С какво ви дразнят свекървите – 72

• 86 605
  • 860
  •   1
Отговори
# 375
О, Зои, къде си, душа. Притесних се за тебе. А не е трябвало. Явно си нямаш друга работа освен да седиш на пост да дебнеш кога ще напиша нещо, за да дойдеш и да лаеш. Радвам се, че всичко ти е наред, за да можеш да си го позволиш  Hug

# 376
  • Варна
Какви епитети за свекървата, аз не видях нищо такова...

# 377
Лелее, каква мъка ви е да отидете при  родители на Бъдни вечер и Коледа! Защо  бе, чеда наши?! Защо не използвате лесното, докато можем да ви го осигурим?!
Вземете пример от моите. На Бъдни вечер са при мен, на Коледа на обяд са у сватовете, вечерта на |Коледа с приятели някъде. Естествено, че аз и сватята готвим манджите и слагаме масите.
За посрещане на  Нова година са  някъде с компания.  На 1 или на 2 / в зависимост от мястото, където са били/ на обяд се появяват след бурното празнуване. Пак масата е приготвена и ги чака, вечерта у сватовете пак за същото. Нито  приготвят, нито после прибират. Нека им е зле! Всички мои близки, приятелки и съседки са по този сценарий. Не съм чула някои млади от този мой роднински и приятелски кръг  да готвят цял ден, за да  посрещат родителите си, а пък  ние старите да сме по разходки и купони, и да чакаме наготово. След двайсетина години ще чакаме, ама поне сега можем да ви улесним.

# 378
Права си КАГ,след години ще искат да има мама и татко,да отидат при тях ,но  няма да ги има.
Но  те са млади хора и още отхвърлят всякаква намеса и  във всичко виждат опит за командване. Има един период ,дето искат да са сами,да решават те.
Освен това има  основания  за бунта им-някъде разбиранията са толкова несъвместими,че се товарят с общуването  и го избягват.Има натрупано  напрежение  и трябва само искра да запали пожар.
Всичко си идва на мястото след време,поне за повечето.
Тогава ще прескачат различията и  ще се завърнат.Но  още не го знаят.Или поне ще им се иска да има при кого да отидат..Не   е нужно да е точно на Бъдни вечер.Ние сме си там ,където трябва.Ще ни намерят.

# 379
  • Варна
КАГ, ти явно категорично отказаш да повярваш, че не всички "стари" са като теб... ooooh!

# 380
  • Варна
И ние сме със сценария на КАГ. На Коледа задължително в родителите ми - баща ми и моята дъщеря са именници. Мама прави неповторими трапези, за нея най-голямото удоволствие е да види цялата рода на масата и да ги нагости /по нейни думи/. На 1 януари също сме там, задължително със сурвакниците и баби, дядовци и внуци се радват неимоверно. За мен също е голямо удоволствие да видя родителите си щастливи, само като мярнат внучката на вратата и им светват лицата. А толкова малко искат в замяна, само мъничко внимание. От миналата година сестра ми и нейното семейство са за постоянно в чужбина и знам, че им тежи. Ние се опитваме да компенсираме някак.

О, да, с Кали съм напълно съгласна.

# 381
Права си КАГ,след години ще искат да има мама и татко,да отидат при тях ,но  няма да ги има.
Да... Едно време се мусех, че празнуваме все с баба и дядо, а сега колко ми липсват и какво ли не бих дала да можеше да ги видя пак. Човек не трябва да пропуска някои моменти пък и да не е вечно във вихъра на луд купон.

# 382
  • при късмета
Изобщо не е мъка да се празнува с родители K.A.G.. Просто да го няма това задължителното и въпросните родители да не допускат изобщо друго решение на младите. Ако им хрумне да заминат за почивните дни и да изкарат една ваканция, да няма фасони от родителите как не ги уважавали. В това е мъката, не в самото празнуване с тях.
Не, че е лош сценария ти, в никакъв случай и наистина е голямо улеснение за младите, ама все пак едно и също всяка година си е скучно.
Аз съм на мнение, че си много свястна и разбираща свекърва, но според мен ще се разсърдиш, ако младите решат да пътуват за празниците. А защо ако наистина решат подобно нещо, да не си изкарат добре някой друг ден почивка, а да мислят, че техните са нацупени?

# 383
  • София
Лелее, каква мъка ви е да отидете при  родители на Бъдни вечер и Коледа! Защо  бе, чеда наши?! Защо не използвате лесното, докато можем да ви го осигурим?!
Вземете пример от моите. На Бъдни вечер са при мен, на Коледа на обяд са у сватовете, вечерта на |Коледа с приятели някъде. Естествено, че аз и сватята готвим манджите и слагаме масите.
За посрещане на  Нова година са  някъде с компания.  На 1 или на 2 / в зависимост от мястото, където са били/ на обяд се появяват след бурното празнуване. Пак масата е приготвена и ги чака, вечерта у сватовете пак за същото. Нито  приготвят, нито после прибират. Нека им е зле! Всички мои близки, приятелки и съседки са по този сценарий. Не съм чула някои млади от този мой роднински и приятелски кръг  да готвят цял ден, за да  посрещат родителите си, а пък  ние старите да сме по разходки и купони, и да чакаме наготово. След двайсетина години ще чакаме, ама поне сега можем да ви улесним.

