Работа, CV-та, HR-и, съвети - 56-та тема

• 48 516
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
2 дена им чета неразбираемите неща. едва ли на третия ще схвана.

# 106

Като цяло всичко е описано на сайта на АЗ, но питай какво по-конкретно те интересува.

# 107
Разбрах,изясних си нещата благодаря bouquetОсобено полезно  ми беше извадката от КТ.

А след като те одобрят на интервю,може ли да поискаш да те запознаят с бъдещите ти колеги?Преди да си приел работата.Аз лично бих искала да работя сред млад колектив,ако колектива е на пенсионна възраст,тов аби ме спряло.Но как да рабера колегите ми какви са?На интервюто сякаш няма как да питаш и за колегите си? newsm78 newsm78какви са Rolling Eyes

Да попиташ на интервюто какъв е колектива, в който ще работиш е напълно приемливо. (Разибра се, желателно е да избягваш дискричинационните елементи.)
Да поискаш да се запознаеш с колегите, преди да си подписала договор - това не е удачно. Първо, от една среща 10-15 минути какво точно ще разбереш? Даже имената им няма да запомниш. И само ще прекъснеш хората по време на работата им. Едни няма да ти обурнат внимание, други ще ги няма изобщо там...ако е удачно и има такава практика, работодателят сам ще ти предложи. Ако няма - не е прието да искаш подобно нещо.

ZinaSt,HR ли си?Ако да,това което казваш ми е от полза.Но иначе не мога да преценя от каква гледна точно го казваш,от свой опит ли,за да преценя как да го тълкувам.

# 108
На интервюто винаги разказвам на кандидатите какъв е екипът, като те са свободни да ми зададат въпросите, които ги интересуват. Естеството на работа при нас е такова, че трябва задължително да включим кратка практическа задача, която кандидатите правят в стаята на бъдещите колеги и така ги виждат. Ако практическата задача не беше необходима, не бих запознавала кандидатите с бъдещите колеги. Това само ще ги разсейва постоянно от работата им, тъй като кандидатите са много и интервютата протичат в рамките на няколко дена.
А и не виждам смисъл от това. Когато има вече одобрен кандидат и му бъде отправена оферта, тогава няма пречка да се запознае с колегите и да види бъдещото работно място преди да подпише.

# 109

Мен адски ме дразни, когато няма ясно разграничени отговорности и се започва,това трябваше да се направи от този или онзи,ама това защо не е свършено,а не е ясно кой всъщност трябва да го свърши....

Това няма да го намериш никъде. Всичко вече е динамично. Позициите са регламентирани, но никой не може да разграничи напълно задължения. Ако възникне нещо ново и спешно кой го поема, като всички си имат задължения и това новото не е сред тях?
И аз замествам колежки, когато се налага и се занимавам с неща, които не са ми директно свърнази с позицията. Нарича се колегиалност.
Има си сфери на компетентност и заместимост. До там. Ако една позиция трябва да е точно дефинирана и задълженията и да са ясни и напълно конкретни, длъжностната характеристика ще е безумно дълга. И пак ще има пропуснати неща и излишни такива.

Съгласна съм с всичко казано от теб,само не бъди категорична моля те!
Думите Винаги и никога с времето се научих да ги избягвам Rolling Eyes
Защото съм в медицинската сфера ще ти кажа за нас-няма как да върша на лекаря манипулациите,нито пък той да върши сестринските.Разграничени са.
Инженера ремонтира самолета,пилота го пилотира.Всеки си върши своето.

Е, извинявай, но това са откровени глупости. Естествено, че не става дума да караш чистачката да замества финансовия директор....

Да, ти не можеш да вършиш на лекарите работата, но можеш да застанеш на рецепция, ако се наложи. Можеш да попълниш вместо лекаря документи, нали? И няма как да ти е написано - ти си примерно сестра в лаборатория и твоята работа е да поставяш абокати и да вземаш кръв и до там. Вършиш каквото има за вършене и каквото можеш. Не си клатиш краката, докато работата се трупа, само защото се трупат неща, които не са ти конкретно изборени в длъжностната характеристика.

Просто вече длъжностите са по-скоро сфери на работа. И рецепционистката върши доста административни неща, които не са конкретно рецепционистки. И в медицината и фармацията го има. Не си в някаква странна, изолирана сфера. В повечето кабинети, към каквито си се насочила, има един служител за всичко административно - медицинска сестра, но и документите за здравната каса пише, и часове записва и пациенти приема и консумативи изписва и приема....Малко са кабинетите, които могат да си позволят за всяка дейност да си имат човек.

А лекарите не само могат, а често и вършат сестринските задължения. Обратното не може. Но лекар да замести сестрата - може.

# 110
 Аktivity, от написаното от теб, аз разбирам че ти искаш да си намериш работа със строго регламентирани задължения и никой да не те кара да правиш нещо, което не касае пряко работата ти?

Дори като сестра, щом си работила като такава, знаеш много добре, че има и куп административна работа която трябва да се върши.
Може и да бъде описана в длъжностната ти характеристика, но може и да не бъде. По-често няма да бъде, независимо кой я изготвя.
Длъжностните характеристики масово са много обрани и общи.
Така че трябва да си готова и да попълваш документи, и да почистваш работното си място и да си вършиш и другите задължения, за които си наета.

# 111
Разбрах,изясних си нещата благодаря bouquetОсобено полезно  ми беше извадката от КТ.

А след като те одобрят на интервю,може ли да поискаш да те запознаят с бъдещите ти колеги?Преди да си приел работата.Аз лично бих искала да работя сред млад колектив,ако колектива е на пенсионна възраст,тов аби ме спряло.Но как да рабера колегите ми какви са?На интервюто сякаш няма как да питаш и за колегите си? newsm78 newsm78какви са Rolling Eyes

Да попиташ на интервюто какъв е колектива, в който ще работиш е напълно приемливо. (Разибра се, желателно е да избягваш дискричинационните елементи.)
Да поискаш да се запознаеш с колегите, преди да си подписала договор - това не е удачно. Първо, от една среща 10-15 минути какво точно ще разбереш? Даже имената им няма да запомниш. И само ще прекъснеш хората по време на работата им. Едни няма да ти обурнат внимание, други ще ги няма изобщо там...ако е удачно и има такава практика, работодателят сам ще ти предложи. Ако няма - не е прието да искаш подобно нещо.

ZinaSt,HR ли си?Ако да,това което казваш ми е от полза.Но иначе не мога да преценя от каква гледна точно го казваш,от свой опит ли,за да преценя как да го тълкувам.

Откога си в темата? Явно от скоро.  
Имам повече от 10 години HR опит. Имам и финансов опит. Административен също. Свободна си да тълкуваш прочетеното, както желаеш.

# 112
Хайде сега,защо ме нападате така?
Просто това е моето мнение и моята гледна точна.

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 13:38 от Аktivity

# 113
Аktivity, имам приятели и медицински сестри и лекари.
И да, работят много, дават нощни смени и т.н. и т.н.
Парите не са много. Те са го избрали, не мрънкат.
Ако търсиш друг тип работа, то насочи се към смяна на професията, или търси кабинет с лекар, който работи на фиксирано работно време от 8 до 17ч без събота и неделя.
Дори в големи болници се налага даването на дежурства. Не както в държавните, но все пак имат и такива и при нужда, остават и извънработно време.
Не са много фирмите, които заплащат извънреден труд. За Вашият бранш не съм запозната дотолкова все пак.

# 114
  • София
Аз мисля, че това, за което говори Активити е съместяването на 3 длъжности в един човек и неколегиалността по принцип. В медицината е доста трудно да съвместяваш 3 длъжности в една, защото администраторът в кабинет не може да замести медицинската сестра, нито обратното. За всеки медицински документ си има изискване кой може да го попълва. Малко по-специфично е. Има места, на които не се налага медицинската сестра да е от чистачка до парамедик, но и аз доколкото разбирам Активити не си търси работа като медицинска сестра, та да я убеждавате в някакви неща около задълженията.

Активити, за тези неща е по-добре да питаш хора с опит в конкретната ти длъжност, но тук такива кадри, свързани с медицината, не пишат.

Сесил, по принцип лекарите и да "мрънкат" няма да е на теб точно, колкото и близки да сте, защото ние като пациенти много трудно можем да им влезем в обувките.

# 115
Съжалявам  ZinaSt,че не съм запозната коя си,без да ти звучи заяждащо.Но да казваш че говоря глупости...
Съжалявам ,че не приемам точно твоето мнение като меродавно...Тук мисля че на всички целта е да се подпомагаме в търсенето на работа.Добра работа,хубава работа.
Ти самата ми предложи работа в която се работи от 9ч. сутринта до 20ч,вечерта,като се работи и събота!!Един почивен ден.Ти като HR как мислиш,това не надвишава ли 40 часова работна седмица?Заплата пропусна да споменеш.Не съм те и питала ,мога да си представя каква е.Отпуска също не спомена.Може би трябва да се радвам че ще ме пуснат за 7-8 дена да отида и аз като бял човек на почивка със семейството си??Ти дали работиш по 11 часа от понеделник до петък,и събота.Съмнявам се.
Знам работата в офис каква е.

Сесил , чистила съм...и по 12 часа съм работила до 10 вечерта и докато се прибера станало 11часа-как ти се струва ..приятно ли ми е било,но съм напраила компромис с някои неща и съм се съгласила да работя там.....и нощни смени давах..
Мислиш че някой ми е платил нощен труд????Мислиш ли ,че някой ме   освободи от нощен труд щото съм с малко дете???Е???Аз ли съм с претенции??

И документи съм попълвала,и всичко съм правила,но да върша и на колежката работата не съм съгласна.И колегиалността когато е само от едната страна,това не е колегиалност.

Глупост е да преекспонираш, за да докажеш обратна теза. А именно да дадеш пример със това да се заместват несъвместими позиции, само за да илюстрираш, че това е невъзможно. Това е глупаво. Иначе мнение всеки е свободен да си има и изобщо не си длъжна да приемаш моето.

Колкото до кабинета, за който ти споменах - първо, ти казах, че в събота може и да не работиш. Второ, обясних ти, че работата не е за теб, щом търсиш намалено работно време.

Трето - условията там са изключително коректни. Има си и отпуски, има си и заплащане за извънреден труд, има си всичко, както си е по Кодекс. Да, през дните, в които си на смяна - смяната е от 9 до 20 часа. Но ти не си на смяна всеки ден. Просто така работи кабинета, работата е много, докторите имат нужда от сестра постоянно. Това е. Сестрите са две, между другото и могат са се договарят. Ако се случи в някой ден да има 3 часа дупка, можеш да си тръгнеш и по-рано....По празници се почива по-продължително. Например сега между Коледа и Нова година няма да работят. Ако има нещо спешно, братовчед ми ще си го поема, другите доктори също, но сестрите няма да бъдат ангажирани.

Ти помоли за помощ, аз ти подадох информация, ти оплю едно напълно коректно работно място само защото не ти отговаря на претенциите и не си попитала достатъчно.....ето това е по принцип отношението на кандидатите към работодателите. Презумпцията, че всички са гадове е това, което много пречи за намиране на работа.

P.S. Аз работя по доста повече от 11 часа, но това си е моя работа. Отново правиш преценка, без да знаеш. Ти откъде знаеш къде работя, та реши че е офис, та реши и че е от понеделник до петък по 8 часа? Пък на всичко отгоре реши и че работя само на едно място....
А като HR  те съветвам да си намериш каквото там теб те устройва, но да не плюеш работни места, които не познаваш. Никой не е длъжен да ти предлага намалено работно време. Нито пък ти си длъжна да се съгласяваш на удължено такова. Има си работодатели и служители разни. КТ дава флексибилност - сумарно отчитане, плаващо работно време. Смяна от 9 до 20 не значи задължително некоректно отношение. Може да значи два дни работиш - един почиваш например.

# 116
О боже Зина! ooooh!

Никого не оплювам ooooh! ooooh! ooooh! Rolling Eyes

Това ми предложи ти  на лични
Съжалявам. Определено не е твоето. Работата е от 9 до 20 часа. За събота може евентуално да се договори да няма ангажираност, но през седмицата е изключено.

Не ми се спори наистина. ooooh!

# 117
Аktivity, не знам защо намесваш работа 10г и повече на едно работно място и какво отношение има към въпросите ти.

Примерно аз съм един от малкото хора тук (или поне по това, което са споделяли другите), които досега не са работили с фиксирано работно време, нито пък на едно място за повече от година и половина - три.
Въпрос на личен избор, приоритети, желание за тип работа и т.н.
Това не ме прави по-малко специалист, просто съм се развивала в област, в която това е било възможно.

Ако ти искаш твърдо работно време, насочваш се към такава работа и правиш компромиси с други неща да речем.
Може да е заплащане, тип работа, сфера на работа или друго.

# 118
Аktivity, не знам защо намесваш работа 10г и повече на едно работно място и какво отношение има към въпросите ти.

Разясних за себе си някои неща,защото съдите и слагате етикети прибързано,без да знаете човека какъв е отсреща.Ами нали ми каза трябва да си готова да вършиш и на чистачка работата,ами чистила съм Сесил,както съм с двете дипломи ела да ме видиш как чистя и със стирката ис парцала и не мрънкам,и тоалетните даже,после обличам бялата престилка и се изправям пред клиентите/пациенти за да направя най-доброто за тяхното здраве.Защото на работодателя не му се плаща  за чистачка,иска всичко да му вършиш,ако може и да не мрънкаш,тъй ще е най-добре.

# 119
Цитирането на информация, изпратена на ЛС, освен че е некоректно, не е ли против правилата на форума?

Общи условия

Активация на акаунт