Фотография - 84 тема

• 68 351
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Beauty - първото макро много нежно и прекрасно цветове, но бих помислила за различно кадриране Simple Smile

Хамстер - какъв обектив ползва, това бoке веднага ми привлече погледа?!?

Напоследък все скучни работи снимам, все позирани, с 2 малки изключения - оспорван футболен мач онзи ден (обикновено аз си правя моята тренировка по време на техните мачове) и синът ми, зяпнал една модернистична скулптура в захлас в музея Simple Smile))

# 661
Първата е с 50мм на 1.8, другата е с 55-300 отдалече (не помня на колко мм точно), малките точици са мушички на слънце Simple Smile

# 662
  • София
Вейда, благодаря за линковете.

Може ли да споделите къде печатите снимки на хартия и сте доволни.

# 663
Блага зависи какво търсиш като печат.
В София аз печатам във Фотосинтезис или Фото Свят - всички изложби на които правя предпечат.

# 664
  • София
Лени, нищо специално не търся - искам просто да отпечатам снимки размер 10/15 и да са с коректни цветове.
Пробвах в едно студио преди време, но резултата беше много зле.
Ще се разходя до фотосинтезис, на фото свят може ли да дадеш линк, че като пуснах да търся в Гугъл и излязоха един куп неща.

# 665
Блага да ето  http://fotosviat.bg/ - фотото което е на Шипка.
Но дет се вика ако ти е за 10х15 и печаташ редовно една инвестиция в собствен принтер ще ти се избие, а можеш и да го предлагаш като екстра пакет на клиенти - нали снимаш за клиенти - това вече е сериозна добавена стойност към услугата и много колеги инвестираха в принтери до размер А3+.

Помисли си по въпроса - не са толкова скъпи вече Simple Smile гледай модели на EPSON

# 666
  • Mostly in my mind
bla bla, в какъв смисъл бяха зле?
Аз принтя от време на време в едно фото , като качеството са добре, но цветовете веднъж не са ми излезнали както трябва.

# 667
bla bla, в какъв смисъл бяха зле?
Аз принтя от време на време в едно фото , като качеството са добре, но цветовете веднъж не са ми излезнали както трябва.

Ами много зависи и при тях как са настройките и на каква машина работят. Като печатам за клиенти винаги пускам проба и гледаме дали има нужда да се пипне тук - там. Има значение и от каква програма пускат да печатат и дали печата на фото-лаб (обикновено по-старите студия за 10х15см работят с такива) или на фотопринтер - настроийките са различни. Дори при фотопринтера пускаме на различни режими според това дали е цветно или монохром. Има значение дали се печата Perceptual или Relativ colorimetric - това се определя от гамута на конкретно изображение. Но всичко това си е играчка и повечето студия го правят за големи поръчки. За няколко снимки за съжаление никой не си прави труда да гледа тези настройки и да прави проби. Отделно всяка медия има различна попивателна способно и покрива цветовете по различен начин. Мастилата също са от значение и прочие и прочие - темата е дълга ..

Така че е напълно нормално всеки път да са ти различни нещата ако не се обръща внимание - печата се на халос. Angry
При големи тиражи просто пускай проба Simple Smile

# 668
  • София
Лолита, снимките бяха с много измити цветове. Яркото червено например беше по-скоро тъмно към кафяво.

Аз много искам да си взема принтер, но имам един куп притеснения по отношение на настройките например. Нали и той се калибрира?
Преди като снимах с лентов фотоапарат, като изщракам лентата и веднага я носех да ми вадят снимките. Мъжът ми се смееше, че хората си подреждат книги в библиотеката, а за редя албуми..., а сега от години не бях печатила снимки и много се разочаровах.

# 669
Блага принтер може да се калибрира за всяка хартия (прави се ICC профил), но това е много скъпо удоволствие и не всеки може да го прави. Принципно големите печатници имат спектрофотометър с който се прави, но за домашни условия не винаги е възможно. Ако човек инвестира в читав потребителски клас фотопринтер и работи само с оригинални конусмативи няма проблем. Повечето принтери пристигат с вградени профили за медиите които препоръчват и за мастилата. Ако не се ползват китайски заместители - боклуци, които не дават гаранция - резултата е повече от задоволяващ.

