Тълпи от мигранти към Европа- какво ще последва от това? ТЕМА 2

• 2 168 424
  • 36 877
  •   1
Отговори
# 36 345
E, аз имах предвид за ред за пропускане през границата. Това което ти описваш е насилие и не е нормално в никаква ситуация. Не знам да се водят военни действия на границата с Полша. Могат да чакат и в Украйна принципно.

# 36 346
  • Най-красивата страна
Някой знае ли дали има новооткрити бюра за предаване като бежанец в или около град Варна?

Става дума за болни хора, които нямат сили да се придвижват до София.

Благодаря.

Невена,ако са бежанци от Украина-има украински център в Чайка.Там ще им обяснят всичко и ще им намерят подслон и храна.
Ако не са-могат да отидат направо в Полицията.От там вече ще ги насочат.

# 36 347
Ако преди седем -осем одини някой ми беше казал, че ще има бежанци от Украйна, бягащи от война ( или от военни операции - на който както му харесва), нямаше да разбера какво ми казва. Да не споменавам, че до късно живеех с наивната настройка, че бежанец....това е някакво явление от историята. От миналото.
 Прави ми впечатление колко различно протича бежанската вълна в сравнение с онези организирани тълпи от млади мъже.
Много ми е мъчно, не че преди не ми беше мъчно... Но сега мъката е друга. И онзи страх го няма. Сега страхът е съвсем различен.

# 36 348
  • Най-красивата страна
Пристигат уплашени жени и деца.
Вчера помагахме на 2 млади майки с 4 малки деца1-5 години.
Мъжете им са останали там.
Жените направо в шок,освен това те  се срамуват да кажат от какво имат нужда.Едната с малко украински пари,другата без никакви.
Накрая се оказа,че са само с дрехите на гърба си и с торбичка с документи.
Даже дамски превръзки и мокри кърпи нямаха.
Добри хора са ги подслонили на етаж от къща,
Организира се групата-сега имат всичко.Много са благодарни.И никакви претенции нямаха..Казват,че после и  работа ще търсят..

Мисля,че няма добра организация.Няма достатъчно информация.
Хората питат в групите във фб-какви документи се изискават,за да минат границата,кои хотели приемат бежанци,заплаща ли се медицинска помощ....
Да,аз например знам,защото чета новините и гледам тв.Ама те няма от къде да научат ,че в момента в болниците преглеждат безплатно украински бежанци и кои хотели ще ги приемат..не знаят и къде е украинския център...

Всъщност обикновени граждани ,които имат второ жилище или къща на село прибраха доста хора.

Съвсем различно е от глутницата агресивни млади мъже от Афганистан.

# 36 349
За съжаление както винаги държавата нищо не прави. Добре че има много свестни хора у нас, които сами се организират и помагат.
Вчера гледах една жена, карала е непрекъснато от Украйна до България. Естествено на границата в Русе никой не е реагирал по никакъв начин. Толкова ли е трудно да пратят хора по граничните пунктове, да напътства и на място да приемат документи за молба за бежански статут. А не да гледат на тях като туристи, каквито със сигурност не са.

# 36 350
Кой да организира, външната ни министърка? Тази ми изглежда все като току що станала от сън, само мън-мън, никакъв живец  и енергия. Оня ден забраниха на руски самолети да кацат у нас, и вечерта мрънка - оказва се, че има наши сънародници, блокирани в Москва,  не могат да се приберат...Ами добрутро, как така се оказаха блокирани, руснаците не ги пускат да излетят ли? Пази Боже на някой българин в чужбина да му се налага да разчита за помощ на тази. Откъде го изровиха този капацитет, не знам.

# 36 351
  • Най-красивата страна
Във Варна една фирма ,която дава микробуси под наем ,предложи безплатен транспорт,търсиха се шофьори доброволци да превозват хора от Исакча-това е КПП между Украйна и Румъния.
После писаха ,че там има бежанци желаещи да пътуват до България.

