Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 917
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Ако задачите са от " Математика без граници" и са свалени от " Класиране.com", просто става дума за грешни условия.
Ето ви състезателния лист.
http://mathematicalmail.com/documents/134/1_bg.pdf

# 226
Дидева  Mr. Green
Добре, че ги пусна.
Чудех се кръгчета ли трябва да се броят като в онази задача за детската градина в Япония  Simple Smile
Скрит текст:

# 227
  • София
Ако задачите са от " Математика без граници" и са свалени от " Класиране.com", просто става дума за грешни условия.
Ето ви състезателния лист.
http://mathematicalmail.com/documents/134/1_bg.pdf

Много благодаря за полезния линк! Peace

п.с. Учителката им е казала днес, че е принтиран грешен вариант.

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 17:44 от missence

# 228
  • София
Здравейте математици и математички.
За втори път съм 7-ми клас и отново се възползвам от информацията и помощта на бг-мама.
Не пиша често (клонящо към никак), но съм в крачка с почти всички теми свързани с драмите и обучението на децата ни.

Моля за помощ за следната задача от работа.
"Един работник може да изработи сам определено количество продукция за 9 часа, а друг работник изработва същото количество за 6 часа.  Първият работник започнал работа в 8 часа, а вторият 1 час след него.  Да се намери в колко часа двамата работници са имали по равно количество изработена продукция."

Предварително благодаря за помощта.

# 229
  • София
Нека цялата свършена работа означим с 1. Тогава за един час първият ще изработи 1/9, а вторият 1/6. Нека първият работник работил х часа, тогава вторият ще е работил (х-1)=> работата на първият ще е 1/9.х, а на вторият 1/6. (х-1). Тогава 1/9.х=1/6.(х-1)=>х=3=> ще са изработили равно количество в 8+3=11 часа.

# 230
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте математици и математички.
За втори път съм 7-ми клас
Скрит текст:
и отново се възползвам от информацията и помощта на бг-мама.
Не пиша често (клонящо към никак), но съм в крачка с почти всички теми свързани с драмите и обучението на децата ни.
Моля за помощ за следната задача от работа.
"Един работник може да изработи сам определено количество продукция за 9 часа, а друг работник изработва същото количество за 6 часа.  Първият работник започнал работа в 8 часа, а вторият 1 час след него.  Да се намери в колко часа двамата работници са имали по равно количество изработена продукция."

Предварително благодаря за помощта.

Mr. Green аз "съм" в трети и мога да предложа решение с прости дроби, но някак ме съмнява това да се иска  Blush

първият работник изработва 1/9 от продукцията на час, а работи х+1 часа
вторият работник изработва 1/6 от продукцията за време х часа

Blush после сметката е проста и резултатът е 2 часа след като вторият е почнал, значи в 11  Blush

# 231
  • София
БЛАГОДАРЯ и за двете решения и за бързото включване.
Лек и безаваривн ден в тази снежна приказка.

# 232
  • гр. София
Здравейте, мами!
Една текстова задача за 7 клас от капитал затрудни ученичката.
Гражданин депозирал 5000 лева в банка. След една година сумата станала 5300 лева. Колко лева ще бъде сумата след още една година?
Това задача със сложна лихва ли е или с проста лихва?

# 233
Сложна, в смисъл, че в края на втората годината лихвата ще е върху 5300 - ще се олихви и лихвата от първата година, защото цялата сума си стои (с лихвата).

# 234
не знам какво е сложна и проста лихва, но щом е за 7 клас
300/5000 =0.06/6 процента/
5300+5300*0,06=5618

# 235
  • гр. София
Сложна, в смисъл, че в края на втората годината лихвата ще е върху 5300 - ще се олихви и лихвата от първата година, защото цялата сума си стои (с лихвата).
lorenca, и аз намерих годишния лихвен процент- той е 6%.
Проста  лихва е лихвата, която се пресмята само върху началния капитал  
При олихвяването лихвата НЕ се прибавя към основната сума, за да носи и тя лихва през следващите периоди.
Сложна (капитализирана ) лихва е лихвата, която се  изчислява ,като към основния капитал се прибави лихвата от предходния период и в следващия период има лихва върху новата нараснала сума.
Когато даден лихвен период се повтори, то  лихвата се капитализира.
В повечето случаи лихвата за втория лихвен период, се изчислява със същия лихвен  процент.

Но оттам не бях сигурна формулата за сложна лихва ли трябва да се приложи
(където Kn= K0.(1+p/100)ⁿ
където K0 – начален капитал,
p – лихва за период от време,
n – период от време за престой на сумата в банката,
Kn – нарасналият капитал в края на периода)

или сумата, получена в края на първата година по същия годишен лихвен процент следва да се умножи, за да се получи вече новата нараснала сума в края на втората година.
Да, по тази формула се получава, че нарасналата сума след края на втората година е 5618 лева.
K₂= 5000.(1+6/100)²=5000.1,06²=5618 лева

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 12:15 от Mama Mimi

# 236
Mama Mimi, без сложната формула Kn= K0.(1+p/100)ⁿ. Нали не я учат и доказват Simple Smile
Накратко, както The Invisible е написала. То си е същото.

# 237
  • гр. София
lorenca, The Invisible, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ  Heart Eyes за решението!

# 238
  • гр. София
Мами, с молба за помощ относно задача за 7 клас от движение:

Двама мотористи се движат по кръгова писта с дължина 3000 м, тръгвайки от едно и също място. Вторият моторист тръгва 3 минути по-късно от първия и го настига след 6 минути. Скоростта на втория моторист е с 20 км/ч по-голяма от тази на първия. Да се намерят:
а)скоростите на двамата мотористи;
б) времето, за което вторият моторист настига отново (за втори път) първия.

# 239
1. Скорост на първия V1. Скорост на втория V2= V1 + 20. Време на първия 9/60, на втория 6/60.
V1*0.15=(V1+20)*0.1
V1= 40 km/h
V2= 60 km/h
2. Първо се настигат след като са изминали и двамата 6 km т.е. две обиколки на пистата.
Следващото настигане ще е след още 9 минути на същото място - първият ще е направил още две обиколки общо 12 км, а вторият още три или общо 15 км

Общи условия

Активация на акаунт