Клуб на храбрата шивачка - тема 19

• 107 865
  • 831
  •   1
Отговори
# 90
  • FRANCE
Занимавам се с унифициране на "вторични суровини". От едно старо детско палтенце от мъхеста, псевдокожа , /тип екокожа/ идеята е да направя елек- "псевдокожата" отвътре, към тялото, като подплата, а отгоре плат. Работи се много трудно, не може да се разглажда, шевовете не лягат, стърчат, кройка няма, карам горното по долното. Искам крайщата на горното да обгръщат отвътре донякъде, примерно, един пръст, долното. За да го изравня, почнах от подгъва. Имам ли теоретичен шанс да мина и отгоре деколтето по същия начин с вътрешен шев, или трябва да го направя с допълнително, веревно парче? За ръкавните извивки е ясно, друг начин няма. Продължавам да опитвам /все още намествам горното към долното/, но  не е лесно и ако нямам и теоретичен шанс, да мина нататък и да не се боря повече. Не знам дали добре обясних какво точно искам да правя  ooooh!, но ако някой е разбрал, да даде мнение.
Машината след ремонта работи добре, слава Богу, и трака без проблем двойна дебелина от мъхестото долнище.
Виж тук на френски е но картинките се разбират, ако не ще превеждам http://artdesanges.canalblog.com/archives/2008/10/06/10854957.html  и тук http://www.coupecouture.fr/2008/03/doubler_un_gilet_sans_manche_1.html

# 91
  • sofia
С подобно обръщане, като от първия линк има вероятност пухкавото да се вижда и откъм лицето (това не е непременно лошо). Със скроено отделно парче за обръщане за врата и ръкавите (със ширина поне 3 см) ще държи пухкавото отвътре и извивките ще се  работят по-лесно. Добре е да се подлепят извивките.
Веревна лента не е удачна за по-плътни материи.

# 92
Благодаря за отговорите. madame, картинките са много ясни, няма нужда от словесна част. Разбрах, първо се правят извивките на врата и ръкавните с обръщането и после се зашива страничен шев. Това с наклъцкването по извивките беше полезно да го видя, винаги съм мислела, че трябва, но не съм смеела да кръцкам - да не прекаля с дълбочината.
Веси, разбрах какво имаш предвид. Няма как да подлепя- ще го залепя на ютията. Освен с веревно по ръкавните извивки, какво друго мога да направя, за да ги обърна? Вече заших горното към долното по ръкавните извивки и май друг начин освен с веревно парче, което обгръща и двата ката няма?
Тук са показали много по-ранни етапи на работа, за съжаление бях го сглобила на друг принцип, зашито отстрани горното и долното, със зашита подплата откъм долния край и тъкмо го бях нагласила горното към долното и реших да не поря сътвореното с много мъка и емпирично нагласяване.  За следващ път ще знам как се прави и ще се възползвам от принципа на работа.  Hug Междувременно се отказах по начина, по който исках и го дотъкмих като го обърнах по врата с резервите от горния плат, не стана много хубаво, но като за домашен елек си е ОК. Остава да довърша ръкавните извивки и да измисля дали да е с дървени копчета и връвчици или да му зашия цип. Остатъкът беше с обърнатото отпред и едната предница е по-широка от другата. Реших да не режа нищо и го оставих ексцентрично. Имам място и за прехлупване, ако реша да е с копчета.
Благодаря още веднъж, идеите са чудесни.

# 93
Здравейте на всички!
Чак сега откривам тази чудесна тема и се връщам да ви чета.

Аз съм от любителите на шевната машина, нямам много време за шиене, но все пак....от време навреме!  Mr. Green

# 94
  • Бургас
С подобно обръщане, като от първия линк има вероятност пухкавото да се вижда и откъм лицето (това не е непременно лошо). Със скроено отделно парче за обръщане за врата и ръкавите (със ширина поне 3 см) ще държи пухкавото отвътре и извивките ще се  работят по-лесно. Добре е да се подлепят извивките.
Веревна лента не е удачна за по-плътни материи.
Искам да разбера дали си представям правилно нещата: Скроявам отделно парче по  вратната извивка /поне 3 см/ и го зашивам към лицевата част на елека. Обръщам го и имам перфектно оформена извивка. Но хастарът не е зашит там още. С обърнатото парче покривам хастара открая  и правя тигел. Така , погледнато от опаковата страна, около врата се образува малко бие от обърнатото парче. Правилно ли съм разбрала?
Не разбрах как се подлепват извивките и с какво- има някаква лента или е " на плат", и се крои по подходящ начин. Винаги ли се прави това или на определени дрехи/ дебели, тънки, копринени, връхни..../ ?

