Работа, CV-та, HR-и, съвети - 56-та тема

• 48 496
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Ами някой чул нещо, недоразбрал и го предал нататък грешно. Това правило важи за хора, които търсят развитие, а такова работата не предлага. В ИТ почти всички хора се нуждаят от развитие, ако искат да останат в бранша.

# 646
Ехх, като се започне с това развитие...Simple Smile

Би ми било интересно, да опишете как си представяте развитието на позицията на която сте в момента. Виждате ли такова, в какво би се изразявало и т.н.

Защото аз определено съм на мнение, че не всяка позиция и работа търпи развитие. И много хора трябва да са наясно, че започнат ли да работят Х-работа, то няма накъде да се развиват, да ги повишават в йерархията и т.н.

# 647
Най-малкото в пари!  Mr. Green

Не е ОК, когато новите служители на същата позиция почват с по-високи заплати, а ти ги обучаваш.

Развитие е, ако се освободи по-висока длъжност, да се предложи първо на подходящите в организацията.

Вярно е, че не навсякъде е приложимо, не може продавачка в малък магазин да очаква велики дела, но най-малкото да се усеща, че не ти скачат по главата, а си човек за шефовете.

# 648
  • София
В нормалните фирми по това време на годината в резултат от атестациите има увеличение от порядъка на 5 %. Някъде може да е 2%, а на друго място 7% или дори 10 % за някои служители.

# 649
Умишлено уточних, че говоря за сфери, в които можеш да си позволиш растеж и развитие. Simple Smile

Аз например бих имала възможност, в една по-голяма структура, да мина на ниво "Старши специалист", после на ниво среден мениджмънт (Team Leader, Project Manager). Наясно съм, че в сегашната фирма възможностите това да се случи са минимални, просто защото екипът е малък. Смешно е да си мениджър на отдел от 3 души.... при положение, че във фирмата сте 10. (Числата са примерни.) Laughing
Иначе хем имам чувството, че на моменти тъпча на едно място, хем не мисля, че ми е време да се местя.  Confused Растеж на заплатата имам, въпреки че пак не е кой знае какво, но да кажем, че за момента ме устройва.

# 650
Natali_, това не е развитие, а повишаване на заплатата. Simple Smile
И на какво основание, ако вършиш едно и също? Само защото има инфлация?

В големи организации това се отчита и на годишна база може служителите да получават увеличение от порядъка на 2-5%.

# 651
  • София
Отново, бъдещия ми работодател, с 1000+ служителя ми дава избор от 2 банки, които не ме устройват...
Понеже имам кредит заедно с брат ми...и с превод на заплатата в конкретната банка, ще се смекчат условията.
 Ако не е много висока таксата за предоговоране на кредита, мисля да си изискам това, което пише в Кодекса на труда. Той не е ли задължителен и има ли законов характер?
Вие как бихте процедирали? Все пак ще изчакам да започна първо работа.

Скрит текст:
Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата. (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго. (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

http://www.lex.bg/laws/ldoc/1594373121

# 652
Ами някой чул нещо, недоразбрал и го предал нататък грешно. Това правило важи за хора, които търсят развитие, а такова работата не предлага. В ИТ почти всички хора се нуждаят от развитие, ако искат да останат в бранша.

Да се говори за развитие по принцип е несериозно. Винаги трябва да се прави разграничение какво развитие се търси - професионално или кариерно. Защото двата пътя са коренно различни и изискват различни нагласи.

Има огромна разлика между професионално и кариерно развитие. Професионално предлага почти всяко място в IT сферата. Повечето обаче търсят кариерното. Интересува ги само по-високата позиция на визитката. С какво е подплатена - няма значение. Истината е обаче, че залагащите на професионалното развитие в крайна сметка печелят повече. Може да си стоят на една позиция с години, но знанията им са стабилни и се заплащат добре. Има специалисти, по 15 години все една и съща позиция държали, които взимат повече от шефовете си. Често и знаят повече от тях.

Развитие е, ако се освободи по-висока длъжност, да се предложи първо на подходящите в организацията.

Развитие далеч не е само това. Има и развитие по хоризонтала.

# 653
Отново, бъдещия ми работодател, с 1000+ служителя ми дава избор от 2 банки, които не ме устройват...
Понеже имам кредит заедно с брат ми...и с превод на заплатата в конкретната банка, ще се смекчат условията.
 Ако не е много висока таксата за предоговоране на кредита, мисля да си изискам това, което пише в Кодекса на труда. Той не е ли задължителен и има ли законов характер?

