Отговори
# 540
  • In the light side of the Moon!
Зехтина не е подходящ за база. По-подходящ вариант в случая е някакъв крем за тяло, мляко за тяло или нещо от сорта. Зехтина е с гъста консистенция, която трудно пренася етеричните масла в кожата и те остават на повърността, което може да причини чувствителност, раздразнения или най-малкото никаква полза от маслата.
базовите масла са предназначени за тази цел - пренасящи. Тяхната консистенция е много нежна, лека, силно проникващи и на повечето от тях молекулярната структура наподобява естествения серум на кожата, като на жожобата например.

Масла за загуба на обоняние са:
роза/гераниум, евкалипт (радиата или глобулус) , лимонен евкалип, карамфил
капва се по капка на памуче от първото масло, както са по ред изредени, памучето е на 2 см от носа, вдишва се за 10 сек. след което на ново памуче се капва следващото масло и така се изреждат до край. Може да се прави 2-3 пъти на ден.
Добре е също локално нанасяне на синусите и около носа с бленд от безсмъртниче и черен пипер. Аз бих сложила по 5к в 10 мл ролон. Имам добри резултати с точно този бленд.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 05:05 от MegiTeo

# 541
МегиТео, благодаря за отговора ти. За първи път срещам тази информация за зехтина. Кое базово масло според теб е най-добрия вариант? Целта е бързо попиване тъй като мажа на деца. И също къде е най-добре да се маже? Срещам различни препоръчки за % съдържание на етерични масла за деца. Какво е твоето виждане?

И последно с какво би мазала ежедневно деца на 7, 10 и 13 г като целта не е стимулация, а по скоро превенция, насищане с масла?

Купих рол он от някакъв он лайн магазин, ама много калпави се оказаха - капачките не се затварят. Вие от къде купувате празни шишенца?

# 542
Аз си поръчах от zoya.bg, но вместо рол он ми изпратиха с дозатор, който не може да влезе в гърлото на шишенцето. Сега съм поръчала от Aliexpress, но още ги чакам. В bilki.bg има, но не знам с какво качество са. Като дойдат тези от Ali ще споделя как са.

# 543
  • Бургас
Аз последно купих от един санитарен магазин, може да проверите ако има таблизо такъв.

Етотози ,  не знам онлайн дали имат, но да добиете представа за какъв тип магазин говоря.

# 544
Аз последният път си поръчах от олх, но се поръчват минимум 10 бр. от вид. Там ми се видяха най-евтини. От 20 имам едно с дефектна капачка, но останалите са перфектни. Изпратиха ми ги на следващия ден.
Поръчах от тук: https://m.olx.bg/ad/shisheta-stakleni-tamni-butilki-flakoni-shis … 1012-ID43cYu.html

# 545
МегиТео, благодаря за отговора ти. За първи път срещам тази информация за зехтина. Кое базово масло според теб е най-добрия вариант? Целта е бързо попиване тъй като мажа на деца. И също къде е най-добре да се маже? Срещам различни препоръчки за % съдържание на етерични масла за деца. Какво е твоето виждане?

И последно с какво би мазала ежедневно деца на 7, 10 и 13 г като целта не е стимулация, а по скоро превенция, насищане с масла?

Купих рол он от някакъв он лайн магазин, ама много калпави се оказаха - капачките не се затварят. Вие от къде купувате празни шишенца?

жожоба е много подходящо, фракциониран кокос, бадем също са подходящи. Аз лично ползвам жожоба, купувам цял галон, жожобата не гранясва, не се разваля.

относно концентрацията, има доста противоречива информация и особенно за такива, които тепърва започват да борявят с маслата е доста трудно да се ориентират и настъпва едно объркване и чудене.
Добре е да се разбере, че ЕМ са силно концентрирани и работят много добре и с ниски концентрации. Тук принципа "колкото повече, толкова повече" не важи и някак си е трудно да се разбере, както от потребителите, така и от напътстващите ги.
Това, което аз съм учила и което практикувам е следното:

за възрастни:
когато имаме хронично състояние или работим за превантива или върху нещо, което се нуждае дълго време да ползваме маслата, за да подобрим състоянието работим с концентрация 3-7 % за дълъг период от време
Когато прилагаме върку кожата на лицето, работим с 1-2%
Когато имаме състояние при което имаме нужда от подобрение, сега, веднага, на момента...като например навяхнат крак, болки в коляното, някакво нараняване, болки в стомаха, настинка, гърло, мускулно схващане, разтегнато сухожилие, прищипан нерв, болки в кръста.. ползваме по - висока концентрация - 10 - 25% за кратък период от време

1% = 2к етерично масло на 10 мл база (6k нa 30ml база)

За деца - кожата на децата е много нежна и самия организъм няма нужда от високи концентрации. По таблицата по долу ще можеш да се ориентираш горе долу за твоите дечица, каква концентрация при различни състояния.

