Проблем с храненето в яслата

• 4 350
  • 26
  •   1
Отговори
  • София
Моля за съвет, предполагам и други са минали през същото.

Имам близнаци на 1 г. 7 м. От няколко дни са на ясла. Според мен се адаптират добре, плачат умерено много Simple Smile, но после се заиграват.

Но не ядат там, по принцип са злояди. Освен това не седяли кротко на масата, пречели на останалите.

Още първия ден персоналът ме посрещна с въпроса "Как ги храните тия деца вкъщи?" (храня ги на бебешко столче един по един). На втория ден от вратата ми заявиха: "Утре идвайте вие да си ги храните". Почнаха се сравнения, другите деца как ядяли, колко били дисциплинирани, а моите разваляли реда.

Как да постъпя? Не виждам с какво ще помогне, ако аз ходя да ги храня. Обясних да не ги насилват да ядат, да им обясняват кое как се прави, да им правят забележки, ако е нужно. Но не, вдигнали били ръце, ако били само моите добре, но с цяла група как да се справят. Изобщо - изслушах ужасни внушение за това какви деца съм закарала в яслата и как другите не са такива.

Естествено, ще стигна и до директорката, ако продължава така, но искам да имам конкретно предложение как да решим въпроса.

Според мен просто им е нужно време да свикнат с новия ред там.

Моля, споделете какво мислите.

# 1
   А храната в яслите е ужасна. Като помня каква беше храната, когато бях в детска ясла. Майка ми работи в ясла и всичко ми разказва. С пълни боклуци хранят децата. Месото, което се дава за децата е: пилешко, пуешко и заешко. Не им се позволява да ядат нищо сладко вече.

# 2
Големият ми син тръгна на три години и половина и първа група нищо не яде в детската. Сега е на 10 г. И зорлем изяжда по една филия. Чакам пубертета дано прояде. Да не те отчайвам.

# 3
Моля, споделете какво мислите.
Мисля, че персоналът там никога не е работил с деца на 1г. и 7м., иначе не виждам как би могъл да избълва всички тези неща  Crazy

# 4
  • София
  А храната в яслите е ужасна. Като помня каква беше храната, когато бях в детска ясла. Майка ми работи в ясла и всичко ми разказва. С пълни боклуци хранят децата. Месото, което се дава за децата е: пилешко, пуешко и заешко. Не им се позволява да ядат нищо сладко вече.

Ти на това боклуци ли му казваш?
Какво трябва да е месото? От таралеж?
И много лошо, че са им спрели сладкото  ooooh!

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 15:34 от miamim

# 5
  • София
Чудя се как да им помогна да се научат да седят кротко на масата, пък дори само хляб да ядат. Все си мисля, че е нормално за възрастта им това поведение, ще свикнат с времето.

# 6
Ще ви кажа нещо което проработи при племеницата ми.Тя беше на 13-14 месеца когато я записаха на ясла .Същия проблем ,че и била много слабичка .Майка и за няколко дена я научила да яде сандвич сама .Извесно време карала на сандвичи в яслата .Първо режела сандвича на хапки да си го взема с ръчичка и изчезвала да върши уж нещо да сгъва пране и т.н.После я научила да борави с лъжица .Сега е на 16 месеца и яде сама всичко вярно ,че се омазва ,но яде сама .Не знам дали ще проработи при вас ,защото момичетата по рано напредвали с финната моторика .

# 7
  • Sofia
Хайде сега - боклуци. Майка ми работи в ясла 36 години и такова нещо не съм чула за нея.
Иначе нещата зависят от персонала, не знам защо в случая са толкова крайни и то от първите дни. Нормално е нещата да не се регулират от самото начало.
Моят син в яслата също отказваше да яде на обяд. Сега в първа група е един от най-малките , имаше период, в който изобщо отказваше да обядва, сега пък отказва да яде сам. Храни го или лелята, или учителката, а това съвсем не им е работа. Понеже отказва и плодове, седнали и му смачкали бабана и му го дали с лъжица Tired Вчера даже посрещнали майка ми с думите: Трябва да черпите леля Спаска, днес го нахрани и с първото, и с второто. Ами ще черпим Laughing Така че и това може да се прави, така че е въпрос на желание на хората. Пак казвам- не им е работа, нито могат да го правят за всеки, който е глезен.
Колкото до това, че не стоят на масата, не знам какво да кажа- трябва да се види дали им трябва време да свикнат с порядките.

# 8
..."Как ги храните тия деца вкъщи?" (храня ги на бебешко столче един по един)...
Честно казано, аз в това видях проблема - вие ги храните един по един, т.е. не са седнали двамата на столчета едновременно и да ги храните (колкото може успоредно, колкото може всеки сам). Изглежда навика в къщи не е да се сяда заедно на масата за храна, а единия играе, другия мама го храни, а той се заплесва с играещия Rolling Eyes е, това точно в яслата няма как да стане, всички едновременно са седнали и ядат/мажат се/закачат се... но едновременно на маса с храна. Върху това можете да работите вкъщи.
В яслата обаче им обяснете, че нищичко няма да им се случи, ако си легнат на обяд гладни и това не е довод да не лягат там, тъкмо следобяд ще си хапнат Wink

# 9
  • София
Прави сте, благодаря за отговорите.
Храня ги един по един вкъщи на обяд и вечеря. Така по-лесно ги разсейвам или им давам те доколкото могат да ядат с една лъжица, а с друга храня аз. Ако са по-склонни да ядат, ги слагам на две столчета едновременно. Обикновено за сутрешната или следобедната закуска. С манджите и супите е по-трудно.
От известно време ги уча да ядат сами. С лъжица се справят криво-ляво, а неща като сандвичи си ядат без проблем. Ще започна от днес да ги храня винаги заедно.

# 10
Че на персонала не му се занимава да храни и учи децата е ясно, но вие трябва да помогнете децата да започнат да се хранят сами. Синът ми на 2.6 год. го научиха да се храни в яслата. Това беше преди 15 години, беше лято и нямаше толкова деца в групата. Дъщеря ми в момента е на 5 и не се храни сама. Съветвали са ме да я запиша на стол в училището, но така и не се реших. Грешката е изцяло моя, аз давам с лъжицата за да не се мота и маже. Май при вас е същото.
Грешката на персонала е, че искат деца роботи, да се обслужват, занимават и оправят сами.
Мнението ми е, че не трябва да проявявате слабост към атаките на персонала и да им обясните, че децата са достатъчно малки и се нуждаят от време да се нагодят към промяната и търпение. И .. да започнете да ги учите в къщи. Процеса е двустранен и за да е успешен и двете страни трябва да вложат необходимото.

Защо да са боклуци? Вафли ли да им дават?

# 11
   Отново всички ме нападнахте. Съдя по майка ми и по мои познати, които разказват каква храна предлагат в детските ясли. Плюс това съм опитвала храната в детската ясла. Отвратителна е за мене. Ако бях дете, нямаше да искам да ям от тази храна. И както бях като малка злояда и капризна относно яденето, щях да стоя цял ден гладна.

# 12
  • София
Сега ще разкажа малко и от нашия опит. Пуснах го на ясла на 1г. и 4м. - тогава правеше жалки опити да се храни сам. Лелките му помагаха, не отричам и никога не са ми правили коментар. Прибирала съм го омазан със супа (и то при три комплекта дрехи) докато се учеше. Тъкмо направи напредък - разболява се, седи вкъщи по две седмици и после като тръгне пак на ясла всичко започваше отначало. Аз също си бях виновна - като го гледам болничък, как да го оставя да се мъчи сам.  Whistling Когато стана пролет и намали бледуванията се разбрахме с лелките, че започваме упорито учене по храненето. Вкъщи винаги сме сядали всички заедно на масата, още докато беше бебе (е, имало е извънредни ситуации, но са малко) и винаги е бил с нас докато ядем. И така, лека полека първо с лесни за хващане с ръчичка храни, после с малко по - гъсти ястия и накрая със супите, вече се е усъвършенствал и се храни като голям човек (на 3 е). Само не може да си реже сам месото, но това не ми е болка.  Laughing  От храните в детската ми казва, че не иска "зелените топчета" (грах) и рибената супа (той като цяло риба не пипва да яде) и изрично съм предупредила да не го насилват (аз от такова насилване в детската и до ден днешен не мога да вкуся фрикасе и рибена супа също). Ако не иска манджа - да кара само на хляб и плодове и това е. Но при нас вички положиха усилия - и лелките и ние вкъщи. Това, че ги храниш по отделно е хубаво, че го отчиташ като грешка, както и по време на хранене е желателно да няма разсейващи фактори - ТВ, лаптопи, таблети и т.н. Когато се яде - се яде. Ясно е, че за една седмица няма как да научат порядките в яслата, но така и Вие ще им помогнете за по - бързата адаптация.

# 13
Този персонал  #Cussing out дъщеря ми не само, че не ядеше, тя не можеше да дъвче на 2г, манджи отказваше категорично всякакви. Просто ми казаха, да й нося бебешки пюрета, че тогава само това ядеше, и я хранеха с това. След 2 месеца, просто някак я бяха излъгали със супа в бурканчето от пюре, и до там беше с пюретата. Трябва търпение от тяхна страна и разбиране, това им е работата. И досега яде 2-3 вида манджи, но гладна е стояла само 1 ден, че цял ден менюто не съвпадало с нейният вкус  Laughing на 3,3г е. Никога не са я насилвали, аз ги бях предупредила, а сега в градината ги оставят да се оправят сами, каквото искат ядат, а когато нещо не яде, тя ми казва, че го давала на този до нея Rolling Eyes

# 14
  • София
И моето мнение е, че те атакуват, за да се откажете от яслата, или да ги пускате до обяд, докато се научат да се хранят. Деца, чакащи за ясла, бол - защо да не опитат да си ''подберат'' по-самостоятелни  Twisted Evil
Малкият ми син имаше трудна адаптация в яслата, гарнирана с мощна атака срещу мен, да го спра. Първия ден ми казаха, че има деца, на които им трябват месеци да свикнат, а на втората седмица вече искаха да напускат заради него  #Crazy Добре, че имаше свестни хора сред персонала (извън групата), да ме осведомяват за истинското положение с детето.

Относно храненето са казали вече - да се учат сами и вкъщи, ще е трудно и мръсно в началото, но ще се получи все някога.

Общи условия

Активация на акаунт