Скрит текст:
Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата. (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго. (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

Можеш да договориш с банката, в която ти е кредита да подпишеш нареждане за директен дебит. Така те ще си дърпат парите независимо, че заплатата ти се превежда в друга банка и съответно не би следвало да има промяна в условията по кредита.

Иначе да, кодексът е задължителен, но специално този текст не е актулизиран. Ако работодателя ти няма каса например, няма как да го задължиш да ти плаща заплатата на ръка, както урежда кодекса.

# 654
  • София
Но пък можеш да занесеш служебна бележка от избрана от теб банка, за да ти превеждат парите по сметка там. Поне на мен никога не са ми правили проблем относно това, не са ме задължавали да използвам "фирмената" банка.

# 655

Развитие далеч не е само това. Има и развитие по хоризонтала.

М, даа, това развитие по хоризонтала ми е ясно!  Mr. Green

Natali_, това не е развитие, а повишаване на заплатата. Simple Smile
И на какво основание, ако вършиш едно и също? Само защото има инфлация?

А на какво основание новопостъпил служител на същата длъжност да взема повече от мен и да го обучавам дори? Понеже преди N-години заплатите в сектора са били еди колко си и ти си се договорил така, но сега са различни. Не ти вдигат заплатата, товарят те с работа, обучаваш нови хора, обаче те "ценят", нали?!? После - ама защо напускаш?!?

# 656
  • София
По принцип вече на повечето места заплатите са тайна. Аз не знаех заплатите на колегите си когато работех в IT сферата, можех само да предполагам. Така че би могло да се получи някой с по-ниска заплата да обучава някой с по-висока, но просто да няма никаква идея за тази несправедливост.

# 657
  • София
Natalie_, да не би да сме работили в една и съща фирма? Simple Smile Остави, не се хаби, ЧР работят за работодателя, те имат таргети да спестят пари на фирмата. На какво основание? О, свещени небеса! После ми говорят за поколението Хикс и как хората били винаги недоволни и нищо не може да се направи. Мда, не може. Нека обучаващ се да върши работа като човек с години опит, моля, имат свободата да затвърдят основанията си.  Mr. Green Ще подскажа, понеже имате проблеми с основанията,  докато новоназначения завърши един проект, опитния ще направи 3. Как е, като основание имам предвид?

Всъщност, заплатите се знаят, и това не може да го спре работодателя. Особено, ако някой напуска, дали ще му пука, че е обещал да не казва? Особено, когато напускащия отива в нова фирма, където заплатата му е два пъти над предишната, дали няма да каже?

# 658
Natalie_, да не би да сме работили в една и съща фирма? Simple Smile Остави, не се хаби, ЧР работят за работодателя, те имат таргети да спестят пари на фирмата. На какво основание? О, свещени небеса! После ми говорят за поколението Хикс и как хората били винаги недоволни и нищо не може да се направи. Мда, не може. Нека обучаващ се да върши работа като човек с години опит, моля, имат свободата да затвърдят основанията си.  Mr. Green Ще подскажа, понеже имате проблеми с основанията,  докато новоназначения завърши един проект, опитния ще направи 3. Как е, като основание имам предвид?

Всъщност, заплатите се знаят, и това не може да го спре работодателя. Особено, ако някой напуска, дали ще му пука, че е обещал да не казва? Особено, когато напускащия отива в нова фирма, където заплатата му е два пъти над предишната, дали няма да каже?

Hug bouquet Peace

# 659
  • София

Скрит текст:

Можеш да договориш с банката, в която ти е кредита да подпишеш нареждане за директен дебит. Така те ще си дърпат парите независимо, че заплатата ти се превежда в друга банка и съответно не би следвало да има промяна в условията по кредита.

Иначе да, кодексът е задължителен, но специално този текст не е актулизиран. Ако работодателя ти няма каса например, няма как да го задължиш да ти плаща заплатата на ръка, както урежда кодекса.
Мен ме касае подчертания текст в края.
Това с нареждането не важи, поне при ЦКБ.
Но пък можеш да занесеш служебна бележка от избрана от теб банка, за да ти превеждат парите по сметка там. Поне на мен никога не са ми правили проблем относно това, не са ме задължавали да използвам "фирмената" банка.
Колко души сте?
Не знам каква е толкова философията да я превеждат в друга банка от такси за преводи ли пестят  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт