МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 819
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Пече се. В крайна сметка бухна колкото е тавичката


Стана невероятен хляб - мек и пухкав, по-пухкав от купешкия. Мисля, че налучках рецептата:
500 гр брашно СофияМел
350 мл топла вода
по 1 с.л. сол и захар
3 с.л. олио
1 пакет суха мая на д-р Йоткер
Всичко това сложих на основна програма и средно изпичане. Отне 3 часа.
На вкус се доближаваше до купешкия. Скоро ще пробвам и с друго брашно. Благодаря на всички за съветите!

# 316
  • Перник
  • Мнения: 5 055
...

Даже може да пропуснете захарта и олиото, за да е наистина съвсем обикновен хляб  Peace



Само не правете такъв експеримент в машина на Мулинекс/Тефал. Корите ще са каменни Joy

Така ли?  Shocked
4 години пекох хляб от брашно, сол, вода и мая в Мулинекс. Каменни кори не сме имали никога.

# 317
  • София
  • Мнения: 3 034
 Така ами, от три години периодично си припомням какви кори прави Мулинекса.  Ма нали знаеш - вкусове разни, нашият явно не съвпада с вашия Joy. Но пък ако си ползвала онзи модел, който почти не печеше, е напълно възможно да си възхитена от корите на Мулинекса Peace.

# 318
  • София
  • Мнения: 20 712
Потвърждавам за корите на Мулинекса, мислех, че всички пекарни са такива, но май не.
Не че не може да се изяде, но не е като на купешките.

N_A_N, нормално е от бяло брашно хлябът да е най-хубав, а зеления София-мел май е за баници, така че сигурно ще е още по-бухнал и пухкав. Но аз се старая да не правя само от такова брашно, поне да е пълнозърнесто.

# 319
  • София
  • Мнения: 46 912
Мне нямах предвид зеленото за баници, имаше едно друго светло зелено, но и екстрата става. http://www.sofiamel.bg/products/16 ето това.

# 320
  • Перник
  • Мнения: 5 055

Ето такава беше. Печеше си. Много рядко се е налагало да допичам хляба отгоре във фурната (ако опре капака).
Но сте прави - вкусове разни. Ние обичаме корички, особено докато са топли и хрупкави  Simple Smile

# 321
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
...

Даже може да пропуснете захарта и олиото, за да е наистина съвсем обикновен хляб  Peace



Само не правете такъв експеримент в машина на Мулинекс/Тефал. Корите ще са каменни Joy
Стига лъга хората. Чак пък каменни Stop.

# 322
  • София
  • Мнения: 3 034
 Добре де, може и дървени Mr. Green.

# 323
  • Мнения: 2 399
Аз не съм ползвала друга марка, само Тефал, но и според мен са твърди корите.
Бях правила "френски хляб" от книжката, който е с 1-2супени лъжици олио за възрастни роднини...ами не можаха да му отхапят кората  Laughing
Пробвах и за нас френски и бял хляб - ММ не остана доволен и той, твърда му беше кората и на двата вида.
Сега правя само памук хляб, тъй като той е с доста олио и корите омекват.

# 324
  • Мнения: 3 042
Привет, и аз съм с Мулинекс. Твърди са си корите. Правя хляба точно по рецептите от книжката към хлебопекарната, на слабоизпечени кори. Сега съм решила да я сменям поради тази причина и събирам информация за пекарни, които пекат хляба с по-тънка и не толкова твърда кора.

# 325
  • Мнения: 273
Аз май и преди съм пускала  рецептата от моята пекарна за бял хляб. Става много пухкав и лек(изобщо не е вярно, че е задължително купешкия да е по-пухкав, а домашния сбит).
1 ч.л. суха мая (френска)
500гр брашно (софия мел екстра или най-харесвам от зеленото по БДС, но в последно време не съм го виждала)
1 и 1/2 ч.л сол
1 и 1/2 ч.л захар
25 гр масло
320 мл вода.
В моята машина се слагат в този ред съставките Wink Т.е. първо сухите, после течните.

Като сложите повече мазнина, яйце, кисело мляко и т.н. естествено е хляба да заприлича на козунак, тутманик и т.н.

Огромни благодарности за рецептата. Стана хляб един път Grinning мек, пухкав, въздушен, изключително вкусен и корите са много меки. Направих го точно по рецептата с френска мая и брашно София мел екстра и изобщо не е плътен както с киселото мляко и яйцето. Машината ми е Gorenje сложих го за хляб 1200 и средно изпечена кора. Още веднъж благодаря  bouquet bouquet bouquet

# 326
  • София
  • Мнения: 46 912
dqvolski_ochi - Радвам се, че и в твоята машина се е получил хубав Peace(моята е Панасоник, но явно не е толкова от значение), не знам какво е това хляб 1200, ако е за размера, това е хляб 750 гр Wink На моята машина средния се пада. Аз си го препичам, понеже ние обичаме хрупкави, добре изпечени корички Wink

# 327
  • Мнения: 273
dqvolski_ochi - Радвам се, че и в твоята машина се е получил хубав Peace(моята е Панасоник, но явно не е толкова от значение), не знам какво е това хляб 1200, ако е за размера, това е хляб 750 гр Wink На моята машина средния се пада. Аз си го препичам, понеже ние обичаме хрупкави, добре изпечени корички Wink

Angel_Dust  да размера е, моята има 900 и 1200, като я купих си беше на 1200 и нали съм нова в тази работа си я оставих там, стана чуден и пак така ще го правя на 1200. Имаме гости, всички са очаровани от хляба, записаха си рецептата  и ти изпращат целувки bouquet

# 328
  • Мнения: 1 038
Да видя дали ще успея да си покажа последния, направен от мен хляб Simple Smile Стана прекрасен на вкус и вид. И понеже става въпрос за коричките, ние не обичаме твърди корички, затова и този беше идеален за нас - с мека и не много зачервена коричка. Отбелязвам, че спрях основната програма 15 минути преди започване на печенето, тъй като се наду доста. След това зададох BAKE за 55 мин.
http://prikachi.com/images.php?images/459/9061459a.jpg
/хлябът е отрязан наполовина и едно мишленце си отчупи отстрани:)/

# 329
  • София
  • Мнения: 20 712
Никога, ама никога не съм постигала такава коричка отстрани, може би само с повечко мазнина (имах неуспешен опит за домашна майонеза и използвах една част в пекарната).
Значи наистина Мулинекс, които вече са Тефал, правят по-дебели кори.
Бялото брашно бухва най-лесно, правила съм чудесни хлябове дори и с 10 г прясна мая. Обаче... коремът расте.

Общи условия

Активация на акаунт