Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

• 81 445
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Премлати ни, рорик... Верно дребни зрънца, но пък много наситена...

# 541
  • Пазете Гор
Миналата година от една слана ни измръзнаха асмите и ореха. Сега гледам асмите още не са така развити, имат само наченки на листа. Дали ще измръзнат? За ягодите, които имат цвят, също се чудя? А и луковиците на далиите и гладиолите  Thinking много се съмнявам, че ще оцелеят. Защо бързах, защо  Confused

Колкото по-неразвити са пъпките на лозичките - толкова по-малък е шансът да измръзнат. А дали ще стане така тооя път при теб - никой не знае. Има много фактори - продължителност на ниската температура, нейната стойност (едно е минус 1, съвсем друго минус 5), микроклимат (особено пасивен въздушен дренаж!). Много рядко имам слана на асмичките откъм улицата, къдетоп е ветрилник, за разлика от двора, където е завет. Има обаче няколко места в него, които оцеляват при по-слаби слани без поражения - близо до сгради (топлинни акумулатори), под рехава корона дървета и прочие. Залагам 35 лева, че няма да замръзнат луковици.

Аз облякох парника с доматения разсад като космонавт. Грозно стана като вещица, но е топло. Употребих де що има натурии - стара постелка за йога, късове "фибран", килим, сенници за кола, парчета найлон, чували. Няма вариант да измръзне, освен ако не удари под минус 5 за поне пет часа. За новия парник, който ще майсторя догодина, ще предвидя две-три таванни фасунки, закрепени за дъсчица, която ще поставям на дъното, с крушката нагоре. Тъй, на око, мисля, че 3 крушки от 25 вата биха предпазили тунелче с 250-300 кофички.

При мен валя сняг и гря алпийско, ярко слънце. Шантава работа. Здраве да е, от студа спнакът става по-крехък. Напоследък у нас само спанак ядем - стана един лакът висок, пък и лехите вече ми трябват! За съжаление е някакъв "по-дръжков" сорт, а не от любимите ми - със тлъсти, сгърчени като от сипаница листа.

Горещо препоръчвам на онези, които имат поникнал фасул  и/или тиквови да вземат някакви мерки, па макар и съвсем примитивни. Рискови дни според прогнозиоте са утре сутрин, в събота и в понеделник. Утре се очаква слънчев ден, което пък значи, че трябва по някое вревме да отвием пшарниците. Абе щура работа. Знам, че е перверзно, но именно тая тръпка - на очакването - е една от причините за пристрастенността ми към зарзаватчийството.

# 542
  • дядовата ръкавичка

..........Залагам 35 лева, че няма да замръзнат луковици.

Grinning 35 лв.  Laughing. Аз съм още в ерата на залозите от 5 лева.
За луковиците си мисля, че е по-вероятно да изгният, а не да измръзнат.

# 543
Здравейте, "колеги" !
Относно разсада ми от домати-нямам проблем за сега. При мен климатът е по-мек, няма сняг. Сяла съм Ръгби, Биволско Heart и Пловдивския Розово Heart. Та Ръгбито го климатизирам като е почти на открито, почти на закрито. Grinning В една барака е, която има проветрение. Без да искам съм му нацелила мястото, защото се чувства прекрасно. А сърцата-двата вида-са на южната ми тераса, която е остъклена. Парник малко го играе Wink Отварям, затварям, гледам го-добре му е. Дано успея да ги опазя и в нач.на май да ги садя.
Тиквовите ми са под PVC бутилки от мин.вода директно в градината. Добре са сякаш.

Имам питане относно лалетата ми. Скоро оформихме цветната градинка и пресадихме освен нарцисите и т.н.-също и лалета. Ама изгоряха Sad Листата изсъхнаха. Моя приятелка ги видя и каза, че съм ги изгорила с повече тор. Въпросът ми е-другата година дали ще излязат? Или трябва да сменя луковиците?
Спорна работа!

