С какво ви дразнят свекървите – 73

• 68 183
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
По принцип почти навсякъде е така - сватбата от родителите, подаръците за младите.
Вие защо въобще сте й разрешили да ги взима или защо не сте си ги поискали след време. Какво има да се брои и записва кой какво е подарил. А и за какво й е да брои и записва, като на вас нищо не дава.

Да не върне на някого неговия си подарък  Laughing Или да му даде такъв с по-голяма стойност.

# 181
Имаш ли клип на 2 годишното, което реже? За 4 годишното ми се струва ОК, но две годишно, само да си реже до степен да се наяде ми е малко като да започне да чете на 3.

Да, специално за теб ще си изплющя децата в Интернетя да можеш да си начешеш нездравото любопитство  и да си "доказваме" и проверяваме. Ужас, онлайн станало като в детските градини  ooooh! Аз дори не съм от хвалещите се майки, а то излезна, че твърдението ми цели да всее смут сред другите родители заради възможностите на златните наследници. Не му (ми) е било това целта  Peace

За четенето ме уби. Не знаех, че на 3 е рано да се чете. В смисъл - буквички или лесни думички? Защото средният е точно на толкова и спелува всичко под три срички (a-p-p-l-e = apple). Ще му кажа да спре, че не може и е рано  Laughing

По казуса с рязането - когато пилешкото е изпечено до такава степен на крехкост, че дори само да го "издърпаш" с вилицата - се къса, на детето е нужно единствено да му дадеш неговото малко, тъпо ножче и то да се учи, че прави нещо. Нали това е идеята? Да ги учим в безопасна, забавна и сплотена обстановка на всичко онова, което после мама, баба, тате и сие няма да са наоколо да поднасят наготово?  Rolling Eyes

# 182
То не е по темата за свекървите, а за храненето. Като бях малка, бях много злояда. Помня как  в устата ми има бучка месо, което е толкова твърдо, нямам слюнка, с която да го преглътна, която да го разтвори. Каква ли полза съм имала от него?  Сега си давам сметка, че съм била ривърженик на разденото хранене - да изям или месото, или ориза. Пържените картофи без сирене. Мразех сирене и кашкавал /и досега не ги ям много/. Но обичам прясно мляко и досега. Затова, когато проимах деца, се зарекох, че моите деца ще гонят храната, а не тя тях. И на никого не позволих да се налага точно в това отношение. Чудех се, когато синът ми беше 1- 2 годишен, колко е нормално да изяде на следобедна закуска. Тогава лекарката каза - и един домат да изяде, е достатъчно.
Мако, и мен са ме оставяли без храна цял ден и не съм си поискала нищо. Представям си, каква радост и почивка е било за мен да не ме тормозят да ям насила. Трябва да вярваме на организмите си -нашите и на децата.

# 183
По принцип почти навсякъде е така - сватбата от родителите, подаръците за младите.
Вие защо въобще сте й разрешили да ги взима или защо не сте си ги поискали след време. Какво има да се брои и записва кой какво е подарил. А и за какво й е да брои и записва, като на вас нищо не дава.

Да не върне на някого неговия си подарък  Laughing Или да му даде такъв с по-голяма стойност.
Да провери дали тези на които е подарявала са върнали еднаква сума и да знае на тези които следва да прават сватби колко да даде.
Аз нямам право да искам пари или подаръци. От моя страна бяха само родителите ми и техните пари си ги взех. Свекървата беше доста неприятно изненадана, че си ги искам, но ми ги даде.
Мъжът ми уж е говорил няколко пъти и са му казали, че ще ни го дадат когато купуваме апартамент. Преди две седмици бяхме да гледаме апартамент, те бяха с нас, когато стана въпрос колко пари имаме и колко трябва да вземем заем, казаха ни, че те нямат да ни помогнат.
Интересно е, че и те ни дадоха тогава по една голяма златна пара, на мъжа ми баба му  преди да почине оставила също голяма златна пара за неговата сватба, която свекървата ни даде на сватбата, но след това всичко си прибраха.

# 184
Моето момиче е на една година. От един месец вече не яде нищо с прибори, а само с ръце. Количествата са минимални, а също и разнообразието. Мляко пие по 200-300 мл за денонощие. Аз го смятам за злоядство, но няма какво да направя. Съветите които получавам варират от една в друга крайност: давай му да яде по малко цял ден-давай му само в часовете за хранене, давай няколко избора на хранене-давай само един избор, давай каквото иска да яде, макар и боклук,само да яде нещо-ограничи вредните храни.....
Не я насилвам да яде, то няма и как да я насила, но се притеснявам изключително много. Макар темата да не е за злоядство, моля хората които смятат, че няма злояди деца( помня че някъде прочетох как Сийка че няма злояди деца ) , да ме посъветват какво да правя.

# 185
Моят съвет - в хладилника да има от повечето хранителни групи - млечни, месни, манджа, плодове и зеленчуци. Отваряш и я каниш. И толкова. Когато ядеш нещо, и предлагаш, ако иска, да опита. И толкова. Дори нещо, което изглежда вредно -може в него да има микроелементи, които да са нужни /напр шоколад/. И толкова. Като е гладна, ще яде, и то толкова, колкото и е нужно, а не по чужди стандарти.

# 186
Срещала съм се с много майки на "злояди " деца, та съвети не давам. Пример - сядаме на масата - тя към детето си - докато не го изядеш това и то с хляб, няма да станеш.

# 187
Малкото ти е още момиченцето, ще прояде всичко, не бързай и не я притискай!
Най-добрият съвет, според мен, на който съм попадала, когато и моите бяха малки - малки порцийки, за да не се плаши детето от количеството, което трябва да изяде. Без значение дали е ящно или злоядо. На ящното лесно се досипва, а злоядото по-добре да хапне поне нещо, отколкото нищо. Нека да е шаренко, да привлича вниманието. Ако има нещо, което обича и яде безотказно - да се дава, дори и да ти се струва, че яде все едно и също. Храниш го на маса, докато яде. Ако цялото семейство е на нея, още по-добре. Започне ли да се върти, играе с храната, плюе - спираш, независимо колко е изяло. Иначе на достъпно място оставяш нарязани на дребно плодове и зеленчуци - да бърка и да си взима само. Добре е и да не се преследва с храна непрекъснато, за да има време да огладнее. Бисквити, солети и други джънкове, ако се дават, нека поне не са непосредствено преди обяд или вечеря.

# 188
Принципно здрав организъм избира сам полезните неща за хранене.И  поема колкото е нужно.Ние  пък в един момент ограничавахме  от храна.Ама си е до натура. Виждала съм дете на банани ,порасна,че  и красавица стана.За  мен ако търчи  и се усмихва,няма изгледи да е болно-не е притеснително.

# 189
Мисля, че малко се прекалява с израза  -злоядо дете. Моите две ядат когато искат, нямат точен режим. Аз сигурно съм малко безотговорна майка и  изобщо не се връзвам на мрънкането  "не съм гладен" и "това не го ща"...все ми е ок, като не щат- не ядат. Грам и не съм се притеснила, че ще умрат от глад /аз самата бях "злояда" та  си ги  разбирам/. Като им пригрладнеят дупетата  си се хранят като стой  та гледай Laughing И на  МП дъщерята уж беше злояда, ама само когато баща ѝ е в къщи. Като го няма я питам  какво да ти сготвя, тя казва нищо, аз казвам - добре и си се радвам, че няма да да се товаря с готвене Laughing Обаче след час  ме пита -всъщност може ли  да ми направиш едисиквоси....Това беше преди, сега не чака цял час Sunglasses

# 190
  • София
Моят съвет - в хладилника да има от повечето хранителни групи - млечни, месни, манджа, плодове и зеленчуци. Отваряш и я каниш. И толкова. Когато ядеш нещо, и предлагаш, ако иска, да опита. И толкова. Дори нещо, което изглежда вредно -може в него да има микроелементи, които да са нужни /напр шоколад/. И толкова. Като е гладна, ще яде, и то толкова, колкото и е нужно, а не по чужди стандарти.
Само една забележка- ако има прекалено голям избор, няма да може да избере нищо- ще се почувства заситена от гледката.
Да изважда 2- 3 неща, сладко и солено, и да хапва пред нея, без дори да ѝ намеква, че трябва да яде.

# 191
Аз си мисля дори, че злоядството започва, когато се опиташ да му натикаш повече мляко, защото  пише, че толкова трябва да изяде.

# 192
Да,  повечето неща, които се налагат заради "така трябва", са си вид насилие и е нормално да има съпротива.

# 193
Синът ми до една възраст 1-1,5 г. се хранеше чудесно, там някъде удари една контра и стана мъка. Минах през всички съвети ( Птица ти е дала много добри такива) и накрая стигнах до това да яде любимите си храни и толкова. Просто ми омръзна да готвя и хвърлям. Караше по седмица на яйца, таратор и хляб, малко месо като реши, плодове и зеленчуци никакви. Няколко пъти си сменя хранотелния режим, много нерви съм хабила, сега с второто не мисля вече.

# 194
Да, вторите обикновено не са злояди Laughing

Общи условия

Активация на акаунт