Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви методи са предложени за борба с мушиците по стайните растения?
Как мога ефективно да се отърва от мухите, които излизат от почвата на саксийните ми растения?
Как да се отърва от мухите, които се появиха след закупуване на почва от магазина?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви методи са предложени за борба с мушиците по стайните растения?
В дискусията се обсъждат различни методи за справяне с мушиците. Един от най-обсъжданите е използването на разтвор на калиев перманганат, който служи за дезинфекция на почвата. Участниците споделят, че бледорозов разтвор, приготвен с кристали калиев перманганат, успешно убива ларвите на мушиците. Освен това използването на канела е сравнително популярен метод, който също помага временно в борбата с вредителите. Други средства, които форумците споменават, са лепкави капани, пестициди и подмяна на почвата в саксиите.
-
Как мога ефективно да се отърва от мухите, които излизат от почвата на саксийните ми растения?
Има няколко метода за контролиране на мухи, които излизат от почвата на саксийни растения. Един подход е да напръскате цветята със сапунена вода. Налични са и готови опции за пръскане като Ekto kill, които могат да се прилагат директно върху почвата и подложките на саксиите. От агроаптеките се препоръчва използването на инсектициди като "Nurelle D". Други методи включват забиване на клечки кибрит в почвата, поливане с разтвор от английска сол и използване на жълти лепенки за хвърчащи насекоми, които могат да бъдат заровени в почвата и привличат мухи. Важно е да осигурите добър дренаж на почвата и да избягвате преполиването, което може да допринесе за появата на мухи.
-
Как да се отърва от мухите, които се появиха след закупуване на почва от магазина?
Ако мухичките се появят след закупуване на почва от магазин, възможно е тя да бъде източник на зараза. В този случай се препоръчва замяна на почвата с по-висококачествена и стерилна такава. Освен това използването на инсектициди, забиване на кибритени клечки, поливане с разтвор от английска сол и използването на жълти лепенки за хвърчащи насекоми са методи, които могат да помогнат в борбата с мухите.
-
Как да се отървете от мухите, които са се появили на разсад, който е бил засаден в чаши?
-
Как да се справя с мухите, които са се появили в почвата на портокаловото дърво?
И на мен пълзи нещо много ситно в почвата но съм забелязала че не на всички цветя само на някои