Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 15

• 44 927
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
баба Труфана

# 136
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Дечка

# 137
  • Под липата
Заради това угаждане на баби и дядовци за имена, се е появил този виц: Кръстили едно момиченце  Маратонка. На баба му Мара и баба му - Тонка....

Навремето имах колега Стойкомир - единият му дядо Стойчо, другия - Мирко. За да не скършат хатъра на двамата - ей ви, едно чудновато име!  Rolling Eyes За да му е още по-драго на детето - при едните баба и дядо му викали Стойчо, а при другите Мирчо  ooooh!

# 138
  • София
Аз съм срещала Симеон-Деян.

# 139
Има и сполучливи комбинации като Василен - на дядо Васил и баба Лена.

Аз едно време все че чудех на името Развигор (Попов).

Що се отнася до имената на бабите ни, би трябвало да се класифицират като остарели, забравени или излезли от употреба, а не толкова странни и необичайни. В рода от западна БГ си имам леля Гюла, Ябленка, Алтъна, Фрона, Илка, както и баба Пара, Цена, Веса, Тимка, Гюрга (което вече е споменато вече) и дядо Кимон, Пене, Страхил и т.н.

Странни и необичайни са ми имената, които измислят знаменитостите с цел оригиналност. Четох за Pilot Inspector и подобни.

# 140
Мен, ако питаш и споменатите по-горе комбинации са с цел оригиналност.

# 141
Здравейте Simple Smile,

не съм прочела всички мнения и може би се повтарям. Но мисля постепенно да ви изчета, защото темата ми е интересна.

Имах една съученичка Петрушка, която се представяше за Петя, явно се притесняваше от името си...

Една бивша колежка се казва Циклама, искаше да я наричаме нагалено Ками.

Какво мислите за името Вълко или Вълчо, дали децата биха се подигравали на детенце с това име?  Rolling Eyes Става въпрос за София...

# 142
Аз още помня как се смях тука на една потребителка, която се изнервила на въпросите за име и отсякла, че ще е Сланина-на Славчо и Нина  Joy Joy Joy
Иначе наскоро четох една книга и героинята се казваше Петронела.
Ами не мисля, че е удачно Вълчо, особено сега като има такъв избор на имена да се кръсти така.
Харесвам Явор, Ясен, Орлин, но Вълчо, Върбан, Страхил и прочие-не.

# 143
В древността вълкът се е считал за свещено животно, символизирал е сила, мъжественост и смелост. Идеята е, че детето ще получи вълчата сила и всички тези качества.

Една супер интересна статия по въпроса: "Имена със значение вълк в българската антропонимна система":
http://liternet.bg/publish28/zoia-barbolova/vylk.htm

„…Според достигналите до нас генеалогични легенди, вълкът е тотемно животно, т.е. явява се като митичен прародител на различни народи и спасител или възпитател на бъдещи царе и основоположници на династии3. Като такъв често изпълнява функцията на помощник на покровителстваните от него народи и техни герои в трудни моменти4.

В български баяния "вълкът се явява като космически модел" (Георгиева 1993: 56), което несъмнено се свързва с вярванията на прабългарите - подобно на орела вълкът бил възприет у тюрките като медиатор между трите свята. Явно в тази връзка е и вярването, че всеки шаман може да се превъплъти във вълк. Според българските предания тази способност притежавал и Боян Магьосникът, синът на цар Симеон…”

И т.н. и т.н. За съжаление тези традиции са отдавна забравени…И тъй като живеем в модерни времена с модерни имена, ми си щеше да чуя мненията на хора, които най-вероятно не са чували за тази древна символика на вълка, как им звучи…

Германите също са почитали вълка. Воините са се обличали във вълчи кожи, за да получат силата и смелостта на вълка. Модерните германци и австрийци обаче не са забравили тези имена и често ги дават на децата си: Wolf (вълк), Wolfgang (символизира именно воините облечени във вълчи кожи) и Adolf  (благороден вълк).    

Иначе една моя вече бивша колежка само преди година си кръсти детенцето Страхил…Не ми звучи особено благозвучно, но четох, че е славянско име, което означава пазител на мира. За мен пък символиката е, че е страшен и така е предпазен от зли сили, зли очи и въобще от всякакви лоши намерения и действия...    

# 144
За мен Стахил е приемливо име и изобщо не го свързвам с Вълчо. По-добре така, отколкото Филип, Борис, Виктор. Аман!

# 145
  • Варна
Аз познавам Петрослав.
Дъщеричката на мой съученик се казва Ниа-Симон.
На съседката дъщерята е Мерия.

# 146
  • Най-красивата страна
Вълчо е остаряло име и детето ще отнесе подигравки в училище.Кумчо Вълчо.
Аз не бих си кръстила детето така.
Харесвам български имена като Страхил,Момчил,Бисер,Росен,Горан....
Но имена като Вълчо,Пенчо,Ганчо -не.

# 147
Цитат
Вълчо е остаряло име и детето ще отнесе подигравки в училище.Кумчо Вълчо.
Аз не бих си кръстила детето така.
И аз така мисля  Peace
Разбирам, че дамата ѝ харесва значението на името, обаче върви на някой първо, второ и нататък-класник да му обясняваш. Stop
Страхил, лично на мен ми звучи като страхливец, а не страшен ( нека не се обижда никой, просто на мен това ми е първата асоциация като го чуя ).
И като чета тук какви измишльотини има за имена-ами честно предпочитам Виктор, Борис и т.н.
Е, има имена от най-популярните, които не харесвам, но това е заради хората, които познавам с такива.
Или пък такива, които се римуват кофти-на първо време се сещам за Дария и  тия завършващи на -ета.
И моля пак казвам-не искам да обидя никой-просто аз лично си ги тълкувам така.
Отделно знам колко е кофти животът, та не исках още една причина да давам да го дъвчат детето, та затова разсъждавам така.

# 148
  • София
Вълко, Вълчо не са приемливи и според мен, независимо от значението.

# 149
Пред измислените имена и аз предпочитам баналните. Някои родители хич не мислят, че детето ще ходи на училище и ще трябва да се представя. Вълчо - твърдо не! Познавам момченце кръстено Митко, също не ме кефи. Вярно, че дядото и той така се казва и Димитър е с различен корен, ама..

Общи условия

Активация на акаунт