Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 751
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Ако ще говорим за логика

Laughing

# 646
  • Варна
 Joy Лоренца, тази ми хареса!

# 647
Лоренца, диви ягоди ще да са брали по пътя. Трябва да е било лято, за да се мотат толкова навън  Joy

# 648
  • Варна
Лоренца, диви ягоди ще да са брали по пътя. Трябва да е било лято, за да се мотат толкова навън  Joy
 Twisted Evil

Неее, в равно поле какви диви ягоди ?! Коприва ще е!  Mr. Green

# 649
То от изброените май само кокичетата се късат, другите се берат, ама как пък не са замръзнали в туй равно софийско поле.

# 650
Simple Smile
Научното обяснение
http://phys.uni-sofia.bg/~cpopov/Almanah-pdf/I%20chast/2%20zadac … 20peshehofeca.pdf

... в началото на есента (23 септември) Слънцето наистина изгрява навсякъде в един и същи час – в 6 часа сутринта.
свежа коприва

# 651
  • София
То от изброените май само кокичетата се късат, другите се берат, ама как пък не са замръзнали в туй равно софийско поле.

И копривата се къса... даже май терминът е "да си наскубя" коприва.

ПП
В Софийско Равно Поле слънцето, до точността на домашните часовници, винаги изгрява в един и същи час. Да речем, че на 23ти септември изгрява в 6 точно - аз не го знам, но го вярвам. Обаче на 23.09 в Софийско Равно Поле свежа коприва нЕма. Има само дърта такава. Нито ягодни, нито кокичета. Извод: верен е отговор е) друг отговор: обрали са си крушите.

Последна редакция: ср, 26 апр 2017, 00:01 от katiABV

# 652
  • София

И копривата се къса... даже май терминът е "да си наскубя" коприва.

ПП
В Софийско Равно Поле слънцето, до точността на домашните часовници, винаги изгрява в един и същи час. Да речем, че на 23ти септември изгрява в 6 точно - аз не го знам, но го вярвам. Обаче на 23.09 в Софийско Равно Поле свежа коприва нЕма. Има само дърта такава. Нито ягодни, нито кокичета. Извод: верен е отговор е) друг отговор: обрали са си крушите.

без да съм наясно с отговора на задачата, защо решихте че се говори за 23.09. Във задачата пише през 1904.

# 653
  • София

По-нагоре го пишеше - от "официалното" решение на задачата - че точно на 23.09 1904 слънцето изгрявало точно в 6.00. Как пък някой нормален човек ще го знае това без да погледне справочник... е друга тема.

# 654
  • София
Много моля за помощ. Въпроса е повече за четене с разбиране. Една задача вкара е спор семейството. Как да обясня на таткото, а от там и на дъщерята следния текст:
Когато А, Б и В влезли в басейна, там вече плували 12 деца.
Моето мнение е (а и според отговора на задачата), че в момента в който децата са тръгнали да влизат в басейна във водата е имало 12 деца. Другите твърдят, че като са влезли тези 3 деца, в басейна вече са станали 12 децата. Трябва да има някакво обяснение с врената на българския език, но аз не го намирам. Според мен не е игра на думи с цел да объркат децата, а има еднозначно значение този текст.

# 655
  • София
По-логичното е тези 12 да  са били вътре при влизането на новите трима. С тях вече стават 15. И все пак, има някакъв нюанс на съмнение, на двузначна  формулировка именно заради  това "вече". Защото може да се тълкува и като "влязоха тримцата и плуващите вътре деца бяха вече 12, а не 9".

Последна редакция: чт, 27 апр 2017, 11:33 от пенсионирана русалка

# 656
  • София
Аз това го разбирам и се опитвам да го обясня по научному някакси Simple Smile По този начин не стана. Обясних и с примери: "Когото се прибрах, ти вече си беше в къщи". Моите примери ставали, но било частен случай. А трябва да си призная, че българския език, особено теорията не ми е силата.

# 657
"вече" обърква.
Нещо се случва и "вече" показва състоянието след промяната.

# 658
  • Русе
  И аз съм на мнението на децата. 12 са станали вече с влизането на новите трима.

Значение на "вече"
2. За посочване на промяна към момента на говорене.
Вече съм голяма. Вече мога да пиша. Вече мога да карам кола.
3. От тоя момент, отсега нататък.

# 659
  • София
Точно това е и мнението на мъжа ми. Че показва състоянието след промяната. А според мен е, че е имало вече 12 деца в басейна и тогава са влезли новите 3-ма. Не би трябвало деца на математическо състезание да ги поставят в ситуация да търсят смисъла на думата вече.

Общи условия

Активация на акаунт