Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - 4 тема

• 122 216
  • 713
  •   1
Отговори
# 120
Dari, имай предвид, че радикалната е една от най-тежките гинекологични операции, и дори в онкогинекологиите не е сред рутинните. Не бих я правила в болница без добра реанимация и онкологично отделение. В Щерев са по-скоро насочени към репродуктивни проблеми.

adrian11111, аз след операцията съм много капризна. Не толкова, че се ограничавам, колкото някои неща изобщо не ми се ядат. Особено готвени. Предимно домати и чушки хапвам, от рибните някои неща ми се прияждат доста често, червено цвекло с ябълка пия всеки ден. Умирам за магданоз Laughing От повечето меса ми се сгажда, но агнешка супичка ми се хапва. Преди ядях много млечни, сега само от време на време сирене. Гледам да огранича сладкото, кафе си пия. Внимавам със запичащи и газообразуващи храни.
Ох аз непрекъснато съм гладна и ми се яде всичко Joy  а млякото и сиренето, ако трябва да ги спра ще ми е най - големият проблем, не мога без тях.

# 121
Здравейте момичета. Преди повече от две години родих близнаци, но веднага след това развих ДИК синдром и се наложи да ми махнат матката и десният яйчник. Днес бях на контролен преглед и ми казаха, че имам киста на останалият ми яйчник. Предписаха ми хормонално лечение и след 2 седмици съм на контрола.... но ме гложди един въпрос (забравих да питам доктора) ако тази киста се "спука" няма ли да прокърви... и това няма ли да е опасно за мен?!
Вече веднъж минах през този ад и се борих за живота си в следствие на вътрешен кръвоизлив и много ме е страх сега. Чувствам се просто ужасно! 😭

# 122
  • София
Brit_Brit,
Преди 3 години при второто ми раждане получих кръвоизлив и по същия начин останах без матка и само с един яйчник. Миналата година на 2 пъти направих киста (5 см), като и двата пъти АГ ми предписа прогестеронови таблетки за пиене и кистата изчезваше. Първия път й трябваха 2-3 месеца, втория път - за 1 месец таблетки я нямаше.
За да не се спука - избягвай резки натоварвания (вдигане на тежко, резки извивания, ако тренираш нещо), по-внимателно при половите контакти - ти ще си почувстваш вероятно. И аз се бях притеснила за първата киста да не се спука - нямаше никакви проблеми. Пий си хапчетата, живей си нормално и не се притеснявай. Успех на прегледа, дано се е свила значителна, макар и само след 2 седмици!

# 123
julie.k благодаря много за утешителните думи. Пазя се и се надявам нещата да се развият по най-добрия начин... и дори да не е изчезнала след 2 седмици, дано поне е намаляла 😇

# 124
Здравейте. Намерих ви, изчетох ви, поуспокоих се малко. Предстои ми хистеректомия поради 10см миома с още дребни възли. Притеснявам се от възстановяването и след колко дни всъщност ще мога да бъда на собствено (нормален) ход.
А датата наближава....27.03.  Confused

# 125
Silent Smile, зависи в каква форма си в момента и дали ще е лапаро или обикновенна. В деня след този с операцията ще те вдигнат, тогава са най-силни болките. Добре е поне 4-5 пъти да станеш, ако е лапаро на следващия вероятно ще те изпишат. Ако е обикновена, на трети ден вече трябва да се разхождаш (малко като охлюв) из стаята и евентуално в коридора. На четвърти-пети качване по стълби поне етаж. По-тежко от малка вода или кисело мяко не вдигаш, не дърпаш и не буташ поне няколко седмици. Над килограм-два евентуално поне след 4-6 месеца. В общи линии колкото повечче ходиш (без да се преуморяваш) първите дни, толкова по-бързо се възстановяваш. Сравнително "нормален" ход, освен ако не си в супер форма, към края на първия месец. Дотогава ще ти трябва и помощ с простиране (освен ако не ти се разкарва по 20 пъти тераса-пералня), в първите 2 седмици и за други неща, прахосмукачка започнах да пускам сама след 2-3 месец, но съм без килими (т.е. не се налага да се напъвам да дърпам силно). Ако ти е лека работата и се чустваш добре след около 4 месеца може да се върнеш.

# 126
Отворена операция ще е, така каза докторът. Майка ми почина  след несполучлива операция на рак на шийката (засегнаха дебелото черво и пикочния мехур и й направиха 3 операции за 4 дни), та ме е страх доста, а две момичета имам. Уж доктора е порверен и с препоръки, ама...
Хемоглобинът ми е 106 и това може да е проблем, но повече не мога да го вдигна. Беше 87 от кръвоизливите, тъпках се с меса и желязо, но се повиши пикочната киселина и взеха да ме болят ставите.
Никога не съм отлагала нещо, предпочитам да действам и забравям, отколкото да го мисля, ама ей на сега - чаках, чаках и пак до ножа опрях.
Я кажете - бръснене и клизма там ли ще ми направят или да се подготвя вкъщи?
След 4 месеца да се върна? Смятам да съм на работа след 2 седмици. Не искам никой да ме разбира.

# 127
Моят хемоглобин беше 92, пих тотхема около месец и ми вляха една банка кръв преди операцията. След нея вливаха още желязо, много неприятен вкус се усеща от системите с него.
В деня на операцията ли те приемат? Обръсни се добре в къщи, може и там да оставиш на акушерките, но ако се справяш сама няма защо. Носи си и нова самобръсначка, при нас искаха. Клизми при нас правиха 2 - вечерта и сутринта преди операцията, ако ще искаш очистително без клизма, предупреди - него го взимат още предната сутрин. Абсурд е да си на работа две седмици след отворена. Дори да си женски вариант на Шварценегер и да работиш легнала.

# 128
  • Вила Великула
Отворена операция ще е, така каза докторът. Майка ми почина  след несполучлива операция на рак на шийката (засегнаха дебелото черво и пикочния мехур и й направиха 3 операции за 4 дни), та ме е страх доста, а две момичета имам. Уж доктора е порверен и с препоръки, ама...
Хемоглобинът ми е 106 и това може да е проблем, но повече не мога да го вдигна. Беше 87 от кръвоизливите, тъпках се с меса и желязо, но се повиши пикочната киселина и взеха да ме болят ставите.
Никога не съм отлагала нещо, предпочитам да действам и забравям, отколкото да го мисля, ама ей на сега - чаках, чаках и пак до ножа опрях.
Я кажете - бръснене и клизма там ли ще ми направят или да се подготвя вкъщи?
След 4 месеца да се върна? Смятам да съм на работа след 2 седмици. Не искам никой да ме разбира.
Не се притеснявай. Всичко е много индивидуално. Аз се възстанових от коремна операция-тотална много бързо. На 7 ден след операцията ходех до офиса за по 2-3 часа на ден, а след 14 ден си ходех по цял ден.

# 129
A след операцията ще имам ли течение? Ще трябва ли да си взема превръзки за болницата? Стягащ колан?

# 130
  • Вила Великула
A след операцията ще имам ли течение? Ще трябва ли да си взема превръзки за болницата? Стягащ колан?
При мен нямаше никакво течение. Стягащ колан ще ти трябва, но може би след като ти махнат конците.

# 131
Носи лигнин и няколко пелени за постилане. Обичайно си без бельо по нощница в болницата. Съвсем леко зацапване имах, на пелената ми беше по-хигиенично да сядам и да сменям при нужда, отколкото направо на чаршаф.
Ако си с по-чувствителни вени може да вземеш Хепароид за всеки случай, както и ролка хипоалергичен лейкопласт. Едни гумени ръкавици, ако абоката е долу на ръката, за да се миеш без да го мокриш. Дрехи задължително със широки ръкави, свободен панталон - лесни за обличане. За престоя нощница с къс ръкав е най-удобна, дълга поне до коляното, и жилетка с широк ръкав, която лесно се облича/съблича без да закача абоката. Чорапи и обувки също свободни и лесни за обуване/събуване, чехли.

# 132
По моя опит стягащ колан ти трябва от деня на ставането /коремна операция/, значи втория ден. В моята болница има аптека и оттам близките ми купиха, когато дойдоха да ме видят. В други болници не им казват нищо за колан, например в Токуда. Препоръчвам горещо, все още го нося, вече 3 месеца, мисля да продължа още малко, изключително ми е удобен. Макар че лекарят каза 3 месеца и толкова.

# 133
Момичета,с въпрос относно ТЕЛК съм:
-разбира се ,че най-важното е да сме здрави.ЖЕЛАЯ ГО ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ
Моята диагноза е с53-0 злокач новообраз на шийк на матк.ендоцервикс стадий  IA1-поставена след хистеректомия през 2015г.не бе назначена последваща терапия.
В хистологията след операцията пише карцином ин ситу ,наличие на 1 фокус на инвазия с дълб 1,2мм.
в онкодиспансера първата година бях на 3месеца,а сега вече съм през 6 месеца на прегледи.
Засега всичко е наред-дано при всички и все да е така
-при първо явяване на ТЕЛК получих 50% за една година.Сега ми предстои второ явяване-да очаквам , че ще получа същия или по-нисък процент.
Разбрах ,че за ин ситу дават само една година,но в моя случай не е ин ситу, а стадии1а-щом в диспансера съм на налюдение.
Питам ви ,защото първия път лекарите бяха доста груби и сега да съм подготвена за резултата
За ин си ту дават наистина една година, но ако си с премахнати яйчници под 50год дават 50% от ТЕЛК.

наистина благодаря,не я знаех тази подробност,а и не ми у ясно -аз стадий 1а ли съм или само ин ситу.в епикризата пише стадий 1а-това ин ситу ли е-или си е инвазия вече
момичета,връщам се от телка-отказаха да ми дадат и 50%-пратиха ме на ендокринолог-за изследване на хормони-нищо,че съм нямала яйчници-хормони можело да имам-взех направление и ще пусна изследвания-според телк стадий 1а-както ми е в епикризата е точно  карцином ин ситу и ми се полага телк за една година,не за повече

# 134
Обжалваш!
Ин ситу е с D 06.x
Злокачествено е с C 53.x

Цитат
2. Малигнен тумор на матката или маточната шийка в първите 5 години:
2.1. при отстраняване в ранен стадий:
2.1.1. първите две години: 90 %
2.1.2. от третата до петата година: 50 - 70 %
2.2. иноперабилни или с далечни метастази до 5-ата година: 71 - 100 %
Цитат
3.3. липса на два яйчника (посткастрационен синдром) до 50 години: 50 %