С какво ви дразнят свекървите – 73

• 68 183
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Цитат на: miss july

И аз бих искала, но на практика не става така. Ти би ли казала на свекърва си в очите ако те издразни с нещо.....ама честно? В повечето случаи хората си премълчават и понякога с право. Пробвала съм да бъда откровена /не със свекърва, а с друга близка/, да си кажа всичко, което мисля и чувствам, но без ефект. Стигнала съм до извода, че си заслужава да си искрен само с човек, който би оценил тази искреност. Егоцентрикът, който смята, че винаги е прав и все другите са криви, не заслужава никаква откритост.

Мисля си, че човек не бива да се нагажда според този и онзи, а да бъде себе си.
За мен, аз съм тази, заради която си заслужава да бъда искрена и да си кажа право в очите на другия нещото, което не ми харесва или ме притеснява.
Каква е ползата да бъдеш прикрита и да се държиш изкуствено, да играеш театро с различните хора?
Вярно е, че е важно да намериш точния начин да си поднесеш истината, съобразявайки се с характера на отсрещния, за да те разбере, а не да се обиди и да прекратите комуникацията.
Но, това е нещо, което почти винаги се получава, стига да си малко наблюдателна и не страдаш от комплекси, които те карат да скачаш като ужилена и да приемаш за обида всичко, особено казано от свекъри и други по- възрастни. Peace

# 391
  • Бургас
Кутията в мозъка им с надпис " мама" е ДО тази с надпис " милото", но никога съдържанието им не се смесва.

Да де, ама то първо трябва да има мозък, нали.... Laughing
Нека не се правим на паднали от Марс, сякаш не знаем, че на доста мъже им е доста изгодно или просто им е безразлично, майка им и жена им по кой коридор бягат и изобщо дали бягат. Не разбирам, след толкова много теми и споделени потресаващи случаи, как все още се казва на черното бяло и се твърди, че не бе, те свекървите масово са едни бели ангелчета и все снахите са криви. Абсурдно е просто и не разбирам ползата от заемане на поза "глава в з*дника".

Всякакви свекърви и снахи има на тоя свят, но все си мисля, че главно зависи от наличието на багаж на втория етаж, от кои ще се окажат. И никой не може да ме убеди, че проекто свекърва, заела позицията - "Знаеш ли, колко би ми дремело, ако снахата намира за какво да се дразни непрекъснато?" има достатъчно багаж. Пък нека се напъва каква готина свекърва е. Да се настройваш към евентуална снаха предварително, че не ти дреме за нея, ясно показва и капацитета и намеренията. Но иначе се прокламира как трябвало да се уважаваме и снахата трябвало да покаже уважение към жената родила мъжа й. А въпросната родила мъжа явно не дължи уважение, на нея "й дреме каква била снахата". Красота просто. И се чудите после защо отсреща ви се отговаря реципрочно Sunglasses

# 392
  • Бургас
K.A.G., вероятно се дразните, а може би не по-малко от нас, но нали се сещаш, че сте в неизгодна позиция. Грубо, но пък факт.
Да, но зависи от отношенията. Ако мъжа повече държи и се съобразява с жена си, последната като нищо може да прати свекървата в 9 та глуха. Не са малко случаите, в които свекървата на стари години живее самотно и никой не я поглежда, не получава грижа и внимание и не вижда внуците си заради снахата. 

# 393
Толкова живи примери имам относно неизгодната позиция, че е трагично. Нуждите на свекърите от снаха и син се увеличават с годините. Повечето поемат финансовата част при отглеждане на болен родител, но грижа никаква. Моя позната категорично отказва да се погрижи за свекърва си, поради факта, че не е видяла нищо хубаво от нея и съответно не е имала възможност да я заобича, за да е истински загрижена. Аз не общувам с моята свекърва поради ред причини и нито имам претенции, към нея, нито искам да проявява такива, към мен. Вярно е, че колелото се върти и жалка ако не успееш да научиш уроците.

# 394
  • София
Да помагаш финансово хич не е малко. Ако трябва и нещо друго, детето/децата на свекърите се занимават с това.

# 395
  • София
Толкова живи примери имам относно неизгодната позиция, че е трагично. Нуждите на свекърите от снаха и син се увеличават с годините. Повечето поемат финансовата част при отглеждане на болен родител, но грижа никаква. Моя позната категорично отказва да се погрижи за свекърва си, поради факта, че не е видяла нищо хубаво от нея и съответно не е имала възможност да я заобича, за да е истински загрижена. Аз не общувам с моята свекърва поради ред причини и нито имам претенции, към нея, нито искам да проявява такива, към мен. Вярно е, че колелото се върти и жалка ако не успееш да научиш уроците.
От момента, в който се роди детето ти, с всяка изминала година, ти също напредваш в неизгодната позиция, защото то навива своето кълбо, развивайки твоето.
Но, трябва да можеш да погледнеш по- далече от носа си. Peace
С последното ти изречение съм абсолютно съгласна и дано не мислиш, че за теб не се отнася.

