Варицела- ВАКСИНА

• 2 369
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Сега събирам средства да купя за мен ваксината за херпес зостер, коятъо е различна от тази, която се слага на децата.
Би ли споделила как се казва ваксината и дали е налична в БГ?

Не е налична в БГ (още). Зоставакс се казва, препоръчва се май над 50г. Аз искам да си я сложа по-рано, майка ми започна да има проблеми след 42-43, аз сега съм на същата възраст и май имам вече невралгии без външна изява. Може да се купи от аптека Промахон (https://www.aptekapromahon.com/), доставят със спийди.Не съм сигруна за цената, но ми се върти нещо като 350-400. Не я намирам онлайн, вероятно трябва по Вайбър да се свържа с тях.

# 16
  • София
А за деца има ли изобщо такава ваксина?

# 17
Аз тъй и не я сложих на малкия.Няколко пъти споменах пред педиатърката,но тя е твърдо против.Ние с големия сме карали,за ММ не съм много сигурна -според свекървата не я е изкарал,но пък когато големия бе на 10 месеца я изкара и с ММ постоянно се гушкаха ,а той не се разболя.Остава ми да се надявам,че ако дребният я хване ще мине леко и ММ отново ще остане здрав.Засега не сме имали случай нито в яслата,нито в градината.
Не разчитай много на това. Дъщеря ми изкара няколко епидемии в детската градина и не се зарази. Аз не бях я карала. Доказано бях контактувала с племенницата ми, докато е болна от варицела. Тогава се наложи да я гледам 2 дни. Дъщеря ми се зарази в 5ти клас от едно съседче на 4 години и я изкара доста зле. Точно тогава аз, дядото и бащата на въпросния 4-годишен фъстък също се заразихме. Аз бях на 38 години тогава и мислех, че ще умра. Вероятно заразяването зависи от моментното здравословно състояние и имунна система. Имам близка на имунусупресивно лечение и херпес зостерът се проявява при нея периодично с "целия" си блясък. Не го пожелавам на никого.

# 18
А за деца има ли изобщо такава ваксина?

За деца и хора, неболедували от варицела се слага Varivax. Тя се продава по аптеките у нас.

# 19
  • София
За Варивакс съм наясно

# 20
  • Sofia
Аз съм карала Варицела и точно се чудех дали има начин да се предпазя от Херпес Зостер.
Много благодаря, di_di_. Ще потърся информация.

# 21
За Варивакс съм наясно
Питаш дали може да се ваксинира преболедувало дете с Варивакс ли?

# 22
За Варивакс съм наясно
Ако е преболедувало няма много смисъл от ваксина. В такива случай може да се направи изследване какъв имунитет има и да се реши имали нужда няма ли.

# 23
  • Sofia
За Варивакс съм наясно
Аз доколкото разбирам пита дали има ваксина против Херпес Зостер за деца, които вече са прекарали Варицела.

И аз не знаех, че изобщо има такава ваксина (пък било то и само за възрастни). Чудя се как ли функционира, при положение че вирусът вече е наличен в организма... 🤔

# 24
За Варивакс съм наясно
Аз доколкото разбирам пита дали има ваксина против Херпес Зостер за деца, които вече са прекарали Варицела.

И аз не знаех, че изобщо има такава ваксина (пък било то и само за възрастни). Чудя се как ли функционира, при положение че вирусът вече е наличен в организма... 🤔
Варицелата и херпес зостер се причиняват от варицела зостер вируса. След преболедуване на варицела остава латентен в невроните и може да се реактивира като херпес зостер. При имунизираните , а и при наличие на достатъчно антитела при преболедувалите, при реактивираните на вируса има кой да го потисне и да не предизвика симптоми. Затова обаче има значение колко антитела имаме в наличност и затова преди имунизира преболедувал се мери техният титър (количество).  При някой има достатъчно няма при други има достатъчно.

# 25
Ваксините против ХЗ са две - Шрингрикс (тази, която сега е на мода) и Зоставакс (която в Америка вече не се препоръчва, тъй-като не е много ефективна). Шрингрикс е инактивирана, на база протеин, докато Зоставакс е атенюирана, като Варивакс-а. И двете могат да се поставят от 18+ години.

Цялата разлика е във силата на щама Мерк-Ока, който е по-слаб в сравнение с дивия ВЗВ и следователно предизвиква по-малко реактивация на вируса под формата на ХЗ.

Който не иска да има див ВЗВ латентен, си слага щам Ока. Който мисли, че никога в живота си няма да се зарази, по-добре да няма никакъв латентен вирус в тялото си. Понеже варицелата е навсякъде и основно по децата, логично е да се иска да се заразяват децата с по-леката форма на ВЗВ, вместо с дивия.

# 26
Здравейте, има ли някоя бременна майка, която не е карала варицела и е ваксинирала детето си? Питам, защото другата седмица ще ваксинираме сина ми и аз съм бременна в 6 месец, а в листовката пише след ваксинация да се избягва контакт с бременни жени непрекарали заболяването. Педиатърката ме убеждава, че няма никаква опасност за мен и като цяло и имам доверие, но все пак си ме гризе едно притеснение...

# 27
Причината е ,че се бременните имат по-нисък имунитет спрямо другите хора, защото имат още един човек вързан за тях и имунната система трябва да кротува а и анти телата преминават през плацентата в някаква степен .

# 28
ние сложихме. притеснявах се детето да не се разболее. почти цялата група (и съседната, с която ги събираха навън) изкара варицела. бяха под карантина над два месеца ( около три с прекъсване няколко дни), а после ние отидохме на ваканция и дойде време за новата детска градина. точно лятото. изключително неприятно.

в момента, в който споменах за ваксината на лл, той беше 'за', но препоръча да говоря и с педиатъра. педиатърът веднага приветства моето решение и организира всичко. не сме имали никакви проблеми нито с първата, нито с втората доза.

# 29
Сега събирам средства да купя за мен ваксината за херпес зостер, коятъо е различна от тази, която се слага на децата.
Би ли споделила как се казва ваксината и дали е налична в БГ?

Не е налична в БГ (още). Зоставакс се казва, препоръчва се май над 50г. Аз искам да си я сложа по-рано, майка ми започна да има проблеми след 42-43, аз сега съм на същата възраст и май имам вече невралгии без външна изява. Може да се купи от аптека Промахон (https://www.aptekapromahon.com/), доставят със спийди.Не съм сигруна за цената, но ми се върти нещо като 350-400. Не я намирам онлайн, вероятно трябва по Вайбър да се свържа с тях.

Мъжът ми  периодично е с херпес зостер в окото.Ако не се лъжа в края на 2024 г. беше за четвърти път.Още го лекуваме,а вече е април.Този път попаднахме на добра вирусоложка и дано има резултат от лечението.Да не говорим за проблемите ,прегледите и лекарствата преди да му поставят правилна  диагноза.
В момента лекуваме с Ацикловир по схема и някоя друга добавка.
Стaва въпрос за възрастен човек на 58 г
Някой да е слагал ваксината SHINGRIX?

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 01:25 от hblagoeva

Общи условия

Активация на акаунт