Ще отговоря, защото има вероятност този път да питаш наистина, а не просто да си пишеш.

За мен празник означава и хубаво прекарване, което предполага хубава и приятна компания. Сервираната маса я получавам във всеки ресторант. Но "хубавата и приятна компания" изключва свекъра ми. На всичко отгоре, той очаква аз да му домакинствам в неговия дом, а той да седи като бей на масата.
Това е положението при мен. При друг ще бъде друго. За разлика от теб, аз приемам, че хората са различни, и че е възможно да харесват и предпочитат различни неща.
"Близък роднина" е титла, която може да се изпълни със съдържание, а може и да остане куха.

ма ко, зависи от родителите. За мен Е мъка да празнувам каквото и да било със свекъра ми, и не си го причинявам.

# 384
За мен празник означава и хубаво прекарване, което предполага хубава и приятна компания.
Именно. От празника очаквам именно това, а не "улеснение" и някой да ми сготви. Празникът може и най-често е хубав с родителите, но Мако написа много точно за задължителния елемент. Точно той е в състояние да отрови и най-светлите празници. Ако веднъж децата или родителите решат да прекарат празниците по различен начин, никой няма да получи трайни увреждания от това, а то не пречи следващата година да празнуват по стария начин.
Оффф, елементарни неща обяснявам като на малко дете. ooooh!

# 385
  • София
За мен празник означава и хубаво прекарване, което предполага хубава и приятна компания.
Именно. От празника очаквам именно това, а не "улеснение" и някой да ми сготви. Празникът може и най-често е хубав с родителите, но Мако написа много точно за задължителния елемент. Точно той е в състояние да отрови и най-светлите празници. Ако веднъж децата или родителите решат да прекарат празниците по различен начин, никой няма да получи трайни увреждания от това, а то не пречи следващата година да празнуват по стария начин.
Оффф, елементарни неща обяснявам като на малко дете. ooooh!
Абсолютно вярно. Заради това в продължение на няколко години бях престанала да си празнувам РД (да не се счита като намек, че това е светъл празник; давам го само като пример  Mr. Green ).

# 386
Ако веднъж децата или родителите решат да прекарат празниците по различен начин, никой няма да получи трайни увреждания от това...
Не, наистина няма, просто ще му е мъчно.

# 387
Ако веднъж децата или родителите решат да прекарат празниците по различен начин, никой няма да получи трайни увреждания от това...
Не, наистина няма, просто ще му е мъчно.
Няма да му е мъчно, ако отсрещната страна намери начин да компенсира. Пиша от личен опит със сина ми- миналата година не беше с нас на Бъдни вечер и Коледа, а с приятели караха ски. На 26-ти дойде с куп подаръци и страхотно настроение и така готино си изкарахме, че още си го припомням с кеф.

# 388
И аз нямам нищо против за празнуването с родителите, стига да го няма задължителния елемент и да ми определят точно кога при кой ще бъда и да ми разпределят времето. Решаваме няколко дни преди товакой ден при кои родители ще сме за обяд/вечеря в зависимост от нашите и техните ангажименти. Ако сме извъ  града-няма драма

# 389
Кали, знам, че не всички са идеални, но то важи и за стари, и за млади. И аз не съм чак толкова добричка, ама  гледам да не прекалявам с очаквания и претенции. Само  в рамките на допустимото и наистина при нужда. За сега в по-голяма степен аз съм насреща при тяхна нужда, но по-нататък , ако има живот, ще е обратното. 
  Със сигурност няма да страдам,ако се наруши традицията, защото моите са тук и се виждаме всеки ден. Но си мисля за такива, които са  далече и ако и на празник не намерят време да отидат  или да ги поканят, то тогава е много тежко.
Освен това, моите сладури никак, ама никак не живеят скучно та да им е някаква голяма тегоба да си празнуват Бъдни вечер и Коледа  с нас. Даже от някои техни коментари след празнуване навън, съдя, че по-скоро там ходят по задължение, само и само да не се делят от колектива /компанията/, защото една и съща компания, макар и многобройна, също доскучава.
Скрит текст:
Всяка сряда с приятели и децата им са на ресторант. Заедно празнуват РД и ИД както на големите, така и на малките. Това е  доста често, тъй като са компания от 6-7 семейства с по 2 деца и взаимно са си кумове и кумци. Ходят по 2 пъти на море , напоследък в Гърция. На ски ходят в Банско и то пак най-малко 2 пъти в сезона. Велинград е на час път оттук и много уикенди са там. Ходиха наскоро  в Испания на екскурзия, а отделно ходят в командировка в чужбина.Синът ходи по-често, но и снахата  тази година ходи 2 пъти.  Отскачат" до по-големите градове, ей така на пазар, а градът ни е на 1 ч. от Пловдив, на 1ч. и 20 мин. до София и на 25 мин. до областния ни град.  Снощи например бяха на боксовия мач на Кубрат Пулев.Така че живеят на бързи обороти и затова една или две вечери  у дома на маса  им е релакс. Освен това, на майските и септемврийските празнични почивни дни пак са някъде, като тогава и аз съм на  екскурзия или се отдавам на срещи с приятелки, книги и любими занимания.

Последна редакция: нд, 04 дек 2016, 19:47 от K.A.G.

Общи условия

Активация на акаунт