Отговори
# 510
Здравейте и от мен!
Моята кукла вече има 12 зъба. Избиха и кътниците, но беше голям ад. От сега психически се подготвям, че с кучешките е още по-зле...ще видим.
По въпроса с възпитанието...Това, което мога да споделя е, че по принцип съм много нетърпелива, нервна и избухвам лесно. Преди (когато малката беше на около 10 м.) имахме голяма драма с храненето. Мъка, ядеше мнооого трудно. Сега е добре положението - разбирайте храни се нормално, но се налага да се занимаваме с разни предмети и да се залъгваме, поне яде. Разни дребни залчета от общата храна приема без проблем, но като цяло този проблем отдавна отмина. Защо го споменавам - по онова време изпадах в състояния на тотално отчаяние, викала съм, плакала съм, беше време на тотално избиване на емоциите.
Сега обаче е друго, много отдавна, просто нещо в мен се пречупи и станах много търпелива и приемам всичко (е почти всичко) спокойно, без да избиват крайни емоции, без да викам, без да се карам - просто като направи беля, поглеждам я, казвам, че не се прави така и толкова. Прагът ми на търпимост и поносимост рязко се вдигна.
И това не знам дали е правилно. Размишлявам си, че дори и да викна, да се скарам, да я "шляпна" (опитвала съм 1-2 пъти, тя се смее), няма да има смисъл. Най-много да се изнерви и озлоби в дългосрочен план.
Не знам дали постъпвам правилно!?!?! Сигурно има златна среда, но как я оцеля....

# 511
Не е лошо човек да му отпусне малко края, все пак не сме машини. Важното е да има постоянство във важните неща, а маловажните просто да let it go. Т.е. ако не давате да се скача по дивана (пример само, моите деца скачат, не ми пречи) трябва да не се позволява винаги и при всякакви обстоятелства. Ако веднъж може, а веднъж не може децата се объркват и придобиват този навик да се пробват постоянно, дали ще се поддадете, което пък поставя родителите в един постоянен стрес. Ако правилата са ясни и постоянни, нещата се получават много по-лесно. Това пак е по книгите на Алисън. Ако правилата се нарушат следват ествствени последици. Това е за малко по-големи деца, но работи.

Друга книга, която ме впечатли наскоро беше на Стив Бидълф "Как се отглеждат момчета". Много хубаво обяснява за разликите между момчета и момичета. Аз правих грешката да изхождам все от моите спомени като дете, което е било напълно грешно, отглеждайки момчета. Авторът има и за момичета книга.

Тръшкането най-бързо се тушира с игнориране. Големият ми син не се е тръшкал много, ама сега малкия така артистично ляга на пода и реве, че чак ме избива на смях, защото само се оглежда дали е привлякъл внимание. И като види, че не е и веднага става.

Моите момчета какъв апетит им се е отворил, да са ми живи и здрави. Вчера колко пъти ядоха, изгубих им бройката. Отдавна не са и боледували. Малкят го спряхме от градина и веднага се закрепи. Дано така избутаме до кра яна зимата.

# 512
  • Варна
Моите книги дойдоха,че съм се отчаяла. Не спи добре и после цял ден е крив. Сега яде доста трудно с много гонене и молене. Не иска да яде от лъжицата,но ако взема на пръста си яде. Все търси кюфте,луканка,салам тях си ги яде спокойно но ако е супа стиска уста