Имаше и мъже от Балчик и Добрич,които отидоха със собствен транспорт.

Браво за което!

Някои вече нямат интернет,но най-лошото е,че нямат информация какви са правилата за преминаване на границата.
Една украинка се притесняваше да не им вземат кучето и да го пратят в приют...друга ,че детето нямало задграничен паспорт ей такива драми...

# 36 352
Кой да организира, външната ни министърка? Тази ми изглежда все като току що станала от сън, само мън-мън, никакъв живец  и енергия. Оня ден забраниха на руски самолети да кацат у нас, и вечерта мрънка - оказва се, че има наши сънародници, блокирани в Москва,  не могат да се приберат...Ами добрутро, как така се оказаха блокирани, руснаците не ги пускат да излетят ли? Пази Боже на някой българин в чужбина да му се налага да разчита за помощ на тази. Откъде го изровиха този капацитет, не знам.
имам неприятното впечатление, че от доста години капацитетите са предимно все такива. Но това е друга тема.
Моята украинска колежка е все още в шок.
Тя обаче е от групата на необичащите Русия.

# 36 353
  • Шумен
Вярно ли е, че на снощния митинг в София повечето са били украински бежанци?
Не ви ли прави впечатление обгрижването на държавата на въпросните бежанци ?
Ако има потребители от Варна и Бургас със сигурност могат да потвърдят как изглеждат и какви коли карат бягащите от конфликта и как се държат. Сред тях има мъже, подлежащи на задължителна мобилизация според закона на Украйна. И преди да наскачате  -  знам, че има наистина и такива, които бягат точно от областите, които са били подложени на репресии в последните осем години, сред тях  и бесарабски българи. Тия обаче, не са от тях със сигурност. Не ми се мисли колко процента са маскирани бандеровци, за които нашият разграден двор ще е добра хранителна среда, а плодовете ще ги берем по-късно.

# 36 354
По-голяма глупост отдавна не бях чела! Да, нормално е да има и украинци, но огромната част са вбесени от войната българи.
Явно десетките хиляди жени и деца, дошли в България, са бандеровци. Дори и няколкото украински бебета, които се родиха у нас!
Защо не емигрирате в Русия, там няма бандеровдци.
И за какво обгрижвани от държавата става дума? До сега хотелиерите ги обгрижват за собствена сметка, доброволци даряват.
А, и след като започне държавата да ги "обгрижва", няма да получават и стотинка, само хотелиерите. Интересно как жена се оправя без превръзки, а малко бебе без памперси и изхранване с пържоли или мекици?

# 36 355
  • Paris, France
Не ни прави впечатление как са обгрижвани украинските бежанци, защото във Франция, където живея, всички бежанци са обгрижвани по същия начин.

Не ми правят впечатление колите им, нито някой друг се впечатлява от тях. Украински бежанци в Bugatti oще не съм видяла тук, но и да видя, голям праз! През 1990г имаше кувейтски бежанци във Ферарита и Бентли в Лондон. Улраинците не бягат от беднотия, а от нападението на руската армия. Преди Русия да нахлуе и да започне да ги избива не бягаха и не си довеждаха омерзните коли.

Това, че даден мъж изглежда здрав и млад не означава, че е годен за военна служба. Чакам познати на познати, излезли съвсем легално с чистак новото си BMW и мъжът е млад, изглежда добре, но има тежък, чуплив диабет и едвам са го спасили в Полша.

Точно за бесарабските българи с българско гражданство българската държава не прави нищо в момента и за това не остават в България. Те нямат право на подслон и пари като тези с чуждо гражданство.

Не ви ли е срам от това, дето го пишете за бягащи от война хора?

