Пети клас

• 85 561
  • 734
  •   1
Отговори
# 420
  • нейде там, където ....
Много зависи от детето. Някои искат да се откажат при първия неуспех, а други се амбицират. Затова е добре да минат поне няколко състезания преди НВО, ако за желаната гимназия ще трябват високи оценки. Нека видят някакъв прогрес, в резултат на усилията си, за да повярват, че ако учат - могат да постигнат повече.

Не горя от желание да се повлияе много от съучениците си, дори напротив. Но планирането по-отдалеч наистина позволява по-леко преминаване през седми клас и достигане до желаната гимназия.  Peace

# 421
  • у дома
В 7 клас има два нови предмета Химия и Физика. Единият от двата срока програмата е по -тежка.
История ,География, Биология и Химия са 2 пъти седмично , Физика - 1, АЕ - 3 пъти.

По старата програма биологията беше 2 часа,физика,химия,история и география по 1,5 часа...При моето дете единия срок химията беше 1 час, а др два,а физиката пък обратното-първия 2 часа,а втория един-историята и географията се смениха по същия начин и по принцип си бяха еднакво натоварени...При сегашния набор 7 клас се получи натоварване от допълнителното вземане на по 1 раздел от биологията,историята и географията.

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 20:21 от svetlaem

# 422
  • София
Дами,благодаря за отговорите по отношение подготовката в 6 клас.Исках да си сверя часовника.
Ако трябва да съм откровена,вече веднъж съм минала през седмокласната истерия.Но това беше преди доста време и някак нещата бяха по-различни.Тогава подготовката започваше основно в 7 клас и беше предимно в школи.Струва ми се,че нямаше и чак такова препускане из материала.
В момента наблюденията ми са,че все по-често подготовката започва още в 6 клас,по единия предмет или и по двата /май в повечето случаи е математиката/ и не малко родители предпочитат индивидуалните уроци.
А като добавим,че ние сме от набор 2005 по новата програма със старите учебници и за който все още не ми е ясно балообразуващите оценки само от 7 клас ли ще се взимат или не,в главата ми цари лек хаос.

# 423
      Покрай тези нови програми и стари учебници, съвсем се смахнах.

Имам въпрос- тази година изучават ли децата съставно сказуемо- именно и глаголно?
Питам, защото го има в учебника, но в тетрадките детето не е писало до момента нищо.
От една страна не е много прилежен и не записва всичко, от друга -по ред причини изпуснаха много часове по БЕЛ и не зная докъде са с програмата и дали изобщо тези теми влизат.

# 424
Имам въпрос- тази година изучават ли децата съставно сказуемо- именно и глаголно?
Питам, защото го има в учебника, но в тетрадките детето не е писало до момента нищо.
Да, учиха го, дори учителката го беше дала в материала за класното. Не са го упражнявали много, обаче. Учителката им в средата на срока предложи всички да използват часа й за консултации, за да имат един час седмично допълнително за упражнения. Същото е и с математиката.

# 425
  • София
Учиха ги и при нас. Даже моята дъщеря точно на този материал изкара 6-ца на изпитване. Нямам представа дали са го давали после на класното.

По повод подготовката за матурите в 7 клас. Аз вече минах по този път преди 2 години с голямата дъщеря. Много зависи от това какво е нивото на преподаване в училище. С голямата сгрешихме, че я оставихме в кварталното училище, където нивото беше изключително посредствено. Отделно не случиха на учител по математика в 5 и 6 клас - титулярката излезе по майчинство, дойде по заместване една току-що завършила двойка, на която всички и се качваха на главата. Домашните се състояха от по 1-2 примерчета, отделно и 2-те години не си предаде целия материал. Дъщерята е изключително старателна и като видяхме каква е ситуацията след завършването на 5 клас я записахме на школа и си ходеше на БЕЛ и математика в 6 и 7 клас. Изкара хубави оценки и влезна в желаната паралелка.

Дребната е в математическа паралелка. Учат много, решават големи домашни, сега за ваканцията класната им (математичка) се е заканила да им даде голямо домашно. При тази ситуация евентуално в 7 клас можем да се замислим за нещо допълнително и то след като видим как ще бъде организирана подготовката по математика в рамките на училището. По БЕЛ за сега също учат доста сериозно, но тъй като и е по-слаб и не е любим със сигурност ще се наложи курс, но в 7 клас.

При нас ще се наложи съчетаване на евентуални допълнителни занимания с голямата и страст - спортните танци. Тренировките са няколко пъти седмично, отделно като почне цикълът на състезанията почти всеки уикенд сме на състезание. Но не мисля да я спираме, защото така поддържа страхотна физическа форма и се разтоварва.

# 426
Здравейте!
Вашите петокласници ще правят ли външно оценяване по Човекът и природата. Днес са казали в нашето училище, че тази сряда ще правят. За София става въпрос.

# 427
  • София
Здравейте!
Вашите петокласници ще правят ли външно оценяване по Човекът и природата. Днес са казали в нашето училище, че тази сряда ще правят. За София става въпрос.

Дъщеря ми каза,ще правят тест по ЧП,даден от министерството.Вероятно е същото.
Както и другата седмица ще имат матура по география,явно външно оценяване.
Неотдавна в темата се коментираше,че няма външно оценяване в 5 клас,явно не е така.

# 428
Здравейте!

Дъщеря ми каза,ще правят тест по ЧП,даден от министерството.Вероятно е същото.
Както и другата седмица ще имат матура по география,явно външно оценяване.
Неотдавна в темата се коментираше,че няма външно оценяване в 5 клас,явно не е така.
Да, и за географията са споменали, но утре имат и ще им кажат със сигурност.

# 429
  • София
 DayInMay,
Аз бях писала преди време, че и в 18-то СУ в София ще има външно оценяване по Човек и природа. Първо ми казаха, че ще е този петък - 02.06, а сега Калоян ми съобщи, че ще е на 6.06 newsm78
Класната им беше дала тестове от минали години 2008 -2010, когато е има.о такова НВО за подготовка (има ги в сайта на МОН http://mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=26, както ми подсказаха и на мен преди Laughing )

# 430
DayInMay,
Аз бях писала преди време, че и в 18-то СУ в София ще има външно оценяване по Човек и природа. Първо ми казаха, че ще е този петък - 02.06, а сега Калоян ми съобщи, че ще е на 6.06 newsm78
Класната им беше дала тестове от минали години 2008 -2010, когато е има.о такова НВО за подготовка (има ги в сайта на МОН http://mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=26, както ми подсказаха и на мен преди Laughing )

Благодаря  bouquet
А каква е целта на тези оценявания, пак нещо тестват от министерството..

# 431
  • София
При нас по ЧП са казали между 29.05 и 07.06.
По география ще бъде на 07.06.
Явно искат да видят колко „успешни” са новите програми за петокласници.

# 432
  • Sofia
Нашите днес имат изходни нива по ЧП и информационни технологии  Rolling Eyes За география не ми е казал, че ще има, но сигурно не е разбрал - той си е така  Crazy Mr. Green

# 433
Къде има на сайта на МОН за 5 клас? Само за 4 виждам в линка...

# 434
  • София
duhi_puhi ,
Върти надолу по страницата - тестовете са по години и трябва да стигнеш до 2009/2010 г.  Laughing - там се появява и 5 клас.

Общи условия

Активация на акаунт