# 513
  • Сливен
Ради, за спането - знаеш не мога да ти помогна, и ние сме на този хал. Между другото разбрах, че Тео будува повече ако го взема на наето легло. Снощи например седнах на стола, на който си го кърмя и приспивам и заспа много бързо, обаче в повечето случай токова ми се спи, че го взимам при нас и той се разбужда.
За храненето имам своя теория, основаваща се на  наблюденията върху моите деца:
1. Ранното захранване повлиява зле - голямото си дете захраних по старата схема, бързо му умръзна всичко.
2. Когато детето покаже, че не харесва нещо, майката бърза да даде нещо любимо, дали ще е мляко, кюфте, салам или нещо друго, няма значение - така детето свиква, че когато не яде нещо, ще му бъде предложено нещо , което на него му харесва повече. Това пък е спечелена от него битка за власт. Пак с Алекс направих тази грешка и постепенно важни храни отпадаха от менюто му, докато стигнахме момент, когато не ядеше нищо друго освен филии с нещо и попара. И досега е така - яде определени неща, трудно опитва нещо ново и ми е трудно да му измислям какво ще яде.
3. Предлагане на храна по всяко време - аз лично процедирам така: когато сложа вечерята, тогава се яде, който ял-ял, който не е - да му мисли, и така с всяко хранене. Десерт не давам докато не се изяде поне половината количество, което съм сложила, все пак не винаги са толкова гладни, колкото си мисля аз.
Недопускайки тези грешки /грешки според мен, не ангажирам никой с моето мнение/ с Ивайла и Теодор, смея да твърдя, че са си ящни деца, особено Тео - няма нещо, което да не яде, супи, манджи, десерти, филийки, салам, кашкавал и сирене, изяжда всичко до последната лъжица, често остава гладен и след което, като усетя това, давам някоя и друга лъжица кисело мляко.
Пак казвам - всичко, което написах се отнася до моите деца, не казвам че отговаря за всички! Не искам да обидя никой с думите си, просто споделям опит.

# 514
Рокси - по абсолютно същия начин, който си описала, подхождам към Мила. Яде всичко и нямам никакви проблеми с храненето и, освен ако не и е трудно да го сдъвче, тогава отказва или яде малко, примерно скоро ориз със зеленчуци заради царевицата в него. Така че специално за вторите две точки подкрепям. Иначе и аз захраних късно, но не знам доколко това има влияние.

# 515
  • Сливен
Skeeter,това за ранното захранване, според мен влияе дотолкова, доколкото детето е готово за това - ако избутва лъжичката и има повече по лицето му, отколкото в устата, ако изобщо няма напредък седмици напред, тогава захранването е рано и дава отражение към по-нататъшното хранене. Смея да твърдя, че в такъв случай ранно може да се окаже и едно късно такова и веднага давам пример с Ивайла - захраних я на   5 мес. и минаха още 2мес. докато заместихме цяло хранене, за справка Тео го захраних само месец по-късно и само след две седмици заместихме. Т.е. е индивидуален и този момент.

# 516
Съгласна съм, аз мисля, че определено помогна, че захраних на навършени 6 месеца, но имам познати с лакоми дечица, захранени на 4. Та сигурно си е до детенце както всичко останало.

# 517
Все забравям да си поръчам книгите, но ей сега ще го направя като съм се сетила.  Simple Smile

За храненето - аз ще го кажа малко по - директно - просто не им давайте кюфте и салам или друго подобно и ще ядат каквото сте им дали  Wink Никое дете няма да се остави да умре от глад. Това ако някой търси съвет по въпроса де, ако не - пропуснете го  Simple Smile

И друг път съм писала - алтернатива не предлагам. Каквото има за ядене - това е.

Със сигурност обаче храненето зависи колкото от родителя толкова и от детето и всеки трябва да намери точния подход към своето дете. Не винаги родителите имат заслуга за добре хранещо се дете (нито за послушно, спящо и т.н.) , в много от случаите то просто си е такова Wink

Ние имаме проблем с храненето от друго естество, за който аз съм си виновна. Симона свикна да яде с нещо в ръцете (играчки, предмети) и сега постоянно иска нещо, сърди се и отказва да яде ако не й сменяш играчките през 30 секунди. Ами ще постои малко гладна и ще се научи  Whistling

# 518
  • Сливен
Със сигурност обаче храненето зависи колкото от родителя толкова и от детето и всеки трябва да намери точния подход към своето дете. Не винаги родителите имат заслуга за добре хранещо се дете(нито за послушно, спящо и т.н.) , в много от случаите то просто си е такова Wink

+1, напълно си права.
За играчките в ръцете - май повечето сме така  Wink

# 519
Аз не мога да изкажа мнение относно разликата във времето за захранване. Захраних Ния на 5м., яде всичко, но отказва десертите, които блажеят. Предпочита "солените, кисели" храни и напитки. Плодове отказва, но пък обича зеленчуци и млечни, а най-много яде месо. Супите и манджите от кухнята, които съдържат месо са й любимите. Ако я питаш какво е яла преди малко, отговаря суджук, салам или кюфте, и тя си търси, но не винаги яде ако й дам. Например снощи сложих половин кюфте в супата й, още преди първата лъжичка, но не й хареса и отказа да яде. Половин час по-късно яде същата супа, но без кюфтетата, искаше и допълнително.
Пробвала съм я да я накарам да яде десертите от кухнята, но дори и да е гладна, ако не й хареса не яде, стои си гладна до следващото хранене, или докато не си го изяде( което рядко се случва) но не съм й давала веднага друго нещо. Така че всичко е индивидуално и до родител, и до дете. Да не забравяме, че децата често отказват да ядат в период на зъбоникнене.

# 520
Алтая, Ния говори ли вече?

# 521
До около три годишна възраст се формират вкусовете на човек. Ако удържим положението дотогава после става по-лесно. Големият ми син яде всичко-супи, плодове, зеленчуци, манджа със сос. Обаче до три годишен много съм внимавала какво му давам. И сега понякога прави въртели и се инати, ама като е гладен-яде. С второ дете обаче е доста по-трудно да следвам тази практика, защото той все гледа какво яде батко му и иска, плаче. И аз не предлагам алтернативи, просто защото готвя по едно нещо и нямам сто неща за предлагане. Ако не яде, значи не е гладен в момента. Може някоя ябълка или портокал да нарежа.

# 522
  • Варна
Рокси много съм съгласна с теб и съм против алтернативи,но живеем с бабата на Мм и с баща му според които детето е все с празен стомах и моите бъркочи не го засищали и...вече търся квартира. Мисля си как се обърка цялото възпитание с тази многознаеща дърта баба!!! Боян прояде оказаха се три зъба. Направо и казах че превръща детето в лигльо и тя веднага започва да реве и айде пак аз съм лоша,но утре тя ще умре а аз ще се чудя кво да правя с това дете.

# 523
  • Сливен
Ради, радвам се, че апетитът пак си е намястото  Wink Винаги е трудно когато младото семейство живее с някой друг, намесата е често дразнеща и досадна.
От четвъртък вечерта Тео вдигна темп. - 38,5гр., помислих че може да е от последния зъб и в поради липсата на други симптоми не го заведохме на лекар в петък, давах осцилококцинум и панадол. Положението обаче продължи и до събота, когато го заведохме в спешния кабинет - гърди и гърло чисти, лекарката ме попита дали му давам имуностимулиращо, казах и че давам Имунобор и осцилококцинум. Според нея заради това, че цяла зима съм му давал Имунобор и заради кърменето, вирусът не се е развил, а температурата говори, че организмът се бори. Снощи вдигна за последно, днес вече е пушка. Като дойде време за яслата - имуноборът пак ще влиза в действие. Сега вече го спрях, защото давам по схема осцилококцинум и да не прекалявам с тези неща реших да спра едното.
Хубав неделен следобед  Hug

# 524
Здравейте и от нас! Ния е с едни спополи и с един зъб повече ( вече 5). Вчера се събуди и с двете, като преди това, рано сутринта беше запушена. Не съм я водила все още на лекар (само се чухме), защото предните нощи не спа въобще, постоянно се отвиваше и се изпотяваше, затова си мисля, че е настинала. Давам й Коризалия, вит. С.  Отказва  да пие други неща - а тези хапченца си ги смуче самичка и дори иска още.
Желая хубав ден на всички Hug

Общи условия

Активация на акаунт