Работа, CV-та, HR-и, съвети - 56-та тема

• 48 497
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Аз лично бих искала да работя сред млад колектив,ако колектива е на пенсионна възраст,тов аби ме спряло.
Нито съвсем младият колектив от надъхани всичко можещи подлизурковци е ок, нито пенсионните. От първите почти нищо съществено не можеш да научиш освен празни приказки без опит. Да не говорим за така ширещото се сред тях безогледно представяне на чужд труд и идеи за свои. Само да ги забележи вожда.

Вторите пък ще задушат опита, който биха могли да ти дадат, в океан от ретро хит паради в стил "А някога имаше един директор дето...". За разлика от първите, предпенсионните имат свян да не се тафърчат с чужда работа за своя. Но пък компютърната им грамотност в 90% от случаите е така отчайваща, че ще те принудят час по час да им вършиш тяхната работа.

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 13:40 от Аktivity

# 91
Аktivity, пробен период можеш да поискаш от 2-3дни, за да прецениш каква е работата и т.н.
Някои фирми сами го предлагат, други не. Имай предвид, че тази работа няма как да ти се заплати.

Относно искане за запознаване с колеги - защо?
Ако работодател започне да запознава колегите с всички нови кандидати, къде ще му излезе края? Това е губене на време и разсейване на колегите, особено ако за работата им се изисква спокойствие.
Като работодател не бих го направила, освен ако не съм решила твърдо да наема съответното лице.

да ,наясно съм че няма да се заплати,не ми е проблем.

За колегите не мислиш ли че важно?Като претенция ли ти се струва?Като не си в среда подобна на твоята как се работи?Първо ,че комуникацията не върви,все едно говорите на различни езици..Една позната също търсеща работа наскоро  ми каза -че те колегите са най-важното нещо на една работа!
Аз досега никога не съм гледала по този начин.Търсех заплата,търсих близост до местоживеене.И затова много ме изненада това изказване.

Та незнам защо е странно да се интересуваш при какви хора отиваш.

# 92
На мен са ми отказвали пробен период от дори 2-3 дена. А тогава бях все още с обезщетение на борсата и никак не исках да се хвърля през глава. Настояваха от ден първи да съм с договор. Не се разбрахме,  но по други причини.
На сегашното място започнах директно с постоянен договор, което доста ме изненада. Обичайно фирмите държат на максималния по закон срок. Важното е, че нямаше скрити клаузи за неустойка при напускане . Имайте едно на ум и проверявайте,  че май стана голяма мода с тези неустойки.
При нас разхождат някои от кандидатите по офисите и кратко ни представят. По-скоро по структура и отдели,  отколкото поименно. Така че и това зависи от фирмата. Не е толкова екзотично.

Това пък с каква цел го правят???? newsm78 newsm78

Освен ако не си доказан кадър,специалист,експерт и няма нужда да се доказваш,но иначе newsm78 Rolling Eyes

# 93
Аktivity, не твърдя че не е важно какви са колегите.
А че от едно представяне на тях след интервю, ти пак няма как да си създадеш впечатление.
Нали не мислиш, че началникът ще те остави цял ден да си бъбриш с колегите, за да си създадеш представа и да решиш дали искаш да работиш с тях, или не?!

Също зависи и от естеството на самата работа. Може да имаш един куп колеги, но работата ти да не зависи пряко от тях, както и те от твоята.

# 94
Разбрах,изясних си нещата благодаря bouquetОсобено полезно  ми беше извадката от КТ.

А след като те одобрят на интервю,може ли да поискаш да те запознаят с бъдещите ти колеги?Преди да си приел работата.Аз лично бих искала да работя сред млад колектив,ако колектива е на пенсионна възраст,тов аби ме спряло.Но как да рабера колегите ми какви са?На интервюто сякаш няма как да питаш и за колегите си? newsm78 newsm78какви са Rolling Eyes

Да попиташ на интервюто какъв е колектива, в който ще работиш е напълно приемливо. (Разибра се, желателно е да избягваш дискричинационните елементи.)
Да поискаш да се запознаеш с колегите, преди да си подписала договор - това не е удачно. Първо, от една среща 10-15 минути какво точно ще разбереш? Даже имената им няма да запомниш. И само ще прекъснеш хората по време на работата им. Едни няма да ти обурнат внимание, други ще ги няма изобщо там...ако е удачно и има такава практика, работодателят сам ще ти предложи. Ако няма - не е прието да искаш подобно нещо.

