Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

• 80 346
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Миналата година доста късно реших да сея мента. Предупредиха ме, че била агресивно растение и няма отърваване от нея. Засях в стара продупчена тенджерка и като пораснаха малко, една част засадих в продупчени пластмасови тенекета от сирене (от време оно), а тях пък зарових на нивото на почвата в градината. Тенджерката с останалия разсад просто оставих в другата градина. Ама иска поливане. За една бройка да загубя ментата в тенджерата, защото я бях забравила неполята доста време, но се възстанови. Ще видя напролет какво е положението, но си мисля, че ще поникне, както джодженът. За всички подправки без копър и магданоз, правя разсад и после засаждам в градината.

# 106
  • Перник
...За всички подправки без копър и магданоз, правя разсад и после засаждам в градината.

И аз правя така. Въпреки, че имам една мента, Chives и риган, които сях преди...вече 3 години, и си растат в саксиите все още (ако не са измръзнали тази зима).

# 107
Ооо, за ригана забравих. Първата година посях, правих разсад и насадих една леха, втората година лехата още я имаше, вече четворна поне, скубах, хвърлях, след това вече намирах къде ли не риган из двора, премахнах лехата, оставих само едно ъгълче, но чувствам, че напролет пак ще е борба  hahaha Това е плевел направо, покрива плътно, гъсто и бързо.
Имам и естрагон, тарос му казват моите колежки, и той добре се въди, пък хич не ми хареса.
Маточина, същата работа, че и по-зле, но поне е чудесна на чай.

# 108
  • в здрача
Копър, дивесил, мента, маточина, чубрица и Тученица сами се разсяват където им хареса из целия двор. Копъра, тученицата и дивесила на по-светли места, а другите - на по-усойни. С магданоза е борба всяка година и все нямам или е малко.

# 109
  • тук, на мястото си
Тученица ли? От тая гадост не мога да се избавя, градината е пълна и мотиката е на власт.
Tsv и за какво я използваш? Това имаш в предвид, нали?

# 110
  • в здрача
Точно същото. Аз я изяждох миналата година на салати. Листенцата ги наситнявам с ножа, добавям едно корнишонче, оцет, олио, копър, даже без сол, като за салата и си я изяждам. Била много полезна. Съдържа от всичко по много - витамини и омегата. Ставала и за супа, и за баници. Тази година мисля да я пробвам на зелена баница. Прабаба ми много я е готвила, както и свекърва и, която живяла над 100 г.
Не мога да свикна с този Трифон Зарезан. Лозите въобще не са за рязане.

# 111
Аз мисля да си насадя коприва в саксии. Много обичам, но не бера от гората, защото имам натрапчиви мисли, че някое куче се е изпикало отгоре. А и искам да наготвя на децата. То бактериите при готвене се унищожават, ама пуста му и разинтена фантазия. Има ли някой опит?

# 112

Не мога да свикна с този Трифон Зарезан. Лозите въобще не са за рязане.
И аз така. Направо се изприщих при мисълта, че ще чуя, че лозите са за рязане.
Тученицата е леко кисела, приятна е. Баба ми я береше и наситнена я слагаше към триците за пиленцата.

# 113
  • тук, на мястото си

Тученицата е леко кисела, приятна е. Баба ми я береше и наситнена я слагаше към триците за пиленцата.

За пиленцатата напълно съм съгласна с тебе, Алис! И аз им давам, много ме обичат като ме видят с пълна кофа.  Joy Joy
Миналата година сях рукола, добре че беше малко защото се наложи сама да си я ям. Laughing Тази година ако  опитам да направя една салата с тученица, какво ли ще стане?!  Joy Joy Има хора, които обичат такива неща, а има такива като ММ които дори и в мислите им не фигурират.

# 114
  • Варна
Записче и от мен в тази полезна тема. Още не съм решила какво ще сея тази година. Рукулата от семе ли я завъдихте и лесна ли е за гледане?

# 115
Руколата е много непретенциозна.Аз от семена завъдих.В един момент тя много бързо расте и трябва постоянно да се реже,за да не цъфне.Когато започнат да се образуват стъбла,стават по-твърди листа.При мен се самозасява от тези,които не съм изскубала и после пониква навсякъде.

# 116
  • Перник
И аз сама си ям руколата и тученицата. Ама не се оплаквам. А риганът наистина е плевел - прехвърли се от неговата си саксия в съседната. Джодженът и той, копър сея през няколко години защото расте из целия двор. Опитът ми показва, че самозаселият се е по-устойчив и не го нападат буболечки, за разлика от този, който съм сяла специално.

# 117
  • в здрача
Есента започва една голяма борба с копъра. По-висок става от мен, затова това е мъжка работа. Аз не мога да го мръдна. А от пролетта скубя копър от там, където ми пречи. Не го сея и семе не събирам, той самичък бетер плевел. И с тученицата така. Всички подправки, освен магданоза самички си се сеят.

# 118
  • на пъпа на Златията
Е на патерица. Дионисии , Трифон Зарезан.
Да се свети името му. Няма значение как му казваме. Покровител е на лозята а и е лечител.
Преди 2 илядо годин му викале Дионис. Лудетина , вино и жени.
Омръзнало му да се мотае тук и занесъл лудеенето си чак в Индия.
А тук оставил кротостта си и лечението. .

https://dveri.bg/44q

Роден много на юг , точно му е времето да зарезва.
А ние тук само го подсещаме  с ножицата и го черпим с винце и пресна турта,  да се събуди и да ни пази лозята.
Най после в Златията капчука прокапа днес. Има къде 50 см снег.
Половината от кокошките ми  цяла зима спът  на тавана на коша и отказват да влязат в курника. Сека заран си мисла че някоя е тупнала премръзнала от дъските  долу на земята.
Гулема работа е тва кокошката . Оцеляха при тоа студ. Кълват снег  за страх, бадева се блъскам да им давам по 2 пъти на ден топла вода.Пронесоха  преди 15-тина дена . Отчитат се за сега с по 6-7 яйчица.  
Има един петел сайбия и ги гони. Той и мен гони.
Време му е да стане на пилешки пастет заедно с 2-3 ма от синовете си. .
Котките се размяукаха  по тавана на плевнята.

Атанас фърли кожуа , Зарезан се поразмърда.
Пролет иде!

Последна редакция: пт, 03 фев 2017, 16:52 от rorik

# 119
Дали да насадя доматите или е рано, при нас е бая студено, Пернищко това. Навън се сади късно чак май и то след 24. Но в оранжерия става и малко по-рано. Та не знам май е рано а... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт