Как да постъпя?

• 14 782
  • 69
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Мисля че ако учиш медицина не можеш да работиш.
Не е точно така. Аз съм работила през цялото си следване. Първите две години като санитар, от 3-ти курс нагоре като сестра. Не можеш да работиш каквото и да е и на нормално работно време, това е ясно, но има длъжности, които стават. Като санитар и сестра работиш само на нощни и съботно-неделни смени, освен това в повечето случаи успяваш да поспиш по малко, така че на другия ден да си адекватен за лекции (не е като да работиш в дискотека и да си цяла нощ на крак). Пък и научаваш неща, които после ще са ти от полза, създаваш контакти в професията.

# 31
savina_33, а след нощна смяна как се ходи на лекции? Няма ли да си тотално каталясал?

# 32
Не е точно така. Аз съм работила през цялото си следване. Първите две години като санитар, от 3-ти курс нагоре като сестра. Не можеш да работиш каквото и да е и на нормално работно време, това е ясно, но има длъжности, които стават. Като санитар и сестра работиш само на нощни и съботно-неделни смени, освен това в повечето случаи успяваш да поспиш по малко, така че на другия ден да си адекватен за лекции (не е като да работиш в дискотека и да си цяла нощ на крак). Пък и научаваш неща, които после ще са ти от полза, създаваш контакти в професията.

Именно.
Нещо повече, не знам как е сега, но едно време на прекъсналите студенти по медицина не им позволяваха да работят нещо извън болниците. Обикновено ставаха санитари. (Говоря за времето, когато прекъсналите студенти задължително трябваше да работят няколко месеца, преди да продължат следването си, вариантът "шляя се по цял ден" не съществуваше.)
Аз не бих имала доверие на лекар, който като студент е работил по кръчми или нещо друго, различно от медицината. Даже като санитари могат и действително научават много неща.
Нещо повече, ако зависеше от мен, всеки студент по медицина трябва да изкара задължителен стаж първо като санитар, после като медицинска сестра, та чак тогава да се дипломира като лекар. Не само ще се научи да уважава тези професии, но и заради нещата, които няма откъде другаде да научи, а ще са му от голяма полза после.

# 33
  • Sofia
savina_33, а след нощна смяна как се ходи на лекции? Няма ли да си тотално каталясал?
Ходи се без проблем. В повечето болници (освен ако не е операционен блок или реанимация) и санитарската и сестринската работа приключва към 23-24 ч. Така че от 24 до 5-6 спокойно можеш да поспиш. Е, не е същия сън като в къщи, но все пак е нещо.
Как` Сийка, не знам кога е било това. По мое време (преди близо 20 год) нямаше такова нещо. Можеше да си работиш каквото си искаш. А иначе стаж има всяко лято. 1 и 2ри курс санитарски, 3 и 4 - сестрински. Но никой не гледа сериозно на теб на тези стажове, само те навикват да не им се пречкаш. Аз каквото съм научила практическо, съм го научила от работата си като сестра, не от стажовете.

# 34
Аз също съм работила през цялото следване по учих в унсс и там е пародия. Така си мечтая за дете като авторката щях да инвестирам всичките си пари и да се спукал от хвалба какво дете съм отгледала. Около мен са само презадоволени лигльовци.

# 35
Ще видя какво мога да намеря в болницата, не знам с работа всеки ден и уикендите колко време ще остава за учене, но ще опитам всичко възможно. А и не виждам нещо толкова лошо, че съм работила сервитьорка. Това е нещо временно, което ми дава възможност да си изкарам някакви доходи. Все пак не това ми е мечтата, но миналата година когато бях 1 като каква можех да работя? И какво означава, че не бихте се доверили на лекар, който като студент е работил по кръчмите? Като му се налага на човек да работи и няма избор, как трябва да постъпи? Да гледам как родителите му се мъчат, защото ги виждам колко к тях ги боли и просто да си стоя... За мен това не е правилно.

# 36
Мисля, че ти се дадоха достатъчно варианти как можеш си помогнеш или да работиш, без да се откъсваш от специалността си. И дори да ти помогне в ученето. Ти си решаваш кое да избереш.
И да, определено бих имала повече доверие на лекар, който е работил като санитар, медицинска сестра и дори на рецепция в някоя болница, отколкото на такъв, който се е издържал като сервитьор или продавач, или секретарка в офис, ако щеш. Не че им има нещо на професиите, просто нямат нищо общо с медицината и на нищо полезно няма да те научат.

# 37
Аз не свързвам компетентността на специалиста с това какво е бачкал докато е студентствал. Работещ студент означава, че човекът е организиран и мотивиран да достига целите си и заслужава доверие. Аз също сервирах и чистех чужди къщи, за да се издържам. Отделно си работех и по специалността,  но повече за придобиване на опит,  там парите бяха никви. Пък добре си разбирам от работата, скромно да си кажа.
А, и да кажа и аз - никакви бързи кредити.

# 38
Аз не свързвам компетентността на специалиста с това какво е бачкал докато е студентствал. Работещ студент означава, че човекът е организиран и мотивиран да достига целите си и заслужава доверие. Аз също сервирах и чистех чужди къщи, за да се издържам. Отделно си работех и по специалността,  но повече за придобиване на опит,  там парите бяха никви. Пък добре си разбирам от работата, скромно да си кажа.
А, и да кажа и аз - никакви бързи кредити.

Хора, които учат и работят, доста често са много по-организирани и усърдни, отколкото някои, които имат парички и разчитат на мама и тате.

# 39
Аз също сервирах и чистех чужди къщи, за да се издържам. Отделно си работех и по специалността,  но повече за придобиване на опит,  там парите бяха никви. Пък добре си разбирам от работата, скромно да си кажа.

Вярвам ти. Но не си учила медицина, нали? Различно е там...

# 40
  • Sofia
Работата в болница не е всеки ден. Ако си на половинка длъжност това са 8 дежурства месечно, нищо не е.

# 41
Как' Сийка, не не съм учила медицина. Но пак не смятам, че студент по медицина, работещ като сервитьор, би бил по-лош лекар от някой, който не е работил като сервитьор. Опитът си е опит, но (и) от други фактори се определя кадърността на доктора според мен. Cheers.

# 42
  • ЯМБОЛ
       По мое време,преди доста години,работех като демонстратор в упражненията по химия,за което се плащаше.Условието беше да имаш отличен успех по химия.Това си бяха моите пари,за малки есктри

# 43
Как' Сийка, не не съм учила медицина. Но пак не смятам, че студент по медицина, работещ като сервитьор, би бил по-лош лекар от някой, който не е работил като сервитьор. Опитът си е опит, но (и) от други фактори се определя кадърността на доктора според мен. Cheers.
Напротив. Има съществуна разлика между медицината и множество други специалности. И да, с тази специалност е трудно да се иде на бригада в Америка (между другото, за да идеш на такава бригада, трябва да вложиш немалко пари); трудно е да се работи нещо странично, освен ако не е магазин за дрехи без голям човекопоток например, където можеш да четеш.
Предложението за работа в болница е най-разумно. Хубаво е, че момичето е одобрено за студентска практика.

# 44
Привет мило момиче !
Аз съм минала по същия път. Не знам къде учиш медицина, но поне за София беше сравнително лесно да се намери работа. Аз след като завърших 3-и курс, т.е. минах фармакологията, започнах да работя нощни смени в аптека. Ако не е много натоварено,спокойно може да се чете и учи. Много от моите колеги също го правиха, макар че на всички ни беше ясно, че не е законно. В крайна сметка, собствениците на аптеките носят отговорност. Изкарваха се доста добри пари. Не знам в момента какво е положението, но си струва да провериш.
Отделно, вече са ти предложили вариантите за мед. сестра и санитар.
На всички тези позиции, хубавото им е, че се работи на смени и наистина може да се съвмести с едно по-трудно следване, както е медицината.
Ако английският ти език е добре,може да започнеш работа към преводаческа агенция. В момента много се търсят качествени преводачи с медицински английски и се изкарват сравнително прилични пари. Провери и във фирми за клинични изпитвания-евентуално ако имат работа на половин щат за асистент.
Пак повтарям, това е за София. Не знам в другите градове как е.
Сега ми хрумва, че може да пробваш и като координатор за клинични изпитвания, но пак трябва да имаш приличен английски. Почти във всички градове, вече има такива центрове.
Още нещо се сещам да провериш-по мое време в Германия и Австрия образованието беше безплатно. Имам колеги, които заминаха да учат там, естествено и работиха едновременно да се издържат. Но за такъв вариант трябва да говориш с някой минал по този път. Няма подробна информация.
Желая ти успех и стискам палци.

Общи условия

Активация на акаунт