Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

  • 80 311
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 672
Миналата година и ние пробвахме Прекос узря малко по рано, но не толкова колкото ни се искаше на нас.Вкусово ни харесаха. Тази се чудя дали да не пробвам с Калина. Но не мисля да ги садя по рано от 20.02 и аз мисля като Алис , че като се пооправи времето по късните разсади ще надминат по растеж или най-малкото ще ги настигнат сетите по рано. Това съм го пробвала- сега няма слънце , по студено е и вървят по бавно.

# 91
  • тук, на мястото си
  • Мнения: 25 898
Ако ще ги садиш към 20.02. то тогава трябва вече да са сяти. А ако ги сееш на 20 фев. то тогава трябва да ги садиш април.  Тук след 25 април изнасяме външното домати.  Сея сега за да може  от началото до към 10-15 март да насадя оранжерията. Трудно върви разсада, но няма начин, март месец по пазарите кой го знае какъв ще е.
Калина не съм садила, но позната ми каза че била с много дебела люспа. Но нали знаеш хората са различни, пробваш, може на тебе да ти хареса.

# 92
  • София
  • Мнения: 51
Здравейте,
За мен е твърде рано да сея разсад. Пусто Софийско поле е много на високо. Но от десет години се занимавам със земеделие, ако може така да се каже,  градинката ми е около 300кв.м. Опитвах какви ли не сортове т. е.  кой каквото ми каже или ми даде, но най-доволна съм от Сърцето на  Албенга http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82 … 0%B0.html?u=96188. Най- висок добив, устойчив на мана, плътен с малко семки и нежна люспа. Не зная дали става за оранжерия, защото растенията достигнаха при мен височина от около 2-2.20. Цъфтяха и връзваха до края на октомври. Покривах ги срещу сутрешната слана с найлон и си брах пресни домати до средата на ноември. Зазрелите плодове съхранявах в касетки, подредени на един ред, като почиствах от време на време повредените. Е,  имахме доматена салата и на Коледа.
Семената закупих от кварталния магазин. Съжалявам, че не си събрах семе. Дано попадна и тази година на читави.
Отглеждал ли е някой този сорт и какви са отзивите?

# 93
  • Мнения: 434

Калина не съм садила, но позната ми каза че била с много дебела люспа. Но нали знаеш хората са различни, пробваш, може на тебе да ти хареса.

Изпробвах Калина през летата на 2015 и 2016г. по препоръка на хора от този форум. Прекрасен домат, много вкусен и месест. Купих готов разсад от пазара (в кофички, ок.25см висок) на 15 април и веднага го засадих в градината. Първия зрял домат откъснах след точно 2 месеца, на 15 юни.

От общо насадени 10 корена ядохме ежедневно салата чак до октомври.

# 94
  • София
  • Мнения: 24 839

Който има оранжерия да свирка като сее маруля.
Аз имам студен, 180/ 140 см.
Засадих го есента с разсад на маруля и между нея- балучки.
Засей сега в сандъчета, на топло и тъмно, и влажно.

# 95
  • Мнения: 1 701
А подправките къде си ги садите, в градината или по саксии. Миналата година нищо не ми стана- ни мерудия, нито копър, нито басилек. Явно градината ми е много слънчева.

# 96
  • Мнения: 1 751
Аз в градината, между зеленчуците. Копър и магданоз не сея, те сами се развъждат, за босилек и чубрица правя разсад в парника и после садя покрай лехите. Да не би семената да не са били хубави, не мисля, че слънцето им е проблем, знам ли  newsm78

# 97
  • тук, на мястото си
  • Мнения: 25 898
Ами то на слънцето не им ли е даже по-хубаво?
Тази година сях копъра и магданоза около едни млади фиданки, за отбелязване копъра нито гъсеници го нападнаха, нито въшляса и по магданоза не се появи белокрилка.
Ригана, ментата и босилека са ми в градината при китките, а чубрицата на леха.

# 98
  • Мнения: 1 751
Алфея, как гледаш мента, напиши ми подробно. Вече 2-3 пъти купувам семена, и тати ми дава 2 пъти коренчета, не успявам, умира, само едно лято успя да издържи стръкчето, обаче на следващата пролет нямаше и следа. Като разпитвам тати, и той не знае, посадил си я край крушата и не я поглежда, расте си без проблем, аз къде ли не я пробвах, слънце, сянка, край дървета, без дървета, и край моята круша, не и не...

# 99
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520

mama_gali като се стопи някога в далечното бъдеще снега при нас, мога да ти наскубя и изпратя коренище мента- води се шоколадова. Коренищата и са същите като на джоджена. Купих си я от някой хипермаркет, не си спомням кой. Нямах си и идея, че е такова чудо и си го боцнах между цветята. Първата година пусна коренища по 2м. дълги. Преместих я на по-ограничено място, т.е.2 места. Едното на по-сенчесто,другото на як пек. И на двете места тръгна, но определено на сенчестото и е по-добре.

# 100
  • Мнения: 1 751
Благодаря ти, дано да успея да я огледам тоя път  Simple Smile

# 101
  • тук, на мястото си
  • Мнения: 25 898
 mama_gali, и аз като баща ти, насадих я и тя си върви, като джоджена е, куче марка.  Joy Моята е в гума, уж за да мога да я ограничавам.  Мястото ми е прошарено, в градината под асмите,  сега като се замисля, може би гумата задържа влага, от този род растения предпочитат по-влажни места.
Gerundiq,  как "шоколадова", кафяви ли са листата ?

# 102
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Ами не, зелени са си. А речем, че ако имаш много богата фантазия се усеща лек аромат на шоколад. А преди да си купя тази мента не знаех ,че има мнооого видове.
Пробвала съм лимонова мента и при нея е същото положението. Богата фантазия и лек аромат на лимон.
Но и двете са си мента.

# 103
  • тук, на мястото си
  • Мнения: 25 898
Благодаря!  bouquet
Моята си е най-обикновена, чела съм че има много видове, но не съм виждала.  Mr. Green

# 104
  • Мнения: 1 701
Аз в градината, между зеленчуците. Копър и магданоз не сея, те сами се развъждат, за босилек и чубрица правя разсад в парника и после садя покрай лехите. Да не би семената да не са били хубави, не мисля, че слънцето им е проблем, знам ли  newsm78
Мерси за отговора и аз така ще на направя между лехите ще седя от Април.

Искам да попитам има ли някой див чесън в градината, листата му изглеждат като момина сълза, но мирише на чесън. Засях миналата година. Донесоха ми го от Ирландия, там е актуален. Миналата година ми донесоха луковици, тях и засях. И един букет за директна употреба.
Ирландците взимат краве мясло и оставят извън хладилника на стайна температура за около половин час. С блендер нарязват дивият чесън на дребно и смесват кравето масло. Маже се на филийка. Божествен вкус. Кройтербутер е на немски, а на английски Хърб Батър.
Децата го обожават.
Когато се прави нещо на скарата - пиле или пържоли, задължително от този бутер, става всичко много крехко и ароматно.

Общи условия

Активация на акаунт