# 95

Мен адски ме дразни, когато няма ясно разграничени отговорности и се започва,това трябваше да се направи от този или онзи,ама това защо не е свършено,а не е ясно кой всъщност трябва да го свърши....

Това няма да го намериш никъде. Всичко вече е динамично. Позициите са регламентирани, но никой не може да разграничи напълно задължения. Ако възникне нещо ново и спешно кой го поема, като всички си имат задължения и това новото не е сред тях?
И аз замествам колежки, когато се налага и се занимавам с неща, които не са ми директно свърнази с позицията. Нарича се колегиалност.
Има си сфери на компетентност и заместимост. До там. Ако една позиция трябва да е точно дефинирана и задълженията и да са ясни и напълно конкретни, длъжностната характеристика ще е безумно дълга. И пак ще има пропуснати неща и излишни такива.

# 96
ZinaSt, точно това имах предвид и аз.
Запознанство с колеги е неуместно, особено когато става въпрос за голяма организация.

# 97
Точно така! Нямаш право да работиш без трудов договор и, ако някой работодател бъде хванат, го чакат големи глоби!

За колегите не може да се изисква предварително запознаване, но може да пожелаете да видите бъдещото си работно място при отправена оферта.
Една позната точно затова не се задържа на едно място - бюрото й било точно до врата, която постоянно се отваряла, ставало течение, пък и не можела да се концентрира в работата.
Мисълта ми е, че не е маловажно какво ще е самото ви работно място. Peace

Не може,а задължително трябва да си видиш работното място!
Това отнема 5мин,половин час,един час ако е по-далечно и е придвижване с кола???Какъв е проблема?

И ако не искат да ви покажат бъдещото работно място изниква въпросът Защо???Звучи ми гнило.Защо,явно имат притеснения и искат да вържат човека и той вече като се е съгласил,като се е хванал на хорото не върви да каже отказвам се.Не че няма такива случай де,но това е друга тема.
Въпросът е Защо няма да искат да ви показват раб.място?

# 98
Аktivity, струва ми се, че ти малко смесваш нещата.
Първо говореше за интервю и запознаване с колегите, после вече за отправена оферта и показване на работното място.

Ако работодател ти отправи оферта и се съгласиш, да, напълно нормално е да ти се покаже къде ще работиш.
Все пак много зависи дали става въпрос за голяма организация, или малка фирма.
Ти вече преценяваш след това, дали ще приемеш офертата, или не.
Но повярвай ми, за 5-15мин ще ти е трудно да прецениш дали ще ти допада, или не.
Е, ако е някоя малка фирмичка с 1-2ма служители и шефа, тогава често всички са в един офис.

# 99

Мен адски ме дразни, когато няма ясно разграничени отговорности и се започва,това трябваше да се направи от този или онзи,ама това защо не е свършено,а не е ясно кой всъщност трябва да го свърши....

Това няма да го намериш никъде. Всичко вече е динамично. Позициите са регламентирани, но никой не може да разграничи напълно задължения. Ако възникне нещо ново и спешно кой го поема, като всички си имат задължения и това новото не е сред тях?
И аз замествам колежки, когато се налага и се занимавам с неща, които не са ми директно свърнази с позицията. Нарича се колегиалност.
Има си сфери на компетентност и заместимост. До там. Ако една позиция трябва да е точно дефинирана и задълженията и да са ясни и напълно конкретни, длъжностната характеристика ще е безумно дълга. И пак ще има пропуснати неща и излишни такива.

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 13:41 от Аktivity

# 100
Аktivity, струва ми се, че ти малко смесваш нещата.
Първо говореше за интервю и запознаване с колегите, после вече за отправена оферта и показване на работното място.

Може и да ги смесвам,незнам.Търся различни гледни точки.

# 101
Стартира отново програма "Обучения и заетост" на Агенция по заетостта, ако някой се интересува и няма регистрация, може да се регистрира в БТ.
Имам въпроси по програмата, ако някой знае повече  Embarassed

# 102
Стартира отново програма "Обучения и заетост" на Агенция по заетостта, ако някой се интересува и няма регистрация, може да се регистрира в БТ.
Имам въпроси по програмата, ако някой знае повече  Embarassed

Като безработно лице, или като работодател?

# 103
Безработен.

# 104

Общи условия

Активация на акаунт