# 95
  • sofia
 armeria, правилно си разбрала.
Ето кройка на гръб и предница, на която съм начертала въпросните парчета. Което и сако или палто да погледнете отвътре, ще ги видите тези парчета. Елеците рядко имат на ръкавните извивки такива парчета, но не пречи да се ползва този начин за "обръщане".
Аз, лично, първо ушивам изцяло горното, после изцяло хастара с парчетата и после съединявам двете части. Да не забравите да оставите прорезите за обръщане на хастара
Скрит текст:

Що се отнася до подлепването. Задължително е за сака, палта и подобни дрехи. При мъжките сака е подлепена цялата предница. Дава добра форма на дрехата. Маншети, яки - задължително се слага подлепващо - независимо от материята. Даже на ризи, на копчелъка отпред, като се сложи подлепващо стои много по-добре. Около джобовете, особено "рязаните" джобове.
Скрит текст:
Използва се подлепващо "на плат". Стигнала съм до извода, че при лигави материи първо залепваш подлепващото за плата и после кроиш детайлите. При по-плътни и стегнати материи може първо да скрои и после да се залепи подлепващото.
Има подлепващи с различна дебелина, твърдост след залепване и е добре да се правят проби преди окончателното залепване.

ПП: Всичко това не е задължително, просто навремето чиракувах при един, който шиеше костюми по поръчка и ни сбръчкваше. Само при него съм видяла дамски сака с вътрешни джобове. Е, много е удобно. Отделно копчетата на ръкавите на саката ги правеше се разкопчават.....много яко ставаше.
От там съм научила повечето неща. Сигурно и в учебниците по технология на облеклото ги има някои "чалъми".

# 96
  • FRANCE
Супер полезна информация. Бихте ли ми препоръчали учебници с "чалъми" ? Благодаря

# 97
Здравейте! Имам едно питане и освен да се обърна към вас, като занимаващи се с това дами. Искам да започна да шия имам доста самоуки умения към бродерия, украси и прочие - та искам да си взема шевна машина. Утре пускат в лидъл на пфаф-дали случайно имате мнение за нея дали си заслужава? Благодаря.

# 98
Утре пускат в лидъл на пфаф-дали случайно имате мнение за нея дали си заслужава? Благодаря.

Сестра ми има такава от доста време и е доволна, но да споделят и други дами.

# 99
  • sofia
На български са точно два учебника за професионалните гимназии: "Конструиране на облеклото" (което е построяване на кройките), "Технология на облеклото" - там е кое как се прави.
Лично не съм ги разглеждала. Сигурно биха били полезни, но имам чувството, че са "индустриално" насочени.
https://www.book.store.bg/p14651/tehnologia-na-oblekloto-i-chast … amen-d-ianov.html
https://www.book.store.bg/p14650/tehnologia-na-oblekloto-ii-chas … colo-kynchev.html
https://www.book.store.bg/p14672/konstruirane-na-oblekloto-chast … ezhda-panova.html
https://www.book.store.bg/p14671/konstruirane-na-oblekloto-chast … ezhda-panova.html

Баба ми имаше тази книга и основно от нея съм се учила и списанията на Бурда.
Скрит текст:

На английски има много издания за шев, но повечето са за абсолютно начинаещи и на мен не ми носят никаква нова информация.

# 100
  • FRANCE
Благодаря много bouquet

# 101
  • Бургас
vesi1 , благодаря много. Наистина полезна информация. Нямаше да го измисля сама. Благодарности на ra2, че провокира този урок.

# 102
Моята препоръка за чалъми са книги на японски автори - мадам, виж дали няма преведени на френски.

А пропо, исках да те попитам, как се гледа на шиенето във Франция? Тук в Германия то се радва на много голям бум, все повече хора шият, много хора продават шити от тях неща. Модерно е, един вид. Скоро посетих един Коледен пазар и половината деца бяха с ушити шапки, останах приятно изненадана.

# 103
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моята препоръка за чалъми са книги на японски автори - мадам, виж дали няма преведени на френски.

поименно,моля  Mr. Green

да, и моите съседки се записаха на курсове по шиене.
продава се много, незнам дали се купува... newsm78

# 104

поименно,моля  Mr. Green

да, и моите съседки се записаха на курсове по шиене.
продава се много, незнам дали се купува... newsm78

Купуват хората. Моя приятелка продава по базари.

Ето тази авторка виж: https://www.amazon.de/Yoshiko-Mizuno/e/B00J22KV6K/ref=pd_sim_14_ … T9ZTYCJ40CM8DCXAZ

А ако искаш кройки за детето, тази книга е много добра: https://www.amazon.de/Nähen-mit-JERSEY-kinderleicht-Jahren/ … mp;qid=1481732201

Общи условия

Активация на акаунт