Професия учител - 2

• 115 002
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 165
  • Луната ни пази
А, няма какво да правят. Ела да видиш в някои училища - задължително под строй на работа още от вчера, че имали много несвършени неща. В училище 5 градуса, шефката не ще да ги пуска в отпуска. Два дена се разправяме с нея.
А не е ли длъжна според КТ да им осигури адекватни условия на труд? Достатъчно е да викнат РЗИ и Инспекцята по труда и с тези 5 градуса бързо ще увехне.

# 166
  • Пловдив
Според КТ е длъжна да им осигури условия, според КТД е длъжна да им даде отпуска ако желаят, обаче тя си прави каквото и е кеф. Стояла е 10 дни в къщи, скучала и нямала кого да командва и ето сега - събрала ги да покаже кой е шефа. И им го показва от 8.00 до 17.00.

Лиляна, за иновативно не се ли попълва таблица, която е спусната? И ние ще кандидатстваме, но има време до крайния срок и ще я попълваме следващата седмица.

# 167
  • Майничка
И ние имахме работа, още повече, че около нас явно са започнали проверки за отсъствията по дневниците, а след последните две учебни седмици с много болни, доста сме поомазали сметките. Успяхме да отметнем преструктурирането на разпределенията и сума неща, които все отлагаме, защото трудно сколасваме да се засечем с колегите.

# 168
  • Ямбол
... Стояла е 10 дни в къщи, скучала и нямала кого да командва и ето сега - събрала ги да покаже кой е шефа. И им го показва от 8.00 до 17.00.

Лиляна, за иновативно не се ли попълва таблица, която е спусната? И ние ще кандидатстваме, но има време до крайния срок и ще я попълваме следващата седмица.
Това първото е точно за нашата, винаги ни намира работа, по много.
За иновативното - да, попълва се онлайн, шефката ще го попълва, днес само гласувахме "да" или "да" сме съгласни.

При нас задължително директорът прави няколко проверки за ритмичност на изпитванията. Ако има някой с по-малко оценки - гледа лошо, понякога прави и протоколи.

# 169
  • Луната ни пази
При нас проверката за фантоми и отсъстващи мина преди ваканцията. Оказахме се даже на плюс. Имаме трима завърнали се от чужбина, още не са им пристигнали документите, но си посещават децата училище и си влизат в часове.

# 170
  • Ямбол
Кой ви проверява?
И при нас мина проверка от РУО, но не са гледали назад, а само за деня/часа и дали са отразени в дневника.

# 171
  • Луната ни пази
Кой ви проверява?
И при нас мина проверка от РУО, но не са гледали назад, а само за деня/часа и дали са отразени в дневника.
РУО. Гледаха, броиха, за деня, в дните назад, сверяваха извинителните бележки с извинените отсъствия... 37 дневника прегледаха. Миналата година пак по това време, нищо не откриха, сега пак така.

# 172
  • Пловдив
Ние си оправяме отсъствията в края на месеца. И на 23-ти бяха готови. (оправят ги де, аз не съм класна)

За оценките ми омръзна да се разправям. В някои класове имам един път седмично в понеделник. Само обяснявам,че нямам достатъчно часове за по 3 оценки и само ми намилат на главата що имам по 2. Аман вече от неразбиращи началства.

# 173
Ние си оправяме отсъствията в края на месеца. И на 23-ти бяха готови. (оправят ги де, аз не съм класна)

За оценките ми омръзна да се разправям. В някои класове имам един път седмично в понеделник. Само обяснявам,че нямам достатъчно часове за по 3 оценки и само ми намилат на главата що имам по 2. Аман вече от неразбиращи началства.
При 1 час на седмица няма срочна оценка и по старата наредба, която е за приетите по нея оценките на срок са 2. И аз имам такива и затова го знам със сигурност.

# 174
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Извинявам се, че ще прозвучи ... грозно и лошо, но - колеги как се подписвате под трудовите си характеристики (в тях пише, че сте запознати с нормативната уредба, закон, правилници и наредби), в декларациите със същия текст в началото на всяка учебна година, без наистина да сте запознати поне с документите, които лично ви засягат? Недоумявам! Като нищо шефката на ЗлаВещица, която също управлява явно без да е запозната с документите, по които трябва да управлява - още повече го недоумявам това  Shocked, ще състави протокол за недостатъчен брои оценки, а ЗлаВещица ще го подпише, ще пише обяснения и ще й остане забележката в досието ...

