Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - 4 тема

• 121 963
  • 713
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
Не са ми слагали платно.
цветина,как разбраха,че имаш вътрешни хемороиди,които кървят?
Ако е правена колоноскопия,може ли да попитам къде?Аз също имах кървене от червата преди хистеректомията,затова питам.
Стискам ти палци,ще мине и замине,не си мисли лоши неща!

# 571
  • Варна
Не се притеснявайте, цветина!
Аз не съм усетила никаква разлика във влагалището или нещо друго след моята хистеректомия като изключим болките в червата през възстановителния период.
Ако операцията е лапароскопска, възстановяването е бързо.
Вече минаха 10 месеца и мога да кажа, че се чувствам не по-различно от преди операцията в положителен смисъл.

# 572
  • София
Не мога да ти обясня в детайли, но мисля, че да. Нещо от червата, т.н "було". Това което знам е че сме пренаредени вътре. На мястото на матката са червата, защото природата не търпи празни пространства. Именно затова трябва да се пазим да не вдигаме тежко. Ковачев ми каза, че после почти няма оправия и доживот с памперс.
Разрезът ми е ужасен, но влагалището е перфектно въпреки, че е скъсено. Партньорът ми усеща дъното, но не е болезнено. Не съм имала и проблеми с изхождането.

По-горе имаше питане за хирург.
Препоръчвам Ковачев и Гановска от ВМА.

# 573
Здравейте! Мария, не са ми правили колоноскопия, даже на лекар не съм ходила за този проблем от някакво глупаво неудобство. Миомата притиска дебелото черво и от там имам често запек, понякога алена кръв и така. Имам и външни, получени при раждането. Искрено се надявам след махането й този проблем да отшуми!
Анитка, болките в червата при теб колко продължиха?
Започнах да чета темата отначало, за да зная какво да очаквам след това.....
Много ви благодаря за подкрепата, сега имам нужда от нея!
Хубав ден!

# 574
В момента съм в майчинство съответно нямам болничен. В този случай мога ли да подавам?
Здравей ,декември ми беше операцията,последва лъчи и химиотерапия. Не ползвах болнични защото съм в майчинство. Април подадох. Документи за Телк, получих писмо и сега чакам датата за явяване. Така че си пусни документи за Телк
.
Здравей, четох че след лъчетерапия отделяме радиация от облъчваното място запозната ли си с това дали е така и доближаваше ли се до детето, че аз вчера си играх с него и днес като прочетох се притесних да не му направя нещо. Днес като отида ще попитам, но до тогава само ще го мисля.

# 575
Teddyto1 здравей! Моята операция беше и със секцио...родих и ме изчистиха,  бях в майчинство. След лъчетерапията ще ти дадат документ от там за това, че си преминала лъчетерапия . Събираш и останалите документи и отиваш да си ги подадеш за ТЕЛК. Просто трябва да изчакаш да мине терапията за да си вземеш документа. Успех! Simple Smile

# 576
  • Перник
Не мога да ти обясня в детайли, но мисля, че да. Нещо от червата, т.н "було". Това което знам е че сме пренаредени вътре. На мястото на матката са червата, защото природата не търпи празни пространства. Именно затова трябва да се пазим да не вдигаме тежко. Ковачев ми каза, че после почти няма оправия и доживот с памперс.
Разрезът ми е ужасен, но влагалището е перфектно въпреки, че е скъсено. Партньорът ми усеща дъното, но не е болезнено. Не съм имала и проблеми с изхождането.

Здравей Simple Smile
Това було изисква ли някакви периодични прегледи подмяна или знам ли? Нищо не са ми казали... и защо памперси?
Аз имах проблем с червата около 3 седмици след операцията. Болки при ходене до тоалетна, и моята операция е при секцио. Нямах време да се оплаквам и лежа, че бебето мен ме чакаше. Мина и замина. Сега честно казано нямам проблеми, като изключим парчето оставен яйчник който ми прави кисти, отделно и шийка са ми оставили, че мн срастваншя е имало/както се изрази док, да идваш на цито за да се виждаме.../

# 577
В момента съм в майчинство съответно нямам болничен. В този случай мога ли да подавам?
Здравей ,декември ми беше операцията,последва лъчи и химиотерапия. Не ползвах болнични защото съм в майчинство. Април подадох. Документи за Телк, получих писмо и сега чакам датата за явяване. Така че си пусни документи за Телк
.
Здравей, четох че след лъчетерапия отделяме радиация от облъчваното място запозната ли си с това дали е така и доближаваше ли се до детето, че аз вчера си играх с него и днес като прочетох се притесних да не му направя нещо. Днес като отида ще попитам, но до тогава само ще го мисля.
Преди да започна с лъчетерапията няколко пъти питах лекаря, лаборантките и който е запознат с това. Те ми казаха, че няма проблем.

