Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

• 81 455
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • в полите на Балкана
Моите са зелени точно като горичка. Много им се радвам, защото ги бях почти изгубила. А новите се гътнаха, защото ми продадоха стари филизи. Ядосах се като ги видях, но се надявах да оживеят. Можеше да ги върна, но,.  бе вече знам да не купувам такива неща по интернет.  Но пък ако вие ги откопавате и изхвърляте може да ми ги пращате. Обожаваме малини и всичко направено от тях.

ПП по лесно се прихващат есен. Това от опит го казвам.
http://napravisam.net/?p=8729 интересна статия за отглеждане на малини.

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 16:16 от мамаРаче

# 511
 NoMe, не може да махаш появилите се новички , те ще родят догодина, оставяш от тях разбира се. Ако всичко объсаш догодина няма. Малините са двугодишни, сега зеленките отдолу ще родят догодина. А тези дето ще родят тая година са от миналата година и след плододаване се режат на есен , аз обаче, за да не сбъркам, ги режа на пролет, те не се разлистват Peace

# 512
NoMe, не може да махаш появилите се новички , те ще родят догодина, оставяш от тях разбира се. Ако всичко объсаш догодина няма. Малините са двугодишни, сега зеленките отдолу ще родят догодина. А тези дето ще родят тая година са от миналата година и след плододаване се режат на есен , аз обаче, за да не сбъркам, ги режа на пролет, те не се разлистват Peace

да, да  Grinning зеленките отдолу няма да ги пипам  Peace
Може би не се изразих правилно. Между отделните малини, които насадих миналата година, сега се появиха нови израстъци. Предполагам, че са от разпрострели се корени. По народному им казваме саморасляци  Grinning Тях махам, а не тазгодишните зелени клончета на самата малина.

Много ви благодаря за съветите  Hug

# 513
Ох , ама не си ме разбрала няма да ги махаш, те ще плододават догодина. Толкова се старах да го обясня подробно. Саморасляците ще раждат догодина, ако ги махнеш, догодина няма малини.....

# 514
Леле  #Cussing out
Ами каквото такова  ooooh! Дано се покажат още, че да не ги унищожа съвсем малинките  Grinning

# 515
  • Перник
Леле  #Cussing out
Ами каквото такова  ooooh! Дано се покажат още, че да не ги унищожа съвсем малинките  Grinning

Спокойно - и да ги орежеш, най-много да изкарате една година без малини, после ще си влязат в ритъм  Simple Smile От опит го казвам - една пролет ги бях опукала всички почти до корен, щото ми се видяха изсъхнали. Мъжът ми само дето не ме наби. Но пък оттогава как раждат...  Mr. Green Аз каквото подрежа, после много добре върви.  Crazy

# 516
Ще се покажат, те си пускат корени отдолу и избиват от тях, пускат цяло лято Peace, готвят се за следващата година Hug. Оставяш си тези дето искаш да са там, аз лично всички оставих, но моите са само от миналата година и ще раждат на по една две, най много три пръчки.

# 517
  • в полите на Балкана
Младите оставям всички. Старите режа в дъно. Миналогодишните подрязвам на метър височина, но преди да се разлистят. От тях ще бера тази година.  На край лято като съм ги обрала и ми стигне времето ги режа и тях в дъно. Така израстват повече млади леторасли. Есен загърлям с листа.

# 518
  • Пазете Гор
Режа моите малини до дъно късно през есента - края на ноември-декември. Сортът е Люлин. Тогава премахвам и плододалите клони на къпините, а оставям 1-2 летораста. Те връзват на следващото лято, и на есента на свой ред биват отрязани. При касиса се изрязват клонките на 4 години. Плододават дву и тригодишните.

Турих къмпинг-шалтета над парника с доматен разсад. Нека пазят и топлят. Почти готов за садене е, остава сега да го изгубя. при мене вали сняг на парцали колкото монетка от 2 лв.

# 519
  • на пъпа на Златията
Турих къмпинг-шалтета над парника с доматен разсад.

Как не те прочетох по рано.
Поне да бях хвърлила още един найлон отгоре. а сега ще се подхлъзна из тъмното.
Пили такъв студен вятър.
Добре че вчера отвих тунелчето та разсада го понаваля студен дъжд.
Доматът ми едва е кръстил.
Мислех да пална спирт , ама ще ми стопи найлона. Трябваше да го разлея по земята  в двата края на тунелчето. , поне да не се вдига висок пламък.
Шантаво време , нали зимата беше студена , мислех че няма да има такъв стресов студ.
Пипера ми не е  кръстил още. .

# 520
  • на пъпа на Златията
аУУ.
Погледнах прогнозата за тая нощ.
 Сега е 8 градуса. Сутринта ще е 2 градуса.  Май ще обувам ботушите  и призаран ще запаля спирт.
Няма да устискат растенията ,а?

Че и сняг 1 см.
Дали да не запаля печката сутринта и да сложа букови дърва и  да   сложа въглените  на 3-4 места в тунелчето?

Боже пожали труда на хората!

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 21:55 от rorik

# 521
  • Пазете Гор
Нямам навън непокрити растения, за които +2 градуса да са проблем. Имам лук, спанак, марули, чесън, магданоз - никое от тях няма да се трогне от такава температура. Доматеният ми разсад е в малък парник, но и друг път е издържал на сняг. Е, развитието му ще се позабави малко, но и без това имаше нужда от закалка. Пиперът е у дома, босилекът също. Засега за зарзавата съм спокоен, повече мисля за пчелите.

Преди около 45 години дядо и баба загубили 100% от пикиран в тунелче доматен разсад заради една сутрин с -7 градусов студ. Връз найлона хвърлили още един, и одеала, но не помогнало. Те садяха по около 500 корена и продаваха остатъка, та представете си загубата.

# 522
  • на пъпа на Златията
 Все си мисля че   2 градуса няма да издържи, макар че го отварях тия дни на студ.Земята е топла .Има влага. Влагата помага да не мръзне , но са ми много малки растенията.
Вишните и черешите са вързали, попшската крупа не видях. Дюлата е цвят , лозето ми се развива бавно че не го зарих есента , ама на комшията  се е зелнало и ми се присмиваше  че мойто никакво го няма . Картофите ги садиш вчера , та  няма да има поражени , ама на комшията нали си е бързак са се зелнали.

А едно време като дете си спомних.
Върви барабанджията  по селото , от кръстовище на кръстовище и барабани  по няколко пъти и вика.
Сооообщение , ... сооообщение ...., соообщения .
Изчаква децата да го накачулят , някоя булка да  се покаже на прозореца  и .
Утре заран ше има слаааааана.

По няколко пъти .
После тръгне за следващото кръстовище барабани  и по пътя вика  - сланаааа,  слааанаааа .
.

# 523
  • в полите на Балкана
Няма да има плодове както е тръгнало. Само дюлята ще се опази,че не цъфнала още. Каквото такова,здрави да сме.

# 524
Аз съм оставила мушката, петунии и пипер в оранжерията. Възможно ли е да не издържат на тези температури? Имам и разсадени домати и пипер.
Отвън покарали подправки. Надявам се поне слана да няма.

Общи условия

Активация на акаунт