Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 859
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
  • София
моля за помощ за решаване на следната система
x2+y2+x=3
x2-3xy+2y2=0
Второто уравнение е симетрично. Разделете на у2 и положете х/у, получава се х/у=2 и 1. След това се замества в първото уравнение.
Допълвам: трябва да се провери дали у=0 не е решение преди деленето.

Уравнението не се нарича симетрично, а хомогенно. (0;0) е решение на всяко хомогенно уравнение, но за да е решение на системата, трябва да е решение и на другото уравнение. Дори и да не се направи проверка, ако (0;0) е решение, то си излиза автоматично в края на решението на системата. Отговарям и на Искра Колева. Това си е точно задача за 9 клас.

# 181
  • I want it all and I want it now.
За много години  Hug
Може ли да ми кажете от кой сборник са тези задачи за осми клас? Благодаря. Искам да сверя отговорите  bouquet
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/rgh1483277632b.jpg

# 182
  • столицата
За много години! Здрави и успешни!
И от мен една задачка от ПИ на Междучасие от 11.2016г за 7 клас
Имаме тухли с размери1 на 2 на 3.С колко най-малко на брой тухли може да се построи плътен куб.
Ясно е че трябва да има цяло число, което умножено по обема на тухла - 6 да даде  произведението на три  еднакви цели числа. Такова е 6, т.е. куб със страна 6, но това според мен не е достатъчно, защото следва да се докаже и че точно от тези  форми на тухлата може да се нареди куба- трябва да го нарисуват ли?
Помагайте.

# 183
V Куба = a.a.a
V1 на една тухла = 1.2.3  = 6
6 е най-малкото общо кратно на 1,2,3. - ръб на куба.
х - брой тухли
x.V1= V
x.6 = 6.6.6
x = 36 тухли

# 184
  • София
Здравейте!
Нуждая се от помощ, за решението на задача, която е от помагалото по математика за втори клас:
Асен, Боби, Веско и Тони се състезават по спускане с шейни. Всеки от тях се спуска по един път с всеки от останалите трима. Колко ще са спусканията?

# 185
4 по 3 - 12 Rolling Eyes

# 186
Дали?
Като за второкласник, който не ходи по състезания, образувайте възможните комбинации.
АБ, АВ, АТ
БВ, БТ
ВТ

# 187
Дали?
Като за второкласник, който не ходи по състезания, образувайте възможните комбинации.
АБ, АВ, АТ
БВ, БТ
ВТ

Идеята е да се упражнява умножение според мен Rolling Eyes

# 188
  • София
Дали?
АБ, АВ, АТ
БВ, БТ
ВТ

Не, още не е взета таблицата за умножение.

# 189
Идеята е да се упражнява комбинаторика.

# 190
Здравейте, Честита Нова година!
Моля за помощ за задача  за трети клас:
По колко различни начина( пътища) може да се запише думата КАЛЕНДАР.
Синът ми чертае пирамида, обаче три пъти получава различни отговори и не знам дали начина на решаване му е верен?

# 191
Здрава, щастлива и успешна 2017г на всички!  Simple Smile

Една задача ни затрудни целокупно. Стигнахме до някакво решение, но бих искала да го съгласувам и по-скоро да попитам има ли някакъв алгоритъм за решаване на подобни задачи /5ти клас/:

Да се намери най-големият брой последователни естествени числа, чийто сбор е 2000

# 192
Честита 2017 година! Живи, здрави и много щастливи!
Искам да ви попитам за една задача:
Лицето на околната повърхнина на прав кръгов цилиндър е пS, а сборът от диаметъра и височината му е k. Намерете радиуса на описаната около цилиндъра сфера.
Благодаря предварително.
П.П Смята че трябва да се реши с някаква система, но не съм сигурна как да действам.

# 193
  • Варна
Честита 2017 година! Живи, здрави и много щастливи!
Искам да ви попитам за една задача:
Лицето на околната повърхнина на прав кръгов цилиндър е пS, а сборът от диаметъра и височината му е k. Намерете радиуса на описаната около цилиндъра сфера.
Благодаря предварително.
П.П Смята че трябва да се реши с някаква система, но не съм сигурна как да действам.
Според мен:
Диаметърът на описаната около цилиндъра сфера е равен на диагонала на диагоналното му сечение. Диаг.сечение е правоъгълник със страни 2r и h, => d^2=4r^2+h^2=(2r+h)^2-4rh (1)
От условието
ок.повърхнина 2пrh=пS, т.е. 2rh=S
2r+h=k

После се замества в (1).

# 194
Може ли помощ за тази задача за трети клас: Баба плете шал. За един ден тя успява да изплете 20 см, а през нощта от другия край на шала молец успява да изяде 5 см. Баба иска да изплете шал, дълъг 95см. На кой ден ще успее да постигне това?

Отговорът е 6 дни, а според нас са 7.

Общи условия

Активация на акаунт