на въпроса ти къде да мажа? - Ами зависи, ако е за подкрепа на имунитета, гръбче, ходила, тила
Настинка - гръбче, гърди, тила, ходила, гърло (при необходимост)
за емоциоанлна подкрепа  - тила, китки, зад уши, слепоочия, ходила, глезени

Ако позлваш маслата на дотера, онгард ми е първото към което бих посегнала за имунна подкрепа и не бих го мешала с нищо друго.
иначе други масла са маточина, тамян, пачули, ветивър, палмароза, равинтсара, чаено, лимон, мащерка, лавандула
бих избрала от тези масла 4-5 за бленд

# 546
  • София
Ето няколко рецепти и от мен за стимулиране на имунитета.

ЗА ДЕЦА над 6 год и ВЪЗРАСТНИ:
100 к ЕМ от Равинсара (Cinnamomum camphora CT cinéole)
30 к ЕМ от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)
10 к ЕМ от Мащерка с Тимол (Thymus vulgaris CT thymol)
30 к ЕМ от Лимон (Citrus limonum)
Нанясат се 3 капки от сместта върху гърдите и 3 к върху гърба, до 3 пъти на ден, от 1 до 3 седм.
Внимание заради ЕМ от Лимон, сместта е фотосенсибилизираща,  да се нанася до 12 часа преди излагане на слънце.

За деца на 3 години
90 к ЕМ от Равинсара (Cinnamomum camphora CT cinéole)
30 к ЕМ от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)
30к ЕМ от Мащерка с Линалол (Thymus vulgaris CT linalol)
30 к ЕМ от Лимон (Citrus limonum)
Нанясат се 3 капки от сместта върху гърдите и 3 к върху гърба, до 3 пъти на ден, от 1 до 3 седм.
Тази смест също е фотосенсибилизираща,  да се нанася до 12 часа преди излагане на слънце

За бебета над 3 месеца
5 к ЕМ от Равинсара (Cinnamomum camphora CT cinéole)
5 к ЕМ от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)
5 к ЕМ от Мащерка с Линалол (Thymus vulgaris CT linalol)
70 к базово масло от лешник
Нанясат се 3 капки от сместта върху гърдите и 3 к върху гърба, до 2 пъти на ден за педиод от 1 седм.

За бременни жени (след първи триместър) и за кърмещи:
40 к ЕМ от Равинсара (Cinnamomum camphora CT cinéole)
10 к ЕМ от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)
10 к ЕМ от Лимон (Citrus limonum)
140 к базово масло от Нигела (масло от черен кимион)
Тази смест също е фотосенсибилизираща,  да се нанася до 12 часа преди излагане на слънце

И разбира се храненето, редовно спортуване и време на вън (ските и карането на кънки на лед са изключително полезни за децата и не само), достатъчно сън и избягване/намаляване на стреса Simple Smile.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 10:45 от pkrassimira

# 547
Много благодаря за информацията!

Рол он шишетата купих от билки.бг.

Ама аз не искам да стимулирам имунитета. Търся масло, което да е адаптоген.

От къде купувате големи количества базови масла? Жожоба ще купя и аз, щом не се разваля.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 17:45 от Nivea ツ

# 548
  • София
Много благодаря за информацията!

Рол он шишетата купих от билки.бг.

Ама аз не искам да стимулирам имунитета. Търся масло, което да е адаптоген.

От къде купувате големи количества базови масла? Жожоба ще купя и аз, щом не се разваля.

Нивея, не мога да разбера какво точно търсиш. Писала си превенция и аз го разбирам като предпазване от боледуване от настинки и грип, което пък  се влияе от имунитета - силен имунитет - не се разболяваме.

Какво разбираш под масло адаптоген!

