Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

• 80 375
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Алфея, и ММ в началото ядеше всичко, което предлагам, но после взе да мрънка. Ама ако не знае какво има в салтата, яде с удоволствие. Правя на салата и манголд, и рукола като добавка, и листата на репичките (намачкани).
Сиси, ако имаш светло слънчево и топло помещение, сей за оранжерията. Моите ще ги сея утре или в неделя. Няма да са на много топло, но ще опитам. Ако не вървят, по-късно ще сложа други.

# 121
  • тук, на мястото си
Никога не съм сяла манголд, нито пък съм опитвала. newsm78
Дайте малко информация какво е това, що е, какво правите с него, само салати ли?
И за картофите да ви питам - от кой сорт сте доволни?

# 122
Алфея, манголдът е листно цвекло, т.е. не прави кореноплод. Ползвам за супи, за спаначената торта, за салати, защо не и за баница със сирене или задушен и няколко яйца отгоре. Но няма да го сея повече, защото ще наблегна на цервеното цвекло. Купих три модела - цилиндрично, египетско и Детройт. Досега все Детройт съм отглеждала. Доволна съм, но не пречи да видя какво предлагат другите сортове.
Картофите ми са сорт Пикасо, харесват ми и са много симпатични, имат си по някое и друго розово петънце (размазано). Но аз съм доволна от всички сортове, които са ми попадали, без да зная имената. Предишните картофи (за семе) купих от пазара, пак бяха вкусни.
Нещо не съм сигурна за сеенето на доматите. Навън вали дъжд, облачно, хич не е стимулиращо за работа. Иска се слънце, за да няма проблеми с разсада.

# 123
  • на пъпа на Златията
Според мен е рано за доматите. Ще боледуват.
Доматите никнат за 5 дни при температура в помещението 30 градуса . И растат с 1 см на ден при същата температура. Над печката и на радиатора , може да се осигури такава температура.
Наблюдавам и времето.
Тая зима започна рано.Рано , рано , не точно. Точно нормално за разлика от топлите последни 3 зими. Беше здрава зима . Но не съвсем , защото поне до 15 -ти февруари трябваше да е мраз.А капчука капе. Това предполага   да удари сняг на 30 март. И в  студения парник  растенията ще боледуват и няма да има необходимите условия за развитие.
Последните топли зими и влажни лета бяха добри за пипера но не и за доматите. Доматите боледуваха.

# 124
Рорик, права си, но ще рискувам с част от семената. Ще направя и още разсад по-късно, но не знам кога да е. Като гледам прогнозата, по-рано от 15 март не се очаква много хубаво време, а това пък значи да няма ранни зеленчуци от типа на домати, пипер и краставици. Ако измръзнат първите, ще има нова смяна. И миналата година имаше слана в края на април, едва ли някой я е забравил. Запомняща се беше.

# 125
  • тук, на мястото си
Помня миналогодишната, но най помня поминалогодишната - 2015год. Беше хубаво времето и аз се размрънках на ММ да махаме допълнителните найлони от вътрешните тунели и като удари сланата - плачеше ми се.  smile3518
Тази година сигурно ще прескоча за цвеклото, така си ми седят бурканите.
Две години подред сеем картофи Агата и Симега. Хубави са , но аз търся едни дето са жълти и като ги свариш стоят едни гладки, все едно са мазни. Голямо обяснение дадох.  hahaha

# 126
Madame_Butterfly другото име на дивия чесън е левурда. Много го обичаме в къщи и тази година ще се пробвам да го завъдя.
Аз съм много сърдита на дядото на мъж ми, защото ми е искубал всичката салвия. Аз така си я обичам и си я отглеждах от 3 години. Бяха станали едни разкошни храстчета а той и видял сметката. Същото направи и с 2 годишното ми цариградско грозде а сега и със миналогодишното. Направо съм му бясна. Хем да съм гледала градината, както аз искам, че те с бабата не могат вече, хем ходи и скубе на ред каквото не му хареса. Дървета, цветя, подправки, зеленчуци - не му ли се понрави му вижда сметката. Трябвало да съдя, каквото те обичали да ядат. Много ми се гледа градина, но не стига че самата тя е трудно достъпна а и той все ме саботира. Е оплаках се, но няма да спра да се боря, защото имам нужда от това удоволствие. А и децата ядат истинска храна и се учат как сами да си я отгледат, а това е безценно.

# 127
  • на пъпа на Златията
Вафи, опитай чрез децата да искат съдействие от дядото за засаждане и пазене на това което искаш.   Възрастните хора не отказват на внуците. ..

Алис къде гледаш времето?

п.с.  Картофите са различни сортове. За пържене  за чипс са твърди и бели . Другите са хлебни и жълти .Самоковските са хубави. 
Аз харесвам хлебните , по бързо увират. и са ми по вкусни. .

Последна редакция: пн, 06 фев 2017, 21:49 от rorik

# 128

Аз съм много сърдита на дядото на мъж ми, защото ми е искубал всичката салвия. ... Направо съм му бясна. Хем да съм гледала градината, както аз искам, че те с бабата не могат вече, хем ходи и скубе на ред каквото не му хареса. Дървета, цветя, подправки, зеленчуци - не му ли се понрави му вижда сметката. Трябвало да съдя, каквото те обичали да ядат. Много ми се гледа градина, но не стига че самата тя е трудно достъпна а и той все ме саботира.

Вафи, това все едно аз съм го писала. Моят свекър е същият - прекопа ми китките, изскуба ми подправките, изкорени ми два великолепни храста люляк. При това си има къща и градина на 2 пресечки от нашата. Не е като да сме му на главата. Постоянно идва и се бърка, акъл дава, "помага". Ама е над 80г., старческата деменция го е подгонила и гледам като се ядосам поне бързо да ми мине.

Имам чудесна салвия в двора, само ми кажи и ще ти пратя.

# 129
Рорик, тези доста се доближават до истината при прогнозите http://www.accuweather.com/bg/bg/chukovezer/46237/february-weather/46237. Започнах да сея пролетни зеленчуци в оранжерията. Доматите ще почакат. Така решихме. Имам пробни почти кръстосали няколко бройки, за да не ми е скучно. Simple Smile

# 130
Момичета, а през зимата грижите ли се за ягодите? Т.е. слагате ли слама за да не замръзнат? Аз не се погрижих, ще видим какво ще стане напролет.

# 131
Не, не вярвам да измръзнат, никога досега не сме слагали нищо.
Аз също имам салвия, ако някой иска  Peace
Моят проблем пък беше с един съсед  Mr. Green идва неканен, дава непоискани съвети, скубе и "помага", критикува всичко... Дано не станем и ние същите, като одъртеем, компетентни по всичко и не признаващи чуждо мнение.

# 132
Аз си направих от тухли една елипса и я засадих с всякакви подправки, салвия, розмарин, чубрица, дебела мара, на една тенекия керемидарче или дебелец, мащерка , кервиз, лавандула и наоколо здравец. Ама здравеца май ще го скубя, защото ще ги задуши. Та мини градинка с билки

# 133
  • на пъпа на Златията
Вижте ,
Възрастните от дългогодишен опит в градините си , знаят какво , къде , без много грижи ,   расте най добре във двора.

Тук имаше съвет , вижте комшиите какво садят и вие садете това.
Всеки двор си има особености даже.
Така че може да са полезни съветите им.
Трябва по спокойно да ги приемаме. 

# 134
  • Пазете Гор
Не бих абсолютизирал опита на "възрастните" като еднозначно добър и вечно правилен, хеле пък на всички възрастни. Такива тиквеници има, язък им за побелелите коси. Няма да натоварвам тезата си с примери, всеки може да изброи барем 20, стига малко да се замисли. А малцина от онези, които наистина има какво да кажат, умеят да го правят по приятен начин....

Както всички хора, така и по-живелите имат(ме) своите грешки и заблуди. Нерядко залагат на много отживели, безполезни и неправилни практики, излишен консерватизъм в културите, сортовете и технологиите. Без опит няма знание, да, но и без промяна няма развите. Цяло щастие е, че нашите деди не са били втренчени в собствения си пъп, а са били отворени за новото, та сме приели и развили култури като домати, пипер, фасул, картофи, ориз, слънчоглед, научили сме се да гледаме копринени буби, биволи, нутрии, гъски и то по съвременен за времето начин. Четене, мислене, експериментиране - това е важно за любителя градинар, не само сляпо спазване на съседски инструкции със съмнителна стойност.

Ако гледах какво садят съседите ми - и млади,  и дърти - щях да имам  само бетон, боклуци, репеи и коприва в градината.

Ягодите са с рядка за културно растение студоустойчивост. Слагам наред с тях праза. Изпод току-що поразтопилия се сняг при мен се показаха отлично презимували ягодови растения. Радостта ми е голяма, защото ги пресаждах сравнително късно есента, и се опасявах, че едва ли ще успеят да развият достатъчно коренчета. Явно са успели. Забележително е, че и онези в съдове (салгам по 3 коренчета в тенекия от сирене) също са живи и здрави.

Ще посея семена за доматен и пиперов разсад в края на месеца.

Общи условия

Активация на акаунт