Ние също печатаме но нямам калибратор за принтера (той е различен от този за монитори)  - с него може всичко да се прави но цената му е над 3000лв и в нашия случай инвестицията е неоправдана при все, че не това ни е основен бизнес. Ползваме обаче и при двата принтера оригинални медии препоръчани и тествани за моделите които имаме и вече сме им напипали кое как трябва да се печата. Все пак има случаи в които си правим проби.

Примерно черно -бяло не печатаме защото знаем, че модела на принтера няма характеристики за добър черно - бял печат. Така че в началото отнема време докато се разучи процеса - както при нова камера е - нужно е време да му се свикне - после е лесно Simple Smile

# 670
  • София
Предложете ми програма за обработка на снимки-безплатна и диркетно да се работи с нея,т.е. да не се налага инсталиране.Ползвах picmonkey, но си смених Windows-а и вече не се сработиха.Благодаря, ако някой отговори!

# 671
  • Стара Загора
Здравейте, имам въпрос имам NIKON D3300 с обектив 55мм , та ако не е много нахално идеи с какъв режим да снимам в лавандулови полета? Миналата седмица снимах и нищо не стана.....знам,че този обектив не е хубав , но все пак ще се радвам на малко помощ.  Rolling Eyes

# 672
Здравейте, имам въпрос имам NIKON D3300 с обектив 55мм , та ако не е много нахално идеи с какъв режим да снимам в лавандулови полета? Миналата седмица снимах и нищо не стана.....знам,че този обектив не е хубав , но все пак ще се радвам на малко помощ.  Rolling Eyes

Ако си начинаеща, но искаш да свикнеш с различните режими, опитай първоначално да снимаш с Приоритет на диафрагма. Поне ще понаучиш постепенно зависимостите между скорост и диафрагма. По принцип щом ще снимаш лавандула - т.е. сред природата имай предвид че най-хубавата светлина за пейзажи е рано сутрин и по залез. През деня имаш висок контраст но това  не значи, че не можеш да снимаш ако искаш. В природа често се снима на средно затворени диафрагми - между 7, 8 до 11f особено ако снимаш наистина през деня. Сутрин и вечер вече  пък може и да отвориш защото тогава светлината е по-слаба. Не че пречи и през деня да снимаш на отворена диафрагма от гледна точка на проба - за да видиш какво ще се получи. Така човек се учи.
Не се лъжи по това което виждаш с очите си.

Снимала съм в полет пейзаж в 7:30 сутринта в разгара на август и ми се е налагало да вдигам исото на 800 защото аз виждам супер, но .. на камерата светлината не и стига. Но пък тогава станаха най-хубавите снимки именно заради ранния час.

Така че просто излез и снима, пробвай различни диафрагми от чисто любопитство да видиш как светлината играе.Често пъти грешките които допускаме са полезни от чисто учебна цел.

Успех
Simple Smile Simple Smile Simple Smile

P.S. провери си обектива правилно ли си го цитирала .. 55мм е стар ръчнофокусен обектив, а въпросния Никон не поддържа ръчно-фокусни обективи и ми е малко странно как ще го закачиш и ще снимаш... Да не би да имаш предвид 50мм само? ...Ако говориш за твърд обектив.

Ако говориш за 55мм - дължината на която си снимала с китовия 18-55мм е друго. Китовите обективи не са първа хубост, но са ОК да се учиш...

Последна редакция: ср, 21 юни 2017, 16:23 от mamaSunshine

# 673
  • София
OrchideaBlue, ако ще снимаш хора, аз бих избрала приоритет на блендата.

И нещо за забавление: http://hotpenguin.net/41-reasons-why-you-shouldnt-date-a-photographer/

# 674
  • Стара Загора
Лелее страхотни сте! Да абсол. начинаеща съм... да за 18-55 става въпрос Grinning

Общи условия

Активация на акаунт