# 578
  • Варна
За болките в червата- предполагам, че те ме боляха, но не мога да кажа, че е било силно и нетърпимо, по-осезателно може би около месец. Оттам нататък до около 6 месец и край.Тя болката постепенно избледнява като се засилваше, ако стоях повече права и ходех дълго.Бих я определила като колитна болка и тежест.Не съм пила каквито и да било обезболяващи.Мога да кажа, че бях настроена за много по-силна болка, отколкото се оказа в действителност.

# 579
Благодаря ти много! Даже обмислях да го пращам при някоя баба, въпреки че не знаех как ще издържа да не го виждам цял месец. Ама щом няма проблем още по хубаво, ще му си се радвам

# 580
  • София

Здравей Simple Smile
Това було изисква ли някакви периодични прегледи подмяна или знам ли? Нищо не са ми казали... и защо памперси?
Аз имах проблем с червата около 3 седмици след операцията. Болки при ходене до тоалетна, и моята операция е при секцио. Нямах време да се оплаквам и лежа, че бебето мен ме чакаше. Мина и замина. Сега честно казано нямам проблеми, като изключим парчето оставен яйчник който ми прави кисти, отделно и шийка са ми оставили, че мн срастваншя е имало/както се изрази док, да идваш на цито за да се виждаме.../
Няма периодични прегледи. Памперси, защото от тежестта се получава свличане на червата и притискат мехура, което води до изпускане. Виждала съм жена в Онкологията, която ми разказа този кошмар.
Преди операцията ми Ковачев ме предупреди, че ако остави парче яйчник ще се образуват често кисти. Премахна всичко, матка, Шийката, влагалището е рязано и газовите лимфни възли.
Не знам кое е по-малкото зло...яйчник с кисти или остеопорозата поради липсата на такъв. Моят рак беше стадии 2б и беше по-добре да ме изчистят за да се смали риска от рецидив.
Проучвам инжекции за остеопорозата, защото се влошаване, а имам малко дете за гледане. Sad

# 581
И аз да питам нещо.
При направена хистеректомия и запазен само един яйчник,пиете ли някакви хормони,пускате ли контрола на полови хормони(естроген,прогестерон....)?Как сте сигурни,че този запазен яйчник произвежда достатъчно хормони,за да не се наруши баланса в организма?

# 582
  • Перник
И аз да питам нещо.
При направена хистеректомия и запазен само един яйчник,пиете ли някакви хормони,пускате ли контрола на полови хормони(естроген,прогестерон....)?Как сте сигурни,че този запазен яйчник произвежда достатъчно хормони,за да не се наруши баланса в организма?
Аз разбирам по кистите. Иначе понеже започнаха едни паник атаки прилошавания и нервност, пусках ЛХ фсх  и естрадиол. Оказа се, че оставеното парче за момента работи, макар че естрадиола беше понижен. Сега съм решила калций да пусна.

# 583
  • гр.Добрич
Здравейте , чета ви от известно време , защото ми е препоръчана операция за отстраняване на матката заради миома  .
През 2010 г.  ми откриха миомен възел 4,7 мм. резултатите от цитонамазката ми бяха III A последва конизация ,заради умереностепенна дисплазия .През 2013 г. миомния възел е 10 мм., беше ми препоръчано да поставя спирала Mirena, но така и не я сложих. 2017 г .миомният възел е с размери 5,6 мм. и субсерозен 52 мм. по задната маточна повърхност , endrometrum 11 mm. матката уголемена за мл 2 , с препоръка за отстраняване на миомния възел ., но мен ме достраша и отказах .
Миналия месец ходих при друг лекар и той ми препоръча операция за отстраняване на матката .
На 44 г. съм и съм пред дилема дали да махна само възлите или цялата матка за да не се появят отново .
По принцип нямам оплаквания , освен нередовния обилен цикъл и  топли вълни .
Другият ми въпрос е свързан с това при кого да се оперирам ,моля за мнения за д–р Марков ВМА Варна или в Балчик при д–р Милев.
Благодаря ви предварително !

# 584
Здравейте! Моята операция мина и вече съм си вкъщи. За сега се чувствам добре, само коремът ми е малко подут, задъхвам се малко явно от упойката, лесно се изморявам. Но всичко мина и напрежението намаля. Сега и хистологията да е добра!!! Резултатите чак след месец.
В стомаха ми е....какафония, но и това е нормално - докато се наместят червата, така ще е. Пия еспумизан за газовете, но май не помага особено....
Искам да ви благодаря за подкрепата преди операцията! Благодаря ви, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт