Коледа 2016 -2 тема

  • 116 173
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 802
natalyna благодаря!
Аз тази бройка 72 я постигнах с две дози рохлички.Значи от една доза предния път да са били около 35.Всъщност сега виждам,че това е и бройката,която ти даваш.
А имаш ли идея от една доза меденки каква бройка се получава?Продължавам да се чудя а масло или с олио да ги направя.Още не съм извадила маслото от хладилника,докато се отпусне моя е нощта. ooooh!



Получават се доста - все пак това е килограм тесто - в зависимост от големината. Аз преди месец правих с размер около - 5-6 см. излязоха около 90 бройки. Но ако правиш нещо по-голямо - къщичка или друга декорация, доста тесто отива. Например с това количество тесто, направих 10 свещника.

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 17:54 от natalyna

# 106
  • Мнения: 2 498
Аз ванилените рохлички ги правя на топчета, за да не ми се чупят.  Тази година направих направо двойна доза и напълних до горе една кутия. Не съм ги броила. Ох, много са вкусни.

Имам един въпрос:  Мога ли да ги правя вече тези сладки? Рано ли е още за тях или издържат доста време?https://genoveff.com/2012/12/13/koledni-sladki-s-bademovo-brashno/

# 107
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
Мисля да направя и меденките днес,а да ги украся събота-неделя.Не смогнах по-рано.
Опитвам се да отворя блога на Джемма с рецептата за меденките и ми дава,че не съществува такава страница. Rolling Eyes
Зачетох се и в рецептата на Джули за меденки,но пише,че с масло ставали твърди.Някой пробвал ли е?
Странно наистина рецептата на Джемма я няма, а мислих да ги правя. newsm78 Миналата година горе-долу успях.

[/quote]Меденки на Джемма..Заповядайте ! Peace

Благодаря ти!  bouquet

# 108
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Не знам какво е станало с публикацията, добавих я наново.
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2016/12/blog-post_15.html

Утре ще е готова и медената ми композиция, сега съхне.

# 109
  • София
  • Мнения: 12 145
natalyna  Hug Ще правя меденки.За къщичката още не съм дорасла Embarassed.При мен разбира се бройката ще бъде далеч по-малка.  
Джема страхотна композиция и благодаря за рецептата!

# 110
  • Мнения: 1 642
Тази вечер пак ще пека  меките джинджифилови бисквити с меласа,

http://vkusnosbety.blogspot.bg/2016/12/vegan-chewy-ginger-molasses-cookies.html



но да ви покажа моите любими медени бисквити за декорация от минала година - http://vkusnosbety.blogspot.bg/2014/12/delicious-tags.html

# 111
  • Мнения: 81
Здравейте!
Запланувала съм да направя тези дни меденки с декорация отгоре. Чудя се дали да използвам готов цветен фондан или да купя боя за храна и да оцветя сама ? Начинаеща съм и до сега не съм правила, а това което намерих в интернет не ми стана много ясно. Бих се раздвала на съветите Ви ! Благодаря предварително!  Hug

# 112
  • Мнения: 1 642
Ако ти е необходимо голямо количество и в тъмен цвят, по-добре е до си купиш готов оцветен. Ако ти трябват цветни фондани за отделни детайли, си оцвети с гелови боички. Според нуждите и наличието на боички, брой цветове, които искаш, ще прецениш кое ти е по-изгодно.

# 113
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Джемма, страшно ми харесва елхата от меденки, дай моля те линк с рецепта и оформление Hug
Ох тия бисквитки с меласа, и днес търсих няма и няма, в два големи маркета гледах Crossing Arms Има някакъв сироп-пише светъл и тъмен-него открих, на снимката прилича на разтопен карамел, но не пише меласа, дайте идея с какво да я заменя пустата меласа Rolling Eyes

# 114
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
???
Започнах да правя "Коледните звезди на баба -на Мишел"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=346860.msg … 343089#msg9343089
Правя ги почти всяка година. Но тази вечер докато забърквах сместа, наизскачаха синът и мъжът ми от стаите и казаха : "Замирисаааа" и сместа мед+захар +ядки+ сухи плодове +подправките беше много изкусителна. Та , въпросът ми е :има ли възможност да направя някакви блокчета с такъв състав, и как да направя така, че да не се залепят върху тава /хартия? Най-вероятно аз не съм попадала на точната рецепта. Струва ми се , ча няма нужда от никакво печене, но....?

# 115
  • Плевен
  • Мнения: 614
Върху хартия за печене разнеси разтопен шоколад на тънък слой, отгоре изсипи сместа с ядките и плодовете (може би леко затоплена с малко мед newsm78), притисни с нещо здраво и остави да стегне. По този начин правя многозърнестите блокчета на пеп-4о http://pep-4o.blogspot.bg/2014/04/blog-post.html  и много ги харесваме. Ако сместа има нужда от уплътяване може да добавиш и овесени ядки.

# 116
  • Мнения: 1 642
Джемма, страшно ми харесва елхата от меденки, дай моля те линк с рецепта и оформление Hug
Ох тия бисквитки с меласа, и днес търсих няма и няма, в два големи маркета гледах Crossing Arms Има някакъв сироп-пише светъл и тъмен-него открих, на снимката прилича на разтопен карамел, но не пише меласа, дайте идея с какво да я заменя пустата меласа Rolling Eyes

Genni,

Виж може да намериш златен сироп, по вашите магазини - ето аз какви опаковки имам, всъщност винаги такива ми носят от UK  http://vkusnosbety.blogspot.bg/2012/12/19.html

# 117
  • София
  • Мнения: 12 251
.......................

marcheva направих твоите сладки /шотландските коледни сладки/.Обаче нямах сили да ги украсявам.Прибрах ги чинно в една кутия.Дали мога със закъснение да ги потопя в разтопен шоколад /аз си мисля,че мога защо да не мога/?И още един въпрос,когато ги потопиш в шоколада върху хартия за печене ли ги оставяш да "съхнат" преди да ги прибереш.Не се ли разваля/деформира шоколада?
Те не са мои, недей, че ще ме осъдят за права в/у бисквитките. Те са на joyofbaking.  Simple Smile
Сега вече съм сериозна, та, тези бисквитки са готови и още не съм ги потапяла в шоколад. Нищо им няма. Приготви си хартията, топваш им крайчето и ги оставяш да съхнат в/у хартията на стайна температура. Бавно съхнат, нищо че по рецепта пише за около 30 мин. Когато са изсъхнали добре ги прибирам в кутия, това става на другата сутрин. Вероятно в неделя ще ги топна в шоколад.

Сега ще пусна днешното творение , говорих ви за тези бисквитки и ги направих.  
ОРИГИНАЛНИ ШОТЛАНДСКИ БИС Simple SmileКВИТИ - това са онези бисквити които се продават в онези красиви метални шарени кутии с мотиви от Шотландия. Станаха страхотни и силно ги препоръчвам, за разлика от следващите за които ще стане дума след малко.
Ето ги:
Скрит текст:

Скрит текст:



Така, силно съм разочарована от рецептата на "Коледни бисквитките с Порто"
Роца, къде си да ти се жалвам на рамото...  Wink спазила съм абсолютно точно грамажите, така както е написано в рецептата. Измервала съм на електн. кантарче всеки продукт.  Още докато я четях  ми направи впечатление, че маслото е 300 г също и брашното...зачудих се  newsm78, защото навсякъде брашното винаги е в повече, точно за да се поеме добре маслото, нищо, аз продължих да ги работя. Оформих на рула, поставих ги в хладилник за цяла нощ и днес вече доволна и готова с един остър нож започвам да ги режа на кръгчета и поставям в тавата в/у хартия за печене. Фурната е готова, мятам ги, като преди това като всяка маслена бисквита ги оставям на студено за да си запазят формата при печене, докато фурната се затопли. Метнах ги и..... като започна едно варене, пържене, мехури, те станаха като огромни жаби, но не и като бисквита. Тестото се сля, сля си се и стана един голям кафеникав блат, който на нищо не приличаше, а масло тече отвсякъде и продължава ва ври. Изпекох там нещото си и го хвърлих в мелачката за боклук вед-на-га. Не ме е яд за продуктите, това изобщо не ми е проблем, яд ме е, че толкова хубаво ухаеха, такова хубаво тесто и.. накрая едно нищо,  даже няма и половина на нищото. Не стават. Мога и да покажа снимка на една сурова от втората партида вече ядосана съм я снимала за да докажа, че съм ги правила, мога да покажа и снимка зловеща и на готовите изпечени.... гадни.
Та това, мили дами. Сега за успокоение ще си приготвя Английски маслени бисквити с шприц, ако и те не станат случайно ще се гръмна. При толкова направи от мен бисквити, едни да ми се опрЪт... Simple Smile
Ето я онази злополучна сурова все още бисквитка....
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 22:02 от marchеva14

# 118
  • Мнения: 399
Genni, днес в Кауфланд видях меласа.Беше на щанда на биопродуктите.

# 119
  • Мнения: 399
Извинявай,сега видях къде се намираш.

Общи условия

Активация на акаунт