# 396
От момента, в който се роди детето ти, с всяка изминала година, ти също напредваш в неизгодната позиция, защото то навива своето кълбо, развивайки твоето.
Но, трябва да можеш да погледнеш по- далече от носа си. Peace
С последното ти изречение съм абсолютно съгласна и дано не мислиш, че за теб не се отнася.

Абсолютно! И изобщо не се смятам за изключение!  Wink

# 397
  • Пловдив
В момента, в който се роди детето аз ставам център на света му. И така до към 3 години Laughing Laughing Laughing Постепенно се разделяме, центърът на света се измества, на към 18 (ама и по-рано) трябва да може да живее без майка си.

# 398
„Бъди себе си”е най-глупавият съвет, който може да се даде на когото и да било, относно общуването му с хора извън кръга на семейството и най-близките приятели. Аз не съм себе си със свекърва ми, много повече дипломация влагам в общуването с нея, както в общуването с колегите, със съседите, с приятелите на дъщеря ми, с майките на приятелите на сина ми...Ако съм себе си с тях, както съм себе си с майка ми, с мъжа ми, може и да не се погледнем скоро Simple Smile

# 399
  • София
„Бъди себе си”е най-глупавият съвет, който може да се даде на когото и да било, относно общуването му с хора извън кръга на семейството и най-близките приятели. Аз не съм себе си със свекърва ми, много повече дипломация влагам в общуването с нея, както в общуването с колегите, със съседите, с приятелите на дъщеря ми, с майките на приятелите на сина ми...Ако съм себе си с тях, както съм себе си с майка ми, с мъжа ми, може и да не се погледнем скоро Simple Smile

За мен пък, най- глупавото е да си лицемерен.
Да не смееш да се покажеш какъв си, за да не би да не се харесаш на другите.
А, най- жалкото е ако можеш да си позволиш да бъдеш себе си само пред майка си и мъжа си............което навежда на мисълта, че те заслужават орден с мечове. Mr. Green

# 400
Поговорката „Казвам ти дъще, сещай се, снахо” не е измислена от мен...Много бабишкери се изпокарват със света и кукуват сами, щото да не са лицемерни...Казвам бабишкери,защото липсата на дипломация може да се прости на младите-вироглави и с буйна кръв, но при старите си е диагноза.

# 401
  • София
Една от най-неприятните ми породи хора са тези, които се бият в гърдите колко са искрени и себе си и мачкат и обиждат другите, развели знамето "Аз не съм лицемерен".

# 402
  • София
Поговорката „Казвам ти дъще, сещай се, снахо” не е измислена от мен...Много бабишкери се изпокарват със света и кукуват сами, щото да не са лицемерни...Казвам бабишкери,защото липсата на дипломация може да се прости на младите-вироглави и с буйна кръв, но при старите си е диагноза.
Нека уточним, че дипломация и лицемерие не са синоними. Peace
http://rechnik.info/%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5

# 403
Именно. А и искрен не означава да мачкаш. Има хиляди начини, по които можеш да кажеш мнението си, да споделиш нещо дотежало и да изясниш ситуацията. Всичко е въпрос на добре подбран начин и време. Защото и неправилния момент може да те върне в първи клас. Но... Си зависи и от двете страни. Ако не ти хрумва как да смекчиш обстоятелствата и по какъв начин да подходиш, файдата е никаква.

# 404
  • Бургас
От кога възпитанието и дипломацията е равнозначна на лицемерие  Rolling Eyes. За съжаление в живота ни се налага да контактуваме с доста неприятни за нас хора. Ако се държа възпитано това прави ли ме лицемерка? Лицемерие за мен е да не харесваш някого, а да му демонстрираш точно обратното. Ако трябва да "бъда себе си" с тези хора и да се държа както заслужават, това би ме натоварило и би означавало да вляза в конфликтни ситуации. Не може да се зъбиш на всеки неприятен човек, защото това показва, че ти не си по-добър от него. Най-добре е въобще да нямаме досег един с друг, но когато тези хора са ти колеги, шеф, родители, братя и сестри на мъжа ти и той държи на тях, искаш, не искаш се въздържаш малко от това "да бъдеш себе си".

Общи условия

Активация на акаунт