За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 53

• 56 773
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Едното око на детето е зачервено, казва че не го боли или сърби. Възможно ли е да е конюнктивит или какво друго може да е? Чудя се да го водя ли в спешното утре или да чакам в понеделник личната.
Ако очето е "бистро", т.е няма бели/жълти частички, които се отделят от лигавицата и няма гурели, едва ли е конюктивит. Следете, ако е само червенина, до спешното не бих ходила. Запрашаване, търкане, недоспиване. Евентуално ечемик? Има едно разтворче Окуфлаш (безопасно дори за кърмачета), може да се ползва за промивка. Често го ползвах, като беше по-мъничка. Дано не е нищо сериозно  Peace

# 61
Благодаря, ще го взема утре. Притеснявам се, че преди време след вирус се събудих със затворено око ( а той боледува наскоро). Ще си покаже, но преди да легне се беше образувал гурел.

# 62
  • София
Чела съм за промивки с физиологичен разтвор.
Аз единствено с лайка съм правила и то веднъж.
Предполагам че промивка с хладка/студена вода няма да навреди.

# 63
  • София
Промивки с лайка и/или прясно преварена вода помагат.

# 64
Момичета, дъщеря ми е на 2г и почти 9м. От една седмица забелязвам по бельото следи от секрет. Като бяло течение, но по-жълтеникаво. Първо помислих, че в яслата не я избърсват добре. Но днес сутринта ми каза, че имала мокро на гащичките. Проверих и точно малко количество жълтеникав секрет. На какъв специалист да я заведа? Нямаме личен лекар в момента.

# 65
  • София
Момичета, дъщеря ми е на 2г и почти 9м. От една седмица забелязвам по бельото следи от секрет. Като бяло течение, но по-жълтеникаво. Първо помислих, че в яслата не я избърсват добре. Но днес сутринта ми каза, че имала мокро на гащичките. Проверих и точно малко количество жълтеникав секрет. На какъв специалист да я заведа? Нямаме личен лекар в момента.

Детски гинеколог или уролог

# 66
На бебето ни се появяват в очичките петънца върху ириса - бих ги оприличила на мазно петно, както когато има разлят петрол или подобно на улицата. Не се виждат винаги, а при определена светлина. Според педиатъра ни било нормално, не разбрах обаче обяснението Sad Мисля да потърся офталмолог, може ли да препоръчате такъв за бебе, а и някой сблъсквал ли се е с този проблем, не откривам информация?

# 67
В Александровска болница има Детска офтамология с добри специалисти.

# 68
Здравейте. Дъщеря ми за последните 2 месеца за трети път започва да кашля. Предните 2 пъти направи бронхит и пи антибиотици. За мой ужас след  1 седмица на ясла от вчера пак почна да кашля. Чудя се нормално ли е? Дали може да е някаква алергия и как да го устаановя или астма? През седмица да кашля за по две не е нормално. Почнах имуностимуланти да давам. Кашлицата е гърлена,без повишена температура или отпадналост. Съвети?
Да допълня, че има задна хрема която не минава, а сополи не излизат въобще.

# 69
Има ли някой, наскоро да е правил ПКК на бебе 6 месеца? Лимфоцитите ни са 80%, 10,3 като абсолютна стойност. Референтна стойност за деца до 4 години пише до 70% и съответно до 7 като абсолютна стойност. Говорих с педиатърката, според нея няма проблем и всичко е наред. Възможно ли е резултатите да са повлияни от това, че хранихме бебето малко преди да отидем да дадем кръв?
Като чета за разни лоши работи, свързани с високи лимфоцити /то и левкоцитите ни са високи като стана дума, ама уж в референтните стойности за малки деца/ и ми настръхва косата.

# 70
Има ли някой, наскоро да е правил ПКК на бебе 6 месеца? Лимфоцитите ни са 80%, 10,3 като абсолютна стойност. Референтна стойност за деца до 4 години пише до 70% и съответно до 7 като абсолютна стойност. Говорих с педиатърката, според нея няма проблем и всичко е наред. Възможно ли е резултатите да са повлияни от това, че хранихме бебето малко преди да отидем да дадем кръв?
Като чета за разни лоши работи, свързани с високи лимфоцити /то и левкоцитите ни са високи като стана дума, ама уж в референтните стойности за малки деца/ и ми настръхва косата.
Защо ги пускат тия показатели, само да шашкат майките, като няма референтни стойности за бебета. Нашите изследвания ги пуснахме в МЦ, където е педиатърката ни и си придвижват направленията вътрешно. Вие къде ги правихте?
Само тези ни пуснаха за нас, естествено, трябваше да си потърся референтните ст-сти за бебета сама.

# 71
Защо ги пускат тия показатели, само да шашкат майките, като няма референтни стойности за бебета. Нашите изследвания ги пуснахме в МЦ, където е педиатърката ни и си придвижват направленията вътрешно. Вие къде ги правихте?
Само тези ни пуснаха за нас, естествено, трябваше да си потърся референтните ст-сти за бебета сама.

Нас ни прати в Лина.
HGB 118
RBC 4.63
HCT 0.32
WBC 12.6 - тук една приятелка ми каза, че нейното бебе било с 16 и пак е в нормата
MCHC 372
MCH 25.6
MCV 68.7
PLT 244
LYMF 10.30 - тук по референтните стойности от лаборатията е до 7,7
LYMF % 81.6

Намерих и аз едни международни някакви, разпределени са по месеци на бебето как варират и според тях лимфоцитите при бебета в 6ти месец може да варират до 12, тоест ние сме в границите. Ама дали е така, кой знае. Въобще както всичко в България е едни тестове да правим - за какво ги правим, никой не ти казва, ама...
Честно казано единственото място, където наистина погледнаха бебето и обясниха всички изследвания, беше родилният дом, където си платихме пълен неонатологичен скрининг. Ами, струваше си да си платя, за да ми обяснят какво и защо правят, какви са резултатите.

# 72

И аз така се ошашках, като правих на малката ПКК преди месец и нещо, на нас тромбоцитите ни бяха високи, но педиатърката хич не се шашна, спомена за храненето преди изследването, явно това е причина за високи стойности на някои показатели. Не се тревожи, аз също като теб се вкарах във филм, но после се успокоих. Hug

# 73
Уф, благодаря ви момичета, олекна ми! В първия момент бая се облещих, като я видях тази кръвна картина.

# 74
Здравейте. Дъщеря ми за последните 2 месеца за трети път започва да кашля. Предните 2 пъти направи бронхит и пи антибиотици. За мой ужас след  1 седмица на ясла от вчера пак почна да кашля. Чудя се нормално ли е? Дали може да е някаква алергия и как да го устаановя или астма? През седмица да кашля за по две не е нормално. Почнах имуностимуланти да давам. Кашлицата е гърлена,без повишена температура или отпадналост. Съвети?
Да допълня, че има задна хрема която не минава, а сополи не излизат въобще.
Отидете при добър пулмолог. Закашля ли се моето дете и сме при пулмоложката. Прегледа и лечението нямат нищо общо с тези на ЛЛ, която вечно изписва Проспан  ooooh!
Ако сте от Варна, горещо препоръчвам д-р Диана Неделчева. Преглежда в МЦ Младост, ет.1.

Общи условия

Активация на акаунт