Варицела- ВАКСИНА

• 2 369
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте!
Какво ви е мнението за ваксината срещу варицела и херпес зостер ?
Имам страх от ваксини!
Слагам само за дължителните,  но от 3.02 детето ми, което е в 1 група, не ходи на градина, защото са под карантина... карантината продължава до април месец, заради поред случай.
Чета във фейсбук, говоря с приятелки, говоря с лекари... нито един лекар от 3ма не ми казаха "да" отговарят "нито съм за, нито съм против " , едната приятелка против,  другата казва да слагам....
Благодаря за отговорите предварително

# 1
Ако става дума за Варивакс, май тя само се внася в БГ , хубаво е да се сложи. Варицелата/ херпес зостер не е само болка и сърбеж , а риск от енцефалит и други усложнения. Кой аспект на ваксините те притеснява - това .че е жива ваксина ли ?

# 2
Точно това, че е жива ваксина, а имам и бебе .. тоест трябва да я сложа и на него, защото голямото ми дете предполагам, че може да е приносител? Но пък малкото няма всички ваксини, а сега предстои една , после още една ... казаха ми, че трябва малкото да има всички ваксини и тогава мога да слагам ?

# 3
  • София/Севлиево
Аз тъй и не я сложих на малкия.Няколко пъти споменах пред педиатърката,но тя е твърдо против.Ние с големия сме карали,за ММ не съм много сигурна -според свекървата не я е изкарал,но пък когато големия бе на 10 месеца я изкара и с ММ постоянно се гушкаха ,а той не се разболя.Остава ми да се надявам,че ако дребният я хване ще мине леко и ММ отново ще остане здрав.Засега не сме имали случай нито в яслата,нито в градината.

# 4
  • София
Аз изчаках всичките карантини в детската градина, детето не се зарази. От първа до четвърта група имаха поне 5 - 6 карантини, като през цялото време е била на детска градина.
Сложихме току скоро - тази година в 5 клас.
Какво да ми е мнението - няма никакви неразположения след ваксината и се надявам/вярвам, че е предпазена.

# 5
Като човек, прекарал изключително тежка варицела на 18 г., само мога да съжалявам, че не е имало такава ваксина в моето детство.

Нямах външен обрив, а само вътрешен в устната кухина и гърлото. Болеше ме като дишах, а при поемане на вода и храна беше ад. Почти не ядях, за да огранича мъчението само да пиенето на вода. Много малко спях, не можех да стана от леглото, не можех да се концентрирам да чета или да гледам телевизия. Гледах в една точка в тавана почти денонощно. Същински ад. Не вярвах, че е варицела и мислех, че ми има нещо друго и може и да не го преживея. След като излязох от карантина личната ме прати на пълни изследвания, защото при подобно изкарване на заболяването може да се стигне до някакви вътрешни изменения. Ходих на кардиолог, нефролог, щитовидната ми гледаха и не помня дали и какво още. В същото време брат ми я изкара стандартно и без особено страдание освен типичните сърбежи.

Повечето хора си мислят, че варицелата е сравнително безобидна. От личен опит мога да Ви гарантирам, че не е.

# 6
Точно това, че е жива ваксина, а имам и бебе .. тоест трябва да я сложа и на него, защото голямото ми дете предполагам, че може да е приносител? Но пък малкото няма всички ваксини, а сега предстои една , после още една ... казаха ми, че трябва малкото да има всички ваксини и тогава мога да слагам ?

Може на голямото дете първо, да се намали вероятността да донесе нещо вкъщи, а за малкото когато направи останалите ваксини. Все пак трябва всички да са здрави по едно и също време и да се обсъди с ЛЛ.

# 7
  • Sofia
Ние сложихме Варивакс на малката (2г). И двете дози ги понесе много леко, без абсолютно никакви неразположения, без температура. Беше пълна с енергия както обикновено. Наблюдавах я до две седмици след поставянето - и нищо.

При нас проблемът е, че като се разболее, спира да се храни. И при Варицелата едно от нещата, които ме притесняваха е да не й излезе обрив в устната кухина и храненето да стане направо невъзможно и пак да стигнем до болница. Разбира се не само заради това я сложихме - ако е възможно, искахме да й спестим евентуални усложнения от Варицелата или Херпес Зостер в по-късна възраст. Бабата на ММ ослепява с едното око, защото точно там се появява Херпес Зостер.
Та, аз съм ЗА с двете ръце.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 23:56 от Brin de muguet

# 8
  • Варна
Ваксината се понася леко и в много страни е част от задължителния календар.
Аз я сложих на себе си преди да забременея с първото дете. Майка ми ми казваше,.че не съм карала. Не бях сигурна и си пуснах кръвни тестове, които го потвърдиха. Страхувах се да не се заразя по време на бременност и си я сложих.
След това разбира се и на детето, като не съм изчаквала всички останали ваксини да са били сложени. Просто съм гледала да е здрав.

# 9
Има цяла тема за ваксината.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1013214

# 10
Има линк, където се споделя опит с тази ваксина в предния пост.
Аз много бързах да сложа тази ваксина, още като я разрешиха тук, защото майка ми много тежко се разболя от херпес зостер (който след 15г борба с него я довърши). И щом разбрах, че има ваксина, която може да те предпази от него, стига да се сложи преди да се заразиш, веднага я сложих на децата. Даже на малкия ми син първа доза сложих на 1г, още преди задължителната за възрстта (МПР). И двете мио деца не се заразиха при карантините в групите си.
Сега събирам средства да купя за мен ваксината за херпес зостер, коятъо е различна от тази, която се слага на децата.

# 11
И ние сложихме на каката, ще сложим и на сина ми. Няма смисъл да се чака да се разболее от нещо с неясни последствия. Ужасно е тъжна стигмата около ваксините в 21 век и същевременно всеки ходи да се татуира, да си слага ботокс, филъри и всякакви други неща в съмнителни студиа от Сульо и пульо 😄

# 12
  • София
Все организъм е различен и всеки организъм понася болести и ваксини по различен начин. Не съм се интересувала кой какво мисли, а съм сложила и на двете си деца по 2 дози Варивакс. Обеждаваха ме да изчакам да стане безплатна, но като всичко в тая държава я стане я не.
И двете ми деца я понесоха добре. В групата на голямата ми дъщеря имаш бум на Варицела като тя не преболедува точно тогава и беше само с една доза.
Не желая да чакам последствия, за да съм се била сетила да сложа ваксина. Не смятам, че се различва по нещо от другите задължителни ваксини в календара им.
Всъщност в доста държави си е задължцителна и там рядко има усложнения.

# 13
  • Sofia
Сега събирам средства да купя за мен ваксината за херпес зостер, коятъо е различна от тази, която се слага на децата.
Би ли споделила как се казва ваксината и дали е налична в БГ?

# 14
Е, нали това е целта на тези карантини? По 2 месеца в годината карантина, къде ще работиш? Една приятелка така, всяка година следват карантини.Те я ли изкараха тая варицела се питам?

Общи условия

Активация на акаунт