Примерно вчера четох една книга за различните свойства на маслата при дифузване и много имат едновременно тонизиращ и балансиращ ефект, или пък релаксиращ и отново балансиращ ефект и точно ми напомни за адаптогените.

Въпросът е какъв ефект точно търсиш. Дай повече инфо.

# 549
  • Бургас
Само да вметна, че жожобата е комедогенно и доста мазно, ако се използва за лице.Бадемово също избягвам заради растежа на косми, макар, че най-вероятно всички масла го имат този ефект.За базово най-много използват кокосово фракционирано.

Аз си взимам за базови не толкова мазни масла като макадамия, арганово, малиново и сусамово/лятото ,защото имат фактор 2/ и последно едно оризово, което също не е мазно.Обаче ги ползвам най-вече на лице.

# 550
Само да вметна, че жожобата е комедогенно и доста мазно, ако се използва за лице.Бадемово също избягвам заради растежа на косми, макар, че най-вероятно всички масла го имат този ефект.За базово най-много използват кокосово фракционирано.

Аз си взимам за базови не толкова мазни масла като макадамия, арганово, малиново и сусамово/лятото ,защото имат фактор 2/ и последно едно оризово, което също не е мазно.Обаче ги ползвам най-вече на лице.
моята жожоба е дори по лека от фракционирания кокос. Изобщо не е с гъста консистенция

# 551
Едното ми дете до преди година беше имуносупресирано и не трябва да се стимулира в следващите 2 години поне. За това търся адаптоген, който плавно да коригира имунитета, а не да стимулира. юнай-известните адаптогени са корен от сладко биле, женшен и др.
https://shop.bb-team.org/blog/117_koi-sa-nay-dobrite-adaptogeni

# 552
Здравейте! Постарах се да изчета темата /поозорих се/. Blush
Преди няколко години ми намериха малко възелче на щитовидната жлеза, а от 1.5 голяма киста. Ходила съм при 2-ма ендокринолози във времето,които ме посъветваха да се следя, но този път реших да ги сменя и да чуя 3--то мнение. Въпреки, че хормоните са в ред и няма промяна във възела и кистата, малко ме поуплаши, защото ми каза, че трябва да се направи биопсия на възела и да се аспирира кистата. Аз казах, че съм чувала за вариант за елиминиране на киста, чрез инжектиране на алкохол в нея, но ендокриноложката ми каза, че нямала координати на лекаря във Варна, но пък горещо ми препоръча в Пловдив, където само аспирират киста, но вероятно ще се пълни отново и така като в омагьосан кръг.. Казах, че съм чувала и за ефект от ЕМ от тамян, но тя беше категорична, че едва ли не това са глупости.
Искам да помоля тези от вас, които са успели да се справят с подобни проблеми с помощта на ЕТ да споделите колко продължително сте ползвали маслата и какви. Все пак мисля да пробвам.

# 553
  • София
Едното ми дете до преди година беше имуносупресирано и не трябва да се стимулира в следващите 2 години поне. За това търся адаптоген, който плавно да коригира имунитета, а не да стимулира. юнай-известните адаптогени са корен от сладко биле, женшен и др.
https://shop.bb-team.org/blog/117_koi-sa-nay-dobrite-adaptogeni

Нивея, не знам какви са причините да бъде имуносупресирано детето ти, но в такъв случай не бих рискувала да позвам ЕМ за него или поне преди да се консултирам с дипломиран ароматерапефт с медицинско/фармацефтично образувание (не съм сигурна, че ще откриеш такъв в БГ). Иначе не пречи да закаляваш оргазизма с добра храна, спорт (например кънките на лед ги препоръчват за деца с астма), разходки на чист въздух, достатъчно и качествен сън, по-малко стрес (за последните две можеш да се обърнеш към етеричните масла - чрез дифузване - портокал, лавандула, лайка, и др).

Иначе съм наясно какво са адаптогенните билки, но те обикновено се дават при стрес.

# 554
Здравейте, имам проблем с дифузерите. Имах най-обикновен с филтър, след това купих от зоя, а сега от интернет. Последните два за ултразвукови, обаче правят ужасен конденз и като легна да спя чувам постоянно едно подкапване. Аз ли нещо не правя както трябва или са си такива?

Общи условия

Активация на акаунт