И по старата наредба НАРЕДБА No 3 ОТ 15 АПРИЛ 2003 Г. ЗА СИСТЕМАТА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ
(ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 73 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 15.09.2009 Г.); в Глава втора.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОЦЕНЯВАНЕТО В ПРОЦЕСА НА УЧИЛИЩНОТО ОБУЧЕНИЕ; в Раздел II.
Текущи изпитвания (Загл. изм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005/2006 г.) е записано:

Цитат
Чл. 11а. (Нов - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005/2006 г.) (1) Минималният
задължителен брой текущи оценки за всеки учебен срок е:
...
3. (доп. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) за учебен предмет, който по учебен
план се изучава с два учебни часа седмично - две оценки от устни изпитвания и една оценка от
писмено или практическо изпитване, с изключение на производствена практика;
4. за учебен предмет, който по учебен план се изучава с един учебен час седмично - една
оценка от устно изпитване и една оценка от писмено или практическо изпитване

По новата Наредба No 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на
учениците; в Глава втора ОЦЕНЯВАНЕ В ПРОЦЕСА НА УЧИЛИЩНОТО ОБУЧЕНИЕ; в Раздел II
Текущи изпитвания е записано:

Цитат
Чл. 12.
(1)  Освен  ако  в  съответната  учебна  програма  не  е  определено  друго,  минималният
задължителен брой текущи
изпитвания по учебен предмет или модули за всеки учебен срок е:
1. две текущи изпитвания по учебни предмети или модули, изучавани по училищен учебен план
с до два учебни часа седмично;

Съответните наредби са доста лесно откриваеми в интернет ...

Иначе работа винаги ще има по много ... То са нови ДОС-ове, комисии, проекти и ... други глупотевини ... Направо си мисля как са се справяли до 1989 година учителите САМО с една учебна програма  Joy Това е ирония ... Ама и не съвсем ... Правя проучване и анализ на едни определени учебни програми - от 1982, 1991, 2000 и 2015 ... Невероятни неща излизат за всеки едни период Simple Smile Но в интерес на истината мога да кажа следното - програмата от 1982 година е най-подробна, най-обоснована, най-работеща и не даваща "вратички" за тълкувание (то пише еди какво си, ама аз/ или колектива на учебника/ ще направим еди какво си, защото това, което пише може да се тълкува и така). По това време е имало САМО това - закон, учебна програма и учебник - толкоз Simple Smile 1991 - закон, учебна програма, учебник ... и поне 5-6 "помагала" Simple Smile (Невероятни разногласия, постоянна смяна - ежегодна - на концепциите за различните предмети; действало се е "едногодишно" чрез "Указание за организиране на учебно-възпитателната работа за учебната ..... година" - могат да се намерят във вестник АЗБуки в Народната библиотека ... Как са се справяли учителите, как са ги "контролирали" директорите ... не знам Simple Smile )От 1992 до 2000 мъдрят ДОИ-тата ... Та след 2000 - учебна програма, ДОИ-та; закон, ППЗНП и така ... Сега - наясно сте Simple Smile Учебните програми са толкова размити като понятия за изискуеми знания, умения и компетентности, че е трагедия. Различните авторски колективи могат да правят такива неща, че ако погледнеш 2 учебника да се запиташ дали са за един и същ клас ... Трагедия е ... От моя опит и историческата ми справка за развитието на учебните програми за последните 35-тина години ... това, но и много повече излиза ...

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 11:07 от Почти безобидн@

# 175
Безобидна , напълно си права, водех кандидатстудентски курсове по биология.....различните ученици учат по различни учебници, наложи се да прегледам няколко ooooh!.....има учебници, писани от екипи от професори и доценти, които въобще не са за нивото на средното образование, толкова подробно и сложно поднесен материала......там, където има включен педагог в екипа уроците са добре обяснени и лесни за усвояване.....но това беше отдавна, вече 11 години работя в друга сфера Whistling

# 176
  • Пловдив
Законите са толкова много ,че няма как да се знаят наизуст и всичко да ни е пред очите. Лично аз претендирам, че съм доста запозната (не се хваля, налага ми се), но винаги правя справка със съответния документ или съответния човек, когато ми се налага да се изказвам за него. В последните 5 дни тия КТД-та съм ги разкатала и съм ги отворила поне 200 пъти  Laughing
Дори и адвокатите преди да се изкажат правят справка в закона и тогава цитират с точки и алинеи.
Лошо е, когато работодателя не е много запознат и слуша хора, които са на длъжност, имат претенции и знаят погрешно нещата. Става такава каша, че докато се оправи се изпокарват няколко страни и накрая всички страдат, най-вече редовите учители като нас.

# 177
Удължиха ваканцията. Тези 2 дни бяхме в служебен.Току що говорих с директорката и каза,че учители-оценители за учебниците не можело да бъдат в отпуск. А при вас?

# 178
За кои области я удължиха?

# 179

Общи условия

Активация на акаунт