# 36 356
Трябва да споделя, че вече видях много украински бежанци, наживо, при мен, (в Германия). И това са жени и деца. Мъжете са там, на фронта. Може и да има тук - таме, цели семейства, т.е с бащите, но това е по- скоро изключение. В сряда вечерта колежка подслони майка с три деца, най- малкото е две годишно. Бащата е там, в Суми, където всеки ден по няколко пъти се гърми и има сирени, възрастните и болните бягат към бомбоубежища, а мобилизираните се бият. Не са никакви азовци или фашисти/нацита ( ако правилно съм се ориентирала в  определенията за опасните образувания в Украйна), а са обикновени мирни мобилизирани жители, украинци.

# 36 357
  • Най-красивата страна
Видях едни такива украйнки,чиято кола предизвиква завист и злоба .
Две жени са с 3 деца-на 2 години,на 4 години и на 16години.
Колата е скъпа и лъскава .Жената не може да я продаде,защото е на името на съпруга и,който е останал на фронта.
Били са собственици на пицария,имали са два апартамента.
Сега пицарията я няма,блока също го няма.
Метнали са се в колата заедно с децата и с по една торбичка документи и са дошли тук.
Добър човек им е предоставил жилище безвъзмедно.
Жилището обзаведено,обаче няма посуда,няма спално бельо,няма нищо..вътре.
Едната жена имаше украински гривни,другата нямаше никакви пари.Само карта.От която нищо не можа да изтегли.
Първите дни ревнаха за помощ.
Хората им донесоха дрехи,обувки.Събрахме със съседите чаршафи,възглавници,одеала.Да има с какво да се завиват.
Накрая едната се разплака и каза,че им трябвали бельо,чорапи и дамски превръзки...Никой не се беше сетил за такива неща...
Нямаха с какво да си преоблекат децата.

Храна им дадоха от центъра за бежанци,ама няма в какво да готвят,няма прибори с какво да се хранят-събрахме,обзаведохме ги.

Малките деца стресирани,едното болно,настинало..
Голямото момче на 16г не иска да ходи на училище.Щял да си търси работа ,за да издържа майка си и сестра си.

А някои виждат само колите...
Да,ама колата не се яде.
До вчера те са имали всичко,днес са се отзовали в една чужда държава с  три деца и без пари.
Да не дава Господ да сме на тяхно място..и да се молим за сухи чорапи и дамски превръзки...

# 36 358
  • София
За моите представи, украинките с деца са истински бежанци от война и реално трябва да се помага. Не съм убедена, че и държавата ни ги обгрижва, и колкото и да се коментират онея 40 лв/ден, не съм убедена, дали изобщо някой ги е получил. Не съм виждала мъже - мобилизирани са, а доколкото ми е известно, дори и да не искат да се бият с руснаците се страхуват, че "техните" ще ги застрелят в гръб, ако се предадат.
Бандеровците си се бият с Русия, защото за тях те са врагове от време оно. Не случайно 8 години са прочиствали района на Донбас. Още 2015 съм гледала техни изказвания, че района им трябва за ресурси, но руснаците живеещи там трябва да се изтребят.
Изобщо, това е братоубийствена война, в която единственя печеливш е... един и същ, както и при останалите. А "сметката", пак ще я плаща европееца.

# 36 359
  • Шумен
Елхитца, не се притеснявай, бандеровците не проявяват интерес към Шумен, интересуват ги само морските курорти.

Много е тъжна липсата на всякаква емпатия Sad.
Наясно съм с това къде биха се концентрирали,затова съм уточнила Варна и Бургас.
За емпатията - провявам емпатия към бежанци, като тези, настанени в една реновирана ясла и още една приспособена за приют сграда в Смядово, например. Това са хора от района на Одеса основно,т.е. от Източната част, която беше подложена на чист геноцид. Сред тях има   и бесарабски българи. От мястото, където работя проявихме емпатия и финансово на абсолютно доброволен принцип. Има очеизвадна разлика между хората, настанени там и другите и ако не се прави, си е чиста наивност. Причините, поради които напускат са коренно различни. И едните ще се върнат, а другите изобщо няма да го направят. Причините за този конфликт са много сериозни и са още в началото на миналия век поне.

Общи условия

Активация на акаунт