пак учат децата на кого могат да разчитат и на кого не. То за хилотене и глупости най - лесно се намират приятели, но тези, които ще помогнат в нужда, се виждат точно в такива моменти. Утешително е, че в цялата случка има и някаква поука.

# 643
  • София
Шани, ако ТОЙ иска да влезе в избраното от НЕГО школо, за да е щастлив, аз трябва да се притеснявам повече за подготовката му по математика, отколкото бих искала.

Така де, ще се радвам, ако някой все пак ми отговори на въпроса за сборника на "Архимед".

# 644
  • София
Така де, ще се радвам, ако някой все пак ми отговори на въпроса за сборника на "Архимед".

Vivi, според мен сборника на Архимед е много добър. Нашите и в 5 и в 6 клас работеха по него в часовете по ЗП. Тази година отново по ЗП работят с Архимед, заедно с един на Просвета.
Не знам какво е толкова специалното на тези задачи тип Пиза, но за мен това са си текстови задачи - задачи за лепене на плочки Wink, задачи за работа, любимите от едно време задачи за пълнене и изпомпване на басейни. Такива задачи има в сборника.

Не мога да заспя, много съм разстроена Sad

Общи условия

Активация на акаунт