Пети клас

• 85 468
  • 734
  •   1
Отговори
# 240
# 241
Здравейте, и аз се интересувам от пощата, където качвате материали. Не съм особено активна в темата, надявам се да няма проблем.
Не се интересувам особено от олимпиади и състезания, а често темите, обсъждани тук са за това, така че не съм редовна. Но смятам вече по-честичко да се отбивам.

# 242
Вчера имахме родителска среща; кахъри с преразказите поголовно... ooooh!
Между другото от началото на уч. година сменят четвърта учителка по бърлгарски Crazy Имат едни юнаци, които непрестанно пречат в часовете..по всичко, и учителите редовно ги гонели от час;
въпросът е как да постъпим? Много кофти ситуация Confused-децата да, имат вина, но най-вероятно проблемите са във семейството...разбира се, техните родители не бяха на срещата..местене от у-ще в у-ще не е решение, но пък и 3-ма да пречат на 25...и това не става!
Дайте идеи Hug

Другата дивотия-"задължителено" ходене на куклен театър! Е пък големи са вече за подоби постановки-те самите не искат; при вас има ли подобни глупости? (нашите от градините още са дежурни на куклените постановки  Crazy)

# 243
На последните чинове, с шумоизолираща стъклена преграда Mr. Green

# 244
Много кофти ситуация, в нашата гимназията чак такива прояви не се толерират, нямам идея как да се процедира.
А с децата вече се отнасят като с големи ученици та и кукления театър отпада. Ако има мероприятия не съм чула за задължителен характер.
След като тази седмица имаха част от Хайдути наизуст, другата седмица имат да пишат може ли света без насилие. Че си мисля, ако Ботев, ако някой го пита нещо такова, как ли ще му звучат стиховете:))

# 245
  • Пловдив
Да се включа и аз малко. Здравейте и от мен! Относно преразказите искам да ви попитам, в какво време работят вашите деца? При нашата госпожа преразказите са в сегашно време, от началото на годината, като им беше доста трудно в началото, но вчера на родителската каза, че почти са изправили проблема с времето. Но понеже в другите класове в училище им предават други госпожи, там преразказват в минало време, което е доста по-лесно. Не съм чела програмата за пети клас, та да ви питам и вас, защото в сегашно време е доста трудно наистина!

# 246
  • Варна
Да се включа и аз малко. Здравейте и от мен! Относно преразказите искам да ви попитам, в какво време работят вашите деца? При нашата госпожа преразказите са в сегашно време, от началото на годината, като им беше доста трудно в началото, но вчера на родителската каза, че почти са изправили проблема с времето. Но понеже в другите класове в училище им предават други госпожи, там преразказват в минало време, което е доста по-лесно. Не съм чела програмата за пети клас, та да ви питам и вас, защото в сегашно време е доста трудно наистина!
Времето в преразказа зависи от гледната точка на разказващия - ако е от името на неутрален разказвач, е в сегашно историческо ; ако е от името на участник - в минало време. Тук вече имат значение и наклоненията, за да се определи дали е в минало свършено или несвършено. Ако текста се преразказва от неочевидец - тогава е с преизказно наклонение и минало свършено. По принцип 5 клас е времето когато се обясняват тези правила, защото на НВО в 7 клас за неправилно употребено време на преразказа санкциите са големи (децата сами трябва да се досетят правилното време в зависимост от дидактическата задача). По принцип не е сложно, по това време децата вече са усвоили правилата.

# 247
За преразказите, мисля че подробният преразказ го правят в сегашно време, а трансформиращ в минало свършено.

# 248
Manzhelka го е наисала, но и аз да потвърдя-зависи от дидактческата задача.

От името на неутрален разказвач- в сегашно време.Аз обяснявам на детето -все едно, че коментира футблен мач ли вес едно предава репортаж.Преразказват се всички еизоди.

От името на герой -минало вършено и се разказват само епизодите, в които героят участва..Засега това са учили. Все едно детето ми разказва какво се е случило в училище.

Засега преразкази са правени само за домашно.

# 249
  • Пловдив
Manzhelka го е наисала, но и аз да потвърдя-зависи от дидактческата задача.

От името на неутрален разказвач- в сегашно време.Аз обяснявам на детето -все едно, че коментира футблен мач ли вес едно предава репортаж.Преразказват се всички еизоди.

От името на герой -минало вършено и се разказват само епизодите, в които героят участва..Засега това са учили. Все едно детето ми разказва какво се е случило в училище.

Засега преразкази са правени само за домашно.
Да, благодаря ви и на вас и на Manzhelka! Това си футболния мач ще свърши работа!!! По принцип е изправил времето, няма проблем вече, но ми беше трудно да обясня още в началото, защото сигурно в училище са обяснили, че е от името на неутрален разказвач, но той не е запомнил. Ние тепърва започваме с преразказ от името на герой, а до сега имаше преразказ и на класната и на няколко контролни по бел!

# 250
И в класа на моето дете се смениха няколко преподавателя по български и положението не е розово...

# 251
Идвам с молба за съвет за подходящо помагало по български за 5ти клас.
За 1-4ти клас полвах граматиката на Скорпио https://bgdlb.ms01.st.msrv.stor.bg/d-prdimages/lrg/29638.jpg От техните книжки бях доволна, минимум тестови въпроси, добри обяснения по всяка тема, много упражнения. Гледам, че имат книжки и за прогимназиалния етап, но пише, че са по старата програма. Тук идва чуденето ми доколко съществено се е променила програмата по български, не по литература. За последната знам, че правиха доста промени.
Та какво полвате вие? Трябват ми ясни обяснения и повечко практически упражнения. От тестови въпроси бягам като от чума и хич не ми дреме, че може точно по този начин да ги изпитват.

# 252
  • София

Аз харесвам това https://www.book.store.bg/p186434/pravila-zadachi-i-testove-po-b … donka-kyneva.html

# 253
  • нейде там, където ....

С баткото бях доволна от това https://www.book.store.bg/p47130/za-da-znam-poveche-v-5-klas-byl … na-dimitrova.html
Сега пак него ползвам, но ми трябва някакъв справочник, сборник с правила и примери, без тестове.

# 254
Нас толкова ни товарят с домашни и преразкази, че не опираме до помагало въобще. Това минало несвършено и бъдеще неосъществено  #Crazy, и трансформиращите, направо ме изпразват от съдържане. Само не мога да преценя, тая амбиция в учителката, добре ли е за децата newsm78 Вероятно да, но на нас ни се отразява умопомрачаващо #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт