Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

• 81 460
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • на пъпа на Златията

rorik аз пък с обикновените имам проблем и само винтови купувам.

Сега се сещам че и аз имах проблем с омнията . Но му намерих чалъма.
Значи преди  да мия бурканите  си избирам бурканите вземам една капачка  и пробвам  слагам капачката на буркана и трябва да  легне добре  с леко усилие. После трябва да  се избере и затварачката . Някои затварачки са по големи , други по малки .
Значи слагам капачката на пълния вече буркан ,   вземам ножа под ъгъл  под 30 градуса, колкото се може по хоризонтално,   и минавам капачката с ножа да легне на ръба на буркана, като въртя буркана , така се разтваря капачката и ляга на ръба на буркана. затварям буркана със затварачката , после съвсем леко,  пак с  ножа притискам капачката.

А вашия чалъм с винтовите какъв е.
Има едни бели и едни жълти капачки.
Жълтите ръждясват.
Има нещо във вида на капачката и винта на буркана.
Нямам сила ли да завъртя добре  капачката .
Някои пък капачки превъртат.
Добре се затварят тия   с шарените капачки на олинеза.Те са по меки и  захващат повече от винта на буркана.
Ще погледна в гугличката да видя от къде могат да се купят такива бурканчета и капачки. .

# 496
Като подготвим бурканите за затваряне, заливаме капачките с вряла вода в отделен съд и затваряме с горещите капачки. Ползвам и винтови, и обикновени капачки. Вече купувам нови капачки, а преди все ползвах предишните, т.е. втора, трета употреба.

# 497
  • тук, на мястото си
Честито Възкресение Христово!

От три години съм само на нови капачки, аман от старите. И задължително първо ги слагам във вряла вода, така ми спестяват манипулацията с ножа. И още нещо - старая се да купувам капачки Омния само на Раковски и от белите винтови.

# 498
При нас е валя сняг тази нощ. По магистралата в някои участъци също вали в момента Sick

# 499
  • в полите на Балкана
Ние затваряме омнията със скоби. Няма по-лесно от това. Една капачка ползваме много пъти, тя нито е смачкана, нито има следи от затваряне по нея. Лошото в случая е, че скобите ни са много стари и ръждясаха и станаха не годни повечето. Ако някои знае от къде да си купя ще съм много благодарна да сподели. Капачки купувам основно произведени в Етрополе. Тези също са много хубави. Брак при тях няма. Основно месо и зелен боб затварям с тях. Проблема им е отварянето. Имат специална отварячка, която на мен не ми се отдава много.

Последна редакция: вт, 18 апр 2017, 15:12 от мамаРаче

# 500
Два комплекта скоби имах от мама. Но ми бяха недостатъчни. За това потърсих в нета и от обяви си купих още. Но помня, че трудно намерих.

# 501
  • Пазете Гор
За капачките:
При Омния: Ползвах за месо и зарзават капачките "Роси". Отдавна не съм ги срещал, за съжаление. Та те тежат по 7 грама, при около 5 средно при другите, които съм пробвал. Това е разлика, която говори много. Алуминиеви са, което е решение на проблема с ръждата.
Затварям с класическа затварачка, която притиска удебеления кант към жлеба на буркана, а после заглаждам ръба на капачката с дръжка на лъжица или на самата затварачка. Най-важното е да се поставя буркана в някаква кутия - ламаринена или дървена - в момента, в който натискаме капачката отгоре му. Това е много важно, защото нараняванията при счупване на буркана в този момент са много тежки и никак не редки. Познавам двама души, които срязаха сухожилия в подобна ситуация...

При винтовите капачки предпочитам типа, при които има контролен "бутон" в средата, и отново гледам да са от по-дебела ламарина, обикновено разликата е половин или по-малко милиметра, ама се усеща.

# 502
  • на пъпа на Златията
Сега се сетих че имам някъде такива скоби за омния не използвани.
Щом ръждясват,  дали предварително да не ги лакирам с корабен лак?