# 544
  • в полите на Балкана
Вали сняг. Не мокър, сякаш е Коледа ooooh!

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 10:18 от мамаРаче

# 545
Студ и сняг и при нас в североизтока. Доматите, краставиците, тиквичките и лютите чушки са в парника, но подправките ми , червеното цвекло и пъщарнака са навън. Дали ще измръзнат, те даже не са се показали. За ягодите и малините опасни ли са ниските температури и сланите? Ягодите вече цъфтят, а малините имат нежни листенца, най ми е криво за тях, че могат да загинат. за лука и чесъна навярно не са проблем студовете и сланите... Лоша работа... стуууд

# 546
Не си спомням колко градуса беше при миналогодишната априлска слана. В оранжерията имах някои поражения, но не беше фатално. Навън бяха измръзнали картофите и после покараха наново. Всички орехи също бяха попарени и не завързаха. Нямахме нито един плод от овошките. Обаче си имаше ягоди, малини, касис. Асмата също успя да роди (за първа година, при това). На розите, магданоз и подобни нищо им нямаше. Лук, чесън, манголд, целина - също са издържливи. Цвеклото, предполагам, като манголда е студоустойчиво.

# 547
Най -потърпевши са картофите, на тиквичките под бутилките нищо им няма.В паника е топло, водата в 10л бутилки беше около 20 градуса.
Но има нов тунел и поредния изгризан корен домати. Тази вечер заложихме капана с домат в средата.За примамка.
За колко време прониква пащърнака?

# 548

За колко време прониква пащърнака?

Пащърнакът е бавен, виж тук http://www.agronet.bg/agro/1517-pashtyrnak-otglezhdane.html.

# 549
  • Пазете Гор
Моят пащърнак тъкмо сега никне.

Студ и сняг и при нас в североизтока. Доматите, краставиците, тиквичките и лютите чушки са в парника, но подправките ми , червеното цвекло и пъщарнака са навън. Дали ще измръзнат, те даже не са се показали. За ягодите и малините опасни ли са ниските температури и сланите? Ягодите вече цъфтят, а малините имат нежни листенца, най ми е криво за тях, че могат да загинат. за лука и чесъна навярно не са проблем студовете и сланите...

Според мен няма за какво да се притесняваш. Ягодите са изключително устойчиви, а непоникналите семенца са вън от опасност. Имаме два опасни дни, зарзаватчии! Утре сутринта и в понеделник. Който опази стоката си утре - ще бере преобилно!

Успех на всички ви!

Стиснете по едно палче за пчеличките ми. Тия дни са малко критични за бебетата им.

# 550
  • Русе
Четох ви няколко дена активно и спазих всичко за нещастното си тунелче с доматки, сег аходих и го отвих, изглежда добре, вътре са ми пикираните краставички и още малко разсад домати..голям грижа, ей!! Картофите са ми избили тъкмо онези скъпите, дано са си добре Praynig Друго поникнало нямам...нали и свекъра ми напръска около малиние с Раундап и сег аи малини нямма.

# 551
Стискаме палци на пчеличките, Куркума  Praynig Аз съм им фен на тях.

# 552
Мама Гали, на теб огромно благодаря, всичко, което ми изпрати се хвана. Прекрасен човек си, дано всичко докоснато от теб да е богато и красиво!!!
Вече искам да се стопля, викате и срещу понеделник пак слани ли се очакват.
От тази сутришната слана, като че ли нямам поражения, ама не можах да спя и ставах да гледам ясно ли е, студено ли е, откачена работа. Ама ми е мило, нали съм вложила труд и любоФ  Laughing

# 553
  • гр.Пловдив
Здравейте,
Тази година съм до никъде с градината. На есен поради здравословни проблеми не можахме да обърнем, а сега поради много работа пак не можем. Ама каквото е такова. Смятам да пооскубя тревата да копна оттук-оттам с мотиката миналогодишните бразди и да засадя малко домати и краставици. Вкъщи гледам около 50 корена Наслада и Розова магия, ама хич ги няма. Май ще си купувам. Другата седмица смятам да сея и краставици (правя си разсад).
Искам да попитам има ли някой опит с отглеждането на американска боровинка? Две пролети подред садя, уж се хваща развива се нормално и към есента изведнъж изсъхва. Знам, че иска по-кисела почва. Втората година в дупката слагах борови иглички и пак същото.   

# 554
Куркума дано няма поражения по пчелите.Тази сутрин сланата е била... Ама тази сутрин ми беше единствената в седмицата в която си позволих да стана  в 7 ч. Другите дни ставам в 4.
Бабите съседки пръскали със студена вода да опазят градините.Днес това беше основната тема за разговор.

Общи условия

Активация на акаунт