Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 839
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Може ли помощ с разнаснения на отговора за зад. 17 от Математика без граници Финал 2016 г.
Задача 17. В един втори клас има 26 ученици. От тях 15 имат по по-малко от четири
балона, а 17 – по повече от два балона. Колко ученици имат повече от три балона?
Според дадените отговори са 11 балоните, но ние получаваме 6.
От тях 15 имат по по-малко от четири балона, значи 11 имат 4 или повече балона.
17 – по повече от два балона, значи 9 имат по 2 или по-малко балони.
Оттук  следва, че 6 имат точно по три балона.
В задачата се пита колко имат повече от три балона.

# 511
  • София
Благодаря Дидева, пак сме изпуснали една дума Simple Smile  Hug Hug Hug

# 512
Значи какво получихте да обобщя, за да разбера правилно ли е?

Портос + Д'Артанян > Атос + Армис  ( с ЛЕКОТА, т.е. лявата страна е много по-силан от дясната)
Портос + Атос  > Д'Артанян + Армис ( т.е. МНОГО УСИЛИЯ, т.е. лявата страна е с много малко по-голяма от дясната)
От първото неравенство следва, че Портос и Д'Артанян ще са в началото на подредбата, те са по - силни от Атос и Армис.
От второто неравенство следва, че Атос е по - силен от Армис. Следователно, ако на първо и второ место поставим Портос и Д'Артанян (но не знаем дали няма да са обратното), то на трето и четвърто место ще поставим Атос и Арамис.
Портос + Арамис = Д'Артанян + Атос от тук казваме, че Д'Артанян е по-слаб от Портос.

Подредбата им е: Портос, Д'Артанян, Атос и Армис.

Аз пък получавам друго, макар и да не съм сигурна, че решението ми е като за четвъртокласник: Дартанян (д), Портос (п), Атос (т), Арамис (р).

От условието имаме:
(1) п + д > т + р
(2) п + т > д + р
(3) п + р = т + д

Към (1) добавяме "т" към двете страни: п + д + т > 2т + р, заместваме в лявата част т + д с п + р, получаваме 2п + р > 2т + р, откъдето излиза, че п > т, т.е. Портос е по-силен от Атос.
Към (2) добавяме "р" към двете страни и по подобен начин, като заместим п + р  с  т + д, получаваме
2т + д > д + 2р => т > р.
Като ги обединим двете, получаваме п > т > р.
Остава само да наместим Дартанян някъде.
Понеже Атос е по-силен от Арамис, т.е. т > р, от (3) следва, че Портос трябва да е по-слаб от Дартанян, за да се изравнят силите. Значи Дартанян е най-силен от всички.
д > п > т > р.

# 513
Пропусна леко и трудно в победата. Ако Атос е по-силен от Артос, Дартанян трябва да е по-слаб от Портос, за да се изпълни уравнение три.

# 514
Искам да попитам за една задача:

Ради решавал задачи. Той решил една задача, дошъл дядо му и му помогнал. Дядото решил една трета от останалите задачи. Ради решил още една задача. Дошъл брат му и му помогнал като решил една трета от останалите задачи. Ради пак решава една задача и идва сестра му, която решава една трета от останалите задачи. Накрая Ради си решил останалите задачи. Оказало се, че задачите, които е решил дядото са равни на задачите които е решил брат му и задачите на дядото са равни на броя на задачите, които е решила сестра му. Колко са задачите на Ради? Отг. 25

# 515
  • Варна
Искам да попитам за една задача:

Ради решавал задачи. Той решил една задача, дошъл дядо му и му помогнал. Дядото решил една трета от останалите задачи. Ради решил още една задача. Дошъл брат му и му помогнал като решил една трета от останалите задачи. Ради пак решава една задача и идва сестра му, която решава една трета от останалите задачи. Накрая Ради си решил останалите задачи. Оказало се, че задачите, които е решил дядото са равни на задачите които е решил брат му и задачите на дядото са равни на броя на задачите, които е решила сестра му. Колко са задачите на Ради? Отг. 25

Трябва да е: Оказало се, че задачите, които е решил дядото са равни на задачите които е решил брат му и задачите, които е решила сестра му. Тоест дядото е решил, колкото брата и сестрата заедно.

Не знам за кой клас е задачата, но защо не пробвате да направите една таблица със следните колони: Ради, Дядо, Брат, Сестра и Остават. Нека х е броят на задачите. На първия ред пишете под Ради 1, остават х-1, втория ред - под Дядо - "(х-1)/3", под Остават - "(х-1)*2/3" и т.н. Накрая приравнявате броя на задачите на дядото на сбора от тези на брата и сестрата.

Получава се (x-1)/3=(2x-5)/9+(4x-19)/27 Като се реши и излиза х=25.

# 516
  • Русе
  Аз няколко пъти чета задачата, но не виждам да е дадено, че задачите на дядото са равни на сбора от задачите на брата и сестрата. Аз ли не чета като хората,
 че задачите, които е решил дядото са равни на задачите които е решил брат му
и
задачите на дядото са равни на броя на задачите, които е решила сестра му
 Обаче това е невъзможно и се получават отрицателни числа

# 517
  • София
Затова Ясмина е написала какво ТРЯБВА да е  условието, за да се постигне отговорът 25.

# 518
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush Помагайте моля. не мога да измисля начин като за третокласник Blush
ВМС, 2011, 3 клас, зад. 12

От кошницата с великденски яйца Бобо взел половината яйца и още 3. Коко взел половината от останалите и още две. Додо вел половината от последните и още едно и яйцата свършили. Колко са били яйцата в началото?

докарахме я до двете яйца на Додо и до там  Blush

Скрит текст:
пак в същата година има и задача с кокошки и кози Blush
отговорът се получава само ако козата е една, но в текста пише "кози"  ooooh!
вече не знам какво да обяснявам

# 519
Blush Помагайте моля. не мога да измисля начин като за третокласник Blush
ВМС, 2011, 3 клас, зад. 12

От кошницата с великденски яйца Бобо взел половината яйца и още 3. Коко взел половината от останалите и още две. Додо вел половината от последните и още едно и яйцата свършили. Колко са били яйцата в началото?

докарахме я до двете яйца на Додо и до там  Blush

Скрит текст:
пак в същата година има и задача с кокошки и кози Blush
отговорът се получава само ако козата е една, но в текста пише "кози"  ooooh!
вече не знам какво да обяснявам

22? Задачата е типична рачешка.

Последна редакция: чт, 06 апр 2017, 19:44 от Анонимен

# 520
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug Hug Благодаря ти, Дидева Hug

# 521
може ли за помощ за следната задача
В торба има шоколадови и ягодови бонбони. Сред всеки 9 бонбона има поне три шоколадови и поне един ягодов. Най-много колко бонбона има в торбата?
Тази задача изобщо не мога да и разбера условието . Като бонбоните са само ягодови и шоколадови как сред всеки9, да има 3+1, а останалите 5 какви може да са  newsm78

# 522
Каквито и бонбони да извадиш от торбата - гарантирано има Поне 3 шок. и Поне 1 ягодов.
Останалите 5 броя (до 9 броя) са или шок.или ягодови или и от двата вида.

# 523
Каквито и бонбони да извадиш от торбата - гарантирано има Поне 3 шок. и Поне 1 ягодов.
Останалите 5 броя (до 9 броя) са или шок.или ягодови или и от двата вида.
Благодаря за разясненията, макар че ми е доста абстрактно
И как се решава задачата

# 524
Мисля, че най-много 14 общо бонбони.   (9-1)+ (9-3) = 14
8 шоколадови и 6 ягодови.
За да може в най-лошия случай, ако се извадят всички шоколадови (8 ) + 1 ягодов.
Или обратното - всички ягодови (6)  + 3 шоколадови.
Ще е изпълнено условието за "всеки 9 бонбона"

Общи условия

Активация на акаунт