Е, как не се сетих че винтовите капачки предварително трябва да ги затопля.
Така по добре  и с по малко усилия ще ги завия.
Будала съм си.  fight

Мнооого благодаря.  newsm51

# 503
  • в полите на Балкана
Рорик, не знам за лака, но мойте скоби са наследство от родителите ми, а тях ги няма вече 20г. Как да не раждясат за това време, колкото и добре да се грижа за тях. Те просто не си знаят годините и безброй пъти  употреба.  Знай само че трябва да ги свалиш от буркана когато е изстинал. Не бързай, да се херметизира  добре.
Скрит текст:
Аз само акъл ще давам за градинката известно време,че претърпях злополука в навечерието на празника. Чувам, че краставички ми под найлона започнали да се гътват.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 11:38 от мамаРаче

# 504
За капачките:
При Омния: Ползвах за месо и зарзават капачките "Роси". Отдавна не съм ги срещал, за съжаление. Та те тежат по 7 грама, при около 5 средно при другите, които съм пробвал. Това е разлика, която говори много. Алуминиеви са, което е решение на проблема с ръждата.
Затварям с класическа затварачка, която притиска удебеления кант към жлеба на буркана, а после заглаждам ръба на капачката с дръжка на лъжица или на самата затварачка. Най-важното е да се поставя буркана в някаква кутия - ламаринена или дървена - в момента, в който натискаме капачката отгоре му. Това е много важно, защото нараняванията при счупване на буркана в този момент са много тежки и никак не редки. Познавам двама души, които срязаха сухожилия в подобна ситуация...

При винтовите капачки предпочитам типа, при които има контролен "бутон" в средата, и отново гледам да са от по-дебела ламарина, обикновено разликата е половин или по-малко милиметра, ама се усеща.

Ползвала съм и съм доволна и от Ловеч... Макар че като гледам описанията тук, имат разлика с Роси в дебелината - http://www.alians-dn.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0% … D0%BD%D0%B8%D1%8F

За кутията съм напълно съгласна... На село дядо ми имаше дървена много удобна, вкъщи мъжа ми отряза от пвц твъба с подходящо фи...

Винтовите капачки не ги харесвам и избягвам такива буркани... Имах сериозни проблеми с едни малки бурканчета, в които правихме шипков мармалад... Сменяхме капачки по някой път и по две, сменяхме бурканчетата, голяма разправия стана, повече време загубихме в преваряване заради капачките, отколкото при направата на самия мармалад... И тази есен пак мислим да правим мармалад, още от сега се чудя как да си спестя главоболията с капачките и винтовите бурканчета...

# 505
Миналата година засадих малини. Прихванаха се успешно и изкараха едни дълги клонки. Сега на тези клонки виждам, че има зелени листенца, а също и от корените изкарват нови. Въпросът ми е дали да ги подрежа сега - да скъся ли тези дългите миналогодишни или въобще да не пипам нищо?  newsm78

# 506
Аз скъсявам миналогодишните клонки и на малини, и на къпини.
При мен се появи неочакван проблем, плъзнаха малините на метри от първоначалното им място  Grinning Сега ми пречат. А от децата нито едното не иска да яде малини, що ми трябваха...

# 507
Значи тези дългите клонки да ги отрежа на половината? При мен също плъзнаха нови измежду насадените, но аз ги махнах  Peace

# 508
  • в полите на Балкана
Мисля че е късно вече да се подрязват малините. Ако има листенца вече е по-добре да не се режат.Миналогодишните ще дадат плод тази година. След като ги оберете може да изрежете в дъно, а напролет, рано, преди да се развият подрежете тазгодишните леторасли..
И аз садих малини миналата пролет. Всички се хванаха уж, но тази година не тръгна.нито една. Всички са сухи. Добре че се подвъдиха моите си. Къпиновита храсти изрязваме ниско. Ние не ги ядем и умишлено режа ниско да не раждат много.

# 509
Благодаря мама Раче  Hug От доста време исках да си имаме и малини в двора и ми се ще да станат високи и хубави храстчета. Понеже и аз се притеснявах да не измръзнат зимата корените им, есента нахвърлях върху тях доста слама. Сега като се запролети я махнах, прекопах, наторих и им се радвах като се раззелениха.

Така, повтарям, за да запомня  Grinning След като обера плода изрязвам миналогодишните до дъно. Напролет, живи и здрави, само подрязвам тазгодишните леторасли. А онези, които се покажат измежду тях ще ги махам, за да не си направя малинова горичка  Grinning Grinning

Общи условия

Активация на акаунт